Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertemedisin og magesmerter

Hei. Jeg bruker metropolol og flecainid( tambocor) 200 mg og eliquis pga atrieflimmer. De siste dagene har jeg våknet på nattmorgenen med smerter øverst i magen, og smerte øker etterhvert. Vanskelig å beskrive, det brenner og kan føles som en slags krampe. Det sprer seg etterhvert. Etterhvert blir jeg kvalm, sikkert pga smertene. Jeg har lang erfaring med luftsmerter, noe som forresten kan være veldig smertefullt, men denne smerten kjennes ikke slik. Smertene har hatt en varighet på mellom 2 timer til 4-5 timer. Igår kveld fikk jeg også magesmerter, tok 2 paracet, så kanskje det var årsaken til at det roet seg etter en times tid, men smertene kom også på morgenen i dag. Mitt spørmål er om det kan være en bivirking pga tambocor. I såfall må jeg velge mellom pest eller kolera, da jeg er helt avhengig av tambocor pga hyppige flimmeranfall. Har du andre forslag hva det kan være. Jeg har ikke trenet magemusklene, men smertene ligner litt når jeg før hadde hardøkter med styrketrening av de øvre magemusklene. Håper du har noen svar på dette problemet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva årsaken til smertene er uten videre undersøkelser. Det er ikke sikkert dette har noe med tambocor å gjøre i det hele tatt. Du bruker eliquis, og det kan føre til blødning i mage og tarmsystemet, noe som kan merkes som brennende smerter. Hvis dette er årsaken vil man ofte ha svart avføring (grunnet blodet), eller iblant blodig oppkast.

Smerter i brystet kan ha mange ulike årsaker, og i grunn må man vurdere alle. Hjertesykdom (tranger kransårer) kan være én årsak, selv om det er uvanlig hos kvinner under 65 år. Jeg synes du skal ta opp dette med legen din raskt, slik at du kan får riktig behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form etter ablasjon

Hei broren min på 60 år fikk utført en ablasjon i slutten av mars i år. Operasjonen varte i 7 timer. Han var svært medtatt etter inngrepet og hadde pusteproblemer. Han overnattet en natt på sykehuset og ble utskrevet tidlig neste morgen. Han var da i svært dårlig forfatning. Han skulle egentlig ha kjørt 35 mil hjemover for å komme på jobb neste dag, men han klarte ikke dette og kom derfor hjem til meg og overnattet her. Han klarte da omtrent ikke å gå rundt i huset. Ikke fikk han i seg mat heller. Han hadde pusteproblemer og var svært hoven i kroppen. Han kontaktet sykehuset igjen før planlagt hjemreise neste dag. Han ble da innlagt på overvåkning på avdeling for hjertesvikt hvor han fikk ligge i noen døgn og deretter ble han fraktet med ambulansefly til hjemkommunen og lokalsykehuset der. Han fikk da beskjed om at det var væske i hjerteposen (2,5 cm) og i lungene. Nyrene var også skadet, som følge av kontrastvæske i forbindelse med CT ble det antydet. Han fikk beskjed om at hjerteveggen hadde fått en skade under oblasjonen og at det var blod derfra som forårsaket væskeansamlingen. Nyrene fikk gjennomskylling.

Han ble utskrevet etter tre uker og medisinert med Kolkisin. Ny ultralyd 06.04 viste at væskeansamlingen i hjerteposen var redusert til 0,7 cm, senere økte den til 1 cm, som den fortsatt er på. Han har hele tiden hatt en slitsom hoste. Det har nå gått 4 mnd siden ablasjonen og han er fortsatt svært redusert, og har ikke mulighet for å starte opp igjen i jobb sånn som tilstanden er nå. Han har 2 ganger fått satt i gang antibiotikakur pga høy CRP og noe feber.

Han synes selv at han får lite informasjon om tilstanden sin og han vet heller ikke hva han skal spørre om. Hver gang han er på kontroll sier de bare at tilstanden er som sist, så får han beskjed om å gå i nye 4 uker frem til ny kontroll. Vi som er familie synes dette er fortvilende å se på. Broren min som var i god form den helt frem til dette inngrepet og som aldri har vært sykmeldt går nå bare og hangler.

Mitt spørsmål er: Hva kan en forvente i en slik situasjon da en ablasjon som vi tenkte skulle være et kurant inngrep, har ført til så langvarig nedsatt helsetilstand? Det virker ikke som om medikamentene som han får har særlig god virkning og vi lurer derfor på om det kan være annet behandlingstilbud som burde prøves ut. Det er ikke så lett å vite hva en skal spørre om eller be om i en slik situasjon. Kan han søke om behandling for denne tilstanden ved et annet sykehus? Eller er nåværende tilstand ikke noe som skal behandles, bare følges opp slik det nå gjøres med ny ultralyd ca månedlig og medisinering på Kolkisin? Ser veldig frem mot et svar fra hjertespesialisten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Jeg skjønner veldig godt at både broren din og andre rundt ham er fortvilet. Han var vært veldig uheldig og fått de komplikasjonene man iblant ser ved ablasjon.

De aller fleste som går gjennom ablasjon av hjertet får ikke komplikasjoner og er raskt på bena igjen, og i god form. Men dessverre vet vi at det kan oppstå komplikasjoner i ca. 1% av tilfellene. Men også blant disse, går komplikasjonene raskt tilbake igjen etter behandling. Broren din hører dessverre til den lille gruppen som blir plaget såpass lenge etter inngrepet.

Ved ablasjon kan det komme væske eller blod i hjerteposen av litt ulike årsaker. Ablasjon innebærer brenning eller frysing av hjertemuskelen, noe som er en slags skade. Dette fører til irritasjon, betennelse og væskeansamling. Pasienten kan merke brystsmerter som stråler til halsen, og tungpustenhet. Vanligvis er væskesamlingen liten, og går over igjen av seg selv eller med litt betennelsesdempende medisiner innen få dager.

Andre ganger blir skaden så stor at det blir en liten lekkasje fra innsiden av hjertet og ut i hjerteposen. Dette er en mer alvorlig tilstand, og det vil samle seg blod i hjerteposen. I mer alvorlige tilfeller kan dette blodet trykket på hjertet, og hindre det i pumpe ordentlig. Ofte må en slik blodansamliung tappes ut på sykehus, for å lette på trykke på hjertet.

Jeg har ikke detaljene i forløpet til broren din, så det er litt vanskelig å si konkret hva som har skjedd. Du nevner at væskeansamlingen har stagnert på ca 1 cm, at han fortsatt er i dårlig form, og at det har vært et par episoder med feber og antibiotika. Uten at jeg vet sikkert, så kan det virke som om han har fått en slags kronisk perikarditt. Eller hjerteposebetennelse som det heter på norsk. Behandling på dette er slik han har fått, betennelsesdempende medisiner og kontroller. Det kan ta litt tid, men som regel vil betennelsen gå over. Blir det derimot et vedvarende problem kan det i sjeldne tilfeller være behov for operasjon.

Jeg synes at broren din i første omgang skal fortsette med behandlingen og kontrollene som er igangsatt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos lege

Hei. Jeg var hos legen i 4 etg. Jeg fikk høyere puls da jeg gikk i trappene, i tillegg er jeg litt redd for legekontorer slik at pulsen slo fort. Kan dette ha en innvirkning på resultater? Da jeg tok blodtrykk var den 130/60, På slutten av legetimen tok jeg den en gang til og da var den 120/60. Er dette noe jeg burde fulgt med på fremover?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Takk for spørsmålet om blodtrykket ditt.

De verdiene du oppgir at du målte hos legen din er alle sammen veldig fine blodtrykksverdier. Blodtrykket vil stige av ytre påvirkninger som å gå i trapper eller at du er anspent i undersøkelsessituasjonen. Uansett har du så fint blodtrykk at du ikke trenger bekymre deg for det. Blodtrykket stiger med alderen, så det naturlige for deg er å måle det cirka hvert femte år videre.

Hjerte/kar

Medisiner etter stenting

Jeg ble stentet i fjor og får utskrevet selo zok, lipitor og Albyl e. Er det nødvendig med alt dette når jeg ikke har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Når man er blitt stentet er det fordi der over år er tilkommet en eller flere stadig trangere kransårer. Kolesterol er den viktigste bestanddelen i det belegget som legger seg på innsiden av blodåren og til slutt gjør den så trang at man må stente. Lipitor senker kolesterolmengden i blodet, og det er vist i store undersøkelser at Lipitor er med å forhindre at nye forsnevringer tilkommer. Albyl E hindrer at der setter seg en blodpropp på et slikt forsnevret sted, og slik utløser et akutt hjerteinfarkt. SeloZok er en betablokker, og brukes til stort sett alle som har hatt et hjerteinfarkt. Først og fremst forhindrer det at farlige hjerterytmeofrstyrrelser utløses i ytterkanten av et gammelt infarktarr. Noen pasienter(særlig de med mindre infarkter) kan slutte med SeloZok etter få år. Hvis man har brystsmerter(angina) også etter stenting hjelper Selozok mot disse, og da bør man fortsette med medisinen.

Dermed blir SeloZok den eneste av disse tre medisinene du bruker som det kan vurderes om du skal slutte med. Først bør du diskutere dette med fastlegen din.

Hjerte/kar, Lunge

Tungpust

Hei! Jeg har de siste 2 måneder slitt i varierende grad med tung pust, da spesielt med å trekke pusten inn. Føles som om jeg ikke får nok luft. Jeg har allergi mot hund og husstøv, og merker at pusten blir tyngre, f.eks. dersom jeg holder på med klesvasken.

Jeg var hos hjerte-/lungelege for 2 år siden, da jeg på det tidspunktet hadde symptomer som kunne være forenelig med astma; til tider svak pipende ekspirasjon og følelse av tung pust som kom anfallsvis. Det ble gjort spirometriprøve, sykkeltest og ultralyd av hjerte, uten funn. Lungelegen satt meg likevel på Relvar som fast medikasjon. Denne har fungert bra, blir ikke lenger så plaget av astmasymptomene. Tungpusten jeg per idag opplever, er av en litt annen karakter. Jeg bruker som sagt Relvar fast, og har fått Ventoline som behovsmedisin, men har så og si null effekt av dette.

Var hos privat øre-nese-hals lege for 3 uker siden. Han fant ingenting galt, men sa at stemmebåndene mine såg litt irritert/rødlige ut? Jeg blir også lettere hes/trøtt i stemmen enn tidligere. Øre-nese-hals lege henviste meg derfor til logoped, hvor jeg har fått time i august.

Har i tillegg tatt røntgen av lungene, men denne undersøkelsen er det foreløpig ikke kommet svar på. Har tatt et mangfold av blodprøver (husker ikke alle, men iallefall hb, ferritin, stoffskifte, kolesterol, leverprøver, allergitester osv.) Alle blodprøver var fine, eneste var at S-folsyre var i nedre normalverdi.

Jeg har de 3 siste år vært i varierende grad plaget av angst (da spesielt helseangst) og depresjonssymptomer. Går regelmessig til psykolog. Har en stressende jobb, 2 små barn. Er i etableringsfase med husbygging og skal samtidig starte på skole til høsten. Både jobb og hjem krever mye av meg, og jeg kjenner at denne tungpusten tar mye av min oppmerksomhet. Blir veldig bekymret og lei meg. Jeg vet at jeg må yte og at det kommer til å bli mange krav fremover, og da blir jeg veldig frustrert og redd når jeg føler jeg må kave etter pusten. Tør ikke gå turer, verken på flat vei eller i fjellet, selv om dette gir meg energi, da jeg er redd for å ikke få puste skikkelig. Jeg blir mer tungpustet i aktivitet, føler at det snører seg i halsen. Har ingen andre symptomer, som brystsmerter, utstråling til arm/kjeve osv, som kan minne om hjertesykdom. Jeg vet at angst kan gi tungpust, men hele tiden? Har lest litt om VCD (vocal coard dysfunction). Finner ikke så mye info om dette på norske sider, men ser at jeg kan ha symptomer som kan minne om dette. Jeg har time til gastroskopi i august.

Foruten Relvar og Ventoline, bruker jeg fast Aerius og Nexium. Er ellers frisk, har ingen "skumle" sykdommer i nær familie. Min farfar og alle hans 5 søsken er hjerteoperert pga trange kransårer i ung alder (36-50 års alder), hvor av den eldste broren døde 36 år gammel. Har du noen gode tips/beroligende ord? På forhånd tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om astmadiagnosen er korrekt. Trolig er du godt behandlet med det du får av medisiner. Angst og psykisk stress kan gi økte plager ved astma, og kan også utløse følelsen av pustebesvær uten at dette kan påvises ved tester.

Men det er mulig å få undersøkt hva som skjer med pusten og med hjertet. Stemmebåndsdysfunksjon kan også avsløres av trenet personell ved belastningstester, for eksempel på tredemølle. Kanskje lurt å få gjort en belastningstest for å få dette vurdert, og for å vite sikkert om det er noe galt eller ikke? Det vil ofte gi større trygghet å vite, samtidig med at testingen skjer i betryggende omgivelser. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Håravfall med Tambocor

Hei! Jeg er en godt voksen dane som har passert 60 år, har helt siden sent i teenårene slitt på ekstraslag i hjerte. Har gjennom åra fått forskjellige medisiner som Isoptin og Inderal. Da jeg ikke synes de hjalp meg nok fikk jeg for ca 4 år siden Tambocor 200 mg pr dag av en hjertespesialist på Aleris klinikken på Frogner i Oslo. Har i løpet av de årene og særlig de to siste misten over halparten av mitt hår over hele hode...kan det skyldes Tambocor? Er det vanlig? Skjønner at man kan miste hår med alderen men dette er veldig unormalt og har skjedd veldig fort. Kanskje jeg bør prøve å gå tilbake til en av de andre medisinene ? Kan nevne at jeg i 2010 måtte fjerne skjoldbrukskjertenen pga knutestruma og bruker Levaxin 100 ..går jevnlig til kontroll av stoffskifte og det har vært stabilt normalt. Er ellers frisk og trener 2 ganger i uka og går turer. Har snakket med min fastlege om at jeg mister mye hår men hun har ikke tatt meg så alvorlig og sier at det ikke finnes noe alternativ til Tambocor men hun er jo ingen ekspert på område... mvh Inger Sneen, Drammen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Håravfall er listet opp som en av de mindre vanlige bivirkningene av Tambocor. Men hvorvidt håravfallet ditt skyldes Tambocor, eller noe annet er vanskelig å si. Det finnes andre alternativer til Tambocor ved ekstraslag. Disse er:

Betablokkere, enkelte typer kalsiumkanalblokkere, sotalol og cordarone. Hva du bør bruke bør avgjøres av en hjertespesialist. Be fastlegen din om en henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lipitor

Hvordan trappe ned lipitor?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Lipitor er en kolesterolsenkende medisin av typen statiner. For denne typen medisiner trengs ingen nedtrapping når man skal slutte med den eller ta en pause i bruken. Hvis man skal skifte til en annen kolesterolsenkende medisin så kan man slutte med Lipitor den ene dagen og starte med den nye medisinen neste dag.

Hjerte/kar

Økt puls fra sittende til stående

Hei! Er det normalt at pulsen øker fra 67 til 100 i første minutt når man står opp, også går det raskt tilbake i løpet av neste minuttet? Har ikke noe ubehag i forhold til økningen.Har bare lest at det ikke bør øke mer enn 15 slag. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Når man reiser seg opp, og da særlig hvis dette skjer brått, så vil blodtrykket falle. For å motvirke det brå blodtrykksfallet tilkommer en rask økning i pulsen. Dette er kroppens naturlige forsvarsmekanisme mot blodtrykksfall til hodet. Hjernen trenger et visst blodtrykk for å opprettholde blodsirkulasjonen, og derfor inntreffer denne mekanismen. Høye personer vil ofte i større grad oppleve en slik pulsøkning fordi de kan oppleve større blodtrykksfall når de reiser seg opp.

Hjerte/kar

Trening etter hjerteoperasjon

Har satt inn et stent i en åre ved hjertet og det virker som om det har gått bra. Har fått beskjed om å ta det med ro i 2 uker, og etter det kan jeg leve som før. Har prøvd å sykle i ca. 10 minutter med nesten ingen motstand 12 dager etter behandling og kjenner en svak følelse av hodepine og lett svimmelhet i noen minutter.

Jeg ser at det anbefales å f.eks å sykle eller lignende i 30-60 min. hver dag etter en slik behandling. Har trent 2-3 dager i uken før behandling med stent og har følt meg i ganske god form. Spørsmålet blir da: hvor lang tid bør jeg vente med f.eks sykling og litt trening med lette vekter etter operasjonen og hva bør jeg passe på under treningen?

Er utålmodig etter å sette igang med trening og å komme i gang på golfbanen

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg vet ikke om det var etter et akutt hjerteinfarkt eller på grunn av hjertekrampe(angina pectoris) at du fikk satt inn stent. Var det brystsmerter som førte til at du ble undersøkt? Jeg lurer også på om du i noen grad hadde symptomene hodepine og svimmelhet før behandlingen?

Hos en mindre andel av de som blir stentet ser man at der kan tilkomme ny forsnevring inne i stenten. Dette kan skje relativt kort tid etter inngrepet(dager-uker), men kan og komme etter lengre tid(måneder-år). Symptomet svimmelhet tilsier at du bør undersøkes med hjerterytmeregistrering. Det kan være en ufarlig tilstand som foranlediger svimmelheten, men det kan og være uttrykk for at ny forsnevring er tilkommet. Før slik registrering er gjort bør du avvente hardere trening.

I de tilfellene man føler seg helt fin etter en stenting kan man trene som før etter to uker.

Hjerte/kar

Tette blodårer

Kan man sjekke hvor blodårer er tette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

 Når du spør om man kan sjekke om blodårer er tette så må man skille mellom pulsårer(arterier) og årene som fører blodet tilbake til hjertet(venene). Kransarteriene(koronararteriene) som ligger utenpå hjertet og forsyner hjertet med blod undersøker man med såkalt angiografi. Da sprøyter man kontrastvæske inn i disse årene. Både arterier og vener på legg og lår kan undersøkes med kontrastvæske, men man kan og undersøke de med ultralyd. Det siste er enklere, og gjøres oftest først ved mistanke om forsnevringer. Halspulsårene(carotis) undersøkes med ultralyd på halsen. Hovedpulsåren(aorta) i magen undersøkes også med ultralyd. Her ser man mer etter om den er utvidet enn om den er gått tett/blitt trang fordi det at en utvidet aorta sprekker er en farlig og mye vanligere tilstand enn at den går tett.