Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tungpust, hjertebank, høyt blodtrykk

Brystkreft i begge bryst. År 2000 og 2005. Stråling begge gangene, samt cellegift (FEC 60). Livmorkreft i 2009: Cellegift. Var til hjerte/karutredning, samt lungeundersøkelse i feb. 2013 da jeg var blitt tungpustet i motbakker. Ingen funn utenom lungefibrose. Har fått en del ubehagelige symptomer den siste tiden. Tungpustet (forverret) ved trappegang og motbakker, hjertebank og høy puls enkelte netter, tung i hodet, øresus, vondt i høyre arm/ skulder. Blodsukker litt høgt, mellom 5 og 7, kolesterol på 5 for noen år siden, blodtrykk ca. 160/80. Bruker ingen medisiner. En del hjertesykdom i familien. Bevisst på kostholdet, lever ganske sunt. Trener et par ganger i uka, samt går tur flere ganger i uka. (legger inn motbakker). Bør jeg be fastlegen om ny utredning?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Noen av de medisinene man bruker i cellegiftbehandlingen ved brystkreft kan senere påvirke hjertet. Dette er spesielt en gruppe medisiner vi kaller for antracykliner, og nesten alle brystkreftpasienter som fikk cellegift på den tiden du nevner fikk disse medisinene. De kan gi den tilstanden vi kaller hjertesvikt. Symptomene du beskriver kan være symptomer på hjertesvikt, og du må kontakte fastlegen din for videre henvisning til hjertespesialist. En ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) vil vise om dette er hjertesvikt. Hjertesvikt finnes det god behandling for i dag.

Mange bruker fortsatt disse medisinene ved brystkreft, men i dag er dosene lavere nettopp fordi man er oppmerksom på risikoen for hjertesvikt.

 

 

Hjerte/kar

Hva gjør man ved anginaanfall?

Hva kan du gjøre når du ser at en person har fått et anginaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det er dessverre ikke så mye utenforstående kan gjøre for å hjelpe en person med et anginaanfall. Slike anfall kan imidlertid hos enkelte utløse engstelse og panikk, og det man kan gjøre er å berolige personen og spørre om hun eller han har nitroglycerintabletter på seg.  Det er bedre at personen sitter i en stol enn at vedkommende legger seg på senga. Belastningen på hjertet er mindre i sittende enn i liggende stilling.

Eventuelt kan man og ringe etter nødhjelp(113) hvis man tror det dreier seg om et truende hjerteinfarkt.

Hjerte/kar

Jente med hjertebank

Hei jeg er en jente på 21 år som sliter med at innimellom så dunker hjertet mitt fortere en normalt. Jeg merker det, og det er ubehagelig og hva kan det komme av?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertebank er noe de fleste mennesker vil oppleve fra tid til annen. Hos de aller fleste er dette ufarlig. Hos yngre personer kan det forekomme spesielle arvelige tilstander som medfører hjertebank, og derfor er det ofte lurt å spørre  foreldre eller andre om de kjenner til om der er tilfelle med tidlig hjertesykdom i slekten.

Hvis denne tendensen til hjertebank har vart lenge, og uten at du ser noen forklaring på hvorfor dette kommer(psykiske påkjenninger), så vil jeg foreslå at du oppsøker fastlegen din og eventuelt tar et EKG.

Kosthold

fett i kaffe

Vil man kunne fjerne fettet i kapselkaffe ved å putte et vanlig kaffefilter på toppen av koppen og la kaffen renne gjennom.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Vanlige kaffefiltre er effektive til å fjerne fettet i kaffe. Det er derfor en god ide som du skriver å filtrere kaffen man får i kapselkaffe.

Hjerte/kar

Hva er høyt blodtrykk etter 70 år?

Jeg er 73 år, 85kg, 186cm og i relativt god form; trener noen ganger i uken; bedriver mye uteaktivitet i sommerhalvåret (fjellturer-seiling); noe jeg har gjort hele mitt voksenliv. Blodtrykk pt varier mellom 169/84 ned til 140+/79; da på andre eller tredje forsøk; hvilepuls 62. Første forsøk slår ut noe høyere (stressfaktor?). Med normtall for grenseverdi høyt blodtrykk på 140/90; hvordan anser du mine kombinerte verdier; e.g., høyt overtrykk/relativt lavt undertrykk? Bør dette behandles medisinsk? Undres over at normverdiene ikke skaleres ift alder.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

For en del år siden trodde vi leger at personer over 70 år tålte å ligge høyere i overtrykk(systolisk blodtrykk) enn de som var yngre. Man antok at  eldre personer trengte et høyere overtrykk for å pumpe tilstrekkelig blod til hjernen. Etterhvert har man imidlertid fått flere store undersøkelser som viser at også hos eldre personer så tilkommer flere hjerneslag jo høyere trykket er over 140. I retningslinjene som legene skal følge bruker vi derfor i dag de samme målene for blodtrykk for eldre og yngre personer.

Hos eldre personer så er det først og fremst ovetrykket som stiger, mens undertrykket heller kan bli lavere med alderen. Dette kommer av at blodårene blir stivere med alderen. At undertrykket er lavere gjør det dessverre ikke mindre viktig å behandle det forhøyede ovetrykket.

Det er riktig å se på gjennomsnittet av de to siste målingene når man måler blodtrykket tre ganger. Jeg vil råde til ytterligere målinger hos legen din, evt. også med 24-timers blodtrykksmåling, før det avgjøres om du bør settes på medisiner.

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Hvor mye kan blodtrykket variere i løpet av en dag? Jeg er 53 år og har begynt på lasortan, tror jeg det heter. Jeg måler blodtrykket 3 ganger daglig for tiden.Morgen, middag og kveld. Det er gjerne lavt på morgenen, 110/65. Middag: 130/85, kveld: 140/87. Jeg blir uvel av medisinen og tar kun annenhver dag pga svimmelhet, følelse av å besvime og blir mer engstelig enn ellers. Jeg er normalvektig, trener og spiser sunt. Bør jeg ta en annen medisin? Vil også legge til at da legen satte meg på medisin var trykket opp i 170/108.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det virker som om du har respondert ekstra mye på medisinen losartan. Den finnes i to styrker, nemlig 50 mg og 100 mg. Det er vasnskelig for legen å vurdere på forhånd hvilke pasienter som vil ha stor eller liten respons på en medisin, og derfor  bør man relativt raskt ha en kontroll etter oppstart på nye medisin. I ditt tilfelle, hvor du har uttalte subjektive bivirkninger, bør du uansett gå til en kontroll raskt. Å ta medisinen annenhver dag er nok ikke tilrådelig, for  virketiden i blodet er ikke lang nok til å gi jevn blodtrykksreduksjon i 48 timer.

Hjerte/kar

Ofte hjertebank

Jeg opplevde i mai 2017 at når jeg var i fysisk aktivitet fikk jeg ubehagelig hjertebank. Men etter noen mnd fikk jeg også hjertebank når jeg satt stille, det kom og gikk. I oktober tok jeg ekg i 24 timer. Bare fra ca. desember har det blitt slik at jeg kan ligge på sofaen og løfte benet eller armen min, så begynner det å bli urolig i brystet, føler som at hjertet rister og jeg blir tung i pusten, virker som at noen sitter på brystet mitt. Og så begynner det å slå fort i ca 5-10 sek, kanskje litt mer. Så sl��r det hardt en gang også føles det som at jeg får et trykk opp mot hodet. Akkurat nå kommer det hele tiden, i løpet av dagen har jeg ca 50 til 100. Blir sliten. Noen ganger blir trykket så høyt at jeg tror jeg skal svime av. Har tatt blodprøver og alt er innafor, kolesterol er også fin.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette bør utredes videre. Hva viste 24-timers-EKG? Kanskje du ikke hadde plagene under registreringen? Da blir problemet heller ikke fanget opp. Siden du har så hyppige plager (50-100 daglig) må du få tatt et EKG mens du har det slik at legene kan se nøyaktig hva det er du har. Hvis du ikke rekker å komme til lege mens det står på, bør det gjøres en ny 24-timers-EKG. Det er umulig å si hva dette er før det er fanget på EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvem kan få TAVI?

Hei. Min far skal bytte hjerteklaff for tredje gang. Byttet aorta klaff tidligere, 2 ganger grunnet Endokarditt. Nå skal han opereres for lekkasje i Mitralklaff og Trikus et eller annet. Jeg lurer på risiko? han er 74 år , orker ikke å gå mange meter, dårlig utholdenhet. Skal opereres på Ullevål. Operert tidligere både Ullevål og Riksen. Hvem kan få Tavi? Hvorfor kan ikke han få det? Er det fordi det bare er Feiring som utfører det? I såfall så må vi bli opplyst om dette synes jeg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

TAVI gjøres på flere sykehus, også på Rikshospitalet. Det er en behandling for trang aortaklaff (aortastenose) for eldre og litt skrøpelige pasienter som ikke tåler vanlig operasjon. Det er ikke en behandling for lekkende aortaklaff, og eller ikke for feil i andre hjerteklaffer. Man kan som regel heller ikke utføre TAVI dersom pasienten allerede har en ventil i aortaklaffen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Skade på hjerte av høyt BT

Jeg har lenge gått med høyt bt, grunnet feilmedisinering. Kan det ha skadet hjertet mitt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ubehandlet høyt blodtrykk skader kroppens organer gjennom å skade blodårene. Dette skjer først etter mange års høyt blodtrykk. Om det har skjedd hos deg er ikke lett å si. Hvis du ikke har noen hjerteplager som brystsmerter, tungpust, hjertebank eller svimmelhet er det lite sannsylig at hjertet ditt er skadet av blodtrykket. Hvis du er usikker på om det kan ha skjedd noe med hjertet, kan du be legen henvise deg til utredning. Da bør det gjøres arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. Er disse testene normale, er det lite sannsynlig av det er noe galt med hjertet ditt. Det er viktig at du får god blodtrykksbehandling videre uansett.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt om natten?

Jeg har et komplekst sykdomsbilde, og har over lengre tid opplevd hva jeg trodde var søvnparalyser om natten. I mars 2017 ble jeg satt på Metoprolol, etter holter registrering og flere episoder hvor pulsen skjøt i været (fra 70-80 til 160-170) på få sekunder. Det føltes som et slag i brystet, armene dovnet, jeg ble kortpustet og det tok 5-10 minutter å komme seg. Under en episode lå jeg i sengen for å sove, og jeg besvimte rett og slett noen sekunder. Det ble aldri fanget opp noe spesielt under holter registrering, annet enn at jeg hadde en veldig variende puls i løpet av døgnet, og ofte lå over 120 selv på natt. En liten lekkasje funnet på hjerteklaff.

Etter oppstart av Metoprolol har jeg overhodet ikke tenkt mer over saken, da alt av hjertebank og ubehagelige opplevelser har forsvunnet. Ut ifra mine beskrivelser har kardiolog og legevakt nevnt at det er en form for arytmi som mistenkes. I mai 2017 ble jeg diagnosert med Idiopatisk Intrakraniell Hypertensjon, og har fra dette mye symptomer fra hjernen. Derfor har jeg også antatt at problemene jeg opplever på natt, kan være som følge av dette. Dette startet rundt august 2017, med enkelte tilfeller i løpet av måneden. Rare drømmer, følelsen av å ikke sove skikkelig, kortpustet når jeg våkner (flere ganger gjennom natten), og også lammelser/nummenhet i kroppen. Med tiden har dette økt på, og symptomene har blitt langt mer ubehagelige. Jeg ligger nesten hele natten av og på mellom det å "nesten" sove og det å være våken. Siste tiden blir jeg svimmel rett før jeg husker å ha sovnet, og jeg våkner opp etter lange episoder med drømmer som minner om det som spinner gjennom hodet når man besvimer. Ser jeg på klokka, så er det gjerne 10 minutter siden jeg la meg ned, eller der omkring. Jeg er utslitt, har metallsmak i munnen, hiver etter pusten, pulsen løper og jeg kjenner mange dobbeltslag som føles som støt i brystet og ofte et sug i magen som føles som akutt sult. Kroppen er nummen, og føles svak de første minuttene. Ofte føles det som om jeg er der, men sliter med bevissthet fordi jeg kan høre lydene i rommet, og noen ganger åpne øynene, men så faller jeg litt bort igjen. Dette er selvsagt skremmende, og jeg står gjerne opp, kommer meg litt i gang igjen og drikker litt før jeg legger meg på nytt. Også er det gjerne i gang igjen. Siste måneden skjer dette hver eneste natt, flere ganger om natten.

Da jeg kom til legen denne uka var det fordi ubehaget har begynt å skremme meg. Jeg hadde en episode natt til tirsdag hvor jeg har en slik hendelse, men når jeg våkner kjennes det ut som magemusklene har "satt seg fast" i et krampetak, og kjeven min er så øm at jeg ikke klarer å åpne munnen. Det kjennes ut som noen river i senene jeg har i halsen samtidig, og hodet sprenger. Et øyeblikk der var jeg på vei til å ringe ambulansen, men så roet det selv mellom 1-2 minutter og smerten forsvant, til tross for at jeg var totalt utmattet etterpå. Jeg er så vant med at det skjer mye med kroppen fordi jeg har høyt intrakranielt trykk, og har ikke klart å tenkte i de baner at det kan være hjertet. Det var da jeg bestemte meg for å snakke med legen, om dette jeg da har trodd er søvnparalyser. Legen viste seg å være uenig med meg (heldigvis?), og ville ha en ekg med en gang jeg kom ned på kontoret denne fredagen. Ekg var fin, men en puls på rundt 50. Jeg er overhodet ikke trent om dagen, fordi jeg er så dårlig som jeg er. Han virket til å være veldig opptatt av at jeg sa at jeg hadde fått disse hals- og kjevesmertene i kombinasjon med en slik opplevelse, og sa at om jeg noen gang opplever det på nytt så må jeg ringe med en gang. Jeg er nå henvist tilbake til min kardiolog for videre oppfølging og ny holter og ultralyd.

Kan det virkelig være at jeg opplevde et lite infarkt? Og hva er det som skjer når pulsen blir for lav? Hvis jeg forstod mistanken til legen min, så handler det om at jeg kanskje mister bevissthet mens jeg sover? Hvis man får et infarkt, hvor lenge vil smerten være der, og når vet man at man MÅ kontakte helsevesen? Hvis smerten forsvinner, kan det da påvises innen en viss tid etterpå i så fall, slik at det allikevel er et poeng i å ringe helsevesen etter en sånn opplevelse?

Nevrologene har tatt elektrolyttprøver hele veien da jeg har tatt opp dette, for å sørge for at det ikke er nyrene. Prøvene er fine. Fastlegen har nå halvert dosen med Metoprolol. Annen relevant informasjon: Hypotyreose som er godt behandlet. Endometriose. Alvorlig preeklampsi og truende eklampsi i 2016
Går på Diamox og Furix i påvente av videre utredning og behandling for intrakraniell hypertensjon. Har en sjelden gang vært noe lav på kalium, men dette kontrolleres ofte og jeg klarer å spise det opp igjen. Empty Sella, men ingen utslag på hormonstyringen. Kvinne, 28 år, ikke godt trent pr. dags dato, 58kg. Det føles ut som kroppen min har gitt opp før jeg er 30!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å holde oss ved bevissthet er vi blant annet avhengige av å ha et høyt nok blodtrykk. Blodtrykket avhenger av hvor mye blod hjertet pumper ut, og dette igjen er avhengig av både pumpekraften og pulsen. Hvis du får svært lav puls, vil hjertet pumpe ut mindre blod og du får ikke høyt nok blodtrykk for å forbli ved bevissthet. Når man mister bevissthet varierer, men de fleste klarer å holde seg våkne selv med en puls ned mot 30.

Et hjerteinfarkt oppstår når en trang hjertekransåre plutselig går helt tett fordi en blodpropp sette seg fast i det trange område. Slike trange områder er et resultat av aterosklerose, også kalt åreforkalkning. Det er gjerne eldre personer, de som røyker, har diabetes, høyt blodtrykk eller høyt kolesterol som får aterosklerose. Hvis du bare er 30 år, er det lite sannsynlig at du har trange årer som kan gi infarkt.

Et hjerteinfarkt kan arte seg veldig ulikt. Både i størrelse og hvilke symptomer det gir. Noen merker ingen smerter, mens andre får sterke smerter i bryst, hals og skuldre, tungpust, kvalme og til og med besvimelse. Ofte vil det være et visst samsvar mellom symptomene og alvorlighetsgraden. Infarkter diagnostiseres med en blodprøve som heter troponin. Den stiger raskt etter et infarkt og holder seg høy i noen dager. Dette avhenger av størrelsen på infarktet. Et stort infarkt vil gi stor økning av troponin, og prøven vil forbli forhøyet i flere dager. Et lite infarkt gir liten økning som kanskje blir borte samme dag.

Jeg synes du bør utredes hos kardiolog med Holter og arbeids-EKG i første omgang.

Mvh

Wasim Zahid