Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Hjerte og lungeutredning

Jeg kan ikke fatte at det ikke er noe galt med hjertet evt lunger når jeg er så andpusten og trykker i brystet for det minste jeg gjør..Hard puls og iblant litt rask..selv om jeg har en liten dose zelo sok. .hvordan kan en frisk kropp være slik..Kan det være muskulatur i brystet som kan lage slik trykk og uvel heter? Er endel utredet i hjerte og lunger..Men venter på holter reg i tilfelle jeg har arytmi.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 18. april 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Vel overstått påske og takk for spørsmål.

Dette er desverre et spørsmål det ikke er så lett å svare generellt på. Stram og eventuell øm muskulatur kan være med på å skape opplevelsen av trykk i hjerteregionen. Når det er sagt er det veldig bra at du skal ta en holter registrering, det er lurt å ta en ordentlig sjekk. Så min anbefaling til deg vil være å fortsatt ha en videre tett dialog med fastlege.

Lykke til.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

Hjerte/kar

Lekkasje av ukjent type påvist ved ultralyd

Hei. Jeg har nylig vært på ultralyd undersøkelse av hjerte. Alt var ok, med unntak av en lekkasje. (Tror det var det han sa). Jeg mener han snakket noe om at jeg lå i grenseområde i forhold til dette, og jeg må derfor på røngten av lungene. Om dette viser seg å være ok, må jeg tilbake om et år for å se hvordan situasjonen er da. Mitt spørsmål er nå hvilke sykdommer er det dette kan indikere? Og kan du forklare nærmere hva som er galt? Han sa det ikke var noe feil på hjerte.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår din bekymring. Det er nok vanskelig for meg å si noe spesifikt om din situasjon uten at jeg kjenner til mer av detaljene ved undersøkelsen du har fått gjort. Det er 4 hjerteklaffer i hjertet og mindre lekkasjer er vanlig og oftest ufarlig. Større lekkasjer må følges opp og noen ganger behandles. Da får du svar på røntgenbildet etterhvert, og så har legen gitt deg et oppfølgingsopplegg om 1 år. Små og mellomstore klaffefeil holder seg oftest stabile uten å gi symptomer over veldig mange år. Prøv å ikke engste deg!

Hjerte/kar

Symptomer etter ablasjon

Hei Jeg ble abladert for 13 dager siden. Etter 6 dager gikk jeg en tur, etter en bakke fikk jeg brystsmerter, etterhvert ble jeg tung i brystet og etter ca en halv time fikk jeg en merkelig kraftig hoste. Smertene i brystet ble verre og verre etter jeg kom hjem. Jeg lå resten av dagen og neste. Hosten forsvant dagen etter men fortsatt verk i brystet. Det ble tatt ekko av meg 2 dager senere, men hjertet så fint ut. Fikk voltaren jeg skulle ta morgen og kveld. 3. dag var jeg bra, kanskje det skyldtes voltaren. Hadde fortsatt holdt meg helt i ro.4. dagen så jeg på en spennende finale og fikk rimelig høy pust. Og det samme gjentok seg, bortsett fra brystsmerter. Denne gangen har ikke hosten gitt seg. Den har blitt bedre, men nå er det 3 dager siden. Jeg hoster ikke på natta, og har tatt det helt med ro. Har du noen forslag hva som kan være årsaken til disse symptomene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er et langvarig inngrep du har vært igjennom og de fleste pasienter vil få en viss irritasjon i hjerteposen (pericarditt) etter behandlingen som kan gi mer eller mindre symptomer. Mange vil oppleve et visst ubehag i hjerteområdet som kan være bevegelsesavhengig, stillingsavhengig eller puste-avhengig. Dette går som oftest fort over og kan lindres med f.eks. ibux. Inngrepet kan også gi sjeldnere typer komplikasjoner, f.eks. n.phrenicus påvirkning som kan påvirke mellumgulvet og gi tungpust og hoste. Denne tilstanden er sjelden og går i nde aller fleste tilfeller spontant over. Det er fornuftig å ta det litt med ro de første dagene. ta kontakt med legen ved forverring eller langvarige symptomer. La oss håpe at plagene går over snart, og at du nå får en tilværelse med mindre flimmer.

Hjerte/kar, Lunge

Ubehag i brystet fra lungene?

Har tatt masse prøver av hjertet og så langt ikke funnet noen alvorlige feil. Tok røntgen av thorax og spirometri som var topp. Kan noen av mine symptomer, anpusthet, trykk i brystet og dårlig om jeg puster dypt inn, ligge i lungeproblemer og ikke hjertet som de har konsentrert seg om?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det kan være ulike årsaker til symptomene som du beskriver, Godt at hjerteundersøkelsene, spirometri og rtg. thorax har vært normalt. I noen tilfeller så ser vi at symptomer kan komme fra selve brystkassen, dv. muskulatur, muskel/senefester, overgang ribbein/brystbein etc. Dette kan for enkelte oppleves som smertetilstander og pustemønsteret kan påvirkes. Symptomer kan også komme ved såkalt reflux, hvor syre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Lungene kan selvsagt gi ulike symptomer, men er allerede undersøkt til et visst nivå i ditt tilfelle. Jeg vil anbefale at du tar en grundig gjennomgang av situasjonen med din fastlege. Lykke til. 

Hjerte/kar

Spasmeangina?

Har lurt på om jeg kan ha spasme angina..Men min fastlege lo det litt vekk å sa da hadde du hatt mye mer smerter osv..har tatt ct cor med kontrast...intet tett i hele tatt..sykkeltest avslørte grenblokk venstre..slo selvfølgelig ikke ut på angina pectoris..Men jeg har jo trykk i brystet og andpusten. .uvel og kaldsvette og null matlyst og det føles som anfall...og skal sjekkes med zenicor ekg om andre Rytmeforstyrrelser. .Men har venta i 2 mndr og er jo dårlig i perioder. .Vil en slik hjerte reg kunne vise om eg har spasmeangina? Osv. Takk på forhånd for god hjelp dere gir oss her inne...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at det ikke har vært påvist kransåresykdom. I noen tilfeller så kan man spasmeangina diagnostiseres ved at man tar EKG under anfall og finner visse EKG forandringer. Utstyret som brukes for langtidsregistrering av hjerterytme har ofte også en funksjon for å registrere slike forandringer på EKG, men registreringen er langt mer usikker da pga. at færre ledninger er koblet enn ved hvile EKG. Pasienter som får spasmeangina er ofte yngre enn den vanlige anginapasienten. Det typiske er aat de ikke har de samme risikofaktorene, bortsett fra røyking. Høyt stoffskifte har en overhyppighet hos pasienter med spasmeangina, og bør kontrolleres. Pasienter med spasme-angina har oftere tendens til "likfingre" og migrene. Trening og hyperventilasjon kan også utløse spasmer, men de fleste pasientene har allikevel normal toleranse for aktivitet. Anbefaler at du tar en god prat med legen din om situasjonen. Lykke til!

Hjerte/kar

Frekvensavhengig ve.greinblokk. Spasmeangina?

Har tatt ct av hjertet med kontrast .ekg.og sykkeltest i høsten som var. Intet funn..alt åpent og fint.men fant grenblokk venstre frekvensavhenig og ved anfall høy puls..Blir klam..andpusten og trykk i brystet og dårlig når de kommer..Har skrevet her før og fått svar..Men lurer på mistanke om spasme angina en lege på sykehuset nevnte..Kan jeg foreks begynne på kalsiumblokkere og se om det kan bli bedre med det?? Er det farlig om man ikke trenger dem å bruke?.Er det til og avrenning av dem og slik som betablokkere. .går på 25mg+en halv om kvelden av zelo sok.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Bra at de undersøkelsene som du har vært igjennom tidlgiere har vist åpne årer. Det er jo en mulighet for at noe av det ubehaget du merker ved høy frekvens skyldes innslag av frekvensavhengig greinblokk. Muligheten for at du også skulle ha spasmeangina er ikke spesielt stor, men med de symptomene som du beskriver så kan det ikke helt utelukkes Ved spasmeangina så er det viktig å få tatt EKG under anfall, da kan EKG vise karakteristiske, forbigående forandringer. Man bør ikke eksperimentere med nye medisiner uten videre. Anbefaler at du tar en prat med fastlegen din om dette, så kan han vurdere å henvise deg på nytt til kardiolog.

Hjerte/kar

Tolkning av egetmålt EKG

Hjelp til å tolke egenregistrerte EKG måling? Er det mulig? Finnes det noen som gjør slikt? Har håndholdt EKG måler MD 100. Utskrift av hver måling fra produsenten egen EKG side. Har diagnose paroksysmal atrieflimmer. Men får ikke hjelp til ablasjon da de ikke får frem flimmer på sykkel test. Mine problemer kommer etter en tid på jobb eller fysisk aktivitet men ikke på så kort tid som 15 min på sykkel. Jeg sliter med tungpust, svimmelhet og ubehagelig ekstraslag. Har og påvist litt plakk på en kranseåre på hjertet med uten at det måtte stenses. Målinger jeg får på eget apparat er! Suspected missing beat! Suspected early beat! Suspected R wave on T wave! Suspected the other arrhytmia! Suspected fast beat! I tillegg så får jeg av betablokker Tenormin 25 mg delt i halv dose altså 12,5 mg puls ned i 45 på jobb ved pc og i telefonen. Dette gjør meg svimmel. Finnes det hjelp og få uten å gå via det lokale sykehuset? Min kardiolog er kjent for å ikke ha sidevinkel. Har han gjort en sykkeltest uten å finne noe blir det slik. Jeg er taper i systemet og sykmeldt pga dette. Er forsikret i Vertikal helseforsikring. Jeg er mann 45 år og fikk disse problemene i økende grad med tungpust i 2014. Idag kommer de oftere og oftere. Har blitt tatt av blodfortynnende medisiner pga mye ubehag de. Tar Ezetrol 10 mg. Er nå nede i 6 mg Tenormin.

Normalt blodtrykk 117/67-55 målt hver morgen og kveld. Liten lekkasje på hovedaorta ut av hjerte men ikke behandlingstrengende. Var på Feiring 3. Juni 16 der de fant litt plakk på hjerte. Normal pumpefunksjon på hjerte men litt ubetydelig fortykket septum målt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, per i dag er det ikke noen formell instans som kan tolke egenmålte EKGer. Du kan selvfølgelig snakke med legen eller kardiologen din og høre om de vil vurdere det, men det er ikke sikkert.

Du berører egentlig en veldig interessant problemstilling. Det finnes jo nå et av apper og eletronisk utstyr som folk kan bruke til å overvåke kroppen og helsa. Dette generer enorme mengder data og millioner av spørsmål og problemstillinger. Men hvem skal besvare disse spørsmålene og se på problemstillingene. Det er ikke noe land i verden som har verken ressurser eller personale til å analysere og vurdere all helseinformasjonen som genereres gjennom teknologien. Dette er dilemmaer som diskuteres i ulike fagmiljøer. Hva fremtiden vil bringe er vi bare nødt til å vente og se.

Apropos spørsmålene dine:
Hvis det mistenkes atrieflimmer, må det dokumenteres på EKG før evt. ablasjon kan finne sted. Det er ikke noe krav om at atrieflimmer må vise seg på sykkeltest. Det må derimot tas et EKG som viser at du har atrieflimmer. En ide kan være å gjøre langtids-EKG-registrering.

Plakk på kransåre skal kun stentes hvis det gir symptomer og en betydelig snevring av åra. Hvis det ikke gjør det, er det ingen nytte av stenting.

Automatiske EKG-tolkninger fra apparatet kan vi ikke stole på foreløpig. Det viser at apparatene ofte tolker feil. Derfor må disse EKG'en sees på av en lege, helst en hjertespesialist. Hvis din kardiolog ikke vil se på dem, kan du kontakte en annen kardiolog privat.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk som endrer seg

Jeg var hos fastlegen i går og målte blodtrykket det var140/78 Jeg målte det hjemme i dag da jeg følte at noe ikke stemte da var trykket 160/88 jeg bruker medisin exforge 160/10 mg.bør jeg få øket dosen av medisinen eller tror du det går fort over.er litt engstelig da jeg har litt helseattest.jeg er en dame på 60 år og har stått på medisin i 10 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei dette er ikke grunnlag for å endre medisin eller dose. Det er helt normalt at blodtrykket varierer gjennom dagen. Hvis man føler seg uvel, har smerter, er syk eller kun litt engstelig kan blodtrykket bli høyere. Du skriver at du målte trykket fordi du følte noe ikke stemte. Så var trykket litt høyt. Men sannsynligvis var det ikke slik at du "kjente" det høye trykket, men at trykket var litt høyt fordi kroppen var i litt ulage av andre årsaker.

Hvis du er usikker på om blodtrykket er godt nok regulert, kan du heller bestille en ekstra time hos legen din.

Mhv

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nesepray og rytmeforstyrrelser.

Hei. Kan rhinocort el Nesespray påvirke en om en har Rytmeforstyrrelser..grenblokk..og har mistanke om spasme angina...ol?føler jeg blir så mye verre etter jeg har tatt dette..Og hva med multivitaminer ol..går kun fast på zelo sok.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Rhinocort gir vanligvis ikke bivirkninger fra hjertet, men andre typer nesespray (otrivin ol) kan inneholde adrenalinlignende substanser som absolutt kan påvirke puls og hjerterytme i større doser.

Hjerte/kar

Smerter i armen etter hjertekateterisering.

Hei. Fikk utført en hjertekateterisering for 3 dager siden. Innstikkstedet var i hånleddet. Jeg synes armen verker mer og mer, våkner av den på natt. Forsto det var vanskelig og få kateteret inn i åren. Er dette normalt? Hvor lenge pleiet smerten å vare?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du skal vanligvis ikke ha smerter i armen etter en slik undersøkelse, men dersom det har vært vanskelige fohold i forbindelse med inngrepet så kan det forekomme. Dersom du ikke har blitt bra så vil jeg anbefale at du kontakter legen din for en sjekk.