Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Behandling av atrieflimmer

AF er en av vår tids store medisinske utfordringer. Svært mange lider psykisk og fysisk, og det går ut over arbeidskraften i samfunnet. Det finnes INGEN god behandling : Elektrokonv varer kun få dager, rytmemedisin ala Tambocor har fatal innflytelse på ventrikkel, varme- eller kryoabl har begrenset suksessrate. Håpet er et dansk drug-firma. Jeg er jurist og ønsker å sette politisk fokus på AF. Hva mener du ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har rett i at atrieflimmer rammer mange og at mange sliter både fysisk og psykisk. Hos endel går det også utover arbeidskraften. Dog må det sies at de fleste pasienter er eldre mennesker som er pensjonert fra arbeidslivet.

Jeg er ikke enig i at det ikke er noen god behandling. Det finnes god behandling både for de som har anfallsvis og permanent atrieflimmer. Det betyr selvsagt ikke at behandlingen er perfekt for alle. Noen vil dessverre oppleve at de ikke går god nok effekt av behandlingen.

Tambocor kan ha farlige bivirkninger, men det gjelder for spesielle pasientgrupper, ikke alle. Ablasjon har suksessrate på rundt 70-80 prosent.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Livskvalitet ved atrieflimmer

http://rytmedoktor.dk/category/atrieflimren-atrieflimmer-hjerteflimmer-forkammerflimmer/atrieflimren-og-livskvalitet/ Hvorfor har ikke Norske eksperter satt seg bedre inn i det Peter skriver? Jeg føler å møte en vegg da jeg tar opp dette hos Norske leger. Jeg er ikke alene for dette er det flere som lurer på. Mitt liv er ødelagt etter å ha fått parox atrieflimmer det bryr ingen seg om. Er nå inne hos psykisk helse og Dps pga plagene flimmer gir meg som før var aktiv og utadvent.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er litt usikker på hva du sikter til. I lenken du har vedlagt står det om livskvalitet ved atrieflimmer. Det dr Peter skriver der er klokt. Men også velkjent. Det er viktig å ha fokus på disse aspektene ved atrieflimmer, og det skal leger i Norge også ha.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk etter svangerskapsforgiftning

Hei! Jeg er en dame på 40år. Fikk barn for 12år siden, haste keisersnitt pga sv. forgiftning. Blodtrykk har i ettertid vært litt forhøyet, sist målt 140/94, hvilepuls mellom 95og 100. Høyt blodtrykk i familien. Når bør en starte med medisin? Virker som noen leger ikke tar hensyn til det, mens andre (f. eks innlagt på sykehus for andre ting) mener dette bør utredes. Har ellers plager i form av ryggsmerter, generelle muskelsmerter og tidvis utmattelse. Blir usikker pga ulike uttalelser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt svangerskapsforgiftning er det spesielt viktig at du har god kontroll på blodtrykket ditt. Det bør ligge under 130/80.

Dersom trykket ditt virkelig ligger på 140/94, bør det nok litt ned. Men først må man være sikker på at det virkelig er forhøyet, og at det ikke bare var en tilfeldig måling. Jeg synes du bør få utført 24-timers blodtrykksmåling for å få et mest mulig presist bilde.

Av tiltak kan det være aktuelt med både livsstilstilak (mosjon og vektreduksjon hvis nødvendig) og medisinering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og supraventrikulær takykardi

Hei,er en jente på 23år som har fått diagnosen paroksystisk supraventrikulær takykardi etter at jeg var i en trafikkulykke i 2013.Fikk ingen fysisk skade på hjerte, men fikk flere brudd i ryggen, costafrakturer og bilateral pneumothorax.Arteria renalis på ve side ble revet av ( ble coilet, men er nå funksjonsløs).Har lettgradet kronisk nyresvik.Har hatt 24t BT-måling og har målt 180/110 på dagtid og 150/90 på natt.Tåler ikke betablokkere ogkalsiumblokkere.Er det noe annet som går ann å prøve?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at blodtrykket ditt er godt regulert. Å gå med høyt blodtrykk over flere år øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. Dessuten vil det forverre nyrefunksjonen din ytterligere. Du og legen din bør derfor absolutt prøve å finne frem til en kombinasjon av medisiner som både fungerer og som ikke gir bivirkninger. Det finnes flere alternativer å velge mellom. Hvis dette blir for vanskelig å håndtere på legekontoret, bør du henvises til spesialist på sykehuset. I ditt tilfelle bør du antageligvis henvises til en nyrelege.

Når det gjelder supraventrikulær takykardi og behandling av det, så kommer det an på hvor plaget du er. Hvis du ikke har veldig hyppige og plagsomme anfall, går det an å avvente uten medisiner også. Hvis du har mye plager og ikke tåler medisiner, kan du henvises til ablasjon. Da går man inn i hjertet og "brenner" vekk områder som gir takykardien.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter hjerteinfarkt

Mann på 57 år, koronar inf. for 3 år siden, med stent " Nedre høyre arterie, den viktigste av de 3 store årene var helt tett, arrdannelse i de 2 andre, ballong utblokking i en av de 2 akutt innfarkt" og var på bordet ca. 1,5 timer etter smertedebut. Foreskrevet en rekke medisiner som Zelozok 25mg. lipitor 80mg. acetylsalityrsyre 75mg. ramipril actavis 10mg. effient, opplevde store plager av statiner og zelozok, sluttet med alle unntatt acetylsal. 75mg. merkbar bedr. Ønsker uttalelse "Risikof"

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter et hjerteinfarkt er det viktig med god medisinsk behandling for å forebygge nye infarkter. Blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner er av helt sentral betydning og skal brukes. Det bør dessuten være god kontroll på blodtrykk, blodsukker og kroppsvekt. Røykeslutt er obligat.

Du bør absolutt bruke statin. Hvis du opplever bivirkninger bør du prøve å redusere dosen eller prøve et annet merke. Som regel finner man frem til en kombinasjon som fungerer bra. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kosttilskudd etter hjerneslag?

Er det tilrådelig å bruke VitaePro etter et hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

VitaePro har vært sterkt markedsført, men det er så vidt jeg kan finne, liten vitenskapelig bevis for at VitaePro har effekt. Med vitenskapelig mener jeg studier med kontrollgrupper og som er designet slik at verken pasienten eller den som gir medisinen vet hva som blir gitt til pasienten. Ved å bruke vanlig, variert kosthold skal det ikke være nødvendig med VitaePro eller andre tilskudd. Les mer om kosthold og livsstiltiltak på våre sider. 

Du sier ingenting om hvilke medikamenter du bruker etter hjerneslaget, slik at det er vanskelig å tilrå eller fraråde bruk av VitaePro. Enkelte typer blodfortynnede medikamenter kan reagere på kosttilskudd som VitaePro. Du bør derfor diskutere bruken med fastlegen din.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

sur mage

Kan man få "sur mage" ved bruk av Selo Zok? Hva med Emconcor?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

"Sur mage" eller det vi leger kaller dyspeptiske plager er en hyppig forekommende bivirkning av mange typer av medisiner. Det er ikke en hyppig bivirkning på de medisinene du bruker, som vi kaller betablokkere, men det forekommer på både SeloZok og Emconcor. Ved å prøve noen ganger å ta noen dagers pause og så starte på igjen kan du lettere bedømme om det er bivirkninger. Dog gjelder at man ikke skal slutte brått med betablokker, men huske å trappe ned dosen noen dager før man slutter.

Hjerte/kar

svimmelhetsanfall

Jeg får jevnlig små illebefinnende hvor jeg blir veldig svimmel, kald og blek. Er undersøkt godt hos lege og sykehus uten funn. Lege tok langtidsblodsukker også, det lå på tilsvarende 5,5. Jeg har sjekket med blodsukkermåling hjemme når «anfallene» skjer, og da ligger blodsukkeret som regel på 4-4,4. Ellers når jeg måler ligger det på alt fra 4,5-7,5. Kan det være mulig jeg får noen «ras» i blodsukker eller andre problemer relatert til mat? Jeg spiser som regel hver 4 time.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

At et fall i blodsukker ned til 4 - 4.5 mmol/l skulle utløse at du blir veldig svimmel, kald og blek høres lite sannsynlig ut. Enkelte personer merker økt tretthet en tid etter måltid, og dette kan være fordi den økte insulinfrigjøringen etter et måltid gir forbigående litt lavt blodsukker. Symptomene er imidlertid moderate.

Siden du har så uttalte symptomer bør du kontakte fastlegen din for en vanlig undersøkelse. Fastlegen kan avgjøre om ytterligere undersøkelser er nødvendige.

Hjerte/kar

intrakranialt aneurysme

Hei Finnes det tall på hvor mange barn som blir født med intakraniell aneurisme?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Intrakranialt aneurysme er en tilstand som kan medføre såkalt subaraknoialblødning - en type hjerneblødning som kan ramme yngre mennesker. Vi har mange typer av sykdomsregistre i Norge, og hvis der finnes tall på de som rammes av subaraknoidalblødninger/år så står dette sannsynlighvis i Hjerneslagregisteret eller i det såkalte NORKARregisteret.

Du spør imidlertid om hvor mange barn som per år blir født med et intrakranialt aneurysme. Slike aneurysmer oppdages jo bare når man får en akutt hendelse som en subaraknoidalblødning, eller hvis man tar CT eller MR av hodet av andre grunner. Man kan ikke vite hvor mange som går rundt med slike aneurysmer uten å symptomer av det.

Hjerte/kar

Vanskelig INR

Hei. Hva er grunnen til at inr variere veldig, uten at jeg spiser eller drikker noe utenom vanlig? Har tatt inr annen hver dag i 2 uker uten noen bedring. Ene dagen 1,7 og øker til 5 tabletter daglig. Etter 2 dager er den 2,7. Går da ned til 2 og 3 tabletter. Prøven etter 2 dager viser 2. Grunnen ti at jeg går på Marevan er at jeg har metall klaff og inr skal være på 2,5-3

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette finnes det dessverre ikke noe godt svar på. Hos enkelte personer er det bare vanskelig å få til stabil INR. Vi vet kan kosthold kan påvirke INR og effekten av Marevan. Du bør passe på hva du spiser. Sjekk følgende artikkel for nærmere informasjon:

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/spis-riktig-nar-du-bruker-marevan/

Videre kan endel medisiner også forstyrre effekten av marevan. Snakk med legen din for å høre om det er noen interaksjoner man bør ta hensyn til.

Mvh

Wasim Zahid