Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kortison og hjertemedisiner

Hei. Jeg er hjertesyk og går på Marevan, terapeutisk område +/- 3, samt Burinex, Cordarone 50 mg, Ramipril 5mg, Kaleorid. I tillegg bruker jeg Levaxin. Jeg har fått slimposebetennelse rundt den ene hofta. Kan jeg få injeksjon med kortison eller går ikke det pga hjerteproblemene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En kortisoninsjeksjon i en slimpose er som regel trygt for hjertepasienter. Det er viktig at du nevner det for legen som skal sette injeksjonen at du står på flere hjertemedisiner, inklusive Marevan som er en kraftig blodfortynnende medisin. Marevanbruk øker faren for blødning i forbindelse med injeksjonen, så det er viktig at legen vet om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt i hjertet?

Hei, jeg får vondt i venstre del av hjerte plutselig, i det siste har det vart over flere dager. Lurte på om dere visste noe om dette og hva jeg eventuelt kan gjøre for å bli kvitt smertene.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar du mener venstre side av brystet, da det ikke går an å kjenne smerter spesifikt i venstre side av hjertet.

Brystsmerter skal tas på alvor og du bør oppsøke lege for å få hjelp. Jeg ser at du er ung, og da er det sjeldent noe galt med hjertet. Likevel er det nok best at du tar opp dette med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Massasje og pacemaker

Er det greit med idrettsmassasje når jeg har pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det skal være greit så lenge det ikke masseres direkte over der pacemakeren sitter. Endel fysioterapeuter bruker også ulike former for elektrostimulering ved massasje. Dette er heller ikke anbefalt da det kan forstyrre pacemakersystemet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftig svette etter stenting

Hei! Jeg fikk stenta ei blodåre i hjertet i april. Jeg begynte samme dag på Clopidogrel 75 mg. To dager senere fikk jeg smerter i venstre side av bryst, armhule og arm-muskel, samt sterke sviende og brennende smerter i hele kroppen. Jeg skifta etter to måneder medisin til Brilique 90 mg. 2-3 dager senere, fikk jeg, i tillegg til de andre plagene, kraftig svetting dag og natt. To uker deretter skifta jeg medisin til Efient 10 mg. Plagene vedvarte, og av den grunn slutta jeg, i samråd med lege, med disse medisinene den. Etter dette har jeg brukt Acetylsalisylsyre 75 mg. Plagene er imidlertid fortsatt store. Det verste nå er den kraftige svettinga dag og natt. Kan plagene etter så lang tid skyldes inngrepet og/eller medisinene, eller er det andre årsaker - og hva er det i så tilfelle nærliggende å tenke på? Jeg har vært hos flere leger/spesialister som ikke har kunne gi noe klart svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke tidligere opplevd at en pasient har fått disse bivirkningene etter stenting, og/eller medisinering med clopidogrel, brilique og efient.

Jeg ville vurdert andre årsaker til svettingen. Ble kransåresykdommen fullstendig behandlet? Gjenstår det trange årer?

Økt svette er et generelt tegn og bør vurderes og utredes bredt hos fastlegen med en rekke blodprøver i første omgang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisiner og søvnproblemer

Hei. Mann i 50 åra. Jeg tar Emconocor 2.5 mg om morgen og 2.5mg om kvelden. Så tar jeg Exforge 5/160 mg om morgen. Legger meg i 12 tiden på kvelden og våkner i 5-6 tiden om morgen. Må stå opp siden jeg ikke får sove. Tar så Emconocor og Exforge og legger meg igjen og somner og sover i flere timer. Hvorfor skjer det? Kan jeg ta Exforge om kvelden? Kan jeg dele opp mediseringen og ta Emconocor om morgen da?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette. Det kan jo hende at søvnproblemene dine egentlig ikke har noe med medisinene å gjøre i det hele tatt. På en annen side kan det godt hende at søvnproblemene er en bivirkning av medisinene. Da kan det tenkes at det hjelper om du endrer på tidspunktene eller dosene. Eller prøver andre medisiner. Dette må du ta opp nærmere med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og bilyd på hjertet

Hei jeg er en dame på 50 og har ved flere ganger fått vite om bilyd på hjertet. Blodtrykk venstre målt til 118/71 og 115/ 59, målt 2 ganger. Målt på høyre 141/70 og til 111/68 målt 2 ganger. Leger sier det er fine trykkmålinger, jeg føler meg ikke sikker på dette, da det ofte stikker til på hjertesiden. Hva mener du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En bilyd kan iblant høres over hjertet, selv om alt er normalt. Da kaller vi det gjerne en "fysiologisk bilyd". Men en bilyd over hjertet er også ofte et tegn på at en klaff enten er trang eller lekker. Eller at det er et hull i en hjerteskillevegg. For å få endelig avklaring på hvorfor du har bilyd, må det gjøres en ekkokardiografi - ultralyd av hjertet. Dette gjøres av hjertespesialist. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsette med medisin mot hjerteflimmer?

Jeg er 53 år og fikk påvist for høyt stoffskifte i januar 2016. Jeg var veldig dårlig og ble lagt inn på sykehus. Pga det høye stoffskiftet ble det funnet at jeg hadde hjerteflimmer som jeg hadde fått pga dette. Etter nesten 2 døgn med medisin slo hjertet om til riktig rytme igjen. Jeg går fortsatt på medisinene jeg fikk da. Metoprolol. Er det nødvendig at jeg fortsetter å bruke disse? Jeg har nettopp tatt 48 timers EKG og ultralyd av hjertet som viser at alt er normalt. Ettersom hjerteflimmeret antakelig kom pga det høye stoffskiftet og det nå er helt normalt er det da nødvendig å fortsette med Metoprolol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du har et godt poeng, og det kan godt hende du ikke lenger trenger Metoprolol. Men før du slutter, bør du ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt i Oppland

Har LHL Oppland hjertesvikt avd.?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. august 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. En oversikt over LHLs Opplands lokallag finner du her: https://www.lhl.no/lhls-lokallag/oppland/.

Hvis du har spørsmål om hjertesvikt kan også kontakte vår rådgivning eller snakke med likemenn. I våre interessegrupper for hjerte- og lungetransplanterte og personer med hjertestarter finnes det også andre som har erfaring med hjertesvikt, se: https://www.lhl.no/lhls-arbeid/interessegrupper/fhlt--transplantert/ og https://www.lhl.no/lhls-arbeid/interessegrupper/hjertestarter--icd/.

Hjerte/kar

Fallskjerm etter ablasjon

Hei, jeg er nylig operert for atrieflutter (1,5 uke siden). Operasjonen gikk bra og jeg skal gå på Eliquis 2,5mg i 3 måneder), etter det skal jeg slutte. Har planer om å hoppe i fallskjerm om 1 mnd. Er det noe i veien for at jeg kan gjøre det eller behøver jeg å ta hensyn til ablasjon behandlingen eller hjertet? Mvh A.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Med tanke på selve ablasjonen inni hjertet er det neppe noe problem med slik aktivitet om 1 mnd. Jeg ville derimot vært litt mer betenkt over at du skal hoppe i fallskjerm mens du går på Eliquis. Dette er en kraftig blodfortynnende medisin, og faren for blødninger er litt større mens du bruker den. Jeg er ingen ekspert på fallskjermhopping, men vil anta at det kan være en nokså røff opplevelse for kroppen. Faren for å slå seg, og få blødninger er tilstede. Hadde du vært min pasient, ville jeg anbefalt å vente med hopping til du er ferdig med Eliquis.

Mvh

Wasim Zahid