Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Hvor stor er en porsjon?

Hvor stor er en porsjon frukt og fiberrike kornprodukter?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Én porsjon frukt (og grønnsaker) tilsvarer rundt 100-150 gram, eller en håndfull. Dette er f.eks. et lite eple, en fersken, en banan, 10 jordbær osv. 

Én porsjon fullkorn (grove kornprodukter) er eksempelvis én brødskive, to grove knekkebrød, en liten skål med havregrøt (laget av 1 desiliter havregryn) eller ca. 1 desiliter kokt fullkornsris/brun ris. 

Kosthold

Mørk sjokolade og kolesterol

Hei, interessant info angående sjokolade. Mørk sjokolade inneholder ofte mindre sukker og mere mettet fett enn vanlig sjokolade, iflg det jeg har prøvd å lest meg til via næringsinnhold info på produktet. Er det da riktig som Erik Arnesen sier, at sjokoladespising ikke øker kolesterolet, hverken ldl eller hdl ?

Jeg er fortsatt veldig glad i sjokolade, spiser litt hver dag. Håper jeg kan fortsette med det? Forøvrig lite forbruk av sukker og salt. Spiser også litt kaldpresset honning, makrellfilet, mager ost, Vita Pro Aktiv smør, bringebær, frukter, havregrøt Tine ca hver dag, og mye grønnsaker til middag. Av kaffe går det mest i pulver, og noe Nespresso, kun 2-3 kopp pr dag.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Mørk sjokolade kan, som du sier, inneholde mer kakaofett enn melkesjokolade. Kakaofett har mye mettet fett, spesielt en mettet fettsyre som heter stearinsyre. Denne fettsyren har ikke en kolesteroløkende effekt, i motsetning til andre mettede fettsyrer. Derfor har sjokolade trolig en nøytral effekt på kolesterolnivåene. Uansett bør du nok fortsatt begrense inntaket til "litt" per dag. Resten av kostholdet ser også "kolesterolvennlig" ut.

Kosthold

Lavkarbo-kosthold etter hjerteinfarkt

Hei, Min kamerat var innlagt ved LHL-klinikkene for noen år siden etter et hjerteinfarkt. Han har det fint nå, er aktiv og dyktig, og prøver også å redusere vekten. Grunnen til at jeg skriver til deg er fordi fastlegen hans anbefaler lavkarbodiett, og er tilhenger av Fedon Linbergs diett. Faren min følger nå en lavkarbo-diett med forholdsvis høyt fettinnhold, men har ikke kuttet helt på karbohydratene. Ut ifra det jeg leser fra troverdige kilder er ikke lavkarbo-diett å anbefale for hjertepasienter, blant annet fordi det kan gjøre blodårene stivere. Stemmer dette? Hva anbefaler du? Jeg håper du har mulighet til å svare meg så snart som mulig. På forhånd mange takk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

En lavkarbodiett er ikke noe vi generelt anbefaler, men hva som menes med lavkarbodiett varierer også veldig. Et middelhavslignende kosthold er sannsynligvis gunstig for pasienter med hjerte- og karsykdom, og det kan passe inn i et moderat, karbohydratredusert kosthold. Et kosthold som legger vekt på grønnsaker, frukt/bær, belgvekster, nøtter, grove kornprodukter (f.eks. havregryn og fullkornspasta), fisk, olivenolje og lite rødt kjøtt, salt, sukker og brus, er å anbefale, og også i tråd med Fedon Lindbergs råd. Det er positivt at din venns diett følges under oppfølging av lege. 

Kosthold

Rød ris, kolesterol og amming

Hei! Jeg fikk påvist fh, familiær hyperkolesterolemi i sept 2017. Jeg har en baby på nå 6 mnd og jeg ammer og derfor bruker jeg ikke medisiner per dags dato. Til spm: kan jeg spise rød ris mens jeg ammer eller tilsvarer det de samme bivirkningene som om jeg skulle ha tatt medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 02. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Dersom du tenker på vanlig rød ris, som du får kjøpt i vanlige butikker i Norge, inneholder denne ikke statiner, slik rødgjæret ris har. Rød ris og rødgjæret ris er altså to forskjellige ting. Rød ris får rødfargen fra naturlige fargestoffer i risen, mens rødgjæret ris får fargen fra en muggsopp som produserer statiner. Du kan lese mer om rødgjæret ris og kolesterol her: Rødgjæret ris for kolesterolet

Lunge

Nedsatt bevissthet

Hva er nedsatt bevissthet?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. februar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Nedsatt bevissthet menes at  en person har redusert evne til å orientere seg mot seg selv og omgivelsene og  respondere på omgivelsesfaktorer. Det er et symptom som det er viktig å finne årsaken til.

Mvh Hilde

Barn med mulig astma og hjerteproblemer, feil kosthold?

Barn på 3 år som er i lite bevegelse (tråkker kun rundt i leiligheten eller på kafe med mammaen), og får dårlig planlagt kost, har dårligere balanse og utholdenhet enn andre på samme alder, stor mage, og sover lenge om morgenen. Nå har kjertlene i halsen vært dobbelt så store som normalt de siste 4 mnd., har også hostet mye så legen tror hun holder på å utvikle astma, legen har tatt flere blodprøver. Mor sier alle prøver er ok, bortsett fra at barnet har lavt kolesterol (0,9), lav d-vitamin, og lav blodprosent. Legen lurer på om familien har problemer med kolesterolnivået, noe vi ikke har. Han har også antydet mulige hjerteproblemer pga lavt kolesterol. Barnet skal utredes mer.

Men jeg lurer på om sykdoms symptomene kan skyldes at barnet ikke har fått utvikle seg normalt med tanke på at barnet burde fått være ute og løpe, klatre, leke med andre på samme alder o.l., og fått nok frisk luft? Og at mammaen lar barnet sove til rundt 11 om dagene, og mister dermed ett måltid med mat, i tillegg går det mye i skyr, yoghurt, lettvint middag, nugatti og syltetøy som pålegg. Barnet har god appetitt, og vil gjerne leke og være aktiv på dagen, men mammaen er sliten og orker ikke. Mammaen er også depressiv i perioder.

Blir derfor veldig glad om dere kan svare meg på om det er mangel på aktivitet og feil kosthold som kan være årsaken til barnets helseproblemer, eller om det er grunn til å tro at hun er syk av andre årsaker. Finner ikke info om skader barns utvikling får pga feil kost og lite aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Anbefaler at du tar kontakt med barnets helsesøster og tar opp problemstillingen med henne/han.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Hjerte/kar

P-pillebruk og risiko for hjerneslag

Hei, jeg er 15 år og vurderer å starte på p-piller pga. sterke menssmerter. Bestemoren min fikk hjerneslag da hun var rundt 50-60, er det trygt for meg å ta p-piller da?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. februar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Takk for spørsmålet!

Blodpropp er en sjelden bivirkning av p-pillebruk. Hvis du har 10 000 unge kvinner, vil to av disse få blodpropp selv om de ikke bruker p-piller. Om disse 10 000 bruker p-piller, så øker risikoen for at 5-12 av dem kan få blodpropp. Av disse er de fleste venøse blodpropper, altså blodpropper som kan oppstå i beinet.

Før du begynner med p-piller, bør du drøfte med legen din eller helsesøster/jordmor hvilken type som er best egnet. Du må huske å fortelle at din bestemor har hatt hjerneslag og at hun fikk det i forholdsvis ung alder. Legen vil vurdere risikofaktorer opp mot om du røyker, er overvektig, om du eller andre i familien din har andre sykdommer og hvordan blodtrykket ditt er.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Rettigheter

Krav på erstatning for hjerteproblemer av medisiner

Hei. Har etter jeg har brukt hjertemedisiner for hodepine, fått masse bivirkninger og endt opp med pacemaker og har fortsatt endel smerter etter dette. Er dette noe jeg kan få erstatning på mtp at det har blitt som det er blitt? Isoptin retard har blitt brukt på høye doser for clusterhodepine.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Om bivirkningene er en kjent komplikasjon ved bruk av de aktuelle medisinene og indikasjonen for bruken var god, er utgangspunktet at det ikke foreligger en svikt ved helsetjenesten. Svikt er hovedkravet for å få erstatning. Unntaksvis kan det ytes erstatning når det har skjedd en pasientskade som er særlig stor eller særlig uventet, og som ikke kan anses som utslag av en risiko som du må akseptere. Dette unntaket praktiseres svært strengt.

I saker som dette er det ofte kompliserte medisinske vurderinger. Mitt råd er at du får Norsk Pasientskadeerstatning til å vudere dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Forstøverapparat mot heshet og slim

Blir vi mindre hes og slimete hvis vi bruker forstøver?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Forstøverapparat med saltvann kan brukes om man har mye seigt slim som ikke løsner, men det er ingen medisin i dette som åpner luftveiene. En slik behandling må vurderes i hvert enkelt tilfelle om ikke andre teknikker i slimmobilisering fungerer. Heshet kan forekomme pga bruk av enkelte legemidler og må gjennomgås av behandlende lege.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal