Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot fisk og melk

Vår 10mnd gamle baby har hatt diffuse symptomer med urolige netter, hyppige oppvåkninger, gnir seg mye i øyne/ører/nese og løs avføring. Dette har helsesøster bare ment at er sånn han er. Blodprøve hos fastlegen (tatt etter mitt ønske) viser allergi mot torsk og melk. Han har aldri vist spesielle tegn til ubehag etter å ha spist fisk (fått mye torsk). Fastlege mener vi bare skal holde oss unna all fisk og melk, og at det ikke trengs videre utredning/oppfølging. Bør vi ta kontakt med spesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Når så små barn får utslag på allergitest og melk skal fjernes fra kosten bør barnet ha fullverdig morsmelkerstatning. Den kanbrukes som tillegg til morsmelk om det er nødvendig, men også i matlaging. Melkealergi er vanlig hos så små barn. les mer på kumelkallergi

Dersom dere er urolig eller usikre på om diagnosen og oppfølgingen fra fatlege er tilstrekkelig, bør dere be om henvisning til barnelege. Blant annet er det viktig at dignosen evalueres ettersom barnet vokser. Mange vokser av seg melkeallergi i 2-3 års alder. Fiskeallergien bør også følges opp - er diagnosen riktig og i så fall hvordan skal næringsstoffene fisk og melk inneholder erstattes.

Melk og fisk er begge viktige kilder til jod.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergisk reaksjon på restaurant

Hei, I helgen var jeg på resturant og fikk servert nøtter i maten til tross for at jeg har nøtteallergi og på forhånd ga tydelig beskjed om dette. Jeg ble hentet i ambulanse og kjørt til legevakten. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men finnes det noe måte å melde dette inn? Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det hørtes ikke greit ut og var sikkert en skremmende opplevelse både for deg og de du var der sammen med.

Veldig fint at du vil bidra til at andre ikke opplever det samme. Varsling av denne type saker, og alt annet som går på mattrygghet, varsles Mattilsynet. Det gjør du ved å varsle gjennem deres hjemmeside. Det er veldig enkelt; øverst står det "Varsle Mattilsynet" der skriver du kort hva som hendte og navnet å stedet.. Viktig at du gjør det skriftlig for da må de følge opp og utføre tilsyn på stedet.

Takk for at du varsler og bidrar til enbedre hverdag for andre med allergi

Hilsen Helle

Allergi

Gresspollenallergi og allergivaksinasjon

Hei! Jeg er allergisk mot gress og lurer på om det er mulig å sette i gang et løp med allergivaksine etter hvert. Dette skal jeg selvfølgelig ta med legen min, men jeg lurte på når jeg egentlig skal begynne med slik vaksinering? Bor i Oslo.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Gresspollenvaksineringen startes senest 4 måneder før gresspollensesongen begynner. Gresset i Sør-Norge blomstrer fra begynnelsen av juni til starten av august, slik at du kan begynne når sesongen er over og senest i februar. I steden for sprøyte, finnes det en gresspollenpille- Grazax -som etter oppstart hos lege, kan administreres hjemmefra. Effekten er sannsynligvis omtrent som behandling med sprøyter, men en mye enklere behandling å gjennomføre. Risikoen for alvorlige bivirkninger er lavere enn med sprøyter. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Pollenallergi og skole

Jeg er veldig bekymret for sønnen min 14 år, som opplevde en fæl vår og sommer ifjor, grunnet omfattende pollenallergi. Han tar nå sprøytevaksine mot bjørk, men tåler dessverre ikke Grasax. Han hadde det vondt og slet med fravær på skolen. Hva er praksis ift fravær og alvorlig pollenallergi på skolen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er mulig å søke om utvidet tid på eksamen/nasjonale prøver på både grunnskole, videreående skole og høyskole/universitet. Husk at dette må gjøres i god tid, så prat med behandlende lege for å få legeerklæring og sendt søknad i god tid. Litt mer tid på prøvene kan kompensere noe for at man er uopplagt. Det kan også være en mulighet å avtale med skolen om å ha hjemmeskole i perioder når pollenallergien er verst. Forhåpentligvis vil han merke effekt av allergivaksinasjonen allerede denne våren.

Om du vil ha en prat med oss om dette, kan du ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023, mandag - torsdag mellom 9-15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 Allergi

Smerter og blod i avføring

hei! bare lurer på om det er noe å dra til legen med dette, de hjelper meg nokk ikke uansett, men bare for å få en tanke på hva det kan være. jeg har vondt i bekkenet og flankene, hatt det ekstremt lenge, over flere mnd. har også ganske vondt i magen. plages ofte når jeg skal avføre/drite. kommer ofte mye blod og gjør vondt også, dette kommer å går litt. har også ofte sår nedentil uansett om jeg vasker eller hva jeg gjør... klarer heller ikke å sovne uten varmeflaske nedentil, hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dette skal du absolutt gå til legen med. Blod i avføringer skal tas på alvor, spseielt når det er kombinert med smerter.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergisk reaksjon på hundevalp

Vi skal få en Bichon Frise valp om to uker. Da vi møtte hundene for første gang reagerte min mann allergisk. Han har ikke reagert på hund tidligere, men katt. Stua vi besøkte hadde 5 voksne og 7 valper. Det var en ekstrem eksponering for alle mulige allergener. I tillegg var det dårlig rengjort med mye støv i lufta, mange skinnfeller og tepper som hundene brukte. Spørsmålet er om han kan tåle én hund i et hjem som renholdes grundig og der hunden børstes daglig. At toleransegrensa ikke overstiges

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det var, som du skriver, høy eksponering for allergener i dette hjemmet. Uansett er det ikke mulig å svare på hvordan din mann vil komme til å reagere hjemme hos dere. Kan det være en ide at dere "låner" valpen i en periode for å se hvordan det går?

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Allergiutredning

Er 2+ i utslag på parfyme og perubalsam på basistest mye? Hvorfor står ikke måleenhetene på skjemaet og hvorfor sa ikke legen noe om det? Det er jo stor forskjell om 3+ er maks eller om 19 + er det. Hvorfor må jeg gå og klø og smøre meg og vente nesten 1/2 år for å bli testet, og så tester de meg for nikkel og parfyme og mye annet jeg ikke utsetter meg for, og ikke dyr som jeg jobber med hver dag? Nå må jeg vel vente 1/2 år til...dette går ut over livskvaliteten...må jeg bytte jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du har rett i at legen som tar testene skal tolke dem i samarbeid med deg. Hvilke symptomer du har og hva du reagerer på bør også diskuteres før ev tester tas så du får svar på det som er viktigst for deg først. Neste gand du er til legen tar du opp hvordan resultatet av prøvene skal tolkes. Det er ikke noen fastit på hva som er høyt og lavt fordi det må ses i sammenheng med alvorighetsgrad på symptomene og derfor må gjøres av behandlende lege.

Om du må omskolere deg grunnet allergi må vurderes når du er ferdig utredet.

Lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Urtkaria uten allergi

Er plaget med utslett/elveblest,og hudlegen mener jeg skal prøve 2 tabl pr dag med Aerius,allergitabletter. Er det trygt med så stor dose hver dag? Er mest plaget med sviendes/prikkendes utslett i ansikt,hals og litt på armer. Venter på blodprøvesvar. Har tatt blodprøve m tanke på allergi,negativ.Har hatt dette i 6mnd. Er blitt svært engstelig for å få det i munn og svelg, angioødem. Bør jeg bekymre meg for det etter alle desse mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Doseringen med 2 tabletter Aerius daglig er over den doseringen som er angitt som vanlig dagsdose fra produsenten. Likevel er det ikke helt uvanlig at denne doseringen brukes i en del tilfeller, men da vanligvis over kortere tidsrom. Når det gjelder elveblest vil dette ofte forsvinne i løpet av 1-2 år, uavhengig av behandlingen som er mot kløeplagene. Noen ganger er det imidlertid enkelte medisiner som kan være årsaken til utslettet. Det kan skje selv om man ikke er allergisk.

Det er neppe særlig grunn til å bekymre seg for at dette skal utvikle seg til affeksjon av munn og svelg, selv om elveblest og angioødem enkelte ganger kan opptre samtidig. Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

 

Allergi

Alvorlig fiskeallergi

Hei Har hatt matallergi siden jeg var 1,5 år. Reagerer EKSTREMT på fisk. Dette er noe som jeg sliter veldig med,slutter og puste/besvimer ved for mye lukt/damp. Det er veldig slitsomt/tungt å leve med dette,den energien jeg har, bruker jeg på jobb.Har 2 små barn hjemme. Tørr ikke være med på noe da jeg er redd for å bli syk. Det er fiskedisker,tørrfisk til salgs i poser,tørrfisk til tørk ute. osv. Det er nok.Hvordan leve med dette i jobb og fritid? Jeg sliter med å holde meg oppegående i hverdagen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Alvorlig fiskeallergi der du også reagerer på damp er helt sikkert en utfordring. Fiskeproteinene frigøres ved kokinig og kan være i lusta rundt fisken. I en fiskedisk er det stort sett rå fisk, så med mindre du får symptomer burde det gå bra.

Du bør be om henvisning til et kompetansesenter innen allergi (RAAO), det er ett i hver helseregion. Der kan du få hjelp til å finne ditt toleransenivå og gode råd om hvordan du kan tilrettelegge for å unngå å bli utsatt for fiskeproteiner. 

Spesialisthelsetjenesten, fastlege/allmennpraktiserende lege, privatpraktiserende spesialister og annet helsepersonell som har rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten, kan henvise denne pasientgruppen til tverrfaglig (spesialisert) utredning i regi av RAAO.

Helse Nord Helse Midt-Norge Helse Vest Helse Sør-Øst

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild allergisk reaksjon. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling.

Ved alvorlig allergi vil lege vurdere behov for at man har egen adrenalinsprøyte som du kan sette på seg selv (EpiPen  /Jext) .

Har du har fått resept på adrenalinsprøyte er det viktig at du får opplæring i hvordan den skal brukes og at du sørger for alltid å ha den tilgengelig.

Du kan også ringe vår rådgivnignstelefon på 67 023 023 og spørre etter meg så kan vi snakke om hvordan du skal gå frem.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Gutt på 6 mnd regerer på hunden til besteforeldrene

Hei!
Min sønn er 6 mnd, vi fikk katt og han ble veldig tett i nesen og fikk eksem i ansiktet. Etter 14 dager ga vi katten tilbake til oppdretter og han ble helt fin både i huden og nesen etter kort tid. Jeg vasket alt av tekstiler og skrubbet huset. Vi bor i et nytt bygg. Men mine svigerforeldre har en hund og de ser vi ukentlig og hver gang vi er der er sønnen min tett og eksemet kommer tilbake. Dagen etter er han fin igjen. Går det greit at de sees en gang i uken? Eller er det dumt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dette er ingen lett problemstilling! Ta en prat med besteforeldrene til gutten om at han blir syk av kontakt med hunden når dere er på besøk. Det er proteinene(allergener)i hår og flass fra hud/pels, urin og sikkel fra hunden som gjør at sønnen deres reagerer. Der hvor hunden har vært, vil det i større eller mindre mengder være allergener som skaper reaksjoner. Først kan dere prøve med at besteforeldrene vasker og støvsuger ekstra godt til dere kommer og holder hunden i et annet rom/utendørs etter vasken og til dere har vært der. De må også ta på rene klær uten allergener fra hunden. Om dette ikke hjelper, bør dere finne en annen løsning på hvor dere skal treffes.

Les om pelsdyrallergi her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe