Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kvinne med ubehag i brystet

Jeg er en kvinne på 46 år, som i høst opplevde å bli tung i brystet/pusten. Det hang i noen dager, forholdsvis konstant dag og natt. Så ble det bedre noen dager, for så å komme igjen. Sånn vedvarte det noen måneder, for etter hvert å bli bedre. Syntes også at jeg ble mer andpusten enn tidligere ved å gå trapper etc, men ikke vesentlig forverring om jeg tok en joggetur f.eks. Dette er noe bedre.

Hadde/har samtidig noe ubehag i overgangen hals/bryst, og følelse av å være trang i brystet, som også i perioder fører til at jeg blir sliten i stemmen og halsen, samt også delvis hes i stemmen når jeg må snakke mye. Særlig om kveldene. Dette har vedvart, og førte til at fastlegen ønsket å undersøke hjertet. Fant en bilyd, som jeg ble henvist for. Fra henvisning, til utredning, har jeg også vært en del plaget med smerter i brystet og kjeven. Disse er ikke relatert til fysisk anstrengelse, og kan like gjerne komme om kvelden som på dagtid. Har også en del trykk i det ene øret.

Har vært hos hjertespesialist på sykehuset og tatt ultralyd og arbeids-ekg. Alt normalt. Er likevel henvist videre til ct av kransårene.

Spørsmålet er om alvorlige innsnevringer ville vært synlige på ultralyd eller arbeids-ekg, og hva dette kan være om det ikke er hjerterelatert?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er meget positivt at ultralyd og AEKG var normalt. En sjelden gang ser vi at det kan være innsnevringer på kransårene som ikke kommer frem ved AEKG, men når du nå får gjort en CT scanning av kransårene i tillegg så kan vi med sikkerhet utelukke innsnevringer i årene.  Symptomer som ikke har sammenehng med anstrengelse, med heshet og trykk i øret høres mer ut som en luftveisinfeksjon enn noe med hjertet. Lykke til med undersøkelsene.

Hjerte/kar

Sykkeltrening ved hjertesvikt

Hei. Jeg er en mann på 50 med hjertesvikt, voksende hjerte, sannsynligvis pga cellegift / stråle behandling av lymfekreft for noen år tilbake. Jeg har stor glede av sykling og var litt aktiv i fjor og gjennomførte korte og lengre turer. I år har jeg som mål å bruke 14 dager på sykkelsete i nord Norge, har trent relativt godt i vinter lange og korte gåturer i terrenget med hund og på sykkel nå i vår. Jeg har pacemaker/ ICD implantat, hvordan er det med belastning over lengre tid sykkeløkter på 3 -4 timer?

Sliter også med at jeg ikke greier å bygge noe energioverskudd på tross av relativt mye trening.

Hvilke hensyn bør jeg ta i forbindelse med planlegging av lengre økter med variert intensitet? Finnes det f.eks noen som kan gi mer spesifikke råd om hjertesvikt / sykkeltrening / maksbelastninger etc.? på såkalte treninger ligger gjennomsnitt puls på 110 - 125 med topper opp mot 160, riktignok målt på håndleddet, men det gir jo en pekepinn. Er jo også litt redd for at jeg kan gjøre for mye ut av målene og at det plutselig er bråstopp......... Takknmelig for råd og nyttige innspill.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for gode spørsmål. Det finnes dessverre ikke så gode retningslinjer for trening ved hjertesvikt som det gjør ved for eksempel medisinsk behandling av hjertesvikt. Det er viktig å trene også ved hjertesvikt, og som en hovedregel anbefaler vi sjeldnere og kortere treningsøkter for å gi god tid til restitusjon. Det meste av forskningen på området omhandler langkjøring, men det foregår endel på høy-intensistet/intervall særlig knyttet til forskningsmiljøet ved NTNU. Ved opptrapping av treningsmengde bør vekt kontrolleres regelmessig fordi hjertesvikten kan tilta i tidlig fase. Ved tegn til dette skal man ta det med ro frem til bedring og så starte forsiktig opp igjen, evt. kontakte lege ved behov. Ved langkjøring anbefaler vi moderat intensitet (borg skala 13-14). Spesifike råd for deg avhenger av din spesifikke sykdom, hvor godt trent du er og hvilke treningspreferanser du har. 3-4 timer daglig på sykkelsetet kan nok gå bra hvis du holder intensiteten nede (puls 110/min er kan hende høyt nok). Enkelte korte, intensive økter kan være gunstig hvis du samtidig passer på vekt/hjertesvikt-symptomer og tar kontakt med lege ved behov. God tur og god sommer!

Hjerte/kar

Hvor mange ekstraslag er normalt på et døgn?

Hvor mange ekstraslag er normalt på et døgn?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er stor variasjon i hvor mye ekstraslag hver enkelt har, og det vil typisk variere i ulike perioder for den enkelte. Som en grov tommelfingerregel kan man si at av ca 1 00 000 hjerteslag i løpet av et døgn kan det være normalt med 5 000 ekstraslag (eller flere). Nesten alle har noen ekstraslag i løpet av døgnet. De fleste har langt færre enn 5 000, men enkelte har også langt flere enn 5 000 uten å være syke.

Hjerte/kar

Sinusvenetrombose og smertestillende

Hei Marita. Jeg har fått voltaren som smertestillende (med beskjed om å ta inntil 4 x 50 mg om dagen, ved behov), men er skeptisk til å ta disse fordi jeg har hatt sinusvenetrombose. Vet du om jeg har noen grunn for å være skeptisk eller kan jeg ta de uten å bekymre meg?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Det er vanskelig for meg å svare helt konkret på spørsmålet, da jeg ikke vet hvilke andre medisiner du bruker. Vanligvis er det ingen fare med å bruke Voltaren når du har behov for det, selv om du har hatt sinusvenetrombose. Noen står imidlertid på platehemmer ("blodfortynnende") etterpå, som Albyl E, av og til også blodfortynnende sprøyter. Da bør man være forsiktig med å kombinere disse medisinene.

Ta kontakt med fastlegen for å få råd om hva du gjør med problemstillingen.

Lykke til!

Hjerte/kar, Lunge

Forekomst av pleuravæske

Hei! Jeg har et par spørsmål angående pleuravæske. 1. Hvor mange blir diagnostisert årlig med pleuravæske? 2. Finnes det noe statistikk over det knyttet opp mot grunnsykdommene som hjertesvikt, kreft? 3. Hvis man ønsker å finne og lese mer om det og forskning, hvor kan jeg finne det ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært mange årsaker til pleuravæske. Det finnes nok ingen samlet statistikk over dette. Men jeg har et utdrag fra "Store medisinske leksikon":

"Sykdommer som medfører en betennelsesprosess i pleura, vil kunne gi opphav til pleuraeffusjon. Eksempler er infeksjonssykdommer som lungebetennelse, tuberkulose og virale pleuritter. Ikke-infeksiøse betennelsestilstander i pleura kan være forårsaket av bindevevssykdommer, som systemisk lupus erythematosus og leddgikt. Kreft i brysthinnen er også en relativt hyppig årsak til pleuravæske. Kreftcellene vil vanligvis stamme fra svulster i andre organer og er et tegn på spredning fra den primære kreftsvulsten. Kreft kan også oppstå i pleura primært. Denne kreftformen kalles malignt mesoteliom og sees i alt vesentlig grad som følge av at pasienten har vært eksponert for asbest.

Hjertesvikt, dvs. redusert pumpefunksjon i hjertet, er også en vanlig årsak til pleuraeffusjon. Pleuravæske kan også sees etter skader ved at det blir en blodansamling i pleurahulen, eller ved at skader på lymfebanene medfører opphopning av lymfevæske. Lungeembolisme (blodpropp i lungearteriene) kan gi opphav til pleuraeffusjon, det kan også prosesser i bukhulen, f.eks. abscesser, betennelse i bukspyttkjertelen og svulster i eggstokkene. Dersom proteininnholdet i blodet blir for lavt, vil det bli en tendens til utsiving av væske fra blodbanen ut i vev og hulrom i kroppen, også til pleurahulen. Lavt proteininnhold kan skyldes proteintap via nyrene, redusert produksjon på grunn av leversykdom, eller underernæring."

Med andre ord betyr dette at du må søke ganske vidt hvis du vil få en oversikt. Når det gjelder den enkelte diagnose kan du kanskje få opplysninger basert på diagnoseregisteret for personer innlagt i sykehus eller behandlet på sykehuspoliklinikker.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Calanus omega-3 og medisiner

Hei Jeg er en mann på som lurer på om jeg kan bruke calanus omega 3. Jeg bruker Albyl E 75 mg, Exforge 5/160 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Calanus er et omega-3-produkt og således er det uproblematisk å kombinere det med Albyl-E og Exforge.

Hvorvidt du trenger Calanus er et annet spørsmål, og det bør du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Farer ved å kutte ut blodtrykksmedisin

Min mann har vært på sykehus pg.a. nyrebekkenbetennelse i 8 dager. Han har gått på Selo-zok i 24 år , og nå har de legene som behandlet ham for nyrebetennelse bestemt å brått kutte ut Selo-zok, han har lenge tatt 50 mg. Selo-zok, han fikk høyere dose før hjerteoperasjon - bypass i 1993 - og har blokket ut 5 ganger etter det.

Han fikk blodtrykksfall på sykehuset siste dagen han fikk flytende antibiotika og fortsatt ligger blodtrykket noe lavere enn normalt , derfor bestemte de seg for å ta det bort.

Jeg leser at det kan være fare for hjerneslag og hjerteinfarkt om man slutter for brått. Han er svimmel og kvalm og har fått konstatert krystallsyken på venstre side. Han avslutter antibiotikabehandlingen i dag, etter 8 dager. Min mann er 62 år. Bør han starte med Selo-zok igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes dere skal følge instruksjonene til legene som behandler ham. Det ligger mange tanker og vurderinger bak slike beslutninger, og det er best at de som kjenner pasienten best tar disse.

Det er ikke nødvendigvis farlig å kutte blodtrykksmedisin brått. Vi gjør det stadig vekk hos nettopp slike pasienter som mannen din, hvor andre tilstander gjør at blodtrykket blir for lavt. Så lenge medisinene fjernes eller settes inn under legens oppsyn på sykehuset, trenger det ikke innebære noen fare. Snarere gjør vi det fordi vi mener det er til pasientens beste.

Hvorvidt han skal starte på selozok igjen senere, må også avgjøres av legene hans.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt og lavt blodtrykk hos ung gutt

Hei! Har en gutt på 15 år som har ett veldig varierende blodtrykk og puls. Vi har ett blodtrykksapparat i huset som vi har målt med og det kan også vise tegn for rytmeforstyrrelser. Han har da vist rytmeforstyrrelser gjentatte ganger gjennom forrige helg og uansett når på dagen det ble målt. Laveste blodtrykk vi målte på ham viste 52/50 og med en puls på 111 - lå da i sengen og hadde våknet 5 min før. Og høyeste målte har vært 150/111 og med en puls på 75. Vi har en historie i familien med hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og hjerneslag. Farmor til gutten hadde hjerteinfarkt 47 år gammel, far til gutten hjerneslag 45 år, morfar til gutten 1 hjerneslag ved ca 60 år og påfølgende hjerneslag 3-4 år seinere - han har også høyt blodtrykk. Oldefar til gutten døde av hjerteinfarkt 68 år gammel. Oldemor til gutten hjerneblødning 70 år.

Blodtrykk på legekontor tirsdag denne uken viste 132/60 og ble tatt en EKG da som viste forstyrrelser. Skulle sende ett brev til barneklinikken her hvor vi bor for å se hva de ville gjøre noe med det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket kan variere en hel del gjennom døgnet. Det påvirkes av hvile, aktivitet, trening, matinntak, stress, glede, angst osv.

Jeg synes det er lurt det dere har gjort, nemlig å kontakte lege. Det kan være vanskelig å forstå de ulike verdiene og betydningene av endringer med slike hjemmemålere. Jeg vil heller anbefale en 24timers BT måling hos legen. Da får man et mye bedre bilde av hvordan BT varierer.

Hjerte/kar

Høy puls og blodtrykk hos diabetiker

Hei. Jeg er kvinne, 56 år, 161 cm høy, 59 kg. Diabetes siden 1980. Har tatt farvel med sigaretter for 6 mnd siden. Middels aktivitetsnivå. Bruker insulin, albyl-e, zocor, somac, arcoxia, cetrizin. Har kjøpt BT-apparat på apoteket, som viser blodtrykk og puls, og blodtrykk er ved måling tidvis høyt, puls nattetid er mellom 66-85, men øker godt på dagtid til typ 90-110, ved bevegelse. Er i overgangsalder, spiller den inn på BT og puls? Behandler overgangsalder med Remifemin, på eget initiativ, kan denne spille inn på BT og puls? Skal kontakte legen med forespørsel om medisinering, men ønsker å være litt forberedt, da legen oftest er så travel, og jeg er redd valg av medisin gjøres litt fort. Jeg ønsker naturlig nok å slippe for mye bivirkninger av en evt medisin. Har lest om betablokker, og at det nå i stor grad velges bort pga bivirkninger, bl a av hensyn til lave blodsukker, m.m. Hvilke BT medisiner kan anbefales? Og som jeg kan lese meg litt opp på før legebesøk? Og er det kun betablokker som virker på pulsen? Eller vil øvrige blodtrykksenkende medisin kunne ha en indirekte virkning på pulsen? Mvh Kvinne-56

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For diabetikere er det spesielt viktig med god kontroll på blodtrykket. Høyt blodtrykk i kombinasjon med diabetes skader blodårene og dette øker faren for slag og hjertesykdom. Nyere blodtrykksmedisiner er både effektive og gir lite bivirkninger. For diabetikere er det spesielt viktig med blodtrykksmedisiner fra grunnene ACE-I og ARB. Disse har også gunstig effekt på nyrene og beskytter dem.

Når det gjelder litt høy puls, så er det ikke sikkert at den skal behandles i det hele tatt og jeg vil ikke gi noen spesielle råd rundt det. Jeg anbefaler at pulsen sjekkes ordentlig hos legen din først. Kanskje med et 24 timers EKG slik at man kan kartlegge hvor rask den er, hvordan den varierer gjennom døgnet og om det er grunn til å behandle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reduksjon av blodtrykk ved vektnedgang

Kan lett til moderat forhøyet blodtrykk reduseres med vektnedgang? BMI 39.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja dette er vist i flere studier. Ved overvekt vil både trening og vektnedgang redusere lett forhøyet blodtrykk, men effekten er størst hos de som går ned i vekt. Her er en studie som har vist dette:

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/485390