Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Smerter i armen etter hjertekateterisering.

Hei. Fikk utført en hjertekateterisering for 3 dager siden. Innstikkstedet var i hånleddet. Jeg synes armen verker mer og mer, våkner av den på natt. Forsto det var vanskelig og få kateteret inn i åren. Er dette normalt? Hvor lenge pleiet smerten å vare?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du skal vanligvis ikke ha smerter i armen etter en slik undersøkelse, men dersom det har vært vanskelige fohold i forbindelse med inngrepet så kan det forekomme. Dersom du ikke har blitt bra så vil jeg anbefale at du kontakter legen din for en sjekk.

Hjerte/kar

Fargeforandring på venstre hånd.

Jeg lurer på hva årsaken kan være til at huden på min venstre hånd er mer rødblålig enn den høyre? Kan det være nedsatt blodsirkulasjon, stram muskulatur eller bør jeg sjekke hjertet. Jeg har ikke høyt blodtrykk. Bare bekymret for fargen på huden. Bekymrer jeg meg uten grunn!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette høres heldigvis ikke ut som noe med hjertet. Jeg vil anbefale at du lar legen din undersøke funksjonen i hånden, hud og puls for å komme nærmere en forklaring.

Hjerte/kar

Garcinia Cambogia og kolesterolsenkende medisiner

Jeg har kjøpt noe som heter Garcinia Cambogia G Complex 2 NO. Det står i beskrivelsen at det er kolesterolnedsettende også, jeg går på vanlige kolesterolmedisiner nå. Noen forslag til kombinasjon av disse eller ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er et kosttilskudd som markedsfører ulike mulige helseeffekter inklusive vekttap. Vi har ikke forskning som beviser disse effektene. Det er i utgangspunktet ikke farlig å kombinere et slikt kosttilskudd med vanlige kolesterolmedisiner. Det er viktig at du ikke slutter med dine egne medisiner uten etter samråd med lege.

Hjerte/kar

Forskjellig blodtrykk i ve og hø arm.

I dag har et blodtrykk venstre arm på 155/57 puls 59, på høyre side er trykket 106/63 puls 56. Trykket er ikke et stabilt det kan være mye høyre. Det er vannskelig å få medisinert det riktig. Bruker Adelat 20 mg. og Atacand 32 mg. Lipitor 20 g og Lipitor 20 mg. Tok Selo-Zok en periode, men da falt pulsen ned til 45 og jeg var mye svimmel. Er det noe jeg kan gjøre i tillegg til medisinering? Spiser vanlig norsk kost. Lite fett. Kan dessverre ikke trene så mye p.g.a utposing i brystet. Jeg vet at høyt overtrykk kan være farlig, hva med lavt trykk som på høyre side?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er viktig at du får målt blodtrykket på begge armene dine grundig hos legen din også, for vurdere om du trenger såkalt døgnmåling av trykket på høyre-armen, og for å få bekreftet denne ganske store sideforskjellen i trykk.

Sideforskjell i blodtrykk kan skyldes en innsnevring (ofte åreforkalking, skade el.) av pulsåren på den siden med det lave trykket. Dette må eventuelt undersøkes videre med kontrastrøntgen. Det trykket du beskriver på ve.armen (106/63) er ikke farlig, men det er en mulighet for at du kjenne deg fortere sliten i denne armen, oppleve "melkesyre" mm.

Det reelle blodtrykket ditt må vi anta er på hø-side, og det bør ikke være høyere enn 140/90 målt på legekontor eller 135/80 målt som gjennomsnitt av systematiske hjemmemålinger. Dersom du har en utposing på pulsåren blir det selvsagt enda viktigere å ha god kontroll. Det finnes gode kombinasjonspreparater for blodtrykket, og i de fleste tilfeller finner vi en god løsning med medisinene.

Hjerte/kar

Lavt kolesterol

Hva kan skje om man har for lite kolesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

De fleste retningslinjer for medisinsk behandling er klare på at kolesterolet ikke bør være for høyt, - dette er bygget på en rekke store forskningsstudier.

Noe forskning tyder imidlertid også på at svært lave kolesterolverdier kan settes i sammenheng med ulike sykdomstilstander som visse typer kreft, depresjon og angst. Det er også påvist tendens til lav fødselsvekt hos barnet hvis mor har svært lave kolesterolverdier. Ikke alle disse forskningsstudiene er like store/sikre, og man bør være oppmerksom på at en "tredje faktor" noen ganger kan forklare både det lave kolesterolet og sykdommen.

Dagens retningslinjer for kolesterolbehandling prøver å ta hensyn til mulige uheldige effekter ved for lavt kolesterol, og anbefaler ikke at kolesterolet skal senkes så lavt som mulig. I de pasientengruppene som har aller høyest risiko (f.eks gjennomgått hjerteinfarkt) anbefaler den europeiske hjerteorganisasjonen (ESC) at det dårlige kolesterolet (LDL) senkes til 1,8. Ved lite risiko kan LDL på 3,5 være en tilstrekkelig lav verdi.

 

 

Hjerte/kar

Lyder fra mekanisk klaff

Dame på 60 år. Aorta klaffen ble byttet med en mekanisk hjerteklaff nov 15. Lurer på hvorfor det noen ganger går dager uten at jeg hører den. Andre ganger hører jeg den veldig .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En mekanisk klaff er laget av metall og lager en klikkelyd hver gang den åpner og lukker seg. Iblant kan man selv høre disse lydene, andre ganger ikke. Det avhenger av stilling, leie etc. Noen hører lydene bedre når de ligger, mens det andre ganger kan avhenge av i hvilken stilling du ligger.

Legen skal i hvert fall alltid kunne høre klikkelyden med stetoskopet sitt. Hvis legen ikke hører tydlige ventilklikk kan det være noe feil på klaffen. Da må pasienten inn på sykehus og få undersøkt hjertet. Hvis du er usikker på om klaffen din er ok, bør du gå til fastlegen og få vedkommende til å lytte på hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hormoner og hjertet

Kan hormoner osv gjøre at mine hjerterytmeforstyrrelser blir verre..Eller vil komme mer anfall de dagene det nærmer seg menstruasjon? Hilsen desperat etter å få svar på min dårlige helse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerterytmeforstyrrelser kan være så mangt og det samme kan sies om hormoner. Endel hormoner påvirker hjertet og kan også gi enkelte typer hjerterytmeforstyrrelser. Hvis du enten har for høyt stoffskifte, eller får for høye doser med medisiner mot lavt stoffskifte, kan hjertet gå for fort og du kan få hjerterytmeforstyrrelse. Adrenalin er et annet hormon som påvirker hjerterytmen.

De kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron påvirker også hjerterytmen. Forskning har vist en sammenheng mellom menstruasjonssyklus og økt hyppighet av hjerterytmeforstyrrelser hos enkelte kvinner.

Hvordan dette skal behandles eller håndteres er jeg mer usikker på. Om det vil hjelpe med feks p-piller eller hormontilskudd vet jeg heller ikke. Kanskje det kan være en ide å høre med en gynekolog? Uansett så kan kjønnshormoner i hvert være en mulig forklaring på rytmeproblemene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls og hjertebank

Hei. Jeg er en kvinne på 28 år, tidligere frisk, bortsett fra diabetes type 2 som er velregulert med medisiner. Jeg har det siste halve året registrert at jeg ofte er takykard. Jeg har hvilepuls på 70-90, men det skal ingen ting for at pulsen min løper opp i godt over 100. Eksempelvis hadde jeg 120 i puls da jeg satt i en stol og snakket tidligere i dag. Det er verdt å bemerke at pulsen er regelmessig. De tre siste dagene har jeg begynt å kjenne veldig på ekstraslag. Disse kjennes som palpitasjoner, ekstra harde og raske slag i brystet, samtidig som noe som kjennes som et opphold ved å palpere pulsen i a.radialis. Disse ekstraslagene har vært plagsomme ved at jeg blir engstelig og de kommer svært ofte og de er så tydelige at jeg ikke klarer å ignorere det. På en time kan jeg anslagsvis ha rundt 100 ekstraslag. En annen time kan det være nede i 2. Jeg merker de ikke når jeg sover, heldigvis. Jeg har vært hos legen med dette i dag, men jeg har følelsen av å ikke bli tatt alvorlig. Hun lyttet på meg i ett minutt og palperte pulsen min. Da hadde jeg selvfølgelig ingen ekstraslag. Hun bemerket at jeg hadde regelmessig, men rask (120-130) puls. Hun sa at vi ikke skulle gjøre noe med det, men at hvis det vedvarer skal vi prøve en liten dose med betablokkere. Jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse.

Jeg synes du bør utredes videre. Det kan hende at du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som kan trenge spesifikk behandling.

Hos fastlegen bør du få tatt vanlig hvile-EKG, blodtrykk og generelle blodprøver. Deretter synes jeg fastlegen din skal henvise deg til sykehus eller spesialist for en langtids-EKG registrering. Da går man med et EKG apparat i opptil flere dager og evt. rytmefeil blir fanget opp og dokumentert. Da er det mye lettere å vite hva man har med å gjøre, og hva behandlingen videre skal bli.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende sprøyte ved flyvning?

Når man har hatt DVT i leggen og skal ut å fly bør man ta en blodfortynnende sprøyte dagen før, reisedag og dagen etterpå for å forhindre å få en ny DVT

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, dette er ikke en generell anbefaling. Hvis du er ferdig behandlet for din DVT skal du ikke trenge sprøyter hver gang du reiser. Det kan være aktuelt å bruke støttestrømper, passe på å få nok drikke og gjerne gå litt i flyet innimellom.

Hvis du fortsatt er under behandling for DVT er du jo allerede blodfortynnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter, tung pust og høy puls

Hei! Jeg er ei aktiv jente på 16år som har hatt brystsmerter i ca 1/2 år. I det siste (noen måneder) har jeg også slitt litt med tung pust, og har en hvilepuls på rundt 90. Vet ikke om det har noen sammenheng, men jeg har også hatt epilepsiliknende anfall hvor jeg besvimte og hele kroppen ristet når jeg våknet. Jeg var da på sykehuset og tok hjerneundersøkelse, men de kom frem til at det bare var lavt blodtrykk. Tror dere det er noe jeg bør bekymre meg for?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er generelt sjeldent at unge mennesker har hjerteproblemer. Dog kan det jo forekomme likevel. Det er ikke normalt å besvime.

På sykehuset fikk de utelukket epilepsi. Det er bra. Men fikk du en skikkelig gjennomgang av hjertet også? Utifra det du skriver her synes jeg kan være grunn til å gjøre en hjerteutredning også.

Til å begynne med kan fastlegen din lytte på hjertet, måle blodtrykk og ta et vanlig EKG. Det kan også være aktuelt å henvise deg til en kardiolog hvis man har mistanke om at det kan være noe med hjertet. Ultralyd av hjertet, sykkeltest og langtids-EKG kan være akutelle undersøkelser hos kardiologen. Hør med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid