Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav puls, bilyd og lavt stoffskifte

Hei Har hvilepuls på 39/40 og bilyd på hjertet, mest sannsynlig er ikke den ene hjerteklaffen tett. Fryser, sliten og øm i brystet. Har også veldig lavt stoffskifte. Har en pappa som hadde pacemaker. Lange ventelister på å få sjekket dette, bør jeg pushe på for å få sjekket det raskere? Hilsen dame 40 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig i at dette må utredes hos en hjertespesialist. Hvis pulsen blir veldig lav, kan man bli svimmel og slapp. Det bør gjøres en 24-timers EKG for å se nøyaktig hvordan pulsen din ligger gjennom døgnet. Dette vil også si kardiologen noe om hva den lave pulsen skyldes.

Bilyd på hjertet kan skyldes ulike ting. Både trang klaff og lekk klaff vil kunne gi bilyd. Også normale hjertet kan i blant skape bilyd. Hva som forårsaker din lyd kan sjekkes med en ultralydundersøkelse som gjøres av kardiologen. 

Lavt stoffskifte gjør at man fryser og får lav puls. Er du godt nok medisinert for dette?

Hvor lang ventetid som er akseptabel for å komme til spesialist er vanskelig å si. Hvis du ikke har store plager i  hverdagen, er det som regel ufarlig å vente. Hvis du synes det drøyer for mye, kan du be fastlegen din purre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolverider ved familiær hyperkolesterolemi

Hei! Hva er typiske kolesterolverdier for en person uten behandling med familiær hyperkolesterolemi? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolverdiene ved familiær hyperkolesterolemi (FH) avhenger av om du har homozygot FH (to defekte gener) eller heterozygot FH (ett defekt gen).

Homozygot FH er mer alvorlig og gir høyere verdier. Ubehandlet lever de med homozygot FH sjeldent mer enn til 30-årene.

De med heterozygot FH har gjerne LDL-kolesterolverdier over 7,7 mmol/l.
De med homozygot FH har gjerne LDL-kolesterolverdier over 15 mmol/l.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Uregelmessig puls og pauser

Jeg har i den senere til merket at pulsen slår uregelmessig. Det er to raske slag og så stopper det opp i 2 - sek. Så slår det normalt en stund til dette gjentar seg. Dette kan skje flere ganger om dagen. Også om natten. Jeg har ikke store plager, men hender jeg kjenner trykk i brystet og når jeg tar pulsen er det veldig tydlige. Jeg har vært hos spesialist og han sier at det nærmest er en ikke sak. Jeg er by-pass operert og satt inn stenter flere ganger. Skal jeg bare slå meg til ro?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din høres dette mest ut som såkalte ekstraslag. Disse kan være ubehagelige, men er stort sett ufarlige. Hvis du har veldig mange av dem, kan det være behov for medisinering.

Du skriver at spesialisten har undersøkt deg og sagt at dette ikke er farlig. Jeg kan ikke gjøre annet enn å ha tillit til denne vurderingen. En hjertespesialist tenker som regel gjennom alle "hvis og om og men" før han eller hun gir en slik uttalelse.

Hvis du synes pulsen er plagsom, eller hvis du er usikker på vurderingen til spesialisten, kan du be legen din henvise deg til en "second opinion" et annet sted.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Hvilke rehabiliteringstilbud finnes for pasienter som har vært behandlet for hjerteinfarkt i spesialisthelsetjenesten? Hva får du vite på sykehuset? Hvem henviser? Hvem har ansvar for pasienten? Må pasienten selv ta ansvar for å komme på rehabilitering? Det står 4 uker er tidligste igangsetting av rehabilitering for pasienter som har hatt hjerteinfarkt, hva skjer i de 4 ukene mellom sykehusutskrivelse og eventuell rehabilitering? Hvilke pasienter har rett til rehabilitering? Hvordan er samhandlingen mellom spesialisthelsetjeneste og kommune?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er organisert på ulike måter i forskjellige helseforetakene. Som regel er det sykehuset til pasienten som henviser til rehabilitering.

Etter et hjerteinfarkt har pasienten ofte et stort behov for informasjon. Hva vil skje videre? Vil jeg bli helt bra? Vil jeg kunne ha et aktivt og normalt liv? Mosjon, kosthold, sexliv, reise, fritid. Mange sykehus har etablert såkalte "hjerteskoler". Her får pasientene mye nyttig informasjon.

Ikke alle pasienter trenger eller ønsker rehabilitering. Hvis du ønsker hjerterehabilitering er det lurt at du sier ifra om dette på sykehuset. Hvis du glemte å si det på sykehuset, si det til fastlegen din. Vedkommende kan også henvise deg.

Pasienter som har vært gjennom et hjerteinfarkt bes om å ikke trene hardt de første 4 ukene. Dette av hensyn til både infarktet og behandlingen. De første fire ukene kan du som regel gå turer ute, og gjerne bli litt varm. Men du skal unngå aktivitet som gjør deg svett og andpusten. Dette kan være løping, sykling, svømming etc., som du må unngå de første ukene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rask puls (etter pacemaker)

Ung dame på ca 50 år, fikk pacemaker for 3 mnd siden etter registrert Sinus arrest via Revealer, vært på første kontroll og hadde 5 episoder registrert, noen med puls opp til 140. Pacemaker stilt på 60-130 i puls. Fikk vite at 140 er normalt i fysisk aktivitet, men driver ikke med høypuls fysisk aktivitet. Mistenker at dette kan være noen av periodene jeg kjenner ca annenhver dag hvor jeg har kraftig banking, rask puls, "sug i brystet", hopp og pauser (ekstraslag?) Dette varer i 10-30 sek og opp til et par minutter. Disse "anfallene" setter meg litt ut, hadde dette også før pacemakeren. Fikk anbefalt Holterregistrering, hva er hensikten med det og hva kan utfallet bli? Eneste medisiner: Seritide diskus 50/500 og Cetricin allergitabletter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan hende at du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som innimellom fører til løp med rask puls (takykardi). Det finnes ulike typer takykardier og behandlingen varierer deretter. Det er absolutt en god ide å gjennomføre Holter-registrering. Da vil man kunne se hva slags takykardi det er snakk om, og du vil kunne få anbefalt passende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sette in pacemaker med lokalbedøvelse

Min mor er 85 år. Nå skal hun inn og operere inn ny pacemaker. Hun tåler ikke narkose, får da lokalbedøvelse.. hvordan funker dette? vil det gå bra?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pacemaker opereres som regel inn med lokalbedøvelse. Narkose brukes kun unntaksvis. Så dette vil forhåpentligvis gå bra.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av blodtrykk?

Jeg er kvinne 59 år.Har alfa-1 mangel og bronkiektasier. Mye sliten og trøtt, infeksjoner og tung pust.Jeg er mye på tur.Nå høyt BT. 140/85-95. Bør jeg snarlig starte med medisiner? Mor hadde høyt BT og far hjerteinfarkt uten å ha røkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Derfor er det viktig å ha et normalt blodtrykk. Men hva som er et normalt blodtrykk varierer fra person til person og avhenger av både alder og andre helsetilstander. Jeg kjenner ikke detaljene til din helse men helt generelt vil jeg si at et blodtrykk på 140/85 i din alder som regel vil falle innunder det normale.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank. Engstelig.

Hei! Jeg er en jente på 25 år som sliter med veldig mye hjertebank for tiden! Er veldig urolig og redd for dette. Har hatt enkeltvise ekstaslag i mange år, og av og til anfall med hoppende hjerte i varierende lengde, alt fra 10 slag til flere minutter. Men dette har vært veldig sjeldent. Nå derimot, er det helt utrolig plagsomt, og det blir bare mer og mer etter min siste fødsel nylig. Jeg kan ha massevis av ekstraslag (??) hver dag og natt. Det kjennes ut som et sterkt trykk/sug i brystet i det det skjer. Det kan være så kraftig at jeg svetter skikkelig til. Men de kjennes ikke like ut. Av og til kjenner jeg et kraftig dunk under ribbena på venstre side, og da er jeg ikke så redd fordi jeg tenker det er vanlige ekstraslag. Hvorfor kjennes de annerledes ut, kan ekstraslag kjennes forskjellig? Men det mest skremmende er når disse slagene kommer i anfall som kan vare i flere minutter. Da blir jeg veldig redd. Prøver å roe meg ned, men det er så ubehagelig. Hvis jeg tar pulsen, så forvinner et pulsslag kanskje hvert 4 eller 6 slag. Jeg tror ikke det er et fast mønster i det. Det slår veldig uregelmessig. Samtidig som pulsen forsvinner, kjenner jeg det trykket/suget i brystet. Ingen andre symptomer. Hva er dette for noe? Jeg blir så bekymret.

Har tidligere tatt flere ekg, både hvile og holter, men har ikke fått registert disse anfallene. Tok et hvile ekg for noen dager siden, alt fint. Men jeg hadde jo ikke disse anfallene da. Legen min tror ikke det er noe farlig, men har henvist meg til hjertespesialist. Jeg prøver å tenke at dette er ufarlig, men blir likevel redd for at disse anfallene skal komme og at det i verste fall er skadelig for hjertet mitt eller om det kan stoppe. Så nå må jeg bare leve med dette og vente til jeg får komme til spesialist. Dette er svært vanskelig for meg, da det skaper stor angst.

Håper dere kan gi meg et beroligende svar på hva dette kan være for noe... Hva skal jeg gjøre hvis det bare blir mer? Hvor ubehagelig skal det være før jeg evt bør ringe legevakt? Mange spørsmål her, men jeg håper dere kan svare på dem. Som dere sikkert forstår, er jeg veldig redd for dette og ønsker bare å leve et normalt liv der jeg kan fungere. Har stoffskiftesykdom og bruker levaxin for dette. Har tatt nye blodprøver, og venter på svar. Har normalt blodtrykk. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår at du blir bekymret. Heldigvis er ekstraslag sjelden farlig for hjertet på noen måte. Hyppigheten av ekstraslag kan variere i perioder. Det er typisk at perioden rundt fødsel kan endre situasjonen, oftest forbigående. Det er jo også slik at bekymringen i seg selv kan påvirke hjertet via bl.a. stresshormoner og nervefunksjon.

Godt at du er henvist til spesialist. Jeg synes du skal prøve å slappe av så godt du kan frem til undersøkelsene, og tenke på at det er svært liten sjanse for at dine plager er farlige for hjertet. Om nødvendig så finnes det medisin som kan dempe plagene. Blir det for ille kan du kontakte fastlegen din eller legevakten.

Hjerte/kar

Ve.greinblokk, atrietachykardi. Hjertesvikt?

Hei Jeg er en kvinne på 41 år. Jeg har venstre grenblokk, tidvis mye ekstrasystoler og har også fått påvist atrietechycardi. Har vært til elektrofysiologisk undersøkelse. Det ble ikke utført ablasjon grunnet at de ikke lyktes med å indusere tachycardi. Alle blodprøver har vært normale så langt. Ved siste ekko cor ble det konstatert at EF nå er 42% (mot 49 for 3/4 år siden). Jeg har lite symptomer på hjertesvikt, men er delvis sykemeldt grunnet at jeg er mye trøtt. Har jeg hjertesvikt eller står jeg bare i fare for å få det? Står nå på betablokker og ACE-hemmere daglig. Er henvist til videre utredning. MVH Anne

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Begrepet hjertesvikt er knyttet til symptomer og ikke direkte til målinger av hjertet. Trøtthet er jo et symptom som kan ha mange årsaker, men det er klart at hjertesituasjonen din kan medvirke. Det er meget bra at du får ACE hemmer som vil beskytte og styrke hjertet ditt. Betablokker kan også ha en funksjon, særlig siden du også har utfordringer med hjerterytmen. Forskjellen i EF fra 42 til 49% er forøvrig så liten at det kan skyldes tilfeldigheter. Bra at du er henvist til videre utredning!

Hjerte/kar

Atacand og blodceller. Har hatt lymfekreft.

Hei, Jeg har fått foreskrevet Atacand blodtrykk medisin 8mg av fastlegen. Men leste på pakningsvedlegget at det kunne påvirke blodverdier. Jeg har hatt lymfekreft, byttet benmargen. er det grunn til engstelse ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er selvsagt meget viktig å ha dialog med legen din om din tidligere sykehistorie. Påvirkning av blodcellene fra atacand er regnet som er svært sjelden bivirkning (<1/10 000), og jeg ser ikke at det lagt opp til spesielle forholdsregler ved bruk av dette preparatet for din sykdomsgruppe. Regelmessig kontroll av blodceller bør gjennomføres.