Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Er magnesium årsak til blodpropp i bena?

Har spist magnesium kosttilskudd, 2 tabletter som det står anbefalt daglig. Fikk DVT og jeg lurer på om magnesium kan være årsaken til at jeg fikk DVT.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodpropp (DVT) er ikke en bivirkning av magnesiumtilskudd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust etter stenting

Satte inn 3 stk stenter i april 2014 .Var kjempebra etter dette . Ingen antydning til tung pust . Men 4 - 5 mnd etterpå sa det "pang ". Var like tett som før stentinga. Utallige prøver og tester, så blir det ikke funn av noe. Dette blir berre verre og verre. Tåler veldigt lite no av bevegelse . Kan det være en allergisk reaksjon? På forhand takk .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det har tidligere vært spekulert i om allergisk reaksjon mot hjertestenter kan være en årsak til at de gror igjen hos enkelte pasienter. Dette har imidlertid ikke blitt vist gjennom forskning og systematiske undersøkelser og regnes i dag som lite sannsynlig.

Uansett, hvis du nå har de samme plagene som du hadde før stentingen, bør du undersøkes på nytt med angiografi. Snakk med legen din for å sette i gang en slik prosess.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Biopsi av hjertet

Hei, kan pasienter kreve biopsi av hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Biopsi av hjertet er en risikabel undersøkelse som kun skal utføres hvis det er svært god grunn til å gjøre det. I Norge er det kun spesialiserte kardiologer ved Rikshospitalet som gjør dette. Det er også disse kardiologene som til syvende og sist bestemmer om biopsi skal gjøres eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og ubehagelig hjertebank

Hei ! Jeg er en mann på 42 år og sliter med hypertensjon ! Jeg tar candesartan/hydrochlorothiazide 16mg/12.5mg på morgenen ( klokka 09:00 ) og Lerkanidipin actavis 20 mg på kvelden klokka 17:30 . Jeg opplever mye høy puls og svært ubehagelig hjertebank som varer mer enn 3/4 timer ! Jeg er veldig frustrert og ønsker å vite om det er farlig eller ikke

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertebank er et symptom som bør tas på alvor. Jeg synes du skal få sjekket dette hos legen din. Det kan være snakk om en hjerterytmeforstyrrelse som kan trenge behandling. Det er viktig at du får tatt et EKG akkurat mens du har hjertebankingen. Da kan legen se nøyaktig hva det dreier seg om, og hva som bør gjøres videre. Det kan godt hende at dette ikke er farlig i det hele tatt, og bare ubehagelig. Men likevel er det lurt at du får sjekket dette ut. Det kan blir aktuelt med henvisning til langtids-EKG hos spesialist også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trøtt av statiner

Hei. Blir man trøtt av simvastatin eller motsatt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Statiner kan ha ulike bivirkninger, men de aller fleste kan ta dem uten problemer. Endel pasienter melder om muskelsmerter og -stivhet, men direkte tretthet er ikke en vanlig bivirkning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forbigående lang QT.

Hei, jeg er en jente på 25 som har hatt ett ekg hvor det ble påvist lang qt-tid og mistanke om forstørret venstre ventrikkel. Jeg ble henvist til kardiolog, men kunne ikke møte opp. Dette er nå snart ett år siden. Jg går på medisiner som kan påvirke qt-tiden. Burde disse byttes ut? Har tatt flere ekger senere som har vært ok. Burde jeg følge opp dette eller bare la være å uroe meg tror du? Er ellers i fin form, litt rund i kantene, har hatt en alvorlig anorexi for flere år siden, to synkoper i fjor bare. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Man kan ha forbigående lang Qt-tid ved mangeltilstander, f.eks. i forbindelse med anorexi. Det er et godt tegn at de siste EKG ene har vært normale. Du har jo hatt et par besvimelser, så det er heller ikke urimelig om du prøver å kontakte det stedet du ble henvist til og spør om de kan gi deg en ny time.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk og øresus.

Har lavt blodtrykk og øresus, kan dette ha en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Blodtrykket (men da særlig høyt blodtrykk) kan påvirke øresus, men dette er ikke den vanligste årsaken. Jeg vil anbefale at du får en vurdering hos øre-nese-hals lege for problemet hvis du har mye plager. Det er viktig å prøve å vri oppmerksomhetet bort fra susingen om mulig.

Hjerte/kar

Blodfortynnende mot blodpropp på flyturer

Hvis man har hatt en DVT, bruker støttestrømper og bruker en blodfortynnende sprøyte ved å fly, vil dette gi 100 % sikkerhet for å forhindre en ny DVT? Hvordan stiller denne blodfortynnende medisinen seg til blodpropper i arterier ved flyturen? Har lest at hvis man tar for mye blodfortynnende medisin, så er bivirkningen at man kan få indre blødninger, da tenker jeg på hjerneblødning. Er det større sjanse for å få hjerneblødning ved å bruke denne type medisin når man flyr

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det finnes ingen 100% garantier, men risikoen for ny blodpropp ved bruk av riktig type og riktig dose blodfortynnende i kombinsjon med støttestrømper er neglisjerbar. Det er en liten risiko for flere typer blødninger når du bruker blodfortynnende, også ved flyging.

Hjerte/kar

Våknet med prikking i armer og høyt blodtrykk.

Hei jeg voknet en natt og hadde noe prikken i armene og høyt blodtrykk og lav puls 41 og blodtrykk på 169 over 100 .Hva kan det komme av .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Prikking i armene kan komme av at det samler seg noe mer væske i armene om natten som klemmer litt på små nerver. Kan hende har du også sovet i en stilling som midlertidig påvirker nervene i armene. Dersom dette går fort over så er det ikke farlig. Blodtrykket varierer mye, og mange kan oppleve 169/100 i situasjoner hvor de kjenner på f.eks. stress, engstelse eller sinne. Kan hende har du drømt noe, eller blitt engstelig av prikkingen i armene? Anbefaler blodtrykkskontroll hos fastlege dersom du måler høyt trykk gjentatte ganger.

Hjerte/kar

Svimmel etter stent i lysken.

Hei, er det vanlig å være svimmel i noen dager etter man har satt inn stent i lysken?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Nei, det er ikke vanlig. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med legen din og får en sjekk av blodtrykket og kontroll av blodprøver inklusive blodprosenten.