Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kan pusteproblem ha sammenheng med brilique?

Har tatt Brilique i ca 3 uker etter utblokking. Har opplevd svimmelhet og en følelse av surstoffmangel. Det hjelper liksom ikke å puste dypt. Kan det ha en sammenheng med bruk av disse tabbelettene.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Ja, påvirkning av pusten er en ikke uvanlig bivirkning ved bruk av brilique. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med lege snarlig for undersøkelse og vurdering av om du bør forsøke å bytte til et annet blodfortynnende medikament. Det er meget viktig at du ikke slutter med brilique uten klarsignal fra lege.

Hjerte/kar

Klarer ikke å få LDL til ideal-nivå grunnet intoleranse for statin.

Klarer ikke å få ned LDL kolesterol verdi. Jeg er en mann på 60 år som ble bypass-operert for 2 år siden.Trener jevnlig, er slank ikke-røker. Lever sundt med lite stress. Har normalt blodtrykk. Går på 75 mg Albyl-E, 10 mg Ezetrol og 5 mg Rosuvastatin som jeg tar annenhver dag. Dette på grunn av sterke bivirkninger fra statinmedisiner. Jeg har prøvd alle som er anbefalt, men alle ga store bivirkninger. Så til spørsmålet: Skal jeg kunne fungere må jeg ned på denne medisindosen. Totalkolesterolet er 4,2, HDL er 1,5,Triglyserider er 1,09 og LDL er 2,6 Hvor stor forhøyet risiko har jeg i forhold til den maks anbefalte LDL verdien på 1,8 ? Er det tilrådelig å gå med disse verdiene i årevis?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. LDL kolesterol er som kjent bare en bit i det store "risiko-bildet". Det at du ikke røyker, trener jevn, spiser fornuftig, passer "match-vekten" og ikke stresser mer enn nødvendig betyr veldig mye mer enn forskjellen på LDL 2,6 og LDL 1,8.

Siden du har etablert kar-sykdom kan de vanlige "risiko-kalkulatorene" (f.eks. denne fra Mayo-klinikken [http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease-risk/itt-20084942#]) ikke brukes. Vi må se på din individuelle totalsituasjon, og i forhold til det du forteller så har du totalt sett gjort en flott innsats for å redusere risikoen. Når det gjelder statiner så er det slik at de første milligrammene som du tar (rosuvastatin) er vesentlig mer effektiv enn de siste milligrammene. Det vil si at effekten av å øke fra 0-5 mg er vesentlig større enn å øke fra 35-40mg. Dette betyr at den dosen som du klarer å ta vil hjelpe deg godt, selv om LDL fortsatt er noe over det ideelle. Du har dessuten flott HDL verdi. Jeg tenker at du kan være fornøyd med din totalsituasjon

Hjerte/kar

Smerter i overkroppen, hjertekateterisering viser åpne årer.

Har for en del år siden stentet to ganger (samme sted). Grunnet smerter i overkroppen, bryst, side og rygg ble jeg henvist til CT av hjerte og videre til hjertekateterisering. Ingen spesifikke funn, grei gjennomstrømming. Ettersom jeg fortsatt har plagene så er spørsmålet mitt: Kan jeg se bort fra angina og sjekke videre på muskelproblemer, evt. bivirkninger av medisiner. Går på Micardis og blodfortynnende.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Angiografi viste at de større blodårene i hjertet ditt er åpne, og du kan føle deg trygg. Vi kan imidlertid ikke helt utelukke angina som kommer fra mikro-årer i hjertet som er for små til å kunne vurderes ordentlig med kontrast. Det er fornuftig å tenke andre mulige årsaker til smertene, f.eks.muskelprolemer, mage/spiserørsproblemer, bivirkninger fra medisiner mm. Dersom man ikke finner forklaring og symptomene gir mistanke om angina, så kan man vurdere å forsøke angina-medisin.

Lykke til med undersøkelsene!

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei. Jeg har hatt/har et veldig ustabilt blodtrykk. Før medisin kunne det vandre mellom 245/124 ned til 96/48. Kom ann på om jeg var i aktivitet eller ikke. Etter medisin er det like ujevnt. Men da ikke så høyt 163/91- 107 Det lave har ikke forandret seg. Tar Losartan. Er hjerte sykdom i fam. Er dette en indikasjon på hjertefeil?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt med store svingninger i blodtrykket med endel individuelle forskjeller fra person til person. Dersom du ikke har symptomer med svimmelhet eller annet så synes jeg ikke at du skal engste deg,- dette er neppe uttrykk for sykdom. Det som har betydning for hjerte-kar systemet ditt er i hovedsak gjennomsnittsblodtrykket gjennom døgnet. Det er fornuftig med regelmessig oppfølging hos lege, og døgnregistrering av blodtrykket er den beste måten å styre behandlingen på.

Hjerte/kar

Atrieflimmer og AVNRT, mulig effekt av kvetiapin eller surmontil?

Hei! Jeg lider av depresjon og angst. Jeg har en gang tidligere hatt atrieflimmer og er abladert for avnrt. Fortsatt av og til korte svt. Tidligere reagert med sinustakykardi på tolvon Det vurderes nå å begynne med kvetiapin eller surmontil. Hvor stor er faren for at jeg igjen får takykardiproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ablasjon for avnrt git oftest meget effektiv og varig effekt, mens atrieflimmer regnes som en progressiv tilstand med tendens til å øke på over år (store individuelle forskjeller her). Vi vet at særlig surmontil kan gi sinustakykardi og øvrig takykardi, men de fleste som bruker preparatet opplever ikke dette. Kvetiapin kan også påvirke hjerterytmen, men synes ikke å gi fult så hyppige bivirkninger av denne typen.

Dersom du har behov for ett av preparatene, så vil jeg anbefale regelmessig kontroll med EKG, og evt. henvisning til hjertespesilist dersom du opplever nye/endrete symptomer. Lykke til! 

Hjerte/kar

Ekstra hjerteslag, vondt i skulder

Hei har en stund hatt vondt/ubehag i brystet rett over brystet samtidig som jeg har vondt i skulder. Trodde det har vært muskulætr. Var hos lege i går og tok EKG og det viser ekstra hjerteslag og jeg føler en indre uro i området rundt hjertet og en rar følelse i venstre arm, litt sånn følelsesløs, litt tung liksom. Synes den følelsen jeg har er ubehagelig. Er det noe som undersøkes videre, i flg. legen ikke noe farlig. Men synes det er rart at dette plutselig kommer helt ut av det blå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du er inne på har plager fra skulder og brystkassen ofte andre årsaker enn hjertet. Det er betryggende at du har hatt en sjekk hos legen din og at han mente det ikke var noe farlig. Såkalte ekstraslag er noe vi alle har i større eller mindre grad, og dette er i utgangspunktet ikke farlig. Prøv å ikke engste deg for mye. Dersom dette øker på/blir værre eller ikke gir seg bør du ta kontakt med legen din igjen, evt. direkte med legevakten.

Hjerte/kar

Risiko for nye blodpropper på eliquis?

Hei. Jeg ble innlagt med to lungeemboli i høyre lunge og høye triglyceridverdier (16). Utskrevet med Simvastatin og Equilis. Innlagt med similære symptom 3-4 uker etter. Ingen nye propper, men de første ikke helt borte samt deler av lungevevet var dødt. Fremdeles smerter og tungpust og fort sliten. Er mye nervøs for ytterligere blodpropper. Finnes det statistikk på det? Kvinne, 49 år, ikke-røyker, ikke overvektig, en tidligere blodpropp i øyet for ca 12 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du er bekymret etter det du har vært igjennom. Du har fått en skade i lungen som det kan ta tid for kroppen å venne seg til. Du trenger heldigvis ikke å være redd for en ny blodpropp så lenge du bruker eliquis fast. Det har vært forsket på effektene av eliquis mot blodpropp og resultatene er gode, uten at jeg har eksakte tall å gi deg. Du er ung og forteller om fornuftig livsstil. Du har gode muligheter til å trene deg opp og komme i god form igjen. Hold gjerne god kontakt med legen din så legen du fortsatt opplever plager. Lykke til!

Hjerte/kar

Stort infarkt for 6 uker siden. Symptomer.

Jeg er ei dame på 47 år, hadde for 6 uker siden et stort hjerteinnfarkt. Fått satt inn 3 stent. Har etter dette veldig ising/ prikking i fingertuppene og i føttene. Og i venstre arm verker det stort sett hele tiden. Er dette normalt etterpå? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er en svært krevende prosess du har vært igjennom og fortsatt står oppe i. Dersom du ikke er henvist til hjerterehabilitering/opptrening, så vil jeg sterkt anbefale dette.

I tillegg til påvirkningen på kroppen din fra infarktet så har du også fått tre stenter som hos enkelte kan gi forbigående ubehag. Du har fått nye medisiner som kroppen skal venne seg til, og som hos enkelte kan gi bivirkninger. I tillegg til dette så har ledninger/instrumenter/stenter blitt ført opp til hjertet langs pulsåren i armen. Dersom dette skjedde i den venstre armen din kan dette tenkes å være endel av forklaringen på ubehaget i armen.

Ingen av plagene du beskriver er noe som skal vare ved, og jeg vil forvente at dette avtar og forsvinner. Siden det nå har gått 6 uker så vil jeg anbefale at du tar kontakt med legen din slik at han kan undersøke armen din, ta eventuelle blodprøver og vurdere om du kan ha bivirkninger av medisiner. Ellers er det viktig at du prøver så godt det lar seg gjøre å finne roen etter det som har skjedd og gir kroppen din tid til å leges. Du har nå åpne blodårer i hjertet ditt og effektive medisiner som beskytter deg. Etterhvert så er målet at du skal leve helt som normalt. Lykke til!

Mvh/Morten A. Schei

  

 

Hjerte/kar

Albyl og risiko for hjerneblødning

Hei. Kan Albyl-E gi økt risiko for hjerneblødning? Eller hvis en blødning først oppstår, kan den bli mer omfattende ved daglig inntak av Albyl?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin som brukes for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag. Men siden den øker tendensen til blødning, kan den også føre til hjerneblødning. Men likevel viser store studier at denne risikoen er liten, og mindre enn risikoen for infarkt og slag. Det betyr at for en pasient som trenger Albyl-E, er det farligere å ikke bruke det, enn å bruke det.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Xarelto før trekking av tann

Skal trekke en tann, kan jeg stoppe med Xarelto et par dager før? Skal sette inn implantat.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette bør du egentlig ta opp med både legen din og tannlegen din for å få et sikkert svar som gjelder deg spesielt. Jeg svarer generelt:

Det er to viktig forhold her:

1) Faren for blodpropp ved å stoppe med medisinen
2) Faren for blødning ved ikke å stoppe medisinen

Når det gjelder punkt en, må du spørre legen din om det er fare for blodpropp for deg dersom du stopper med medisinen et par dager.

Når det gjelder punkt to så sier retningslinjene at det vanligvis ikke er nødvendig å stoppe Xarelto hvis du skal trekke 1-3 tenner og ellers ikke har høyere blødningsrisiko.

Du kan lese mer her (engelsk):
http://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/anticoagulant-antiplatelet-medications-and-dental-

Mvh

Wasim Zahid