Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Måle blødning ved Marevan

Hei. Jeg har fått et apparat til å måle blod med p.g.a. en mekanisk klaff. Men jeg lurer på, skal jeg ta mer eller mindre marevan hvis jeg har for tynt blod ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktig at du gjennomfører et kurs på sykehuset før du begynner å styre din egen marevan dosering basert på resultatene fra apparatet. Du kan be din fastlege om å formidle kontakt. Ved "tynt blod" dvs. Ved høy INR, skal ukedosen av marevan reduseres.

Hjerte/kar

Årsak til høyt blodtrykk

Heisann! Jeg målte blodtrykket mitt en dag og hadde 125/98, derav jeg fikk beskjed jeg hadde for høyt undertrykk... Hvilepulsen min lå på 100-120.. enda jeg hadde sittet stille i over 30 min... Hva er årsaken til dette? Hva er risikoen? Jeg har diabetes

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vi ser ofte store variasjoner i blodtrykk og pulsmålinger, og jeg vil først av alt anbefale at du får kontrollert målingene. Det kan evt gjøres en døgnmåling med godkjent medisinsk utstyr hos mange fastleger, evt. hos spesialist. Pulsen (og blodtrykket ) kan stige forbigående i hvile hvis man f.eks bekymrer seg eller er stresset/urolig. Dersom undertrykket du beskriver er reellt bør du tenke over livsstilstiltak og medisin kan bli aktuelt. 

Hjerte/kar

Forebygge blodpropp med blodfortynnende?

Skal på buss og flytur i 14 dager. Blir en del perioder hvor jeg blir sittende mye i ro. Jeg hadde en DVT for en tid tilbake. Fikk blodfortynnende medisin, Eliquis, som behandling. Det jeg lurer på nå er om jeg kan bruke Eliquis som jeg fikk som behandling for DVT i de 14 dagene jeg er på ferie for å forhindre nye blodpropper? 5 mg to ganger pr. dag. Hva synes dere om denne løsningen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Svaret på om du trenger forebyggende blodfortynnende på flyreise kommer an på din spesielle sykehistorie,  blant annet om du hadde en klar ytre årsak til den forrige blodproppen din (kirurgi el.), og hvor blodproppen satt (over eller under kneet). Anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din. Forebyggende dose er evt. 2,5mg 2 ganger daglig.  

Hjerte/kar

Arbeid etter gjennomgått hjerneblødning

Har en mann som har hatt en massiv hjerneblødning for 4 år siden. For tiden kjenner han seg ikke lykkelig. Han har selv valgt å gå tilbake til jobb, men er ikke frisk. Han orket rett og slett ikke å være uføretrygdet. Hos han går det på vilje og stahet. Selv o.m han er syk, så presser han seg til å gå på jobb. Jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe han.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Det er mange slagrammede som vil kjenne seg igjen i det du beskriver om din mann. Etter et hjerneslag eller hjerneblødning har mange senskader som hukommelsesvansker, utmattethet og energimangel, konsentrasjonsvansker, økt behov for søvn og hvile. Mange tror, og ønsker så vel, at alt skal fungere som før. Erkjennelsen av at man ikke har den samme kapasiteten, kan ligge langt inne. Noen presser seg til å gå på jobb, og kan da ende opp med en enda større utmattelse som vil påvirke langt frem i tid. Jeg forstår også at for mange er jobben med gode kollegaer, godt arbeidsmiljø og følelsen av å gjøre noe betydningsfullt svært viktig for å oppleve verdi i livet. Men hvis arbeidet går utover familieliv og kapasitet på hjemmebane, så bør man kanskje revurdere ambisjonene.

Du og din mann bør kontakte fastlege, slik at dere sammen får gitt uttrykk for bekymringen du går med. I samarbeid med fastlege og arbeidsgiver kan det legges tilrette for en arbeidshverdag som er tilpasset din manns kapasitet. Muligheten for en gradert uføretrygd er tilstede. På den måten kan han ha overskudd til både å delta i arbeidsliv, og å ha kapasitet til å være en del av familielivet.

Din rolle blir å hjelpe og støtte din mann, gi ham tid til å kjenne på konsekvensene på valgene han gjør, veilede, og ikke minst å ta vare på deg selv oppi det hele.

Nå vet jeg ikke hvor dere bor, men LHL Hjerneslag Ung har etablert nettverk flere steder i landet.for unge slagrammede med pårørende, som møtes jevnlig for å dele akkurat slike utfordringer som du beskriver. Les mer om dette på våre nettsider.

LHL Hjerneslag Ung

Hjerte/kar

Halskar, utredning

Hvor kan man få svar på spørsmål om tette halskar?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Din fastlege kan, hvis han har mistanke om innsnevringer (stenoser) på halskar, henvise deg videre til nevrolog som gjør ultralyd av disse. Ultralyd kan evt følges opp med CT eller MR angiografi, som kan si noe om hvor stor innsnevringen er.

Har du hatt TIA/drypp eller gjennomgått hjerneslag, er det vanlig å gjennomføre ultralyd av halskarene som en del av utredningen for å finne årsaken til slaget.

Du kan lese mer om undersøkelsen på sidene til LHL.

 

Hjerte/kar

Ørefold. Hjerte-kar risiko.

Hei! Jeg er 35 år og har sett at jeg har en liten diagonal linje på venstre øret. Den går ikke hele veien men er liten og går akkurat gjennom der hvor jeg har hull i øret. Jeg er litt redd for hjertesykdom, men vet ikke om dette regnes som ørefolden eller om det er bare pga det hullet i øret? Har ikke noe på høyre øret. Er redd for min far hadde store linjer i begge ørene og døde av hjerteinfarkt plutselig i alder av 65. Bestemor døde også av hjerte når hun var 52(vet ikke om hun hadde folder i øra da). Ellers har jeg normalt blodtrykk, røyker ikke og normal kolesterol.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei.

Takk for spørsmålet. Det er riktig at enkelte forskningsstudier har sett en sammenheng mellom denne folden på øreflippen og hjerte-kar sykdom. Andre studier har imidlertid ikke funnet noen vesentlig sammeneheng.

Du har jo endel hjerte-kar sykdom i familien din, men heldigvis ikke andre risikofaktorer. 

Jeg vil anbefale at du er oppmerksom på livsstilen din, men lev som normalt. Du behøver ikke tenke på sykdomsfare i hverdagen din. Årlig helsesjekk er fornuftig, og du må ta kontakt med lege dersom det skulle tilkomme symptomer/plager som du stusser på.

Hjerte/kar

Tungpust og hjerterytme

Hei. Jeg har lenge vært plaget med tung pust, svimmelhet, trykk mot hals. Har gått med EKG. Mye ekstraslag og uregelmessig puls fra ned til 38 opp til 80 . Altså ikke plaget med høy puls. Etter vurdering av hjertespesialist er jeg nå begynt på Tambocor 100mg 2 ganger om dagen. Det skal gjøres en ablasjon. Har tatt EKG på nytt etter en uke på Tambocor, da gikk pulsen helt fint jeg og var ikke tungpustet. Men nå er tungpusten kommet tilbake, gått ca en uke siden jeg begynte på medisinen. Når jeg kjenner på pulsen går denne fint. Spørsmål? er det normalt at tungpusten kan komme tilbake eller bør jeg kontakte legen min?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Siden du er i oppstartfasen av tambocor vil jeg anbefale at du bestiller en snarlig time hos legen din, evt kontakter legevakten ved symptomer. Lykke til med ablasjon.

Hjerte/kar

Helseangst

Hei! Eg er ein mann på 29 år. Er godt gift, og har ei dotter på 5 år. Er overvektig (ca 130kg, men ikkje mega feit. Har min del feitt på kroppen, men er elles robust bygd). Har litt hjartesjukdom på morssida. Mista ein onkel til aortadisseksjon, og mi mor har hatt angina og eit lite infarkt (som ho ikkje merka sjølv). Eg røyker ikkje, har aldri gjort. Eg har hatt eit noko tøft år. I mars 2016 fekk eg eit plutseleg anfall på jobb. Eg vart svimmel, det snørte seg i brystet, og eg fekk ei sterk uverkelegheitskjensle, og sterk frykt for å døy. Dette endte sjølvsagt med ein tur på legevakta, der det vart teke EKG. Denne var fin, men eg vart overført til akutten for sikkerheits skuld. Gjennomgjekk dei typiske testane, inkludert røntgen thorax, og stod med glans, om ein kan seie det slik. Legane meinte det kunne høyrast ut som panikkanfall, men at eg skulle jobbe meir saman med fastlege for å utelukke ting. Dei neste månadane hadde eg MR og CT av hovudet, utan betydelege funn. Hadde og tur til nevrolog, igjen utan funn. Besøk hjå fysioterapeut førte til forklaring på svimmelheta, BPPV. Fekk, og får periodisk behandling for dette. Seinare på året fekk eg og påvist Gastroøsofageal reflukssjukdom etter gastroskopi. Denne slit eg framleis med, men medisinerast og er i kontakt med fastlege. I mars i år dukka dei same symptoma opp, og fastlegen bestemte seg for å leite litt meir på hjartefronten. Han meinte framleis det var snakk om panikkanfall, og at eg hadde fått ein eller anna form for angstlidelse, men me var samde om at det var viktig for meg å utelukke andre ting. Har aldri slite med angst eller depresjon før. Eg tok blodprøver. Desse var fine, og synte mellom anna kolesterol under 5. Har typisk situasjonsblodtrykk (white coat hypertension som min lege kaller det med eit lite smil) men gjennomførte 12t trykkmåling. Kunne ikkje gjennomføre 24t pga reise neste dag. Trykkmålinga synte eit noko høgt snitt, og enkelte høge episodar. Hadde panikkanfall under målinga. Lege meinte at noko av dette hadde med situasjon å gjere (gjekk betydeleg opp det augeblikket eg kom inn døra på jobb), men satt meg på 4mg atacand/candesartan. Har hatt effekt av dette på måling hjå lege, men ikkje kjent noko fysisk. Vidare vart det teke EKG, som og var fin. Eg gjennomførte 24t Holter. Resultatet av denne, var: Hjartefrekvens: Minste 46spm, maks 147spm. Snitt 87, snitt dag 93, snitt natt 79. Supraventrikulære episodar/SVES: 115 (0,09%) Ventrikulære episodar: 1 VES, ingen maligne ventrikulære arytmier. Ingen pauser. 17. mai fekk eg på ettermiddagen eit kraftig anfall, der eg følte særleg trykk og hjartebank i brystet, og meget høg puls. Dette passerte etter ei stund. Fekk ein tur til legevakta, og EKG vart teke innanfor 1,5t av episoda. Alt fint. I slutten av mai var me på ferie i utlandet, og eg fekk straum av ein aircondition. Hotellet krevde legebesøk av forsikringshensyn, og endte med ein tur på sjukehus. Der tok dei EKG og blodprøve for å leite etter skade frå straumen (CPK?). EKG fin, og låge verdiar på blodprøva. Har fått ei henvising til arbeids EKG no, reknar med time iløpet av sommaren, eller starten av hausten. Legen meiner at dette berre er for å gje meg ro. Så, kvifor skriv eg eigentleg dette? Vel. Eg har heilt ut av det blå begynt å slite frykteleg med helseangst. Eg er livredd for å bevege meg, for då går pulsen opp. Eg har fått uvana å ta meg til handleddet ørten gonger om dagen, for å kjenne etter normal puls. Sjølvsagt går den kjempefort kvar gong eg sjekkar, for så å roe seg ned etterkvart. Gjer dette så ofte at handledda vert såre. Eg får panikkanfall, har trykkfølelse i bryst/hals som sannsynleg vis berre er refluksen, men som i hovudet mitt definitivt er hjarteinfarkt eller andre fæle ting. Særleg om eg skulle få vondt i kjeve/tenner samtidig! Eg kjennar pulsen godt når eg ligg nede, i hals og mage. Klumpfølelse i hals er og dagleg på plass. Har "vondter" på alle plassar som eg er oppmerksam på. Særleg i bryst, skuldre, hals, kjeve/kinn, venstre arm +++++. Kjennar og på ein ubehageleg dirring i overkroppen. Særleg når eg ligg nede.... Så, spørsmålet mitt: Har eg grunn til engstelse? Er dette berre irrasjonell tenking frå mi side? Er eg godt nok sjekka til å eigentleg kunne ta det med ro og leve normalt, og oversjå vondter rundtom i kroppen? Eg er lei av å ha det slik, og jobbar med det kvar dag. Eg har mest av alt lyst til å køyre til legevakta dagleg for sjekk, men samstundes veit eg at eg ikkje har lyst til å ta opp tida dei burde bruke på folk som verkeleg treng dei. Har du, som hjartespesialist, eit betryggande ord til ein som slit frykteleg? Beste helsing Mann 29

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for god beskrivelse av situasjonen din. Det er tydelig at du har god innsikt i din egen helseangst, og dette gir et godt utgangspunkt for å bli kvitt problemet. Medisinsk sett høres det ut for meg som at du er meget godt undersøkt, kanskje til og med litt i overkant (vi ser dessverre av og til at helsevesenet i beste hensikt bidrar til helseangst ved å gjøre ekstra mange undersøkelser selv om sjansen for sykdom er svært liten). Prøv å slappe av så godt du kan, pust rolig og fokuser på andre saker hvis du kjenner angsten kommer. Du er ung og har alle muligheter til å bli frisk, anbefaler at du ber fastlegen din henvise deg til en psykolog som har erfaring med helseangst. Lykke til! 

Hjerte/kar

Pacemaker, puls på 40

Min mor har operert inn pacemaker i en alder av 92 år. Noen dager etter operasjonen sank pulsslagene ned til 40 slag per minutt og hun kjente et press i brystet. Hun ble sendt tilbake til sykehuset, men alle prøvene viste at alt var bra, både pacemakeren skulle fungere, rtg thorax var bra og blodprøver var bra. Hun ble dermed sendt hjem igjen. Mitt spørsmål er; hvordan kan hun få så lav puls når pacemakeren skal slå inn på 50 slag i minuttet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. En mulig forklaring er at ikke alle hjerteslagene har gitt følbar puls. Vi vet at f.eks. såkalte ekstraslag gir mindre effektiv pumping av blod og da vil pulsen også bli vanskelig å kjenne. Det er betryggende at hun har fått pacemaker.

Hjerte/kar

Sinusknute

Kan syk sinusknute helbredes ? Bruker pacemaker.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vanligvis skyldes tilstanden permanente forandringer i sinusknyte, som f.eks. innvekst av bindevev i området. Dette kan ikke helbredes, og du kan bli avhengig av pacemaker (slik som du har). I sjeldne tilfeller kan tilstanden være forbigående i forbindelse med bruk av visse medisiner eller forstyrrelser i kroppens saltbalanse eller hormonbalanse.