Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Mulighet for sykmelding til opphold i varmere strøk?

Jeg har fått påvist kols, grad 2. Er i full jobb, men merker at kulden på vinteren reduserer funksjonsnivået mitt. Er det mulighet for å få en sykmelding et par uker på vinteren for å reise til varmere strøk? Trenger ikke rehabliteringssted, kun et varmere sted. Finnes det noen ordninger for oss som er i 100 % jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav vil ikke godkjenne en sykemelding på dette grunnlaget. Det finnes heller ikke andre ordninger som gir deg rett til permisjon med lønn i tilfeller som dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Stønad for kosthold ved familiær hyperkolesterolemi

Jeg har familiær hyperkolesterolemi, men som 30-åring er det ikke slått ut enda. Kan jeg få grunnstønad for å finansiere et sunnere kosthold FØR denne sykdommen eventuelt slår ut? eller må jeg først starte medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i Nav`s rundskriv:

Personer med FH  kan  i noen tilfeller få grunnstønad på grunn av fordyret kosthold, men hvert tilfelle må vurderes individuelt med hensyn til om dietten er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt. I denne vurderingen kommer det inn helt individuelle forhold. Ved fremsettelse av krav om grunnstønad til diett første gang må det foreligge erklæring fra relevant spesialist som bekrefter diagnosen, og opplyser om bruk og virkning av kolesterolreduserende medikamenter. Det må av erklæringen fremgå at det er viktig at en  streng diett følges på grunn av tilstandens alvorlighetsgrad.   Enkelte vil også måtte spise mer for å opprettholde energinntaket for å unngå uønsket vektreduksjon.  Dette må i så fall dokumenteres.

Spesielt i følgende tilfeller må en anta at det er nødvendig med mer omfattende kostholdsomlegginger:

- Homozygot FH

- FH-personer som ikke kan bruke kolesterolreduserende medikamenter, for eksempel på grunn av bivirkninger

- FH-personer som oppnår ingen eller liten reduksjon i kolesterolnivået i blod ved hjelp av medikamenter

- FH-personer med særlig forhøyet sykdomsrisiko, ut fra familiær historie eller andre forhold

Det presiseres at ovennevnte tilfeller er ment som eksempler der det er mer sannsynlig at kostomleggelsen er særlig viktig. Hvert tilfelle, også øvrige tilfelle av FH, må imidlertid vurderes individuelt hvor det foretas en vurdering av om de nødvendige ekstrautgiftene kan anses å overstige sats 1.

Sats 1 er på 678 kroner. Det betyr at ekstrautgiftene til mat/diett pr. mnd. minst må utgjøre dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hud

Canoderm på blå resept

Hei! Spørsmålet mitt er når man har rett på Canoderm på blå resept? Jeg sliter i perioder med atopisk eksem som dukker opp som «flekker», spesielt på skuldre/ved armhule, bak knær, ved albue og på halsen min. Har i tillegg tørr og sensitiv hud. Jeg føler jeg hadde hatt god nytte av kremen, men ønsker å få mer konkret informasjon om ordningen før jeg bestiller legetime. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Canoderm kan gis på blå resept for vedlikeholdsbehandling ved morderat til alvorlig eksem. Legen vurderer alvorlighetsgraden og om du faller innefor ordningen.

Husk å fortell legen at du har mye tørr hud og plages med kløe. Les mer om ordningen her

Lykke til, hilsen Helle 

Allergi

Positiv prikktest for pelsallergi

Jeg har testet positivt på prikktest ovenfor allergi på pels og har til nå ikke reagert. Nå i voksen alder merker jeg at jeg begynner å klø i øynene, I tillegg til at de renner. Vil det da si at jeg har allergi, selv om jeg ikke har reagert tidligere? Har også vært mye med dyr frem til de siste to årene og det er nå siste månedene at det har vært slik uavhengig av sykdom. Tusen takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har tidligere hatt positiv prikktest på pelsdyr men ikke kliniske symptomer. Det er fullt mulig. Nå når du begynner å reagerer kan det tyde på at allergien har utviklet seg ettersom du har hatt mye sammen med dyr. Enten det er hund, katt eller bege deler du reagerer på.

Dersom allergitabletter dvs antihistaminer her effekt er det sansynlig at det er allergi. Du vil sansynligvis ha mer symptomer når du er sammen med dyr, eller i kontakt med allergener via andre.

I løptet av våren vil allergivaksine mot bla hund og katt bli tilgjengelig på LHL Sykehuset på Gardermoen. Da i dråpeform, ikke sprøyter som det står i artikkelen, det er en helt ny type behandling så jeg har ikke noe å henvise til foreløbig.Ta gjerne kontakt med meg direkte om du vil vurdere det

Lykke til, Hilsen Helle Grøttum, helle.grottum@lhl.no

Hjerte/kar

Ekstra kjappe hjerteslag

Hei, Eg opplever av og til nokon ekstra kjappe hjerteslag, typisk 3-5 raske slag etterkvarandre, samtidig som eg får litt følelsen av "hjerta i halsen". Detter kommer som regel etter eg har trent og sitt i sofaen på kveldstid. Ingen plager under "anfallene" bortsett frå at eg blir veldig merksam på at hjerta slår. Eg har også opplevd det ein skjelden gong under trening (1 per

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På nettet mottar jeg ofte hjerterelaterte spørsmål, og langt på vei det vansligste er om såkalte ekstraslag. Det er selvfølgelig ikke mulig å gi et presist svar på nøyaktig hva som feiler deg, men basert på beskrivelsen av symptomene virker det som om det dreier seg om ekstraslag, eller ekstrasystoler. Iblant kalles de også premature atriale eller ventrikulære kontraksjoner.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter. Mekanismen er sannsynligvis at det finnes områder i hjertet (hovedsakelig i utløpet av høyre ventrikkel) med økt automasitet. Dette betyr simpelthen at disse områdene kan fyre spontant på egenhånd og skape en elektrisk impuls som så sprer seg til resten av hjertet. De forekommer ofte i hvilefasen etter trening.

Jeg vil råde deg til å få deg henvist til en 24-timers EKG-registrering. Et 24-timers-EKG registrerer hjerteaktiviteten kontinuerlig i et helt døgn. Da er sjansene større for å fange opp en eventuell urytme. En slik registrering vil både kunne bekrefte at det dreier seg om ekstraslag, eller om det er en eller annen urytme. Testen vil også si noe om hvor mange ekstraslag du har gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Lungefibrose og behandling

Hvorfor fikk jeg ikke medisiner selv om jeg fikk lungefibrose diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange forskjellige typer lungefibrose, og mange årsaker. De medisiner som fins på markedet i dag er bare vist å gi effekt på såkalt primær idiopatisk lungefibrose. Det er derfor mange typer som ikke tilbys behandling ut over for eksempel Prednisolon, eventuelt behandling av kjent tilstand som årsak til lungefibrosen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig tørrhoste

Heisann. Har hatt primært tørrhoste nå i snart 3 uker. Men de siste dagene/uken har det vært surklete i lungene. Hoster ofte til jeg brekker meg. Får opp noe lysegule slimklumper. Hosten høres og kjennes ut som sitter i nedre luftveier. Har også de siste dagene fått vondt i h.lunge ved hoste og dype innpust (smerten sitter bak, øverst på ryggen). Har røykt i 15 år. Men sluttet for 4 uker siden. Ingen feber, eller dårlig allmentilstand ellers. Noe slapp og trøtt. Har nå fått 2 (gule) små sår på tungespissen. Samt flere røde prikker i samme område. Hva kan dette være? Bør jeg ta røntgen thorax? Lungebetennelse? Mvh kvinne 31 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Langvarig hoste som ikke gir seg må jo undersøkes nærmere hos legen. Hvis legen ikke finner en forklaring ved undersøkelse av lungene og blodprøver er det ofte fornuftig å ta et røntgenbilde av lungene for å komme videre. Lungebetennelse gir vanligvis feber, men bronkitt forløper uten feber. Fargen på klumpene du hoster opp kan gi mistanke om infeksjon. De røde prikkene på tungen er vanskelig å tyde, kan kanskje være uttrykk for en virusinfeksjon, men må vises til legen. Uansett er det utmerket at du har sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Narkose ved sarkoidose

Jeg er en kvinne i 60 årene som har svært nedsatt lungekapasitet pga sarkoidose og har utviklet alvorlig fibrose (stadie 4). Nå har jeg fått en stor polypp i endetarm som jeg skal inn og operere bort (ikke utviklet kreft og lavgradig celleforandringer ble det sagt) Jeg fikk beskjed om at operasjonen gjøres under full narkose. Dette gjør meg engstelig. Er det grunn for å engste seg mht bruk av narkose pga lungene mine? Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det skal alltid gjøres en vurdering av lungefunksjonen før operasjon i narkose. Ved nedsatt lungefunksjon er dette spesielt viktig. Imidlerid trenger ikke en narkose å vare så lenge, for det er mulig at fjernelsen av en polypp tar ganske kort tid. Da er sjansen for problemer i narkose også betydelig redusert. Men dette bør du også spørre direkte om når anestesilegen eller kirurgen snakker med deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Er det astma eller kols?

Hei, jeg er en dame på 39 år som er lungesyk, har vært på spirometri og den viser resultat: pred: 4,03. Pre: 4,29 og en % pred: 106,5 Har Fev 1: Pred: 3,36. Har store smerter i brystet hver dag, og kan til tider være svært tungpustet. ( dette resulterer i smertestillende medisiner hver dag). Jeg har røyket før, men sluttet for et og et halvt år siden. Får av medisiner: Inuxair ( maks dose), Singulair og Ventoline. Ved siste spirometri hadde lungekapasiteten forverret seg fra tidligere år. Hva er det som tilsier at dette ikke er kols men at det er astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

For å vurdere om det er astma eller kols må man vurdere lungefunksjonen ut fra spirometri. Der fremkommer verdier for FEV1 (maks. utpustet volum i løpet av første sekund), FVC (totalt pustet volum) og FEV% (FEV1/FVC). FEV1 bør ligge høyere enn 80% av forventet verdi (pred.), FVC likeså, og FEV% bør ligge høyere enn 70. Det er helt avgjørende at testen er gjennomført helt riktig, slik at den best mulige lungefunksjon blir registrert. I tillegg skal det være symptomer som er forenelig med kols. Brystsmerter er ikke nødvendigvis del av dette, men tung pust forekommer både ved kols og astma. Astma gir oftest mer varierende grad av pusteproblemer. Det er sjelden at kols opptrer før fylte 40 år, selv om det fins unntak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Astma eller forkjølelse?

Hvordan vet man at man har astma og ikke forkjølelse?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Typiske symptomer på forkjølelse er tetthet i nesen, vi blir snørrete og slapp, får sår hals, hoste og vi kan få hodepine og litt feber. Ukomplisert forkjølelse varer i ca. en uke. Gjennomsnittlig blir voksne forkjølet mellom en og to ganger i året, mens barn under sju år rammes så ofte som sju til ni ganger i året. En forkjølelse er en infeksjon forårsaket av virus, der halvparten av alle forkjølelser skyldes rhinovirus
Astma kan gi symptomer som gjentatte episoder med hoste, piping, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten, tidlig om morgenen eller under/etter fysisk aktivitet og man kan føle seg sliten og trøtt. Mellom episodene med forverring kan pusten være normal. Det varierer fra person til person hva som gir mest plager, men tung pust vil alltid være fremtredende. Har du mistanke om at du kan ha astma, bør du utredes via fastlegen din.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal