Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Jente med lavt blodtrykk

Er det for lavt med blodtrykk på 70/42 for en jente på 17 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer gjennom dagen og er også avhengig av om du er i ro eller i aktivitet. Det varierer også fra person til person. Noen blir svimle hvis trykket er litt lavt, mens andre merker ingenting. 70/42 virker ganske lavt og jeg vil anbefale å få dette sjekket hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium farlig for hjertet?

Hei. Jeg bruker magnesium, men kan det vare farlig for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, magnesium er som regel ikke farlig for hjertet dersom du tar normale doser og mengder. Om du trenger å ta magnesium, bør vurderes av legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer som har gått over?

Har hatt hjerteflimmer sporadisk etter et massivt hjerneslag. Forekomster med en til noen ukers mellomrom. Sto på fra noen timer til nærmere 2 døgn. Siste gang registrert 6. oktober 2017. Altså; kan hjerteflimmer gå over av seg selv?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hjerteflimmer som oppstår hos yngre personer kan en sjelden gang være eneste episode, og flimmeren kommer ikke tilbake. Det vanligste er imidlertid dessverre at flimmer kommer tilbalke. Ofte går anfallsvis flimmer over til permanet flimmer senere.

Du forteller at du har hatt et massivt hjerneslag. Vet du om de har konkludert med at det kom av hjerteflimmer? Hvis det er tilfelle så bør du bruke blodfortynnende medisiner(antikoagulerende medisiner) resten av livet. Selv om du bare har episoder med flimmer så innebærer også disse risiko for alvorlig hjerneslag.

 

Hjerte/kar

Hjerteinfarktrisiko og p-piller

Min datter på snart 17 har store smerter ved menstruasjon, i den forbindelse er hun anbefalt å begynne med p-piller , noe jeg også gjorde da jeg var i samme situasjon. Dette burde jo være en grei sak, men siden det er en historie med hjerteinfarkt og tidlig død pga dette på farssiden er vi usikra på hva som kan brukes. Far var 42 år da han fikk hjerteinfarkt, han overlevde heldigvis. Men hennes farfar, hans brødre og deres far døde av hjerteinfarkt i en alder mellom 55 -60 år. Hun har fått anbefalt Lorret (hun vil ha regelmessig menstruasjon) da denne er en av tre p-piller med minst risiko for blodpropp. Men da vi leser pakningsvedlegget står det at de ikke skal brukes viss en i familien har hatt hjerteinfarkt. Hva bør vi gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Dette var ikke så enkelt å svare på. Selv om p-piller gir en lett forøket risiko for blodproppdannelse, er likevel risikoen lav med dagens preparater. Jeg vet ikke om din datter har diskutert de familiære risikofaktorene med legen sin, det er helt nødvendig å gjøre først. Risiko for blodproppdannelse må også vurderes opp mot andre faktorer: røyker hun? Er hun overvektig med en BMI over 30? Er hun fysisk aktiv? Har hun migrene med aura i form av forbigående lammelser eller sensibilitetsforstyrrelser? Er det målt blodtrykk? Er det tatt blodprøver med tanke på arvelige sykdommer som kan gi økt risiko for blodproppdannelse? Alt dette bør vurderes sammen med legen før man konkluderer på hvilket valg man tar. Kan det vurderes annen behandling, som for eksempel hormonspiral?

Din datter bør også kjenne til symptomer som kan oppstå og reagere på disse: varm, smertefull og hoven legg, akutt tungpusthet og brystsmerter, symptomer på blodpropp i hjernen; problemer med å prate, smile (halvsidig ansiktslammelse), løfte arm og/eller bein.

Jeg ville tatt en ny samtale med legen for en diskusjon vedrørende valg av preparat.

Lykke til!
Mvh
Marita L. Bjerke

Allergi

Vaksine mot hundeallergi

Hei. Er det mulighet for allergivaksine mot hundeallergi ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig. I løpet av våren vil vi på LHL sykehuset på Gardermoen tilby allergivaksine mot hund, katt, husstøvmidd, muggsopp og pollen. Det er en dråpevaksine som etter oppstart i poliklinikk gjennomføres hjemme.

Ikke alle har full effekt av vaksinen men får mildere symptomer enn tidligere. Målet med immunterapi dvs allergivaksine er å øke toleransen for det man reagerer på slik at man til en viss grad kan omgås hund og/eller katt. Det anbefales ikke å gjennomføre vaksine med det mål å skaffe seg et dyr.

Dersom dette er noe for deg kan du kontakte meg på mail helle.grottum@lhl.no eller ringe medisinsk poliklinikk (åpner nedste uke) på telefon 67 023 622.

Hilsen Helle Grøttum

 

Lunge

Innpusting ved løping

Hei, Jeg er en 34 år ung mann. Siden november 2017 har jeg trent fast 2 ganger i uken, 2 x løpeintervall i gruppe med løpstrener (45 – 60 min) og 1 x squashtrening. Når jeg løper og presser meg opplever jeg etter hvert utfordringer ved innpust. Det føles som om at jeg ikke får nok luft ved innpust, og jeg hører en pipe/hvese lyd (innpust) ved anstrengelse. Må liksom ta i for å få luft ned i lungene. Veldig irriterende da jeg føler at kroppen klarer mer, men at mangelen på luft gjør at jeg «går varm» og må roe ned. Dette opplever jeg kun ved løping, og ikke under squashtrening.

Jeg har vært hos legen og hun ga meg noe som heter ventolin, 0,1 mg. Jeg opplever ikke noe annerledes ved bruk av dette, og ser egentlig ikke helt poenget da jeg ikke merker bedring. Har som ønske å bli en sterk løper, og da ønsker jeg å få orden på dette. Jeg røyker ikke, spiser relativt sunt, og løper ei mil på 56 min.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du må få en henvisning til lungelege for utredning av plagene dine. Ettersom du ikke opplever effekt av astmamedisin, kan det være noe som kalles EILO. Uansett er det viktig at du får en grundig undersøkelse og testing på hva det kan være.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Bihulebetennelse og allergi

Hei!
Jeg hadde influensa for 4 uker siden og har hangla en del etterpå. Var hos lege i går og han påviste bihulebetennelse. Har nok hatt det i ca.14 dager. Crp var fin, så det er nok virus. Hvor lenge kan jeg regne med å være syk før det gir seg? Hadde også væske i mellomøret. Har trange bihuler, og allergi og astma. Skyller nesa med saltvann og nesehorn. Legen sa jeg burde ta paracet, men det får jeg så vondt i magen av, er det normalt?

Trenger å bli fort frisk, for jeg er 3 uker forsinka med sprøyte i pollenvaksinering.

Har du noen gode råd til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en forkjølelse og skyldes enten bakterier eller virus. Når man er forkjølet blir ofte slimhinnene betente både i nesen og i bihulene. Nesen reagerer med å produsere snørr og mange opplever å bli tett i nesen. Smerter over bihulene oppstår når åpningen til bihulene tettes og man får et trykk over øynene og i kjeven.
Å skylle nesen ofte med saltvann er bra. Om den er tett, kan du forsøke med slimhinneavsvellende nesespray først for å åpne opp og så skylle med saltvann etterpå. Bruk sprayen som anbefalt i pakningsvedlegget og husk at den ikke bør brukes mer enn en ukes tid. Noen kan også trenge en nasal kortisonspray som inhaleres gjennom nesen en eller to ganger daglig for å dempe betennelsen i slimhinnen. Noen fås uten resept. Om du har smerter over bihulene, kan du bruke reseptfrie smertestillende som f.eks Ibuprofen ettersom du ikke tåler Paracet. At du får vondt i magen av Paracet bør du ta opp med din lege. I tillegge bør du få nok hvile og drikke. Ofte vil en forkjølelse påvirke astmaen, så sørg for å medisiner deg slik at du har minst mulig astmasymptomer. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil ta før du er helt frisk igjen ettersom din allmenntilstand i tillegg til bihulebetennelsen er påvirket av at du har hatt influensa, men innen en ukes tid bør du være mye bedre.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pulsklokke og hjertestarter

Hei, jeg hadde hjertestans 2011 og fikk da satt inn en hjertestarter av typen Boston. Jeg har fått med meg at jeg da ikke kan bruke f.eks fotmassasje da dette kan forstyrre hjertestarteren. Hvordan er det med forskjellige pulsklokker, fit bit etc, kan man bruke dette uforstyrret? Bruker idag en app på telefonen når jeg trener, men kunne godt tenke meg å ha med noe enklere enn en telefon. Norn innspill på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 02. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Takk for relevant spørsmål.

 

Når det gjelder pulsklokke skal dette være helt ok å bruke.

 

Jeg går ut ifra at du blir fulgt opp regelmessig med tanke på registreringer av aktiviteten til hjertestarteren. Jeg vil anbefale deg å be om en time med legen som satte inn hjertestarteren for å gå igjennom det forskjellige utstyret du ønsker å bruke. Det kan være mye ny informasjon å huske på den første tiden. Når det gjelder fitbit, vil jeg tro den kan brukes på liklinje med pulsklokke, denne typen forutsetter heller ikke bruk av pulsbelte. Men dette har jeg ikke klart å finne noe informasjon om.

 

Kjempeflott at du fortsetter å trene. Lykke til med det:)

Vennlig hilsen, spesialfysioterapeut, Iselin Løvhøiden

 

 

 

Hjerte/kar

Kulde etter hjertesvikt

Er det farlig for meg å være ute i over minus 10. etter hjertesvikt i fjor?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertesvikt kan skyldes flere forskjellige tilstander i hjertet, og derfor er det vesentlig å vite hva som har ført til hjertesvikt for å kunne si om det er greitt å være ute når det er svært kaldt. Pasienter som har hatt større hjerteinfarkt og har hjertesvikt på grunn av det bør være forsiktige med å anstrenge seg(gå raskt) i sterk kulde.

Lunge

brystsmerter

Hei! Er en jente på 23 år gammel. Jeg har hatt stikkende smerte i brystet og ryggen nesten hverdag i siste uken som varer 1-2 minutter. Men i går hadde jeg en veldig stikkende smerte i brystet og utstrålte til ryggen samtid kunne ikke bevege og var vanskelig å puste det har vært i ca. 35 minutter. Og om morningen skjedde akkurat det samme i ca 10 minutter. Er dette tegn på noen sykdommer?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanskelig å svare på om brystsmertene du har er tegn på sykdom. Du bør snakke med fastlegen din om dette. Hun eller han vet om du tidligere har vært syk, om du bruker medisiner eller f.eks. P-piller, og da er det lettere å vurdere dine plager.

At det samtidig er vanskelig å bevege seg gjør det mest nærliggende å tenke at det du kjenner er smerter fra muskulaturen.