Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Aortainsuffisiens og søvnapné

Er det en sammenheng mellom aortainsuffisiens og søvnapné? Dette er et spørsmål både jeg og min mann har stilt, men vi får ingen svar. Min mann er diagnostisert med begge lidelsene og skal bytte aortaklaffen i september.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Søvnapne kan være knyttet til hjertesykdommer som rytmeforstyrrelse, høyt blodtrykk, hjertesvikt og hjerneslag, men ikke til aortainsuffisiens. 

Aortainsuffisiens betyr at aortaklaffen lekker. Som regel skyldes dette en mekanisk feil i selve klaffen. Når lekkasjen blir stor kan man bli sliten og andpusten ved anstrengelser. Da er det nødvendig med hjerteoperasjon. Lykke til med operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bør jeg ta blodtrykksmedisin?

Hei Jeg er en mann på 33 år har høyt blodtrykk. De siste målingene viste at blodtrykket mitt var på 152/108 og det siste var overtrykket på 173, husker ikke undertrykket. Jeg har hatt høyt blodtrykk lenge, burde fastlegen min sette meg på blodtrykksmedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er det ikke lett å svare på uten å ha nærmere informasjon om helsen din. Formålet med behandling av høyt blodtrykk er å redusere faren for komplikasjoner og skader (hjerneslag, nyresvikt, hjerteinfarkt, øyesykdom). Hvorvidt en pasient skal ha blodtrykksmedisin bestemmes etter en helhetlig vurdering av pasientens helsetilstand og risiko, og ikke kun blodtrykksverdier. Man ser blant annet på alder, kolesterolverdier, diabetes, forekomst av hjerte- og karsykdom i slekten, vekt, høyde, kroppssammensetning osv. Du kan beregne din risiko her:

https://nhi.no/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/diverse/norrisk-10-arsrisiko-for-kardiovaskular-dod/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter og blodpropp i bena

Når man har levd en stund opplever man litt vondter her og der. For et år siden fikk jeg som mange ganger før vondt i foten. Gikk med det i 1 uke. Sikkert en strekk eller betennelse tenkte jeg, da jeg går en del. Leggen var ikke rød, hoven, varm eller stram i muskulaturen. Var innom legen som sagt etter 1 uke etter at jeg hadde oppdaget smerten i leggen, men av en helt annen årsak. Nevnte dette med leggen ved en ren tilfeldighet. Hun tok en D-dimmer for sikkerhets skyld som var positiv og det ble konstatert en DVT med ultralyd senere. Ble satt på blodfortynnende i 3 mnd.

Som sagt har jeg av og til en del smerter i kroppen, og jeg synes dette er svært slitsomt. Følte at jeg ikke hadde noen typiske blodproppsymptomer, og dette gjør meg engstelig hver gang jeg går å kjenner vondt noen plass, spesielt i føttene. Hvis jeg ikke hadde hatt en avtalt legetime bestilt to mnd i forkant, hadde jeg aldri oppsøkt legen med dette her. Jeg kan jo ikke dra til legen å ta D-dimmer hver gang smerten melder seg. Synes dette er en svært vanskelig og det stresser meg en del. Gode tips tas i mot med takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg forstår situasjonen din godt og skjønner at du er fortvilet. Dette er ingen lett situasjon, og det er heller ikke enkelt å gi gode råd.

Det er alltid sånn at pasienter opplever symptomer og tegn i ulik grad. Det vanligste ved blodpropp i en legg er at leggen blir vond, hoven, rød og stram. Men vi vet at mange ikke opplever disse symptomene, eller at de opplever dem bare i mild grad. Dette gjør at pasienter iblant kan gå rundt med en sykdom uten at verken de eller legen er klar over det.

Har du hatt blodpropp en gang, er det noe høyere risiko for at du kan få det igjen. Det betyr at du faktisk bør være mer obs på smerter og hevelser i leggene enn andre, og oppsøke lege. Samtidig kan man jo ikke, slik du selv sier, løpe til legen hver gang du kjenner en vondt her eller der. Jeg tror det er lurt at du tar opp dette med legen din og at dere to sammen finner frem til en felles strategi. Bestem sammen hva du skal gjøre når du har vondt og hvordan du bør håndtere det.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjøreforbud etter hjerneslag

Hei. Er det noen klare regler for tidsperspektiv med tanke på kjøreforbud etter hjerneslag? Jeg har hatt en blodpropp, og har litt nedsatt førlighet i venstre arm, selv etter en uke. Dette kan i flg. legen på sykehuset trenes helt opp igjen. Mest sannsynlig i løpet av noen uke/mnd.. Er det da konkrete regler vedr periode for kjøreforbud som gjelder for førerkort kl 1, 2 og 3?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

I førerkortveilederen som kom i fjor, ble det utarbeidet retningslinjer og veiledende råd for hvordan bilkjøring etter hjerneslag skal følges opp. Det er din behandlende lege som har ansvar for å vurdere evnen til å kjøre bil etter et hjerneslag. Det er også mulighet til å henvise til førerkortvurdering i spesialisthelsetjenesten hvis legen er usikker på tilstanden.

I forhold til ditt konkrete spørsmål, så vil det si at du nok har kjøreforbud i seks måneder for klasse 1, mens klasse 2 og 3 skal vurderes av spesialist etter ett år.

Du kan lese mer om bilkjøring etter hjerneslag på våre nettsider.

Jeg legger også ved link til førerkortveilederen.

Lykke til!

mvh

Marita L. Bjerke
slagsykepleier/helsefaglig rådgiver
 

Hjerte/kar

Rett til aktivitet etter hjerneslag?

Hei. Min far er slagrammet og har hatt hjerneblødning. Han er invalid etter dette og kommer ikke hjem mer. Men han synes å bare være på oppbevaring i institusjon og at han er passiv og uten noe særlig stimuli. Hvilke rettigheter har han til aktivitet i sin hverdag? Tenker både på å komme seg ut på tur og ha noe som gir mening i hverdagen

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Du stiller et spørsmål som er høyst relevant på vegne av mange i samme situasjon: Hva slags stimuli og aktivisering har eldre i sykehjem krav på og ikke minst nytte av? Hverdagen kan oppleves som monoton, rutinebasert og med lite muligheter for å gjøre noe utenom de hverdaglige aktivitetene som måltider og stell. Er det slik det må være?

Kommunen er forpliktet til å legge tilrette for aktiviteter i hverdagen for deres institusjonsbeboere. I Forskrift om "kvalitet i pleie og omsorgstjenester" står det at beboere har krav på tilbud om varierte og tilpassede aktiviteter både ute og inne. Den enkelte må få mulighet til å leve i en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre. Her er det viktig at dere som pårørende etterspør dette. Hva finnes av tilbud? Hva egner seg for din far å delta på? Har de aktiviteter hvor dere som pårørende kan være ressurser? Det kan være vanskelig å være den pårørende som etterspør og etterlyser aktiviteter, men det kan bli du som er med og påvirker og gjør endringer i hverdagen for din far. Tilby deg og være en aktiv og deltakende pårørende hvis du har muligheter. Foreslå trivselstiltak og etterspør sammarbeidstanker mellom institusjon og andre aktører. Noen steder samarbeider de med skoler og barnehager, frivillige organisasjoner, frivilligsentraler, Røde Kors, skolekorps, demensteam mm.

Lykke til!

 

mvh

Marita L. Bjerke
slagsykepleier/helsefaglig rådgiver

 

 

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende medisin og leveren

Hei. Mulig dette er feil forum, men jeg ser at noen har spurt om kolesterol og fått svar. 😊 Jeg tok blodprøver hos lege og hadde høye leververdier. Var på UL og fikk påvist fettlever. Tok så utvidede blodprøver hos lege. Og fikk sms om at jeg også hadde betydelig forhøyet kolesterol. Jeg spiser sunt og er normalvektig, men sliter periodevis med alkohol. Fikk da Lipitor. På pk.vedl. står det ettertrykkelig at de kan påvirke leveren. Legen mener det er forsvarlig. Men jeg får ikke det til å rime. Hva er din mening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål!

Ja, kolesterolmedisinen kan påvirke leveren, men den trenger ikke nødvendigvis å gjøre det. Hos noen pasienter gjør den det, men hos de fleste gjøre det den ikke. Det er lett å finne ut av om den vil påvirke leveren din eller ikke. Ta blodprøver av leververdiene dine før du starter på Lipitor. Bruk medisinen som forskrevet i 3-4 uker, og ta blodprøvene på nytt. Har de økt, er det et tegn på at medisinen påvirker leveren din. Da må du enten slutte med medisinen eller prøve en lavere styrke. Hvis leververdiene derimot ikke øker, betyr det at medisinen ikke påvirker leveren din og du kan fortsette å bruke den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Hei. Har høyt blodtrykk over tid:160-190/42. Eget blodtrykksapp. Svimmelhet dagelig. Har hjertesvikt. Går på Triatec , Selo-zok. Går til lege,men der er blodtrykket ok. Hva gjør jeg ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er det flere mulige forklaringer. For det første så svinger blodtrykket hele tiden, og det er mye som påvirker blodtrykket. Trening, aktivitet, stress, frykt og engstelse kan drive det oppover en liten stund. Avslapping og sengeleie kan få det ned. Medisiner og hvor mye du drikker har også noe å si.

Dernest kan det hende at apparatet du har hjemme ikke er helt presist. Apparatene på legekontorene er til profesjonelt bruk og holder ofte høyere kvalitet. Sannsynligvis er målingene hos legen de riktige. For interessens skyld kunne det jo vært et interessant "eksperiment" å ta med apparatet ditt til legen og målt trykket med både ditt og legens apparat. Da kunne du sett hvor godt de samsvarer.

Skal man ha et riktig godt estimat av hvordan trykket ligger an, bør man gjøre 24-timersmåling. Da går du med et blodtrykksapparat et helt døgn og den måler trykket automatisk hver time. Legen kan lese av målingene og få et inntrykk av hvordan trykket ditt ligger an gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pinex og kolesterol

Kan pinex forte brusetabletter gi forhøyet kolesterol

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Paralginforte forte er vanedannende og kan gi en rekke ulike bivirkninger. Jeg kjenner ikke til at medisinen gir forhøyet kolesterol.

Hjerte/kar

Husarbeid kort tid etter stent?

Kan man gjøre litt husarbeid 6 dager etter ett hjerteinfarkt ,har stent?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan trygt gjøre husarbeid,  og etterhvert leve helt som normalt. Dersom du mot formodning skulle få symptomer/plager så kan du ta dette opp med fastlegen din. Lykke til!