Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Rar rytme på hjertet

Hei, jeg fikk en rar rytme på hjertet for noen mnd siden i september 2017. Ble også svimmel,kraftløs og følte meg utmattet. Har vært hos fastlege som også har lyttet og synes dette var rare rytmer. Det kommer og går. Var på hjerteklinikk i november 2017. Det tok de ultralyd og masse tester. Men selvfølgelig var hjertet helt normalt akkurat da. Nå har det vært fint helt fram til nå i skrivende stund, februar 2018. Skal inn nå og ha bærbart utstyr på en uke. Hjertet slår veldig normalt,for og så komme med et veldig tungt slag og liksom dirrer. Når dette skjer blir jeg nummen og utslått. Har ingen bekymringer eller psykiske plager. Man kan faktisk kjenne at hjertet slår rart,når det står på. Har alltid hatt lavt blodtrykk. Men har måttet ta B12 tilskudd og D-vitamin. Men virker ikke som om dette har hjulpet. Tar også novofem tabletter. Og snuser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva det er som plager deg. Det kan være bare noen uskyldige (men plagsomme) ekstraslag, eller det kan være en mer alvorlig hjerterytmefeil. Den eneste måten å få et sikkert svar på er å få tatt et EKG mens plagene står på. Du skal snart inn og ta en lengre registrering. Da er det gode sjanser for at en urytme fanges opp, og legene kan fortelle deg hva det er og hva som skal gjøres.

Hvis registreringen ikke fanger opp noe, kan det hende du må gjøre flere registreringer inntil urytmen fanges opp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertestarter ved mekanisk klaff

Hjertestarter. Hei. Kan man bruke hjertestarter på en person med mekanisk aortaklaff?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan man. Det er ingen motsetning mellom en mekanisk aortaklaff og en hjertestarter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og plutselig krafttap

Hei Sender inn ett spørsmål som angår min far på 60år. Han har i flere år hatt symptomer på hjerteflimmer men mer kronisk det siste halvåret. Han er slank, trener mye, drikker ikke og røyker ikke.Han har de siste mnd vært inn og ut av sykehus gjerne flere ganger i uka da pulsen skyter opp i mellom 140 og 180. Han føler seg da svimmel og urolig. Usikker på hva slags medisiner han har gått på for dette Han hadde første gang i august en episode der han uten forvarsel bare kollapset. Han mistet all følelse i kroppen fra halsen og ned i noen minutter. Han mistet ikke bevisstheten.Det var den gang mistanke om drypp men alle prøver var fine. MR av hodet viste også bare normale funn.For sikkerhetsskyld ble han satt på blodfortynnende. Disse anfallene har skjedd flere ganger med dager/uker imellom. De siste ukene har han nesten daglig hatt lignende situasjoner men kjenner først han da blir urolig i kroppen og får satt seg før han faller.Ikke alltid hjerterytmen forandrer seg  når disse anfallene oppstår. Han forteller at når dette skjer oppleves det gjerne noe ulikt fra gang til gang. Han mister ikke bevisstheten men trenger gjerne litt tid på å komme tilbake til seg selv, blir helt skjelven i kroppen og gjerne svakt eller helt lammet i armer og ben. Han har vært inne til elektrokonvertering uten at det har hjulpet på hjerteflimmeren. Det har også vært planlagt flere ganger men så roer hjerte seg.Og skal mot sommeren inn for å brenne/svi av. Han var nettopp innlagt hvor det ble tatt masse prøver og røntgen av hode. Legene sier at de ikke har hørt om lignende tilfeller og har nå slått seg litt til ro med at det må være hjerteflimmeren som forårsaker dette. Forstår jo at de ikke kan stille andre diagnoser når prøvene er fine men skal vi bare slå oss til ro med at det er det?  Jeg har en far som har fått veldig helseangst, redd for å trene, for å være alene,tør ikke sykle eller kjøre bil. Venter bare på neste anfall. Kan det være det vil bli bedre når han får denne behandlingen mot sommeren og får svidd av? Er det andre ting du tenker det kan være eller ting som burde vært gjort? Hilsen fortvilet datter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan absolutt forstå at både du og faren kjenner på fortvilelse. Dette høres ikke greit ut i det hele tatt.

Det som er betryggende er at han har vært omfattende utredet. Selv om man ikke har funnet en helt konkret forklaring på plagene hans, har man faktisk utelukket endel andre alvorlige tilstander og sykdommer. Det er viktig å huske på, og kan være greit å berolige seg med innimellom.

Folk reagerer veldig ulikt på flimmer. Noen merker det ikke i det hele tatt, mens andre blir helt kraftløse og matte. Det siste gjelder spesielt for aktive og veltrente mennesker. De er nemlig vant til at hjertet leverer på et høyt nivå. Ved atrieflimmer mister hjertet opp mot 30 prosent av pumpeevnen. For en som er vant til å ha 100 prosent hele tiden, blir dette tapet stort. Da kan man bli ordentlig kraftløs.

Hvis flimmeren virkelig er årsaken til plagene hos faren din, er det sannsynlig at han vil bli betydelig bedre med en ablasjon. Da vil han ikke lenger ha flimmer så ofte, og hjertet vil levere hundre prosent.

Jeg ønsker dere lykke til videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og ekstraslag

Jeg har hjerte som "hopper over". Gikk med registreringsutstyr for et par år siden og fikk konstatert at opptil hvert fjerde slag var feilsslag. I perioder merker jeg lite. Er 70 år og har puls ned mot 45. Etter skiturer nå merker jeg det svært godt. Når jeg setter meg og tar pulsen kjenner jeg på det verste to slag- opphold-to slag osv. Puls ca 45. Får tendens til svimmelhet. Er dette greit?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, jeg synes ikke det er greit at du blir svimmel. HVis du har så hyppige ekstraslag bør det sjekkes om det kan være en underliggende sykdom som forårsaker ekstraslagene. Trange kransårer eller et svekket hjertet kan iblant være årsak til hyppige ekstraslag. Du bør få utført ultralyd av hjertet som vil vise om pumpekraften er normal eller ikke. Du bør også få utført et arbeids-EKG som vil vise hvordan hjertet ditt oppfører seg under belastning. Basert på disse testene vil legen vurdere om hjertet ditt har det bra, eller om det trengs mer avansert undersøkelser. Be fastlegen om henvisning til utredning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Skjulte symptomer på blodpropp

For ca 2 år siden fikk jeg blodpropp i leggen. Det ga lite symptomer og ble oppdaget rent tilfeldig ved en legetime for rutinesjekk. Har i ettertid brukt støttestrømper klasse 1 daglig. Bruker klasse 2 ved lengere bilturer. Synes det er behagelig, da jeg har hatt litt smerter i leggen i etterkant. Det jeg har tenkt på er dette : Da det var svært vanskelig å oppdage at jeg hadde blodpropp sist. Jeg hadde ikke de klassiske symptomer som hevelse,rødhet og hardhet i det området blodproppen satt. I verste fall kunne blodproppen begynt å vandre før tiltak ville blitt satt i gang. Hvis jeg bruker støttestrømper daglig og får eventuelt en ny blodpropp, vil det vel bli enda vanskelige å oppdage at jeg har fått en ny blodpropp. Støttestrømpene vil vel ta av både for smerte og for hevelse. Har prøvd å gå uten støttestrømper, men da merker jeg smerter i leggen der blodpropp satt. Føler dette som ubehagelig. Dette synes jeg er svært slitsomt og det gjør meg stresset i min nye livssituasjonen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på spørsmålet ditt. Vi leger er jo avhengige av å tolke symptomer og tegn når vi vurderer en pasient. Finnes det ikke symptomer eller tegn, er det vanskelig for oss å oppdage sykdom.

Siden støttestrømpene demper smerter, hevelse og rødhet, kan det jo tenkes at de vil maskere symptomene ved en evt. ny blodpropp. Men på en annen side minker de risikoen for å få blodpropp. Hvis du ikke bruker strømpene vil det kanskje være lettere å oppdage en blodpropp, men samtidig vil også faren for å få en blodpropp være høyere.

Det er ikke lett å gi konkrete råd, men alt i alt ville jeg nok valgt å gå med strømper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trombocyttaggregater

Jeg har over et halvt år målt trombocytter flere ganger. Dette fordi svaret på prøvene alltid sier : falskt lavt pga trombocyttaggregater. Flere ganger hos min fastlege, en gang sykehus. Skal neste uke ta prøven på nok et sykehus. Er det grunn til bekymring ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, du trenger ikke å bekymre deg. Det er ikke deg det er noe galt med, men med den tekonologien som brukes for å måle trombocytter. Dette er et kjent problem. Det prøveglasset som prøven tas i inneholder et stoff som heter EDTA. Men iblant vil trombocyttene reagere med dette stoffet og klumpe seg sammen. Da vil maskinen bli lurt til å tro at du for lite trombocytter, selv om du egentlig ikke har det. Laboratorier har også andre måter å måle trombocyttene på ved dette problemet, og jeg antar de kommer til å gjøre det denne gangen for å få et korrekt svar.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Følelse av hoppende hjerte

Hei Wasim, De siste ukene har jeg hatt gjentatte episoder med en følelse av «hoppende hjerte». like etter må jeg hoste gjentatte ganger fordi det kjennes som at hjertet sitter i halsen. Videre kjennes det en bankende følelse i hodet og ubehag i ryggen på venstre side. Omtrent i samme perioden kunne jeg våkne av tetthet og pipende lyd i brystet samt hosteanfall.. Jeg tok en EKG for 2 måneder siden og vanlig blodprøver, uten avvik. Jeg er kvinne, 46 år. BT på 120/75, puls 80, har sesongallergi, kronisk tonsillit ellers frisk, røyker ikke. Burde jeg sjekkes ytterligere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du beskriver symptomer som bør utredes videre. "Hoppende hjerte" kan være et tegn på en hjerterytmeforstyrrelse. Dette trenger ikke å bety at noe er alvorlig galt, men hvis symptomene er plagsomme kan du få behandling. Uansett er det greit å få avklart hva plagene skyldes. For at legene skal kunne si noe om hva slag rytme du har under plagene, er det avgjørende at de fanges på et ekg. Jeg synes du bør henvises til et 24-timers EKG. En slik test vil overvåke hjertet ditt i et helt døgn og dersom du får plagene, vil de bli fanget opp.

Tetthet i lungene, hoste og piping tyder på at du har noe med lungene i tillegg. Du har allergi, og da kan det også hende at du har astma. Dette må avklares med lungetester og du bør henvises til en lungelege.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av Betmiga

Hei , jeg har i dag begynt på blodtrykksmedisin, Candesartan 4 mg. Jeg har forhøyet undertrykk ( ligger på 92 på dagtid og 85 på natta , testet med 24 t måling). Er ganske så mye i bevegelse , trener 4-5 ganger i uken ( spinning , step og styrke ) og tror jeg spiser relativt sunt. Ca. 1300-1400 kcal pr dag , mye råkost, fisk 2 g i uka . Jeg veier 90 kg og er 163 høy ( klarer ikke bli kvitt noen kg ).

Imidlertid, jeg tar Betmiga mot overaktiv blære (lekker ikke , bare trykk mot blæra om må tisse veldig ofte). Betmiga fungerer veldig bra for meg . Imidlertid sa legen min i en bisetning at Betmiga har en bivirkning, som er høyt blodtrykk. Bør jeg slutte med Betmiga evt er der andre alternativ? Vil jeg måtte gå på blodtrykksmedisin resten av livet? Er det noe jeg selv kan gjøre annerledes? På forhånd takk !

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk er listet som en svært sjelden bivirkning av Betmiga, så det er lite sannsynlig at medisinen påvirker blodtrykket ditt. Slik du beskriver det, ser jeg ikke grunn til å slutte med Betmiga.

Det er ikke sikkert du vil trenge å gå på blodtrykksmedisin resten av livet. Trening og vektreduksjon kan også senke blodtrykket. Jeg ser at du har en veldig sunn livsstil med mye trening og et fornuftig matinntak. Likevel går ikke vekten ned. Har du søkt hjelp for dette? Kanskje kunne du fått noen råd fra en ernæringsekspert?

Candesartan er en effektiv medisin mot høyt blodtrykk. Imidlertid bruker du en svært lav dose. Det er med andre ord mye å gå på i behandling av blodtrykket ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til kopi av prøvesvar?

Jeg går til kontroll hos fastlege en gang i året. Har lavt stoffskifte og høyt kolesterol. Tar da endel blodprøver. Når jeg gir beskjed til laboratoriet om at jeg vil ha kopi av prøveresultatet tilsendt, kommer en masse unnskyldninger om hvorfor jeg ikke kan få det, bl annet at det ikke er en rutine ved kontoret og at de ikke har program på pceen hvor dette kan legges inn. Har jeg ikke krav på å få disse prøveresultatene tilsendt? Hilsen fra frustrert pasient

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke lovregulert en plikt for laboratorier til å sende kopi av prøveresultat til pasienten. Prøven er rekvirert av lege. Det er derfor denne som skal tolke prøven og informere pasienten om resultatet. Når prøvesvaret er kommet til lege/sykehus, føres svaret inn i pasientjournalen. Da gjelder reglene om journalinnsyn i pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Allergi mot havre?

Hei! Er det mulig å være allergisk mot havre? Jeg har en baby på 6, straks 7 mnd som nettopp har begynte med fastføde. Vi hadde to uker med sakte innføring med hirse og havregrøt (havremel). En dag reagerte hun på havregrøt med voldsom gulping. Vi ventet en uke med havre og hun reagerer med voldsom, hyppig oppkast som varer i noen timer. Vi lar det gå to uker, vi prøver da mild havregrøt fra Nestle og igjen reagerer hun med voldsom oppkast. De gangene hun ikke reagerte på grøten så hadde jeg blandet morsmelk i grøten. Jeg lurer litt på hvordan vi skal gå frem nå, har du noen råd? Er det mulig å være allergisk mot havre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allerg mot havre er mulig men svært skjelden spesielt hos så små barn.

Den vanligste allergi som barn som begynner med fast føde er melk. De fleste barnegrøter inneholder kumelk så det bør du sjekke. De kan også være andre årsaker til oppkast hos små barn.

Om hun fortsetter å kaste opp bør dere få undersøkt henne for kumelkallergi. Det er en allergi de aller fleste vokser av seg rundt to-tre års alderen.

Lykke til, hilsen Helle