Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Redusere ekstraslag?

Jeg er plaget med mye ekstraslag, og til tider noe høy puls (90-95 i sittende stilling). Jeg har gått med 24-timers EKG som viste hvilepuls ned i 52 på natten, og ellers endel VES. Venter nå på svar på om det er nødvendig med videre undersøkelser. Er det noe man kan gjøre selv for å få færre ekstraslag?

De kom raskt i forbindelse med sykdom og høy puls, men når jeg ble bedre og pulsen gikk ned igjen så forble ekstraslagene der (derfor gikk jeg med 24-timers EKG for å se om det var snakk om rytmeforstyrrelse, men det ble altså ikke funnet).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har ekstraslag og som regel er det ikke tegn på hjertesykdom. Noen har mer ekstraslag enn andre og noen har mer ekstraslag i enkelte perioder. Sykdom og stress kan påvirke hyppigheten, likeså mangel på søvn. Noen eksperter mener at inntak av alkohol, kaffe, fet og krydret man kan øke antall ekstraslag, men alle er ikke enig. Det går dog an å gjøre et forsøk for seg selv hvor man kutter ut feks kaffe eller te for å se an effekten. Hvis ekstraslagene oppleves som plagsomme, kan man få medisiner som demper dem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brekninger under fysisk aktivitet

Hei, Jeg har i det siste halvåret slitt mye med brekninger og tidvis "gulping" under fysisk anstrengelse, selv med relativt lavt intensitetsnivå. Jeg anser meg selv som godt trent, og har tidligere ikke hatt problemer med å løpe over 50 km etc. Jeg har tidligere hatt ganske sterk barneastma, men har sluttet med medisiner da jeg ikke anså det som nødvendig for 10 år siden. Har dere noen anelse om hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke godt å si hva dette kan være. Det skal i hvert fall ikke være sånn og det er grunn til å undersøke grundig. Du bør henvises til en gastroskopi for å se hvordan spiserøret og magesekken ser ut på innsiden og oppfører seg. Du bør også bli undersøkt hos hjertelege med et arbeids-EKG. Da blir du belastet på enten en ergometersykkel eller tredemølle, samtidig som legen følger med på hvordan hjertet oppfører seg. Be fastlegen din om en henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon for mitralinsuffisiens

Har fått påvist moderat til stor mitralsuffisiens, det er visst noe med det "seglet" som har ramlet ned. Men legene vil ikke gjøre noe med det foreløpig, anbefaler medisinering og halvårlige kontroller. Medisinene gjør meg trøtt, gir meg nedsatt apetitt m.m. og i tillegg blir jeg fort andpusten, vont i ryggen og tung i kroppen hvis jeg prøver normal aktivitet. Jeg lever også i konstant usikkerhet over hva jeg faktisk kan tillate meg av anstrengelser. Jeg et 70 år ogmin livskvalitet er blitt betydelig forringet. Hvorfor i all verden kan jeg ikke få operasjon med det samme, og hva slags operasjon kan det evt bli snakk om? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et viktig spørsmål som også har vært diskutert i fagmiljøene. Når er det riktig å operere en lekk klaff? De gjeldende retningslinjene tilsier at operasjon skal utføres når lekkasjen er stor og pasienten har symptomer, eller når hjertet viser tegn til svekkelse pga lekkasjen. Grunnen til dette er følgende: Har man ikke symptomer, vil man heller ikke føle seg friskere av en operasjon. Sliter ikke hjertet, vil det heller ikke bli noe bedre av operasjon.

Men andre har tatt til orde for tidligere operasjon for å unngå at pasienten går for lenge og da kanskje pådrar seg en svekkelse av hjertet som ikke kan reverseres. Ulempen ved å operere tidlig kan være at pasienter gjennomgår en stor hjerteoperasjon (som er en stor påkjenning for kroppen) uten at de blir noe særlig bedre etterpå.

Du skriver at du har moderat til stor lekkasje og at du har symptomer som tungpust. Da nærmer det seg operasjon. Jeg skjønner at legene ville gjøre forsøk med medisinsk behandling og kontroller, men når du får bivirkninger og har dårlig livskvalitet er det grunn til å revurdere vedtaket. Jeg vil anbefale deg å be fastlegen din sende en purring til sykehuset som opererer og be dem om å innkalle deg inn til ny vurdering for raskere operasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Uføretrygd etter hjerneslag

Hei Jeg har tatt ut pensjon fom 62 år. Fikk et hjerneslag i 2016 og er sykemeldt 70%. Hvis man skulle ende om med en prosentvis uføretrygd, avregnes dette mot pensjon eller fremtidig inntekt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ikke kombinere uføretrygd med fullt uttak av tidlig pensjon (alderspensjon) i folketrygden. Oppfyller du vilkårene for å få uføretrygd må du stoppe hele eller deler av utbetalingen av tidlig pensjon. Er vilkårene for å innvilge 50 % uføretrygd oppfylt, kan du kombinere dette med uttak av 50 % tidlig pensjon. Det vil i de fleste tilfeller være gunstig å bytte ut tidlig pensjon med uføretrygd.

Innvilges du 50 % uføretrygd, kan du i tillegg ha en pensjonsgivende inntekt på 50 % av inntekt før uførhet + en friinntekt på 0,4 G (37453) + 50 % alderspensjon.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Dosering av blodtrykksmedisin.

Når man skal ha dose 32 mg blodtrykkmedisin - kan man dele dette opp i 2 tabletter - jeg har liggende 16mg ? Og da kanskje ta en morgen, og en kveld? Eller må man passe på å ta den ene tablett på 32 MG

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er helt OK å dele opp i 16 mg morgen og kveld hvis du ønsker.

Hjerte/kar

Frank's tegn

Tilfeldigvis leste jeg på nettet en artikkel om Frank's sign, hvor det påstås at en markert "fold" på øreflippen kan indikere at man er særlig disponert for hjerte- eller hjerneslag. Jeg fikk litt "hakeslepp" fordi bildet som var vist i artikkelen kunnet vært tatt av min manns øre. Jeg har i flere uker undret meg over den kraftige folden han har fått på øreflippene.. Han er i sytti-årene og har dårlig helse, men ikke hatt problemer med hjertet siden han fikk pacemaker for flere år siden..Jeg har ikke sagt noe til ham om dette ennå, men er dette faktisk noe som bør sjekkes nærmere? Vennlig hilsen Kristine

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er riktig at enkelte forskningsstudier har sett en sammenheng mellom denne folden på øreflippen og hjerte-kar sykdom. Andre studier har imidlertid ikke funnet noen vesentlig sammeneheng. Enkelte spesialister vurderer folden som et tegn på aldring, som igjen er assosiert med hjerte-kar sykdom. Folden har antagelig størst betydning når den påvises hos personer som er yngre enn 60 år. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1213868#t=article

Hjerte/kar

Tunge, vonde bein.

Hei!Jeg er 37 år gammel kvinne.I det siste opplever jeg ofte veldig tunge bein.De verker og det er nesten som når jeg har feber.Jeg har vondt også i rompeballene og fremsiden av foten.Det verker uten at jeg gjør noe spesielt.Verst når jeg sitter lenge.Jeg røyker ikke og tok blodsukkermåling for 5 måneder siden som var normal.Kan dette være arterosklerose i beina?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er heldigvis svært liten sjanse for at dette skyldes arteriosklerose hos deg, som er ung, kvinne og ikke-røyker. Jeg vil anbefale at du bestller time for undersøkelse og en gjennomgang hos fastlegen din.

Hjerte/kar

Operert for endokarditt med mitralplastikk og annulplasti ring.

Hei! Jeg er en mann, som hadde en stor hjerteoperasjon ifjor som følge av en streptokokkinfeksjon, endokarditt, på mitralklaffen i hjertet. Heldigvis klarte Kirurgen å reparere seilet i klaffen samt sette på en "Edwards physioring" rundt klaffen. Operasjonen gikk veldig bra og jeg har blitt nærmest helt frisk og som jeg var før operasjon. Jeg går ofte å tenker på levetiden for en slik reparasjon, og engster meg innimellom for hvor lenge dette vil holde. Dette vil jo ikke gro og alt henger jo på stingene ut livet, det er ikke fritt for at jeg tenker på når stingene går opp eller ryker.. Kan dere svare meg på holdbarheten av det som er gjort og hva som evt kan skje?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer med vellykket inngrep! Operasjonen er gjort for å kunne vare i mange, mange  år, så jeg vil anbefale at du prøver så godt du kan å ikke bekymre deg. Inngrepet som du gjennomgikk er litt spesielt siden du hadde endokarditt/betennelse på klaffen, og det er vanskelig å gi eksakt statistikk. Dersom du skal ha flere kontroller på sykehuset vil jeg anbefale at du diskuterer dette direkte med kirurgen som opererte deg. Det er også mulig å be fastlegen din kontakte kirurgen ved behov. Årlig kontroll med ultyralyd kan være fornuftig.

Hjerte/kar

Aortainsuffisiens og ekstraslag

Hei , jeg er en mann på 34 år, har blitt på vist Aortainsuffisiens, Er dette farlig? Har nå vært på undersøkelse i to år på rad for og se om lekkasjen har blitt noe større, det har den ikke. Er redd for dette, hva er utsiktene videre for meg? Kjenner at hjertet slår litt fort noen ganger, (ekstra slag ). Har det noe med dette og gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Aortainsuffisiens er ikke uvanlig, og utvikler seg oftest svært sakte. Det er et godt tegn at din lekkasje ikke har endret seg de siste to årene. Hjertet klarer å håndtere et mindre aortainsuffisiens uten problemer, og du kan leve helt som normalt uten å bekymre deg. Ekstraslag er noe de fleste av oss opplever til tider og har sannsynligvis ikke sammenheng med klaffelekkasjen. Dersom hjertebanken mot formodning skulle øke på og bli plagsom bør du ta en prat med legen din om dette, så kan du evt. få gjort en rytmeregistrering neste gang du kal til kontroll hos hjertelege.

Hjerte/kar

Blodtrykksfall og klaffefeil.

Hei. Har vært til lege pga svimmelhet og blodtrykksfall, blir svimmel og kraftløs når jeg går på tur , varer i ca 10 minutter. Må ta pause. Blodtrykksfall når jeg avslutter turen, eller ved å reise meg opp, eller hvis jeg snur hodet til siden for fort. Legen fant bilyd på hjertet, ble henvist ultralyd. Er det sammenheng? På far's side er det mye hjertefeil og forkalkninger i blodårer, og alder på disse varierte mellom 50 og 68 år. Tatt blodprøver som var fine. Jeg er 50 år. Og blir naturligvis engstelig. Hvis lekkasje i hjerteklaff, er det noe å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tendens til lavt blodtrykk er vanlig, særlig hos yngre kvinner, og kan gi slike symptomer som du beskriver. Dette er i utgangspunktet ikke farlig, men kan selvsagt være plagsomt og hos enkelte øke risikoen for besvimelser. Feil med hjerteklaffene kan i sjeldne tilfeller medvirke til blodtrykksfall og besvimelser, og det er bra at du er henvist til en hjertesjekk. De fleste klaffefeil er små og ufarlige, men ved behov finnes det heldigvis god behandling med operasjon.