Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Naturmedisin etter stenting

Håper jeg kan få svar på om naturmedisin er kompatibelt med blodfortynnende medisin etter en stent. Er så rart at ingen kan gi et klart svar på dette, hverken av hjerteleger på Ulevål eller sykepleiere/farmasøyter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Å få stent i en hjerteåre er et komplisert inngrep. Det krever nøye medisinsk behandling etter prosedyren. De medisinene som anbefales til hjertepasienter, og spesielt til de med stent, er det forsket svært mye på. Effekt og nytten av slik medisiner er svært godt dokumentert. Vi vet at de fungerer.

Det samme kan vi ikke si om naturmedisiner. Det er ikke forsket på samme måten på de medisinene. Videre er det heller ikke helt sikkert nøyaktig hva de ulike naturmedisinene inneholder, da det ikke er samme strenge krav til innholdsdeklarasjon på slike medisiner. Vi kan rett og slett ikke vite hva de inneholder, og derfor heller ikke vite hvordan de påvirker andre blodfortynnende medisiner.

Det tryggeste er å holde seg unna naturmedisiner hvis man har gjennomgått stenting og trenger blodfortynning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertemedisin og urtemedisin

Kan hjertemedisin fungere med urtemedisin som f eks Chaga, K2, Mariatistel etc.?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke kunnskap om urtemedisin og kan derfor ikke uttale meg så mye om det. Generelt vil jeg si at vanlige hjertemedisiner er godt undersøkt, forsket på, og har god vitenskapelig dokumentasjon på at de virker. Vi kan derfor med stor sikkerhet si at de vil ha effekt hos pasienter. Urtemedisinene går ikke gjennom den samme strenge prosessen, og vi vet egentlig ikke om de virker i det hele tatt. Jeg pleier å anbefale pasientene mine å kun bruke medisiner med godt dokumentert effekt.

Mvh

wasim zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og aortainsuffisiens

Hei er en mann på 34 år som har en liten aourta innfisens. De siste to måndene har jeg merket ekstra slag/hjertet slår fort to til tre ganger om dagen, Er dette farlig tro? Leser symptomer på nettet, der står det at det kan være flimmer, Håper på et raskt svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En liten aortainsuffisiens gir vanligvis ingen plager. Det er først når en slik lekkasje blir stor at den kan bli plagsom. Da er tungpust og tretthet de vanligste symptomene. Ved stor lekkasje kan det bli en betydelige belastning på hjertet, og det kan føre til ekstraslag. Men dette er ikke vanlig med små lekkasjer.

Det er ikke uvanlig å ha ekstraslag, selv hos helt friske personer. I perioder kan man ha mer ekstraslag enn ellers. Hvis du er engstelig for om dette kan være noe mer enn bare ekstraslag, må du få tatt et EKG mens du har disse slagene. Da kan det være en ide å få seg henvist til langtids-EKG. Ved en slik undersøkelse går du rundt med et EKG-apparat tilkoblet i flere dager som registrerer hjerterytmen din. Er det noe uvanlig eller feil, blir dette fanget opp og korrekt behandling kan igangsettes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Press i brystet når jeg reiser meg

Hei! Av og til når jeg reiser meg opp fra sittende stilling, kommer det et press i brystet som brer seg opp på sidene av halsen, og av og til videre til hodet. Dette varer i noen sekunder. Samtidig kan pulsen bli lavere og hard. Hva er det som skjer? Er det noe å bekymre seg for? Vanligvis stiger pulsen når jeg reiser meg opp. Har nettopp tatt ultralyd av hjertet og ekg pga ekstraslag, alt ok, men glemte å spørre om dette problemet. Det kommer ikke i aktivitet, bare når jeg reiser meg og begynner å gå. Ellers normalt blodtrykk. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At du allerede har fått undersøkt hjertet med ultralyd er bra. Det utelukker en del hjertesykdommer. Jeg vil også anbefale å gjøre langtids-EKG for å fange opp evt. hjerterytmeforstyrrelse, dersom du har det. Et arbeids-EKG kan også være lurt. Da vil man kunne se hvordan hjertet oppfører seg under belastning.

Puls og blodtrykk varierer når du endrer leie, feks fra liggende til stående stilling. Dette er regulert av en del av nervesystemet som kalles det autonome nervesystemet. Hos enkelte er dette systemet veldig sensitivt. Iblant kan det rett og slett gå krøll på dette systemet også.

Ut i fra beskrivelsen på symptomene dine, virker det ikke som om dette er noe alvorlig. Men det er nok lurt at du får det sjekket nærmere. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av metoprolol

Hei. Jeg går på 50 MG Metoprolol depot for høyt blodtrykk. 25 MG ble for lite så derfor økte dosen. Jeg føler meg ikke i form etter at dosen økte. Jeg svetter, har kramper om natten, tung utpust når jeg ligger på rygg, søvnvansker, depresjon, sure oppstøt . Bør jeg ikke bytte medisin ? Finnes det noen tabletter med lite bivirkning? Jeg tåler ikke sulfa og jeg får bivirkninger av det meste.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du er blant de som får bivirkninger av metoprolol. Heldigvis finnes det mange alternativer til metoprolol for å behandle høyt blodtrykk. Hør med legen din. Ofte må man prøve og feile litt før man finner en endelig kombinasjon som fungerer godt og samtidig gir lite bivirkninger. Moderne medisiner innen klassen ACE-hemmere eller ARB gir ofte lite bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oksygenmetning

Hva kan være årsaken til lav metning med oksygen? Er det bare lungesykdommer? Hva betyr egentlig metning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Oksygenmetning angir hvor stor andel av hemoglobinen i blodet er mettet med oksygen. Dette er et mål på hvor mye oksygen det er i blodet. Hos friske mennesker er denne andelen på 95-100%. Vi angir oksygenmetning i prosent. En frisk person har oksygenmetning på 95-100%.

Oksygenmetning under 90% kalles for hypoksemi, dvs "for lite oksygen i blodet". Går metningen under 80% kan de ulike orgaene i kroppen som er avhenging av oksygen begynne å ta skade.

Oksygenmetningen avhenger av ulike faktorer

1) mengden oksygen i lufta som pustes inn
2) Lungenes evne til å ta opp oksygen
3) Blodets evne til å sirkulere mellom lungene, hjertet og kroppen

Problemer ved alle disse "stasjonene" kan gi lav metning. Vanlige årsaker til lav metning er.

Anemi, astma, hjertesvikt, medfødt hjertefeil hos barn og voksne, KOLS, ulike lungesykdommer, punktert lunge, blodpropp i lungene, søvnapne. Det finnes også andre årsaker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerneslag etter kiropraktorbehandling

Hei. Har hørt at det i ekstremt sjeldne tilfeller kan forekomme slag etter behandling av nakke hos kiropraktor. Hvor lenge etter behandling vil man kunne være i "faresonen" for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok svært sjeldent at noen får hjerneslag etter behandling hos kiropraktor, men det kan forekomme. Spesielt pasienter som allerede har avleiringer på innsiden av halspulsårene er utsatt. Disse pasientene frarådes behandling hos kiropraktor, da manipulasjon av nakken kan føre til at et lite plakk i åren løsner, følger blodet opp til hjernen og forårsaker hjerneslag. Kiropraktorne i Norge er også selv klar over hvilke pasienter de ikke bør behandle. Hvor lenge etter behandlingen man er i faresonen er vanskelig å si, da jeg ikke tror dette har blitt undersøkt systematisk med forskning ennå. Logisk skulle man tro at faren er størst akkurat i det manipulasjon foregår. Men det kan også tenkes at det oppstår en liten skade akkurat under behandlingen, men at den utvikler seg videre i timene og dagene etterpå.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Unngå blodpropp på reise

Hvilke reisemåter anbefaler dere meg med å bruke for minske risiko for å få nye DVT hvis jeg ønsker å reise ned i Europa som f.eks Spania. Buss, tog eller fly ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt vanskelig å svare på. Fly er kanskje det beste, da det går raskest. Da trenger du ikke sitte stille så lenge.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og høy puls

Hei. Eg er ein mann på 30 år som trener løping regelmessig, mellom 30-50 km i veka. Eg kjenner pulsen min godt, og den har aldri vore over 185 i løpet av dei siste 5 åra. Under dei 2 siste øktene mine har pulsen gått over 195 utan at belastninga har tilsvart at det skulle vore særleg over terskelpulsen min(168-172). Det gjekk omtrent 3-4 min før pulsen kom ned igjen. Resten av turen kom pulsen veldig fort opp, så eg avbrøt treninga. Er no usikker på om eg tør å trene meir. Ingen/ svake brystsmerter, og kanskje lette svimmelhetsymptom er einaste ellers eg merka. Usikker på om svimmelheit kom fordi eg fekk angst, eller faktisk av hjertet... Kva kan dette være? Kan eg byrje å trene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å vite sikkert uten videre undersøkelser, men det kan hende at du har opplevd en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Når pulsen plutselig går uforholdsmessig opp, foreligger det gjerne en hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes mange ulike typer, og behandling og tiltak avhenger av hvilken type man har.

Jeg synes du bør utredes med tanke på dette. Fastlegen din kan begynne med vanlig EKG og blodtrykk. Deretter bør det gjøres et belastnings-EKG. Dette gjøres hos spesialist. Du kobles til en EKG-masking og belastes med en ergometersykkel. Poenget er å fremprovosere det du har opplevd under trening, slik at hjerterytmen kan dokumenteres på EKG og analyseres. Evt. behandling vil avhenge av hva man finner.

Det er vanskelig for meg å svare på om du bør fortsette å trene eller ikke. På den ene siden kan det være dumt å hindre deg i å trene hvis dette bare er en bagatell, men på den andre tiden ønsker jeg ikke å ta noen sjanser da jeg ikke vet mer om deg. Synes du skal ta opp dette med legen din. Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos ung mann

Hei, jeg er 21 år gammel og har i det siste fått påvist forhøyet blodtrykk. Hadde 146/81 inne på legekontoret da jeg var inne for å sjekke ett svelgebesvær jeg hadde. Ble satt på døgnmåling, hvor gjennomsnittet viste: 185/80, dag: 193/86, Natt: 150/55. Ble tatt døgnmåling av urin og flere blodprøver. Har gått 1 & 1/2 uke nå og jeg har ikke hørt noe. Har blitt henvist til ekko og belastnings EKG, men ikke før sent ut i oktober. Har i det siste bekymret meg mye over hjertet mitt, kjenner det dunker fort når jeg reiser meg og pulsen stiger. Om dagene er jeg ofte veldig sliten, trøtt og tung i hodet, føler eg sover dårlig om nettene. Våkner av mine egne snork, har begynt å snorke veldig i det siste. Kan det være noe virkelig alvorlig med hjertet mitt? Syns det er lenge å vente på en fasit, blir ofte gående å bekymre meg. Vekt: 115kg, Høyde: 196cm.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på målingene fra døgnmåling av blodtrykket, virker det som om det ligger for høyt. Da bør det settes inn behandling. Hva denne behandlingen skal være, kommer jeg tilbake til lenger ned.

Det virker som om du er godt ivaretatt av legen din og jeg her helt enig i den utredningen du er henvist til. Det er viktig å få samlet inn godt med informasjon, slik legene er i gang med.

Jeg skjønner at du er bekymret. Høyt blodtrykk kan være skadelig for kroppen, men det skjer først etter flere år med høyt blodtrykk. Å vente noen uker på undersøkelser er neppe farlig.

Symptomene du beskriver (slitenhet, tretthet i hodet, hjertebank, snorking) er uspesifikke og kan skyldes flere ulike tilstander. De symptomene kan imidlertid også være tegn på hjertesykdom, men hos en ung mann er det lite sannsynlig. Dette vil du uansett få svar på etter hvert som utredningen skrider fremover. 

Hva angår behandling av høyt blodtrykk, finnes det flere alternativer. Det er vanlig å forsøke livstilsstiltak først. Riktig kosthold og fysisk aktivitet kan redusere trykket. Lett vektreduksjon (noen få kilo) kan også hjelpe. Kanskje er disse tiltake nok i ditt tilfelle? Kommer man ikke i mål med disse tiltakene, er det mange gode medisiner å velge mellom. Disse er både effektive og har få bivirkninger. Dette vil sikkert legen din snakke mer om etterhvert.

Mvh

Wasim Zahid