Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Fallskjerm etter ablasjon

Hei, jeg er nylig operert for atrieflutter (1,5 uke siden). Operasjonen gikk bra og jeg skal gå på Eliquis 2,5mg i 3 måneder), etter det skal jeg slutte. Har planer om å hoppe i fallskjerm om 1 mnd. Er det noe i veien for at jeg kan gjøre det eller behøver jeg å ta hensyn til ablasjon behandlingen eller hjertet? Mvh A.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Med tanke på selve ablasjonen inni hjertet er det neppe noe problem med slik aktivitet om 1 mnd. Jeg ville derimot vært litt mer betenkt over at du skal hoppe i fallskjerm mens du går på Eliquis. Dette er en kraftig blodfortynnende medisin, og faren for blødninger er litt større mens du bruker den. Jeg er ingen ekspert på fallskjermhopping, men vil anta at det kan være en nokså røff opplevelse for kroppen. Faren for å slå seg, og få blødninger er tilstede. Hadde du vært min pasient, ville jeg anbefalt å vente med hopping til du er ferdig med Eliquis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftige hjerteslag

Hej, mitt hjärta slår väldigt hårt och har gjort en stund tilbake, kanske 1 til 3 mån. tid. Jag har normal puls och blodtryck, tatt masse blodpröver som är OK men varit stressad en periode. Selv om stressen lagt sig slår fortsatt hjertet veldig hårt. När jag sitter upp avslappet så ser jag hur bröstet fysisk dunkar, och jag känner det veldig gott speciellt när jag ligger. Då gungar hela kroppen med hjärtslagen. För 2 år sen slet jag med dubbelslag och gick med 24 timers EKG som ikke viste noe. Dubbelslagen forsvant bara en dag. Bör jag sjekka detta, selv om alle pröver är OK? Livrädd jag har noen sykdom. /

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor raskt og hardt hjertet banker styres av nervesystemet og avhenger av flere ulike ting. Aktivitet, hvile og stress spiller alle inn. Noen av oss har et veldig sensitivt system, og kan derfor få hardere slag innimellom. Dette er ikke farlig. Selv om stresset har gått over, så vil stresshormonene fortsette å sirkulere en stund i blodet etterpå og kan forårsake kraftige slag. Alle testene du har tatt så langt er normale, og det bør berolige deg om at du ikke har noen alvorlig hjertesykdom. Er du likevel bekymret kan du ta en ny prat med legen din. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag

Hei! Jeg har siden en uke tilbake slitt med mye ekstra slag som kommer i serier.. 3,4,5-8 slag på rad før at siden slå normalt i 2-20 minutt før det samme skjer igjen.. jeg har vært til legevakta og tatt 2 EKG som var normal (kjende selvfølgelig ikke noen ekstra slag under EKG) men det blev ikke tatt noen blodprøver eller slik, har blitt henvist til 24-h EKG men ikke før ut i september.. jeg er veldig urolig før at ditte skal vare noe allvarlig og at vente i 3 uker til er før lenge med redsel før at det skal rekke å bli noen skader/permanente skader på hjertet under tiden. Fikk også utskrevet betablokker propranolol som jeg har spist i 3 dager nå uten at merke noen forbedring på ekstraslagene. Jeg er veldig bekymret og jeg undrer om jeg har god grunn til og vare det? Kan det vare noe annet en ekstraslag? Mvh mann 30år litt høyt blodtrykk men spiser exforge mot det og trykket var 150/90 når jeg var på legevakta. Takksam før svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. For pasienten vil det fleste arte seg likt: Harde, raske, kraftige hjerteslag. Derfor må vi leger finne ut hvilken rytmeforstyrrelse det egentlig dreier seg om, slik at vi kan gi korrekt behandling. EKG tatt under plagene er avgjørende for å finne svaret. Sånn sett har du vært helt korrekt håndtert sålangt.

Jeg kan forstå at du synes det er lenge å vente til september, men det er svært sjeldent at unge personer har farlige hjerterytmeforstyrrelser. Det er derfor høyst sannsynligvis helt ufarlig for deg å vente noen uker på utredningen. Det er heller ikke fare for at hjertet ditt får noen varig skade av dette i ventetiden. Skulle du imidlertid bli verre i ventetiden er det selvfølgelig viktig at du tar kontakt med lege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Jeg har et spørsmål som går på dette med puls. Jeg er fysisk svært dårlig trent, rett og slett fordi jeg ikke har trent regelmessig siden jeg var 15-16 år. Nå er jeg 25. Likevel har jeg en veldig lav hvilepuls på mellom 50 og 60. Når jeg sover kan den også havne under 50. Jeg føler meg fysisk helt fin, og kan ikke si jeg føler på noen symptomer utover en del ekstraslag, enten enkeltslag eller flere på rad i noen sekunder. De akkompagneres ikke av svimmelhet eller brystsmerter. Er dette grunn til bekymring, eller har jeg lav hvilepuls uansett av genetiske årsaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen påvirkes både av trening og av genetiske årsaker. Noen har bare rett og slett lav hvilepuls. Lav hvilepuls er som regel ikke tegn på sykdom, og snarere vitner det om god hjertehelse. Det er ikke uvanlig å ha puls under 50 når man sover.

Det er også helt normalt å ha ekstraslag. I perioder  har man flere ekstraslag enn andre ganger. Hvis du har flere ekstralag etter hverandre, og dette varer i flere sekunder, er det grunn til å sjekke det nærmere. Dette kan være tegn på hjertesykdom (men trenger ikke være det). Du kan begynne med et EKG hos fastlegen din, og evt. få deg henvist til langtids-EKG-registrering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Måle atrieflimmer med app, henvisning til ablasjon?

Hei. Har hatt omfattende hjerteutredning. HCM, trange halskar og høyt blodtrykk og atrieflimmer. Sitter nå igjen med anfallsvis atrieflimmer påvist i 2016. De andre diagnoser er avkreftet som feil. Har siden 2016 ikke klart å fange opp atrieflimmer på Holter-test da jeg har vært sykmeldt når de har satt meg på målingene og da er jeg jo i ro. Har tatt sykkeltest men de finner ikke noe flimmer der, noe jeg selv har sagt det ikke vil gjøre fordi anfallene kommer etter en tid med fysisk aktivitet / arbeide og aldri etter bare 15 min på en sykkel. Har selv prøvd å provosere frem, men er ikke mulig. Jeg fikk tips fra en lege om en app fra AliveCor og utstyr som heter Kardia. Denne var til å stole på, fikk jeg bekreftet. Jeg fikk ikke tak i utstyr i Norge. Men bestilte den direkte fra produsenten i USA. Den kom i posten etter bare 5 dager. Satte meg godt inn i bruk da det er tilgjengelig norsk bruksanvisning. (Kan nevne at jeg har et eget EKG apparat fra før som har vist flimmer flere ganger men og mye R og T-bølger. Denne stoler ikke legen på. ) Har gjort mange målinger bare for å lære meg den nye fra Kardia. Nå siste 14 dager har jeg hatt ferie, men jobbet med motorsag, trefelling og opplasting av vinterved på 1000 meters høyde i fjellet. Jeg har drevet på alene og første uken fikk jeg tre anfall med tung pust og puls opp i 168. Jeg mister kontrollen over kroppen da anfall kommer og denne gang skjedde det med motorsag i gang og fikk et kutt over låret. Heldigvis med vernebukse for om ikke så hadde jeg nok blødd ihjel der oppe. Anfallene påvirker meg slik at alt føles som å stoppe opp og jeg klarer nesten ikke bevege meg. Etter anfallene er jeg totalt utslitt og det føles som om jeg har løpt maraton. Jeg fikk registrert noen målinger da men det står uklassifisert på dem. Nå på fredag kom nye anfall. Drev da og samlet ved. Puls på 181 målt med Kardia app. Der står det AF, Atrieflimmer. Gjorde 2 målinger og det etter å først kommet meg opp til hytta. Den siste lå på 160 i puls, men kunne nok målt mere, men følte det er unødvendig. Kan man bruke disse målingene opp mot lege for å prøve bli henvist til ablasjon, noe dere flere ganger har svart meg på at er en løsning siden jeg ikke tåler betablokkere? Målinger kan sendes direkte fra Kardia App på e-post.

Fikk sist i juni 17 Metoprolol 50 mg pill inn pocket av min nye fastlege. Men når jeg bruker disse så orker jeg ikke noe. Hun sa da at jeg hadde prøvd alt og ikke kunne hjelpe meg mer. Jeg har bare et ønske i en alder av 45 år det er å komme meg tilbake til full jobb.

Bør jeg jobbe for henvisning til ablasjon? Hva må til for å få det kan man bruke egendefinerte målinger fra Kardia app? I tillegg har jeg jo skriftlig målinger fra kardiolog i 2016 som viser atrieflimmer da jeg gikk med R Tester. Eller må jeg leve med plagene resten av livet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din kan det godt hende at det er atrieflimmer du har, og det kan godt hende at du trenger ablasjon for behandling. Iblant kan det være utfordrende å fange opp flimmeren på de vanlige registreringene, og da kan slike alternativer som Kardia være et godt supplement. Hvis registreringen er av god kvalitet (lite støy og forstyrrelser) ser jeg ingen grunn til at den ikke skulle "telle" som dokumentasjon.

Merk, det er ikke fastlegen som henviser til ablasjon, men en kardiolog. Registreringene må i så fall vises til den eller de kardiologene du har hatt kontakt med, slik at de evt. kan henvise deg videre til et senter som utfører ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nitroglyserin mot hjerteinfarkt

Har en venninne som har fått et hjerteinfarkt, hun ble ikke stentet, det ble brukt nitroglyserin for å ordne det, er det mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det er mulig. Det er ikke alltid behov for stenting ved hjerteinfarkt. Det er heller ikke alltid mulig med stenting. Da bruker man medisiner i stedet. Det er sjeldent at et infarkt behandles kun med nitroglycerin, så det er sannsynlig at hun fikk andre medisiner i tillegg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende mot blodpropp på fly

Hvis jeg tar blodfortynnende sprøyte for DVT når jeg er ute og flyr, kan jeg risikere å få en ny DVT dager/uker etter avsluttet flytur da også ? Har hørt at dette kan forekomme uten blodfortynnende medisiner. Sikrer denne medisinen som varer i 24 timer som jeg tar ved flyturen denne risikoen også? Synes dere at en 6 timers flytur er for lang, når jeg har hatt DVT?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å gi et helt presist svar på dette. Alle tiltak man iverksetter, er for å minke faren for blodpropp. Full sikring er nesten aldri mulig. Men tar du en sprøyte med blodfortynnende medisiner før en flytur, er sjansen for blodpropp ganske liten. Både under turen og etterpå.

En 6 timers flytur er ikke for lang dersom du er godt behandlet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko ved bruk av Marevan

Hei, Jeg er en mann på 30 år som har gått på Marevan de siste 10 årene i etterkant av blodpropp i begge benene (DVT). Dette skyldes en medfødt feil med en eller flere vener som er i klem, og jeg er derfor ekstra utsatt for blodpropp og er satt på livsvarig Marevanbehandling.

På grunn av flytting og manglende kompetanse hos diverse fastleger opplever jeg at denne oppfølgingen har falt litt mellom to stoler, også fordi jeg har apparat for å måle INR selv. Selve INR-verdiene har vært svært stabile de siste årene, noe som er veldig bra.

Mitt spørsmål er hvordan man skal stille seg til livsvarig bruk av Marevan/Warfarin? Min alder og situasjon opplever jeg som svært sjelden, da denne type medikamenter stort sett brukes av eldre, eller i kortere perioder for andre. Det dukker opp nye blodfortynnende medisiner, for eksempel Albyl-E og tilsvarende blodplatehemmere, men etter hva jeg har forstått er ikke dette like aktuelt i mitt tilfelle. Finnes det noe ny forskning eller øvrige medikamenter som jeg ikke kjenner til?

Når man leser om livsvarig bruk av Marevan/Warfarin, så dukker to risikoelementer opp: 1) økt risiko for hjerneslag, og ikke bare pga. blødningsfare, men som en bieffekt av Marevan. 2) "Arteriosclerosis" (hardened arteries - i mangel på bedre norsk), som går på økende kalsiuminnhold i alle vaskulære vev.

Disse tingene skulle jeg gjerne hatt mer informasjon om, og visst hvor jeg skal henvende meg for informasjon og oppfølging. Som nevnt tidligere, det er mye foreldet og manglende kompetanse hos flere av fastlegene jeg har vært involvert hos.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Marevan er et av våre eldste og mest brukte medisiner. Vi har svært lang erfaring med medikamentet og vet mye om bruk og effekt. Det er mange pasienter, også yngre, som har gått på Marevan i mange år.

Albyl-E og andre platehemmere er ikke et alternativ for deg. Det gir rett og slett ikke  beskyttelse mot nye propper i de dype venene. 

De siste årene har vi fått en ny gruppe med blodfortynnende medisiner som går under fellesbetegnelsen "NOAK". Disse er like effektive som Marevan og kanskje også litt tryggere med tanke på blødninger. En annen fordel er at de har fast dosering og du trenger ikke flere INR-kontroller. Kanskje dette kan være et alternativ for deg.

Hvis du ønsker mer inngående informasjon om blodfortynnende medisiner og deres effekter, er det nok hematologer som kan mest om det. Dette er eksperter på blodsykdommer, og finnes stort sett kun på sykehus. Da må du henvises dit.

For å bytte til en NOAK trenger du imidlertid ikke en hematolog. Dette kan fastlegen også gjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redusere eller kutte ut blodtrykksmedisin

Jeg bruker Candesartan 32 mg mot høyt blodtrykk. Har endret livsstil. Blitt 20 kg lettere, endret på kostholdet, går lange turer hver dag og er mindre stresset. Legen min er ikke like begeistret som meg for å redusere eller kutte ut medisinen. Har brukt den samme dosen i ca 7 år nå. Er det realistisk å kunne redusere eller fjerne medisinen etter disse endringene? Hvilke kriterier legges til grunn ved en slik endring? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du har iverksatt disse tiltakene. Vektreduksjon, bedre kosthold, mindre stress og mer fysisk aktivitet er godt for helsa og kan også redusere blodtrykket. Det kan godt hende at blodtrykket har gått såpass ned at du kan redusere medisinene dine. Dette er ikke urealistisk. Du bør få utført en 24 timers blodtrykksmåling for å få et godt mål på hvor trykket ligger nå. Hvis det ligger lavere enn før, helst nede i normalområdet (feks under 130/80), kan det godt hende at du kan redusere medisinene. Men hvis trykket fortsatt ligger slik at du trenger behandling, og du tåler behandlingen godt, er det nok det beste for deg at du fortsetter med den. Snakk med fastlegen om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til nye blodpropper

Hva er årsaken til at når jeg har hatt en blodpropp (DVT) har økt sjanses for å få flere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være flere årsaker. Både at du har en underliggende genetisk disposisjon og at anatomien i blodårene dine er slik at de øker risikoen for blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid