Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Diabetes, blodsukker og diaré

Hei. Dame 62 år lurte på følgende. Har diabetes 2, kostregulert i 8 år. Har fått diagnosen mikroskopisk kolitt. Bruker immodium. Jeg får av og til diare. Blir langtidsblodsukkeret lavere da? Har det noe påvirkning av generell diabetes 2? På forhånd takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du forteller om lett betennelse i tynntarmen(kolitt) - tror legene at dette er en følge av at du har hatt diabetes i flere år? I så fall kan kanskje dette være et uttrykk for at din diabetes ikke er godt nok regulert.

Diare reduserer opptaket av næringsstoffer(fett/kardbohydrater/proteiner) og vitaminer fra tarmen. Særlig gjelder dette dersom diareen er av lengre varighet.  Redusert opptak av næringsstoffer vil kunne gi lavere verdier for langtidssukkeret(HBA1C), men betydningen er nok relativt beskjeden.

Hjerte/kar, Lunge

forstørret hjerte på røntgen

Hei. Jeg har en del tid fått vondt over lunger ved anstrengelse. Etter hvert også i hvile. Kjennes som jeg bærer en tung sekk. Ved time hos cardiolog fikk jeg tatt spirometri som ikke var helt OK. I sommer ble det tatt CT angio som viste ikke noe galt. Ble henvist til lungespesialist. Noe som det er 2 måneder til. I mellomtiden til bentetthetsmåling via fysioterapeut hvor det også ble tatt rtg thorax som viste lett forstørret hjerte. Dette synes jeg virker skremmende. Har ikke hatt høyt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Røntgen av hjertet er en undersøkelse som gir nokså usikre svar. Et lett forstørret hjerte på røntgen bør føre til at hjertet også undersøkes med ultralyd(ekkokardiografi). Ble det gjort ekkokardiografi da du var hos kardiologen? Du tok nok røntgen thorax fordi du hadde symptomer som du oppfattet var fra lungene. Du forteller og at spirometriprøven ikke var helt normal. Siden man har funnet lett unormale forhold både ved hjertet(forstørret) og ved lunger(spirometri) kan det være vanskelig å vurdere hva som er det vi kaller grunnlidelsen, dvs. hva som i uttgangspunktet er det som har startet prosessen. Vi vet jo at sykdom i hjertet kan påvike lungefunksjonen, og omvendt kan lungesykdom påvirke hjertefunksjonen. Forhåpentligvis vil undersøkelsen hos lungelegen hjelpe til å avklare dette.

Hjerte/kar

Høyt undertrykk

Jeg 61 år gammel og fikk konstatert høyt blodtrykk for 4 år siden. Begynte da på bl.trykks medisin, Valzartan (nå Diovan) 80 mg og Amlodipin 5 mg samt Lipitor 10.mg. Målingene nå (har målt selv en periode hver dag i en mnd.) ligger på overtrykk mellom 110-130 og undertrykket mellom 80 og 90. Pulsen er mellom 55-65. Undertrykket har vært jevnt høgt hele tiden.

Jeg har aldri røkt, drikker et glass vin i ny og ne, men har begge foreldre som har hatt høyt blodtrykk fra 55 års alderen. Far fikk hjerneblødning 68 år (død 73 år hovedpulsåreoperasjon) og mor hjerteoperert 69 år gammel, bypass, stent 2011 - lever idag som 90 åring med flere infarkt den siste tiden. Jeg er normal vekt og trener jevnt, jogger Er i 80% fast stilling. Har fastlege som er orientert

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du står på to blodtrykkssenkende medisiner, nemlig Diovan(samme som valsartan) og Amlodipin. Blodtrykket ligger da på 110-130/80-90. Det viser at blodtrykket er rimelig godt kontrollert, og jeg synes ikke undertrykket ditt er uakseptablet høyt. Du bør fortsette på disse to medisinene.

Lipitor bruker du som kolesterolsenkende medisin. Du synes ikke å ha hatt hjertesykdom, men allikevel er det sikkert klokt å bruke Lipitor fordi det reduserer risiko for hjertesykdom hos de som allerede behandles for høyt blodtrykk.

Hud

pankreatitt

Hei ! Jeg har flere diagnoser, bl a hemokromatose, psoriasisartritt og kronisk pancreatitt. Nå føler jeg meg dårlig ! Har en brennende/varm følelse i pancreas og i anklene. Har vært dårlig i ei uke. Bør jeg søke lege ? Er i Spania for tiden, men legene er vel like dyktige her som i Norge ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du forteller om flere diagnoser du har, og alle synes å være kroniske tilstander. Det kan være vanskelig å bedømme dine symptomer når du har flere tilstander samtidig, og man vil uansett være avhengig av å ta blodprøver for å bedømme hva symtomene skyldes. Du må derfor til legeundersøkelse. Med et så sammensatt sykdomsbilde som du har er man nok avhengig av sykehusekspertise for å vurdere din tilstand. Jeg tror ikke det er noen grunn til å tro at sykehuslegene i Spania ikke har den kompetansen som trengs for å vurdere din tilstand.

Hjerte/kar

Støttestrømper etter blodpropp (DVT)

Hei ! Etter en DVT i leggen brukte jeg støttestrømper klasse 2 i 6 mnd. Etter den tid har jeg brukt en lettere variant klasse 1 daglig. Jeg bruker kun klasse 2 ved lange reiser med fly og bilturer nå .Hva mener dere jeg bør gjøre, bør jeg bruke de tette støttestrømper klasse 2 til daglig eller er det greit at jeg bruke klasse 1 til daglig bruk. Jeg vasker disse annenhver dag og bytter til nye hver 4 mnd. Jeg lurer på om dere mener jeg gjør riktig valgene. Jeg prøver å ta riktige forhåndsregler for å unngå flere blodpropper. Har dere flere gode råd å gi meg. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det har vært litt usikkerhet rundt bruk av kompresjonsstrømper etter DVT. Tidligere forskning har vist en nytte, mens nyere forskning viser at det kanskje ikke har noe for seg likevel.

Grunnen til at man anbefalte støttetstrømper etter en DVT var for å forebygge noe som heter post-trombotisk syndrom (PTS). PTS er en samling av symptomer og plager som endel pasienter får etter en DVT: Hevelser, smerter, misfarging og sår i huden. Dette skyldes sannsynligvis skader og betennelse av årene som var rammet av proppen.

Men nyere studier viser at støttestrømper ikke gir noen slik beskyttelse. Støttestrømper kan likevel være nyttige for å hindre smerter etter en DVT.

Wasim Zahid

Hud

Kuldefølelse

Hei. Jeg lurer på hvorfor jeg stadig blir kald. Jeg er alltid kaldere enn alle andre rundt meg, jeg tåler rett og slett ikke kulde. Hva kan være årsaker til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er stor variasjon mellom personer i forhold til hvor lett de fryser, og vi har ingen gode forklaringer på hvorfor det er slik.

Personer med lavt stoffskifte kan være unormalt frosne, og for å avdekke om stoffskiftet er lavt er det nok å ta en blodprøve hos fastlegen.

Hjerte/kar

hjerneslag

hva er traumatisk hjerneslag? jeg fikk min hjerneblødning i en svært vanskelig livssituasjon mye press i samlivet,mye medisiner for angst og uro, nå har jeg bodd alene fra 2013 og har kommet meg men skiter med trøtthet allergier dette har jeg ikke fått utredet, jeg har ikke blitt informert om noe, skiftet fastlege 3 ganger, da de ville ha det til at det var tidlig demens noe sambo fortalte meg mange ganger om dagen. Jeg innhentet opplysninger fra røntgen i 2017, der det sto infarkt. Torde da å snakke med min nye lege om dette og han sa han ikke visste dette og at jeg ikke hadde noen tegn til demens. Jeg ble jo hoppende glad, mn hva kan jeg få hjelp til av utrednin

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Traumatisk hjerneslag er ikke et uttrykk som leger vanligvis bruker. Jeg antar at det du vil spørre om er om stress og påkjenninger gjennom lengre tid kan gi hjerneslag. Dersom påkjenningene opptrer hos en person som i tillegg har høyt blodtrykk så kan nok stress være med å øke risikoen for et hjerneslag i moderat grad. Dog er det vanskelig å dokumentere dette godt rent medisinsk.

Du skriver at det er tatt røntgen av hodet. Er det CT- eller MR-undersøkelse som er foretatt? Det er disse undersøkelsene man vanligvis gjennomfører for å se om der har vært et hjerneslag. Hvis hjerneundersøkelsen viste gjennomgått infarkt i hjernen så bør du undersøkes videre om årsaken til dette. Du bør ta et EKG for å utelukke hjerteflimmer som årsak, og du bør gjøre ultralydundersøkelse av blodårene på halsen.

 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk under spennende film

Kan det være farlig å få forhøyet blodtrykk mens man ser film som er spennende feks høyere enn 150/90? Mvh tidligere slagpasient med diabetes og overvekt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket svinger og varierer hele tiden. Når du er i aktivitet eller trener går trykket forbigående opp. Engstelse, frykt, nervøsitet og opprømthet vil også gi en økning. Denne formen for trykkøkning er ikke farlig. Farlig blir det først hvis trykket ditt ligger høyt mesteparten av tiden, også når du ikke er i situasjoner som vanligvis gir høyt blodtrykk. Mange blir nervøse av å besøke legen og konsultasjonen kan i seg selv gi en kunstig høy trykkmåling. Man kan derfor aldri stole på en enkel høy verdi. Er du i tvil, få det målt hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aterektomi

Hei Wasim. Har vi behandling med aterektomi her i landet ? Takk for all hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er en vanlig behandling her i Norge. Arterektomi går ut på å fjerne avleiringer i trange årer (aterosklerose) med operasjon. Inngrepet utføres på større blodårer som halsarterier og lårarterier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pulserende smerter

Hei! Jeg er en dame på 40. Jeg har en pulserende smerte under venstre brystet som bekymrer meg. Har tatt stress EKG, ultralyd og calcium CT score for 2 år siden og alt var ok og normalt. Smerten har ikke vært der, men tilbake nå. Noen ganger kjenner jeg vondt i venstre arm og smerter rundt brystmusklene også og det kjennes stivt i muskulaturen rundt ryggen. Derfor tenkte jeg det er muskulært men jeg får av og til pulserende smerte(som noe dunker rytmisk) i venstre bryst.

Her om dagen gikk jeg opp bakke og fikk den pulserende smerter men den ga seg 2 minutter opp i bakken og jeg måtte ikke roe ned tempo for å få den vekk. Den var ubehagelig og skremmende men varte bare 2 min. Hvilepulsen min er også gått opp fra 60 til 72 i det siste, kan det være pga jeg er engstelig? Men jeg bekymrer meg pga denne smerten som dukker opp flere ganger på dagen uventet. Og siden jeg har mye hjertesykdom på fars side av familien, høres dette ut som muskler eller hjerterelatert? jeg vet hjerte gir ofte pressende smerter, men jeg vet ikke hva forårsaker pulserende smerter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden stress-EKG, ultralyd og calcium CT score var normale så nylig som to år siden, er det helt usannsynlig at plagene dine skyldes trange eller tette kransårer (det som fører til angina og hjerteinfarkt). For meg høres smertene og stivheten mer ut som relatert til muskler.

Når det er sagt kan pulseringen og symptomene også skyldes en hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes mange slike og de fleste er helt ufarlige. Men de kan være plagsomme. For å finne ut om du har det, må man ta et EKG akkurat i det pulseringen og smertene står på. Det er sikkert ikke lett, da du neppe rekker å komme til et legekontor så fort. Da kan 24-timers EKG være et alternativ.

Det er egentlig som et vanlig EKG: Du får klistrelapper og elektroder festet til brystet og hjerteaktiviteten blir registrert på en liten boks som du går med i lomma. Vanligvis går du med en slik registrering i 24 timer. Hvis arytmien din dukker opp i løpet av disse 24 timene, vil den bli fanget opp og dokumentert. Legene kan i etterkant avlese registreringsboksen din og se nøyaktig hva slag rytmefeil du hadde, og gi deg korrekt behandling.

Be legen din om henvisning.

 

Wasim Zahid