Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Etterbetaling av uføretrygd

Hei😊 Har medfødt flere hjertefeil som er korrigert, eneste klaffen som leker litt, ble "friskemeldt" i 2010 av hjertelegene og alt var på topp. I 2013 fikk jeg atrieflimmer og flutter, va litt over halvveis i lærlingjobben som kokk da det smalt. Har vært grusomt plaget å måtte inn flere ganger på støting i narkose samt 4-5 ablasjoner på riksen. Har nå fått endelig klarsignal fra nav etter mye krig om at eg kan søke uføretrygd. Leste på denne sia at man kan ha rett til og få uførepensjon fra og med det tidpunktet din inntektsevne eller arbeidsevne blir nedsatt med minst halvparten.. Eg blei syk igjen 16 desember 2013 og sykemeldt til langt ut i juni/juli 2014 før eg gikk tilbake til 50% til januar 2015. Har eg da rett på tilbakebetalt fra den dagen eg blei syk igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Uføretrygd kan etterbetales for inntil tre måneder før kravstidspunkt. Ligger uføretidspunktet lenger tilbake i tid, gir ikke det rett til etterbetaling for en lengre periode. I noen tilfeller kan det etterbetales for en periode på inntil tre år før kravstidspunkt. Det er tilfeller der krav ikke er satt frem tidligere på grunn av misvisende  opplysninger fra Nav. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodfortynnende medisin etter hjerneslag

Jeg hadde hjerneslag i 2015. Gikk i begynnelsen på Asasantin, men på grunn av mye hodepine, går jeg nå på Plavix. Etter å ha gått på det en kort stund, merket jeg at det skjedde noe med kroppen min. Har tatt dette opp med fastlegen og sykehuset, men sykehuset sier det er bare de to typene å velge mellom. Det skjønner ikke fastlegen. Det er da flere typer blodfortynnende medisiner? Jeg føler at sykehuset ikke tar meg på alvor. Blir veldig sliten av å bruke så mye energi på dette. Fysioterapeuten merker også dette. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det er to typer av det vi kaller "blodfortynnende medisiner". Den ene typen er de som gjør at blodplatene kleber seg mindre sammen, og både Asasantin og Plavix hører til denne gruppen. Den andre gruppen er de som hemmer selve blodlevringen. Mest kjent er Marevan, men her er det de siste årene kommet fire nye medisiner med lignende effekter, såkalte NOACs.

Grunnen til at man bruker Asasantin og Plavix etter hjerneslag er at det er disse blodplatehemmerne som i store undersøkelser har vist seg beskytte best mot nye hjerneslag. Marevan og NOACs har enda ikke slik dokumentasjon for å være nyttige etter hjerneslag.

Hjerte/kar

Marevan og Albyl E

Hei, jeg har mekanisk klaff, kvinne 48 år, ellers bra helsemessig. Sykehusets hjerteavdeling anbefaler Albyl E nå plutselig, og inr 1,9-2,2. Jeg bruker marevan med anbefalt inr 2,5-3,5. Hva synes dere?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Ved mekanisk hjerteklaff er Marevan standardbehandling. Det er og vanlig at man skal ligge på INR mellom 2.5 og 3.5 når man har mekanisk klaff.

Hvorfor du skal ha Albyl E i tillegg skriver du ikke noe om. Har du fått kransåresykdom(angina pectoris eller hjerteinfarkt) i tillegg?  Hvsi du har fått slik sykdom i tillegg er det sterk grunn til også å bruke Albyl E. For å unngå svært høy blødningsfare er det da vanlig å ekseptere et noe lavere nivå av INR, og det kan være forklaringen på at de nå sier 1.9 - 2.2 i INR.

Hjerte/kar

Hjertepasient med høyt blodtrykk

Hei. Mann på 69 år, tidl bypass og blokket ut tette årer. Veldig høyt blodtrykk over lang tid, 164-200/84 ca, også med medisin kaldt Spion.... burde ikke legen legge ham inn på sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertepasienter bør ikke ha høyt blodtrykk. God kontroll på blodtrykket er veldig viktig for alle hjertepasienter. Ofte er det nødvendig å bruke flere typer av blodtrykkssenkende medisiner i kombinasjon hvis blodtrykket er vanskelig å få under kontroll. Hos din mann synes det først og fremst å være overtrykket som er altfor høyt.

Det er ikke vanlig å legge inn pasienter med høyt blodtrykk på sykehus. Blodtrykket skal kunne kontrolleres slik at det er akseptabelt i en vanlig hjemmesituasjon. Unntaket for dette er ved såkalte "hypertensive kriser" hvor ovetrykkt ligger vedvarende over 200, og man ikke får kontroll på det. Har din mann gjort 24-timers registrering av blodtrykket? Det gir ofte verdifull tilleggsinformasjon om hvordan blodtrykket endrer seg gjennom døgnet. Det kan og avsløre om blodtrykket først og fremst er høyt hos legen, men mer normalt hjemme(såkalt "kontorblodtrykk").

Hjerte/kar

høy lp(a)

Hva med Lp a på 1999? Forøvrig ldl på 2,7 og S-Kolesterol på 6,2. Alle andre blodprøver er helt fine, blodtrykket helt Ok. Går allerede på 10 mg Lipitor. Sunn livsstil, fysisk aktiv og sunt kosthold har jeg hatt hele livet. Er 63 år. Min far døde 87 år gammel, hadde litt høyt kolesterol han også,hjerteflimmer og fikk en blodpropp i øyet da han var 86. Min søster også høyt ldl.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Lp(a) er et i likhet med LDL et såkalt lipoprotein med mye av de samme ugunstige effektene som høyt LDL. Du bruker Lipitor for å senke LDL-kolesterol, og hvis du er hjertefrisk er 2.7 en bra verdi. Lp(a) senkes ikke av Lipitor eller andre statiner, og det hjelper derfor ikke på Lp(a) -nivået å øke dosen av Lipitor. Der er de siste årene kommet på markedet dyre medisiner(PCSK9-hemmere) som senker Lp(a)-nivået, men disse får man bare på blå resept hvis man har familiær hyperkolesterolemi som ikke responderer godt nok på maksimal dose av statin.

Hjerte/kar

Lavt kolesterol?

Jeg er en mann på 72 år. For drøye 22 år siden hadde jeg et lett hjerteinfarkt. Det resulterte i at jeg måtte få blokket ut to trange årer, samt at jeg ble satt på en kur bestående av Lipitor, Selo-zok og Albyl E. Denne kuren har jeg gått på i 20 år, samtidig med at jeg har holdt meg i god fysisk form. Så, for drøye to år siden, følte jeg ubehag med trykk i brystet ved forsering av lange og bratte bakker. Ubehaget ga seg imidlertid der terrenget flatet ut, men kom tilbake ved senere tilsvarende stigninger. Etter å ha opplevd dette noen ganger søkte jeg og fikk legehjelp. Hos en spesialist i hjertemedisin fikk jeg, etter diverse tester, vite at jeg og hjertet mitt var i god stand, men at blodprøver som ble tatt avdekket at LDL-kolestrolet hadde for høye verdier. Som svar på testene valgte legen å seponere Selo-zok, beholde Albyl-E og erstatte Lipitor med Atozet ( 10 mg/40mg). Dette skjedde for omlag et år siden. Ved en rutinekontroll hos min fastlege nylig fikk jeg vite at min totale kolestrolverdi nå er 3,4 og LDL-kolesterolet 1,9, som begge ligger lavere enn de aktuelle referanseområdene. På spørsmål fra meg fikk jeg vite at dette var resultatet av en intendert inngripen, samtidig som jeg fikk forståelsen av at totalkolestrolet nå var i laveste laget. Så da lurer jeg på hvordan dette skal tolkes ? Bør jeg fortsette som før, eller er jeg på ville veier ? Jeg er takknemlig for et minst mulig tvetydig svar !

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

En totalkolestertolverdi på 3.4 og LDL på 1.9 er meget gunstige verdier for en pasient som har hatt hjerteinfarkt. Verdier på 3.4 kan høres lavt ut for oss i vestlige land, men dette er et het vanlig nivå av kolesterol i mange land hvor man har et magert kosthold og er mer fysisk aktive. Nyfødte i Norge ligger mellom 2 og 3 i kolesterol. Det er ingen ugunstige effekter av å ha et så vidt lavt kolesterol som 3.4.

Hjerte/kar

Hjerte som slår borti leveren

Tok mr av hjertet. Der vises det at for hvert hjerteslag slår hjertet borti leveren. Er det normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertet ligger rett over mellomgulvet(diafragma), og rett på undersiden ligger leveren. Dette mellomgulvet er en relativt tynn menbran.

Hva som menes med at hjertet "slår borti leveren" er jeg usikker på. Det er ikke en vanlig medisinsk formulering. Jeg tror du skal snakke med den legen som har rekvirert MR-undersøkelsen og spørre om dette er noe som vurderes å være unormalt.

Kosthold

kolesterol og kosthold

Jeg har normalt blodtrykk ,men høyt totalkolesterol.Jeg legger om kostholdet og spiser hvitløk hver dag,samt rød ris som inneholder hypocol.betaglukoner og mest vegetarkost.Hvorfor vil legen m.en gang selge statiner.? Jeg opplever bedring v.kostholdsendring.Men det var mitt eget forslag..min teori er at har kosten påført høye lipidverdier ,må det vel også gå an å redusere de ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Kostholdet har stor betydning for hvilke nivåer vi har av kolesterol i blodet. I tillegg spiller også arv en meget stor rolle. Rød ris og hvitløk, og også enkelte andre matsorter har moderat kolesterolsenkende effekt. Erfaringsmessig klarer man å oppnå vel 10 % reduksjon i kolesterol når man legger om kostholdet, men det er stor variasjon fra person til person.

Statiner er meget effektive kolesterolsenkende medisiner, og senker gjennomsnittlig kolesterol i overkant av 30 %. Statinene har i tillegg effekter som på andre måter enn senkningen av kolesterolnivået er gunstige hos pasienter med koronar hjertesykdom(angina og hjerteinfarkt). De aller fleste med slik sykdom bør bruke statiner.

Lunge, Kols

KOLS og hjertebank

Hei jeg er en kvinne på 64 år med veldig hurtig puls, i bevegelse er den fort oppe i 110 det er veldig plagsomt alt må gå i sakte tempo, men når det er sagt så faller den raskt tilbake under hvile.jeg har en kols i lungene mine det er ikke tung pust jeg er etter her men hjertebanken som er problemet.Vil medikamentet Bisoptolol være til hjelp her tro, er litt engstelig av meg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

En puls på 110 under fysisk aktivitet er ikke veldig høyt, og det virker normalt at den raskt faller under hvile. Det høres imidlertid ut som om dette oppleves ubehagelig for deg, og at dette er noe som er tilkommet. Derfor synes jeg du skal be om en time hos fastlegen, og blant annet ta et EKG.

Bisoprolol er en såkalt betablokker. Denne gruppen av medisiner har man vært forsiktig med å bruke hos pasienter med uttalt lungesykdom, fordi de kan forverre tung pust. Nå er riktig nok bisoprolol en moderne betablokker(mer spesifikt virkende), og disse virker mindre på andre organer enn hjertet. Du bør nok gjennom en mer grundig hjerteundersøkelse før det er aktuelt å bruke betablokker for å senke pulsen.

Kosthold

kolagen Plus

Hei, jeg bruker Simvastatin. Har lyst til å prøve Collagen Plus. Er det OK å bruke begge disse samtidig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til om kosttilskuddet Collagen Plus kan inneholde stoffer som påvirker mengden av simvastatin i blodet. Du bør forhøre deg med de som selger collagen Plus om dette kan være et problem. Noen få kosttilskudd påvirker mengden av simvastatin i blodet, men jeg har ikke hørt Collagen Plus nevnt blant disse kosttilskuddene.