Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Husarbeid kort tid etter stent?

Kan man gjøre litt husarbeid 6 dager etter ett hjerteinfarkt ,har stent?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan trygt gjøre husarbeid,  og etterhvert leve helt som normalt. Dersom du mot formodning skulle få symptomer/plager så kan du ta dette opp med fastlegen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Planlagt svangerskap. Høyt blodtrykk og astma.

Hei Jeg er en kvinne med litt forhøyet blodtrykk som prøver å bli gravid. Har to barn tidligere der jeg har brukt Trandate gjennom hele svangerskapet, og nå Candersatan etterpå. Ha nå sluttet på Candersatan, og tenkte å bruke Trandate gjennom et mulig svangerskap. Forskjellen nå i forhold til siste svangerskap er at jeg nå har påvist astma, og bruker litt medisin for dette. Det er en mild form for astma, og jeg har ikke store plager. Så ser jeg i pakningsvedlegget for Trandate at man ikke skal bruke dette når man har astma. Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Jeg vil anbefale at du snakker med legen din om en henvisning til samtale på fødeavdelingen for planlagt svangerskap i din situasjon. Lykke til! 

Hjerte/kar

Seroxat og metoprolol

Har brukt Metoprolol Zandos mot hjerteflimmer. Jeg bruker og Seroxat tabl og kombinasjonen av disse er ikke bra. Legen satte meg derfor opp på Selo-Zok i stedet for metoprolol men er ikke det samme virkestoff i disse? Litt forvirret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er riktig at seroxat og metoprolol ikke bør kombineres, da effekten (og bivirkninger) av metoprolol kan bli betydelig forsterket. Metoprolol og selo zok har samme virkestoff, og man bør vurdere å skifte til f.eks. en preparat type som heter verapamil dersom diagnose og symptomer tilsier det.

Hjerte/kar

Hjertebank, POTS?

Hei, Morten! Jeg er 20 år, og de siste 3 årene har jeg slitt med hjertebank, svimmelhet og en rekke andre symptomer. Jeg trodde lenge at disse symptomene var et resultat av helseangsten jeg hadde tidligere, da dette var det legene fortalte meg. Etter hvert begynte jeg å tenke at det måtte være feil, da jeg ikke følte at angsten og de fysiske symptomene hadde noen sammenheng. Da jeg i tillegg ble kvitt angsten, og symptomene fortsatte å komme, var jeg 99% sikker på at dette skyldtes noe annet enn angst. Derfor begynte jeg å forske litt på symptomene på egenhånd, og dette er hva jeg fant ut:

- Jeg får en pulsøkning på 30-60 BPM når jeg reiser meg opp
- Å stå/sitte oppreist for lenge gir meg hjertebank og ubehag i brystet
- Hvis hjertebanken/ubehaget i brystet kommer, kjenner jeg raskt bedring etter å ha lagt meg ned helt flatt
- Noen ganger blir jeg svimmel og kald
- Jeg har gode og dårlige perioder. I de gode periodene forsvinner hjertebanken etter å ha ligget i 5-20 minutter. I de dårlige periodene går ikke hjertebanken bort når jeg legger meg ned. Da føles det faktisk verre å ligge, siden jeg kjenner mer på hjertebanken.

Pulsøkningen når jeg reiser meg blir høyere og jeg blir fortere sliten ved aktivitet. En slik dårlig periode kan forsvinne over natten etter 3-7 dager. Etter å ha lest litt på nettet fant jeg noe som heter POTS, og da jeg leste om det syndromet kjente jeg meg veldig igjen. Dette gjorde at jeg dro til fastlegen min, hvor jeg tok en EKG mens jeg lå stille. Etter eget initiativ tok vi også EKG mens jeg reiste meg opp. Pulsen gikk raskt opp fra 70 til 120 BPM.

Ble sendt videre til kardiolog, hvor jeg tok ultralyd av hjertet og arbeids-EKG. Ingen funn på ultralyden. Arbeids-EKGen viste at jeg hadde et betydelig blodtrykksfall rett etter jeg stoppet å sykle. Jeg hadde fortalt han før testen at jeg ofte ble svimmel under trening, og han sa at arbeids-EKGen viste nettopp dette. Jeg tok også en 48-timers EKG, hvor det ikke var noe unormalt. Etter testene snakket jeg med kardiologen. Han ga meg aldri en spesiell diagnose, men han sa at det jeg hadde fortalt var en problematikk som han hadde sett hos andre pasienter. Videre fortalte han at dette er noe som vil gå over med årene. Jeg fikk også tips om hva jeg selv kunne gjøre for å føle meg bedre.

Problemet for min del er at jeg fortsatt ikke føler meg bra. Jeg er også veldig skuffet over at denne problematikken er noe legene virker å vite svært lite om. Hjertebanken er svært plagsom og ubehagelig i de verste periodene. Jeg har kommet i gang med trening, men må stadig ta en ukes pause fra trening fordi jeg kommer i en dårlig periode. Når hjertebanken er på sitt verste vil jeg ikke trene, da det tidligere har utløst flere dager med urolig hjerte. Ellers passer jeg på å drikke nok vann, jeg prøver å få i meg nok salt (men ikke for mye), jeg prøver på å bruke musklene i beina før jeg reiser meg, og jeg har begynt å prøve kompresjonsstrømper. Har du en formening om dette er POTS eller noe annet? Hva mer kan jeg gjøre for å føle meg bedre? Vet du om noen i Norge som forsker på nettopp denne problematikken? Jeg setter veldig pris på all informasjon som kan hjelpe meg. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har satt deg godt inn i temaet. Dette er jo en "ny diagnose", såvidt jeg vet nevnt første gang i USA i 1993. Forskning pågår, men er fortsatt mangelfull. Ulike behandlingsmåter testes ut.  Det er altså mye vi ikke vet om tilstaden. Blant diagnostiske kriteria er puls økning på  over 30 de første 10 min etter at man har reist seg opp (men da skal det ikke være samtidig blodtrykksfall). Prognosen er god, og det forskes på medikamenter (bl.a. ivabradin) som antas å kunne hjelpe sammen med andre tiltak som du nevner i teksten. Jeg kjenner dessverre ikke til noen som jobber spesielt med problemstillingen i Norge, men barneklinikken på Rikshospitalet har forsket på beslektede problemstillinger. Alle de store regionssykehusene vil ha en viss erfaring med problemstillingen. Hols motet oppe, det er gode muligheter for at symptomene vil bedres over tid! Det vil gradvis komme mer kunnskap om emnet.

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper

Har påvist to blodpropper, en i hver lunge som nå er under behandling med Xarelto. Skal ut å fly og hørt at bruk av kompresjonsstrømper kan være smart å benytte. Ser at det finner slike strømper i flere varianter både for sport, flyreiser og støtte. Med og uten fot. Gir alle den samme effekten eller er det noen som er bedre enn andre og ikke annbefalles?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vi anbefaler støttestrømper ved lengre flyreiser når du har hatt blodpropp i leggen. Ditt tilfelle er spesielt siden du har hatt to propper i lungene. Det er sannsynlig at du skal bruke forebyggende blodfortynnende medisin fast. Blodpropp i lungen stammer ofte fra leggene og strømper er gunstig. Snakk med leverandør om størrelse og modell, - fot kan være gunstig. Ved flyreise anbefales klasse 2 som gir 20-30 mmhg kompresjon. Støttestrømper til daglig kan gi beskyttelse mot hevelse og sårdannelse i huden, men har liten effekt for å forhindre nye blodpropper.

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjernestammeinfarkt

Hei. Jeg sitter i rullestol og har ingen fysisk aktivitet. Haddd hjernestammeinnfarkt i 08. Når jeg nå prater blir jeg svimmel. Kondis er 0. Jeg har stått på og kan nå stå oppreist hvis jeg holder meg i noe. Språk har blitt bedre. Var Locked-in. Står ca 6 minutt hver dag. Og har gjennombevegelse av bein på sykkel ( sittesykkel) med motor, 10 min annenhver dag. Kondisen økes ikke. Kortpustet og små lunger. Hva skal jeg gjøre? Er 52 år. Sporty før. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Det er klart at du har vært gjennom en svært alvorlig sykdomsperiode som har endret kroppen og formen din betydelig. Dette legger visse begrensninger på hvor aktiv du kan være. Likevel får jeg inntrykk av du har gjort store fremskritt etter infarktet. Du hadde locked-in-syndrom, men klarer nå å stå og ha en viss bevegelse av kroppen. Det er kjempebra! Alt du kan få til av fysisk aktivitet er en fordel. Selv om du ikke klarer å gjøre de tingene du gjorde før, synes jeg du har god grunn til å være stolt over det du har oppnådd. Dette må du bruke som inspirasjon og jobbe videre. I din situasjon er det viktig med fysioterapi og assistert aktivitet. Målet kan kanskje ikke være å få bedre kondisjon, men det er viktig at du får beveget på ledd og muskler så de ikke stivner. Endel fysioterapeuter har også spesiell kompetanse på lunger og kanskje kan behandling hos slike bedre pusten din? Diskuter med fastlegen din, hvilke muligheter som finnes der du bor. Jeg ønsker deg lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av Lipitor?

Jeg har hatt noen diffuse brystsmerter i en periode på noen måneder, og har vært på ultralyd og AEKG. Intet funn. Skal likevel på CT. I mellomtiden er jeg satt på Albyl-e og Lipitor 40 mg. Etter to uker fikk jeg store muskelsmerter og feber. CRP 47. Det ble ikke tatt andre prøver. Kuttet ut Lipitor en kveld, mye bedre den natta og feberfri neste dag. Tok så Lipitor igjen, ny natt med feber, muskelsmerter og veldig dårlig allmenntilstand. Etter det har jeg ikke turt å ta Lipitor, men har hørt med fastlegen om muligheten for å gå ned i styrke. Hva tror dere? Kan Lipitor gi så kraftige bivirkninger? Leser jo om rabdomyolyse, og synes det er litt skummelt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lipitor (og andre statiner) er stort sett godt tolerert og har lite bivirkninger. Men vi vet også at ingen medisiner er helt fri for bivirkninger og enkelte pasienter kan få betydelige plager av å ta medisinene. Musklesmerter rapporteres ofte ved statinbruk.

Hvis du får bivirkninger kan du i samråd med legen forsøke å redusere dosen. Ofte er det det som skal til. Hjelper ikke det, kan du også be om en annen type statin. Det er flere å velge mellom.

Hvis det likevel fortsatt er bivirkninger, må legen vurdere om det virkelig er stort behov for medisinen. Du skriver du skal til CT. Det er bra, for da får du en avklaring på om det er noe galt med hjertekransårene eller ikke. Hvis de er normale, har du kanskje ikke noe behov for Lipitor uansett.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kalsiumtilskudd og hjertesykdom

Forkalkning i hjertet og kalsiumtilskudd. Bør man slutte med kalktabletter når man har fått diagnose forkalkning i hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et tema som har vært hyppig debattert frem og tilbake. Studiene som har sett på effekten av kalsiumtilskudd på hjertesykdom har også vist sprikende resultater. Noen viser at det er en sammenheng mellom inntak av kalsium og hjertesykdom, mens andre har vist at det er trygt. Likevel ser det nå hovedsaklig ut til at kalsiumtilskudd sannsynligvis er trygt ved hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåren

Hei. Jeg fikk vite at jeg har en utposing på hovedpulsåren som sitter midt i brystet, lungene, på 4,1 cm. Dette ble oppdaget i Desember-2016. Har vært til sykkeltest og ultralyd, og fikk vite at jeg har et sterkt hjerte, ingen ting i veien med det, og ble forklart at jeg ikke skulle uroe meg for utposingen , men jeg gjør jo det for den vokser vel fortsatt, er det lurt å ta en ny CT av lungene for å sjekke veksten?? Jeg sykler, men i motbakke blir jeg fryktelig tungpustet og det har kommet med denn utposinngen, har syklet masse mil foregående år uten tung pust. Vennlig hilsen engstelig

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder utposningen på pulsåren vil ikke dette påvirke pusten slik du forteller. Jeg synes du bør kontakte legen for å sjekke om andre ting, for eksempel hjertet (inkludert hjerteklaffer), blodtrykket eller lungene kan være årsaken til dette. Vanligvis er det ikke grunn til å sjekke en slik utposning så ofte, særlg hvis blodtrykket ikke er høyt, for det kan være et ikke uvanlig bifunn ved undersøkelse av mennesker i en noe eldre årsklasse. Men pusten din kan gi grunnlag for undersøkelse av det jeg nevnte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Brystsmerter, men normal EKG

Hei. Har en tid slitt med ubehag i hals og følelse av å være litt trang i brystet. Det kommer utover dagen, og fører også til at jeg hoster en del.

De siste to månedene har jeg også hatt en del smerter i brystet, fortrinnsvis i hvile, forverres ikke av fysisk aktivitet. Ble henvist til utredning, og har tatt arbeids-ekg og ultralyd. Har også tatt ct for å utelukke lungeemboli, samt røntgen av lungene. Alt har vært normalt, ingen smerter under sykkeltesten. Likevel ønsker de å ta ct-undersøkelse med kontrast eller kontrast ved belastning, og jeg er i mellomtiden satt på Lipitor og Acetylsalisylsyre. De siste dagene har jeg også fått smerter i ørene som kommer og går. Våkner også om nettene med en dirrende følelse i brystet, men pulsen er normal.

Er det sannsynlig at det er trange årer som forårsaker problemene til tross for normal arbeids-ekg, eller burde denne da gitt utslag? Hva annet kan det være? Angst? Jeg er 46 år, ingen risikofaktorer (røyking, blodtrykk, diabetes, kolesterol, arv).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er ung, har ingen risikofaktorer, og alle prøver sålangt har vært normale. Det gjør sannsynligheten for hjertesykdom veldig liten. CT-undersøkelse av kransårer vil kunne være endelig avklarende. Er den i orden, kan du sannsynligvis slutte med medisinene du har fått. Det kan være mange årsaker til de plagene du beskriver. Det viktigste i første omgang er å utelukke alvorlige sykdommer, slik legen dine er i gang med.

Mvh

Wasim Zahid