Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ubehag i brystet ved hard triathlon trening.

Hei. Eg er ein mann på 28 år som trener intensivt mot triathlon (har vore aktiv og deltatt i uthaldenheotsidrett heile livet). Eg har den siste tida kjent ein pressande smerte midt i brystet under svært harde trenibgsøkter (typisk siste delen av ei intetvall økt). Smertene er ikkje voldsomme, men er likevell ein viss følelse av "press" i brystet. Eg har trent ein del meir intensivt i det siste enn normalt, og tenker det kanskje er musklatur i brystet som kan vere litt overbelasted, men smertene er ikkje som "kniver" som mange andre beskriver dei som, blir difor usikker! Eg har tatt CT med kontrastvæske+ ultralyd tidlegare ifbm. At eg hadde tropiner i blodet etter eit hard sykkelritt (var med i ein studie). Dei sa alt såg bra ut.. Bør eg bekymra meg, eller er dette truleg berre muskelsmerter? Takk

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ved nyoppståtte, belastningsrelaterte smerter er det en god regel å kontakte lege for en undersøkelse. Jeg vil anbefale at du avstår fra tøff trening inntil videre.

Hjerte/kar

Hva er normal puls?

Hva er normal puls ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det er stor variasjon i normal hvilepuls. De fleste vil ha hvilepuls mellom 50-80, men det kan være normalt med både lavere og høyere puls enn dette. Personer som trener mye ligger gjerne (men ikke alltid) i det lavere intervallet, mens utrente gjerne (men ikke alltid) ligger i det høyere intervallet eller over. En grov tommerfingelregel for max-puls er 220 minus alder. For max puls er det også relativt store individuelle forskjeller, og max-puls er uavhengig av trening.

Hjerte/kar, Kosthold, Fysisk aktivitet

Kosthold og trening med fatigue etter hjerneslag

Hei! Jeg har hatt hjerneslag og som følge av det fått uttalt fatigue som styrer hverdagen min. Det har blitt mye stillesitting/hvile og problemer med å få i meg riktig mat. Måltider er vanskelig grunnet mye kvalme, det fører til småspising. dermed har kiloene blitt altfor mange. Prøver å gå en tur, litt styrke o.l. Men det blir ikke lenge nok og ofte nok til at jeg klarer å,gå ned. Fatiguen setter store begrensninger i forhold til aktivitet. Hvordan kan jeg komme ut av denne onde sirkelen?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 06. juni 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei

Tusen takk for godt og relevant spørsmål, det er en viktig problemstilling du tar opp.

Det at du er så bevisst på problemstillingen vil jeg si er første skritt på veien allerede.

Når det gjelder kosthold er det viktig å spise til faste regelmessige tider. Spis mest mulig plantebasert mat. Fem eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster. Du kan lese flere gode råd om kosthold her.

Når det gjelder trening er det slik at alle monner drar, all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Jeg vil anbefale deg å starte rolig med 10-15.minutters gåturer annenhver dag. Etter hvert kan du øke disse med 5.minutter eller øke intensiteten på treningen. Organiser dagen slik at du setter av tid til å hvile i forkant eller etterkant av krevende aktiviteter. Fysisk aktivitet og trening kan være nyttig og gi bedre søvnkvalitet i etterkant. Velg gjerne aktivitet du kjenner fra tidligere hvis dette var lystbetont, men start på et lavt nivå og tilpass deretter. Blir du utmattet og sliten har du startet for hardt. Avslutt trening og aktivitet i god tid før du skal legge deg. Flere råd og tips i en hverdag med fatigue finner du her.

Flott at du trener litt styrke, desto mer muskulatur vi har på kroppen, desto mer forbrenner kroppen vår av kalorier også i hvile. Klarer du dette 1-2 ganger i uken er det flott.

Snakk med legen din om eventuelle bivirkninger fra medisiner du bruker, eller om du har andre sykdommer som ikke er optimalt behandlet. Dette kan og i noen tilfeller bidra til fatigue.

I første omgang kan det være at endringer i kostholdet er der du har mest å hente. Ved å spise sunnere, mer regelmessig og redusere småspisingen vil energiinntaket bli mindre. Er energiinntaket mindre enn forbruket vil du automatisk gå ned i vekt noe som igjen vil kunne ha en positiv effekt med tanke på at det blir lettere å bevege seg.

Er det lettere å motivere seg ved å trene sammen med andre kan det å delta på trening i regi av LHL være et alternativ. De forskjellige aktivitetene til hvert lokallag finner du her.

Jeg vil også anbefale deg å lese dette tidligere svaret, som på mange måter samsvarer godt med tanke på din problemstilling. Her får du et forslag på hvordan du kan bygge opp treningen i starten.:) 

Husk at vi i LHL heier på degJ

Masse lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar

Høy puls i hvile

Pulsen min økte fra 80-179 mens jeg lå på sofaen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis denne målingen er korrekt, bør du sjekkes nærmere hos legen din. Det er ikke normalt å få så høy puls i hvile, og det kan tyde på en hjerterytmeforstyrrelse. Snakk med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til høyt blodtrykk

Hei, Jeg fikk påvist høyt blodtrykk i vinter. Snittmåling etter et døgn med apparat festet på meg var 170/105. Fikk tabletter med en gang, og ved neste kontroll var det nede i ca 135/80. Tilfredsstillende. Blodprøve viste ikke noe som kunne forklare blodtrykket. Jeg er 41 år, bruker ikke p-piller, røyker ikke, bittelitt overvektig (85kg-175cm), jogger en tur innimellom, spiser kanskje litt for mye sukkerholdig mat. Kan psykisk stress alene forårsake så høyt blodtrykk? Og, innimellom kjenner jeg et press i tinningene. Det kjennes ut som det buler ut, og jeg lurer på om det er er symptom på noe som helst..? Mvh L.H.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos noen pasienter med høyt blodtrykk kan man identifisere en underliggende årsak, men hos de aller flere kan man ikke det. Vi vet at det er enkelte risikofaktorer som øker risikoen for å få høyt blodtrykk (røyking, overvekt, fysisk inaktivitet, høyt saltinntak), men vi vet ikke nøyaktig hvorfor noen får høyt blodtrykk. Kronisk stress kan tenkes å øke blodtrykket.

Har man høyt blodtrykk, er det viktig å få det ned igjen. Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, nyresykdom og hjerteinfarkt.

Høyt blodtrykk gir som regel ikke symptomer

Medisiner får ned trykket, men det er også viktig med livsstilsendringer som vektreduksjon, fysisk aktvitet og et sunt kosthold.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reise etter TIA

Hei. Jeg har for 15 dager siden hatt et lite hjernslag/TIA på vist med MR. Halvsidig lammelse, som gikk over gradvis innen 15-30 min. Kun en dovehet i hel. Spørsmålet er om jeg etter 3 uker kan reise på ferie til utlandet, uten risiko? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er for lite informasjon her til å gi et godt nok svar. I forbindelse med TIA skal det gjøres en utredning for å vurdere evt underliggende årsak. Hvis utredningen er fullstendig og tilfredsstillende er det sannsynligvis trygt å reise. Men dette må du spørre legen som skrev deg ut fra sykehuset!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og hjerneslag

Hvorfor måler man blodtrykk på pasienter som har hatt hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag. Det er spesielt viktig at pasienter som har hatt hjerneslag har et godt regulert blodtrykk, slik at nye slag kan forebygges.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hoven i foten etter bypassoperasjon

Hei! Jeg ble bypassoperert i 2001. Er blitt litt hoven i venstrefoten og ankelen. Er det grunn til å tro at vene-åra som ble tatt ut fra dette benet forårsaker dårligere blodsirkulasjon? Jeg bruker Selo-Zok, Cozaar comp, Albyl og Norvasc + Simvastatin. Kan langvarig bruk av Simvastatin forårsake vondt i muskler og ledd? Jeg har gått ned fra 40 mg. til 20mg fordi det er påvist uheldige bivirkninger i kombinasjonen med Norvasc.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, hvis hevelsen kun sitter i det benet som åra ble hentet fra, kan det hende at det er det som er årsaken. Vener har som oppgave å frakte blod tilbake til hjertet. Fjerner man en vene, vil heldigvis andre nabo-vener ta over jobben. Likevel kan transporten tilbake bli litt dårligere og det kan oppstå hevelse.

Enkelte medisiner kan også gi hevelser i anklene. Feks norvasc. Men om det er tilfellet hos deg, må du ta opp med legen din.

Enkelte pasienter forteller at de får smerter i muskler og ledd av simvastatin. For hjertepasienter denne typen medisin viktig. Hvis du får plager av simvastatin, bør du spørre legen din om et annet alternativ. Det finnes flere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ibux ved hjertesykdom

hjerte/kar Hei Er det trygt å bruke 400-600gram Ibux når jeg går på 100g metoprolol sandoz(høy hjerterytme)?.jeg vil prøve det for smerter i bena.har hørt at en bør være forsiktig med å kombinere dem tabletter . Stemmer det ?. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ibux er en betennelsesdempende og smertestillende medisin. Enkelte pasientgrupper bør være forsiktig med denne tabletten. Om det gjelder deg, bør du ta opp med din lege som kjenner helsen din godt.

Når det gjelder hjertepasienter kan ibux gi følgende problemer:

Mange hjertepasienter bruker blodfortynnende medisin, feks Albyl-E. I kombinasjon med det kan ibux øke faren for magesår og indre blødninger.

Hos pasienter med kronisk hjertesvikt, kan ibux føre til at kroppen holder igjen mer væske. Det kan gjøre pasienten mer tungpusten.

Hvis du bruker metoprolol kun for litt høy puls, er du antageligvis ikke en "hjertepasient" å regne, og det kan hende at det ikke er noe problem for deg å ta ibux. Men dette må du uansett få avklart med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Hei. Jeg er en 60 år gammel kvinne som er moderat aktiv. Jeg har hvilepuls rundt 50 og noen ganger under. Jeg bruker Zelosok forebyggende mot migrene. Er det normalt å ha så lav hvilepuls?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen er veldig ulik fra person til person. Noen har lav, mens andre har høy. 50 er litt lavt, men på ingen måte farlig, og mange ligger rundt der. Det kan også hende at SeloZok bidrar til den litt lave hvilepulsen din. Så lenge den lave pulsen ikke gir deg noen plager (svimmelhet, besvimelse, utstøhet, tretthet) er det ikke noe problem at den er lav. Faktisk kan lav puls være tegn på god hjertehelse.

Mvh

Wasim Zahid