Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Hei. Jeg er en 60 år gammel kvinne som er moderat aktiv. Jeg har hvilepuls rundt 50 og noen ganger under. Jeg bruker Zelosok forebyggende mot migrene. Er det normalt å ha så lav hvilepuls?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen er veldig ulik fra person til person. Noen har lav, mens andre har høy. 50 er litt lavt, men på ingen måte farlig, og mange ligger rundt der. Det kan også hende at SeloZok bidrar til den litt lave hvilepulsen din. Så lenge den lave pulsen ikke gir deg noen plager (svimmelhet, besvimelse, utstøhet, tretthet) er det ikke noe problem at den er lav. Faktisk kan lav puls være tegn på god hjertehelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lekkasje i hjerteklaff, høy puls.

For et års tid siden fikk jeg påvist lekkasje i en hjerteklaff og fikk beskjed om å sjekke dette hvert 3-5 år. For tre uker siden fikk jeg plutselig høyere puls enn normalt anstrengelser. Det har vedvart siden. Jeg sykler en del og i den sammenhengen er det veldig merkbart. I kveld syklet jeg et klubbmesterskap og umiddelbart når jeg startet rittet gikk pulsen rett i taket, dvs ca 180 (jeg er 56 år og har maxpuld på 188). Etter rittet ser jeg at kraftbelastningen har vært lav, likevel har pulsen ligger i rød sone mesteparten av tiden. Ellers har jeg normalt hvilepuls på under 50. Når jeg i kveld har logget på sofaen har pulsen min ligget mellom 70-80. Jeg har også kjent en lett svie i venstre del av brystet. Kan lekkasjen i hjerteklaffen har utviklet seg raskt? Hvor raskt vil du anbefale meg å få sjekket dette ut?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det kan være en rekke årsaker til endringen du har opplevd, f.eks en infeksjon under oppseiling. Det er også en teoretisk mulighet for at en klaffe feil har endret seg. Siden du også har kjent svie i brystet vil jeg anbefale at du tar snarlig kontakt med lege. 

Hjerte/kar

Rett til rehabilitering etter PCI?

Har en pasient med PCI rett til rehabilitering og hva er i så fall fristen? Sykehuset sier de ikke har ledig før om 2 måneder.....

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, du har medisinsk indikasjon og rett til rehabilitering. Det er ingen absolutt frist, men det er ideelt å komme tidlig i gang. 2 måneder venting er vanlig, og mange får dessverre ikke noe tilbud. Lykke til!

Hjerte/kar

Ubehagelige ekstraslag

Hei. Opplever ubehagelig hjerteslag. Enten for tidlig eller ekstra slag som forplanter seg i halsen og føler at ikke bare pusten stopper opp men også hele kroppen bremser seg. Opplevde i butikken med trillevogn så stoppet jeg helt opp forså å komme igang igjen. Dette blir mer og mer hyppig. Er utredet på hjertet med Ekg og ekko. Men problemet er at dette ikke er noe jeg kan presse frem på belastning test. Det kommer etter en stund med fysisk aktivitet og daglig gjøremål. Det mest ubehagelige erfaring man føler at pusten stopper. Tror selv det er ekstraslag som kommer etter hverandre. Er ikke utredet på lunger men spirometritest på bedriftslege årlig er bra. Ellers slank mann 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ekstraslag er vanlig og heldigvis i utgangspunktet ufarlig. Det er typisk at hjertet tar en ørliten, såkalt kompensatorisk pause etter ekstraslag.  På grunn av pausen fylles hjertet med litt ekstra blod slik at det påfølgende slaget blir ekstra kraftig. Dette kan oppleves som utstråling til hals. Dersom du har mye plager av dette er det mulig å gjøre en langtids hjerterytme registrering for å se nøyaktig hvordan rytmen din er når dette oppstår. Det finnes symptomdempende medisin som kan brukes i enkelte tilfeller.

Hjerte/kar

Medfødt feil på hjerteklaff

Jeg har som 66-åring fått vite at jeg har medfødt Cuspid aortaklaff. Hva er det egentlig ? Er det arvelig? Heldigvis sa jeg nei takk til hjerteflimmeroperasjon i 2013 på Riksen fordi jeg forsto at legen ikke var av de mest oppdaterte, og denne klaffefeilen burde de vel funnet da, for jeg gikk til forundersøkelsen? Jeg måtte til en utenlandsk lege for å få riktig diagnose.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror du mener bicuspid aortaklaff. Aortaklaffen er en av klaffene i hjertet. En klaff er som en ventil, den slipper blod i en retning og hindrer lekkasje tilbake. Aortaklaffen sitter i overgangen mellom hjertet og hovedpulsåra ut av hjertet. Vanligvis består denne klaffen av tre porter som åpner og lukker seg for hvert slag. Enkelte av oss er født med en aortaklaff som kun har to porter. Dette kalles bicuspid aortaklaff. En slik klaff fungerer normalt, men vil med årene bli slitt og trang. Da åpner den seg dårligere, og det blir vanskeligere for hjertet å pumpe blodet ut. Tilstanden kalles for aortastenose. Når klaffen blir svært trang kaller mand det alvorlig aortastenose. Da opplever pasienten tungpust i forbindelse med fysisk aktivitet. Noen pasienter kan i tillegg kjenne brystsmerter og svimmelhet. Behandlingen er operasjon hvor den slitte klaffen byttes ut med en kunstig ventil. Denne ventilen kan være laget biologisk materiale eller metall.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelser og overgangsalder

Hei. Er det vanlig med uregelmessig hjerterytme i overgangsalderen, som "pauser"? I tilfelle hvordan og hvorfor? Når bør rytmeforstyrrelser undersøkes av lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I overgangsalderen skjer det mange endringer i kroppen, spesielt i hormonsystemet. Dette kan påvirke hjertefunksjonen. Symptomer som rask puls og hjertebank kan derfor være normale i denne perioden. Men hvis du har symptomer fra hjertet, er det ikke sikkert at disse har noe med overgangsalderen å gjøre. Det kan derfor være lurt å snakke med legen og få det undersøkt nærmere. Hjerterytmeforstyrrelser bør som hovedregel alltid sjekkes hos legen. De fleste typene er helt ufarlige, men det kan være greit å få sjekket det ut. Spesielt hvis du opplever symptomene som plagsomme (tungpust, svimmelhet, uro i brystet, brystsmerter, besvimelse, tretthet) må du snakke med lege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forverring av hjerneblødning etter Albyl

Kan det være fare for å forverre en eventuell hjerneblødning ved å ta en tablett Albyl E?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerneblødning kan være en alvorlig tilstand. Ved en slik hendelse er det viktig å stoppe blødningen og evt. få vekk blodansamlingen (ved enkelte typer). Albyl-E er en blodfortynnende tablett som gjør at blodet ikke levrer seg så lett. Ved en blødning vil Albyl kunne gjøre blødningen større. Men det er ikke sikkert at en enkelt liten tablett har stor betydning. Likevel vil legen som regel stoppe Albyl-behandling dersom pasienten har hjerneblødning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Gå- og taleevne etter hjerneslag

Hei! Er det normalt at evne til å gå og å snakke, kommer og går etter et hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forløpet etter et hjerneslag er høyst varierende og det er ikke mulig å gi et standardsvar. Noen har ingen følger etter et slag, mens andre får en alvorlig funksjonshemning. Hos andre igjen kan symptomene komme og gå. Men hvis de gjør det, er det viktig å bli undersøkt av lege for å sjekke om det er noe som kan gjøres for å få en vedvarende bedring. Du bør ta det opp med legen din og evt få deg henvist videre til nevrolog. MR av hodet kan være aktuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og tungpust

Jeg har pacemaker og opplever tung pust

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har tungpust må du oppsøke legen din og få dette undersøkt. Tungpust skal alltid tas på alvor og avklares. Det kan være mange grunner at pasienter med pacemaker opplever tungpust, og det kan bli nødvendig med undersøkelse hos hjertespesialist. Du kan også prøve å kontakte det sykehuset direkte som kontrollerer din pacemaker.

Mvh

Wasim Zahid