Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Kryssallergi og allergivaksine

Hei. Eg går på sprøyte for gressallergi, men i dag spiste eg kun skinkestekpålegg til lunsj og magen vart opphovnet med en gang,er det en slags kryssallergi

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanskelig å si hva reaksjonen din skyldes. Gress kryssreagerer med hvete som også er en gressart, men dersom du ellers ikke reagerer på hvete i maten er det lite trolig årsaken. Ren skinke har ingen kjent kryssreaksjon med gress.

Om dette er en engangshendelse er det ingen grunn til bekymring, men dersom reaksjon gjentar seg hver gang du spiser det samme bør du ta det opp med legen.

Helle

Allergi

Melkeallergi

Hei 😊 har ? Ang melkeallergi,har prøvd ut laktosefri produkter men hjelper ikke, så hva kan jeg bruke når jeg reagerer på melkeprotein?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei :)

Laktosefrie produkter inneholder melkeproteien og kan derfor ikke brukes ved melkeproteinallergi. Du skal ha et kosthold uten melk og produkter med melk i.

Barn opp til ti år kan få fullverdig melkeerstatning på apotek for å sikre et ernæringsmessig godt kosthold der næringsstoffene i melk erstattes.

Som drikke kan melkelignende produkter brukes, av eks mandel, soya, ris eller havre. Her finner du eksempler  melkefrie alternativer som smør, pålegg mm.Se også melkeallergi 

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon å spørre etter meg

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Min datter på 12 år fikk nettopp vondt i halsen når hun spiste en liten bit som inneholdt litt peanøtter. Det trykket i halsen, hun fikk vondt i magen, var kald og varm vekselvis. Vi har nå fått beskjed av en vikar lege at hun skal ta Aerius viss hun får i seg peanøtter ved et uhell. Når jeg leser om Aerius ser det ut som den hjelper mot pollen/midd allergi. Vil Aerius hjelp henne viss hun får en sterkere reaksjon og hovner opp i halsen neste gang hun får i seg peanøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 01. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Aerius demper allergisymptomer, også for matvarer selv em den er mest brukt mot pollen og midd.

Hvis hun får i seg peanøtter og får symptomer fra halsen, og ev pustebesvær skal dere kontakte lege. Gi Aerius, det demper noe og skader aldri. Men ved alvorlige symptomer må dere kontakte lege. Da gir man adrenalin.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Allergi

Dyrehåsallergi

Hei!
Vi har en 5 år gammel jente som reagerer på katt, med kløe i øynene. Kraftig utslag på prikktest. Testet ikke andre dyr. Hun har lyst på kanin, og vi lurer på om dette er lurt, om hun da har stor risiko for å reagere også på denne, eller lettere kan utvikle ytterligere allergi. Tenker da spesielt på ev astma. Er det større sjanse for å få dette ved eksponering av allergen generelt? Er det ev andre kjæledyr som er anbefalt?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 30. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er vanskelig å gi deg et eksakt svar, men vil anbefale at dere snakker med barnets lege før dere anskaffer et kjæledyr. Det er ikke en automatikk i at man reagerer på alle pelsdyr selv om man er allergisk for f. eks katt. For å utvikle allergi må man ha vært i kontakt med dyret og det kan ta lang tid før allergisymptomene viser seg. En prikktest med negativt resultat kan ikke forutsi noe om fremtidige reaksjoner.

Hvis dere anskaffer kanin så bør dere ha tenkt igjennom hva dere gjør hvis datteren din reagerer allergisk på denne. Det er vanskelig å fjerne et dyr man er blitt glad i så derfor bør dere snakke om dette på forhånd.                                                             

Les mer om allergi: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Når barn som er disponert for allergi utsettes for ulike allergener (f.eks. katt, midd etc.) eller annet de reagerer på så er det en risiko for at astma kan utvikles.                    

Les om astma:https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/astma/

Å anbefale et kjæledyr til en allergiker er ikke lett, men reptiler f.eks. skilpadde kan være et alternativ.

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Halsplager av matallergi?

Hei. Jeg har astma og allergi, blant annet matallergi. Reagerer på fisk, skalldyr, nøtter, selleri, kiwi og hvete. Av og til når jeg spiser på restaurant blir jeg ekkel i halsen, selv om jeg har sjekket allergenlisten. Jeg blir på en måte litt trang i halsen, tørr i munn og slimete bak i halsen. Det renner også seigt slim fra nestn. Jeg må kremte og hoste, og det er ubehagelig. Kan dette skyldes allergi? Og hvorfor reagerer jeg når jeg har sjekka ingrediensene? Jeg tar allergitablett når det skjer, og det hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver er klassiske allergisymptomer, og at allergitabletter har effekt søtter mistanken om at det er allergi.

Enten har du fått feil informasjon fra kjøkkenet eller matene er laget i samme kjøkken med samme redskaper som noe du reagerer på. Rester av allergener kan komme i maten ved uhell eller ved uforsiktighet under tilberedning. Mulig du allerede gjør det, men å snakke om allergiene med kokken som lager maten kan være lurt. det er ikke alltid den som tar i mot bestillingen får overført alle opplysningen som de skal.

Det er selvsagt også mulig at du har utviklet nye allergier.

Du sier du er allergisk overfor kiwi. Kiwi kan kryssreagerer med lateks (gummi) Dersom du er allergisk mot lateks kan du få allergisymptomer om maten er tilberdet eller håndtert med latekshansker. Lurt å sjekk i allefall.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi, Hud

Nikkelallergi

Hvor kan man få kjøpt nikkelfrie belter etc i Norge? butikkene vet ikke om varene deres inneholder nikkel eller ei og de som vet resulterer fortsatt i at jeg får utslett og reaksjoner. Begynner å bli en veldig frustrerende situasjon så setter pris på råd her.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Nikkel er veldig vanlig i beltespenner. Alternativer er plast, sølv eller nikkelfrie alternaitiver. Jeg fant bla denne leverandøren på nettet. Mener også at H&M har sagt at deres produkter er uten nikkel, ta kontakt med kundeservice der og spør om det stemmer.

For å teste om metallet inneholder nikkel kan du bruke en nikkeltest som pensles på for å se om det er nikkel i produktet.

Noen har effekt av å penslle blank neglelakk eller sette på plastfilm på metallet som er i berøring med huden. Det reduserer eksponeringen for nikkel.

En nikkeltest kan brukses for å sjekke om materialet inneholder nikkel.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi, Hud

Kuldekrem ved atopisk eksem

Hvilken kuldekrem burde jeg kjøpe til gutten min i barnehagen som har atopisk eksem?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Kuldekrem er omdiskutert, så man bør tenke deg godt om før man påfører dette på bar hud som skal utsettes for kulde og vind. En studie, publisert i 1999, som så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter viste at det var høyere forekomst av frostskader hos de som hadde påført kremer som skulle beskytte mot kulden.

Kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Når man blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen. En fuktig hud blir lettere nedkjølt og dermed kan det oppstår frostskader. Å smøre med kuldekrem kan dermed gi "en falsk trygghet" slik at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn det som er anbefalt og kanskje unngår å dekke til bar hud.

Min anbefaling til deg er å benytte en mykgjørende krem uten parfyme og med høyt fettinnhold som binder fukt til huden. Smør minst 20-30 minutter før barnet skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Dermed unngår man at kremen fryser på huden og sjansen for  kuldeskader reduseres.

Beskytt bar hud med klær som holder den varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør finnes andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale. Husk at kinn, nesetipp og lepper er ekstra utsatt.

Les mer: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/eksem-og-kulde/

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Fiskeallergi

To episoder har jeg opplevd å få astmaanfall kombinert med fisk. Den ene gangen laget og spiste jeg fiskegrateng av lyr. Den andre gangen fikk nabo bordet, på Peppes pizza, servert pizza med skaldyr. Blodprøver viser ingen allergi. Tidligere har jeg fått hodepine av lukten rødfisk og makrell. Ved inntak av rødfisk har jeg fått lettere magesmerter. Hvordan bør jeg forholde meg til dette? Kan jeg spise torsk som jeg har tålt før? Hilsen Tone

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi mot fisk kan gi symptomer både fra mage-tarm og forverring av astma. Det er mulig å reagere på visse typer fisk og tåle andre. Dersom du tåler torsk skulle det ikke være grunn til å unngå det.

Skalldyr og fisk er to ulik allergier men noen reagerer på begge deler. Dersom du ikke har hatt andre reaksjoner på skalldyr enn den ene gangen på Peppes, bør du teste for skalldyr før du unngår dette.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Forekomst av allergi spredd i luften

Hvor mange er det som sliter med luftbåren allergi? Om man vil lage tilbud for dem, hvordan finner man ut om det vil bli benyttet av mange nok? Er det et register, noen tall ell lign for kommunene?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

I Norge er det omlag 1 million som har pollenallergi. Andre luftbårne allergener som midd, mugg og pelsdyr er det ikke gode forekomsttall for. Mulig Folkehelseinstituttet kan svare på det.

Hvorvidt tilbud rettet mot denne gruppen vil bli benyttet vil avhenge av kvalitet, tilgengelighet, pris, dokkumentert effekt osv.

Lykke til

Lunge, Allergi, Hud

Elveblest og astma?

Hei.
Min datter fikk elveblest og astma omtrent samtidig. Kan dette ha en sammenheng. Hun har også epilepsi og går på medisiner mot det, kan medisinene gi elveblest?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 10. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Elveblest, urticaria, er et kløende utslett som består av vabler / blemmer av ulik form og som kommer og forsvinner, oftest innen ett døgn. Det kan oppstå hvor som helst på huden, og det er mange årsaker til at dette oppstår, både allergisk og ikke-allergisk. Akutt allergisk elveblest er hyppigst hos barn. Kroniske, ikke-allergisk sees mest hos voksne.                                                                                                         Om utbruddet har sammenheng med din datters astma er vanskelig å si uten ytterliger opplysninger. Du kan kontakte LHLs rådgivningstelefon 67 023 023, ma-fre fra 09.00 til 15.00 for mer informasjon.

Mange kan reagere på medisiner med elveblest lignende utslett, men dette bør vurderes av lege for å sjekke om dette er allergisk og om hun evt. må bytte til en annen medisin.

 

Vennlig hilsen Rose