Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot egg og melk - når og hvordan reintrodusere det?

Vår datter har melk-og eggallergi. Dette er jo noen man kan vokse av seg, og som må testes innimellom. Vi lurer da på hva slags matretter/tilberedningsmåter det er vanlig/lurt å bruke ved testing? Syns det er vanskelig, da vi ikke helt vet hvordan hun evt. vil reagere.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det stemmer at mange vokser av seg allergi mot egg og melk frem mot skolealder.

Avhengig av hvor alvorlig reaksjon din datter har hatt bør legen vurdere når og hvordan en reintroduksjon skal skje. Noen gjør det hjemme, andre hos lege eller på poliklinikk. Dette må avklares i hvert tilfelle med behandlende lege.

Det er vanlig å begynne med kokt eller varmebehandlet mat. De fleste tåler det bedre enn rått til å begynne med. Det gis i små smaksporsjoner, tuppen av en teskje for eksempel eller en liten bit (1x1 cm) kake med melk.

Melk tåles oftere før egg. Begynn derfor med melk og øk mengden litt for hver dag. Tåler hun melk i mat kan dere prøve ren melk. Når det går bra med melk kan dere utvide til egg på samme måte, bakt eller kokt først osv.

Men avklar forløpet med lege for å få en vurdereing av om det er risiko for alvorlig allergisk reasjon. Ved fare for oppbluss i eksem, mageproblemer ol er det som regel trygt å gjøre hjemme.

Lykke til, Hilsen Helle

Allergi

Kan voksne vokse av seg matallergi?

Hei, Jeg er en kvinne på 24 år som stadig utvikler nye allergier. Jeg har vært allergisk siden fødsel, samt har atopisk eksem. Med alderen har allergiene blitt sterkere, og jeg har nå blant annet luftbåren nøtteallergi, og er generelt veldig allergisk mot alle typer nøtter. Jeg tåler heller ikke noe frukt, bare et fåtall grønnsaker, ingen belgfrukter/erter, er pollenallergisk samt støv, husmidd og diverse frø (chia, sesam). Jeg reagerer litt forskjellig ut i fra hvilket allergen det er, men har relativt ofte anafylaktiske sjokk. Det største problemet er at jeg stadig utvikler nye allergier. Jeg kan for eksempel spise noe om morgenen uten problem, og når jeg spiser det samme om kvelden får jeg et allergisk sjokk. Jeg bekymrer meg over at det snart ikke er noe igjen å spise, da jeg allerede må ta mye tillskudd for å få i meg nok næringsstoffer. Er dette noe som kan fortsette ut i det uendelige? Er det vanlig at allergier utvikler seg på den måten? Har jeg fortsatt sjanse til å vokse det av meg? Jeg har forøvrig også astma.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Sjønner godt det er utfordrende å stadig oppleve at du reagerer på nye ting. Allergier er i endring, nye allergier oppstår og noen forsvinner. Det er vanligst at man vokser av seg allergier i barneårene og mindre vanlig i voksen alder. Men det forekommer også. i forbindelse med store hormonsvingninger i kroppen hender det allergier går over, det kan være pubertet, graviditet og overgangsalder. Så en allergi må evalueres med årene. Kryssalergier kan sving, dvs at man er mer følsom når det er mer pollen. Andre forhold som nedsatt allmentilstand og infeksjoner kan gjøre deg mer følsom.

Svar på spørsmålet ditt er at allergier kan endre seg slik du beskriver. De kan også gå over med årene men det er ikke så vanlig at vokse vokser av seg allergier. Svangerskap og overgangsalder kan endre noe.

Jeg anbefaler at du ber om veiledning fra klinisk ernæringsfysiolog for å få kostråd om du syns du trenger det. Husk også at flere typer frukt og grønnsaker tåles bedre når de er kokt eller hermetisert.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Er kokosnøtt en nøtt?

Kokos, regnes det som en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Kokosnøtt er ikke en nøtt, men en stenfrukt fra kokospalmen. Muskatnøtt, muskatblomme og kokosnøtt er ikke i så nær familie med andre nøtter at de vil gi kryssreaksjoner hos nøtteallergikere. De inngår derfor ikke i EUs definisjon av nøtter.

Du kan lese mer om nøtteallergi her

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Pelsdyrallergi

Hei.
Jeg har en venn som sier han er svært allergisk overfor min nakenhund. Må påpeke at han har vært hjemme hos meg timesvis uten at jeg har merket det. Han har i tilegg flere hamstrer og er stadig ute å rir. Kan dette stemme.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 03. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Selv om din venn er allergisk for hund så kan han tåle hest og hamster. Hvis man har en allergi for hund, kan man reagere på alle typer hunder, også på nakenhund. 

Den allergiske reaksjonen skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Proteiner er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. De allergiske reaksjonene kan gi ulike utslag.

Les mer om pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Mageproblemer og matallergi

Har en liten gutt på 5 år som har stått lenge på Montelukast. Nå skulle vi forsøke å kutte ut en stund. Han sluttet tirsdag i forrige uke og på torsdag fikk han løs mage. Og det har vart frem til nå. Oppe flere ganger om natta, men ikke typisk omgangssyke. Han spiser og er ellers i fin form. Og det kan gå mange timer i mellom dobesøkene. Kan det være noen sammenheng? Har mange matvareallergier som melkeprotein, hvete, egg, nøtter, soya, men dette har vi hatt under kontroll i 3-4 år. Og har ikke tilført noe nytt i det siste.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 01. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Det er vanskelig å si om det er en sammenheng mellom seponering av Montelukast og symptomene du beskriver. Jeg kjenner ikke til andre tilfeller der en slik sammenheng beskrives heller.

Magesymptomer kan ha svært mange årsaker, bla omgangssyke, matforgifting, allergi og om de vedvarer bør dere kontakte lege for å se om de kan finne en årsak.

Ikke mye hjelp i dette kanskje, men jeg vet ikke om det kan henge sammen på noe vis.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi, Hud

Barn med allergi, astma og eksem

Har en datter på 5 år som har hatt eksem, astma og allergi fra fødsel. Eksemen er mest på hender, føtter og rundt knær etc. men i det siste har hun hatt episoder hvor hun har fått eksem på hele kroppen, områder som står opp fra huden og gjør vondt. Smører jeg kortison så går det over. Har vært hos barnelege, hudlege, tatt lappetest, uten noen svar. Hun har også tatt forstøveraperat og inhalasjon mot astma siden hun var 8 mnd og fikk RS virus. Hun har mye treg avføring, er bare små klumper, og magen er veldig sprengt (ser ut som barn som er underærnerte). Hun har brukket armen 2 ganger på 10 mnd, rett av med operasjon og pinner. Og sist vi var på sykehuset var de sjokkert fordi vekten hennes ikke hadde gått opp. Hun går til oppfølging 1 gang pr år hos barnelege/spesialist. Hvor de tar spirometri og har samtale. Burde hun blitt utredet bedre? Kan disse tingene henge sammen? Eventuelt hvor?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Barn som ikke vokser og i tillegg har sammensatte symptomer bør utredes videre, både om det er forstoppelse, cøliaki eller annen funksjonell tarmsykdom. Alt dette er tilstander som er relativt vanlige hos barn.

Barnelege eller barneavdeling på sykehus bør ta tak i helheten, enten det er en sammenheng eller flere tilsatander samtidig. Uansett bør de lete etter årsaker og tilby behandling.

Lykke til

Allergi, Hud

Matallergi, eksem og stønad

Mitt barnebarn har hatt eksem ,matallergi og allergi for hund å katt siden fødselen. Har han krav på grunn og hjelpestønad?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Grunnstønad; dekker merkostnadene ved en kronisk sykdom. Ved matallergi må man med kvitteringer dokumentere merkostnadene av et kosthold feks uten melk. Merkostnadene per måned må overstige stønadsbeløpet på 670 kroner i måneden. Det er nesten bare de med cøliaki og hvetealergi som oppnår det. Ved mekeallergi får barn som ikke tåler melk erstatningsprodukter fra apotek på blå resept til de er 10 år.

Merkostnader til klær, sengetøy osv kan tas med når barnet har alvorlig eksem.Stønader ved eksem

Hjelpestønad: ytes som kompensasjon til foreldre som har merarbeid med sitt barn gunnet sydom. Jeg anbefaler at de søker hjelpestønad. I søknaden må de beskrve hvilke ekstraoppgaver de har, eksempel; de må smøre barnet to ganger om dagen, først med terioder deretter med fuktighetskrem, dette tar 20. minutter morgen og kveld. Dersom de må skifte på sengen hver dag, ny pysj, oftere rene klær enn andre barn grunnet søl av blod, salver og kremer osv, tas dette med. Beskriv en hverdag med eksem. Krever matallergien ekstra tid til matlaging legges det til i samme søknad.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi, Hud

Blemmer inni hendene

Hei.
For ca 3 uker siden begynte jeg å få masse små hvite blemmer inni begge hendene, samt på noen fingre. Det klør noe voldsomt og svir når jeg klør hull på blemmene. Har testet ut forskjellige allergivennlige husholdnings produkter uten hell og resultater. Blemmene fortsetter å komme og varer helt til at dem tørker ut, så kommer det nye for hvær dag som går. Har ingen allergier som jeg har fått diagnosert hos lege. Har allergi mot katt, som jeg har i hus. Hva kan disse kløende blemmende komme av?
Hilsen kløende hender

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Det finnes en rekke tilstander som kan gi blemmer på hendene. En årsak kan være en form for eksem, kontakteksem, som skyldes enten allergi eller en iritasjon, men det kan være andre årsaker også. Hvis det skyldes allergi har du vært i kontakt med med noe du ikke tåler. Hvis huden din gjentatte ganger utesttes for en irritasjon, for eksempel rengjøringsmiddel, desinfeksjonemiddel og vann kan du få irritativt kontakteksem.

Jeg vil anbefale at du kontakter fastlegen når du har et utbrudd. Ta bilde av hendene og blemmene som dokumentasjon. Fastlegen kan henvise deg til hudlege og da kan bildene vedlegges henvisningen. Det er ofte ventelister hos hudlege.

Du kan prøve å beskytte hendene ved å benytte allergitestede hansker ved husarbeid og i arbeid med vann. Benytt gjerne en bomullshanske inn mot huden.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/handeksem/

Siden du har katt og er allergisk mot denne vil jeg anbefale at du leser vår informasjon om pelsdyrallergi:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose Lyngra Otterbech

Lunge, Allergi

Astma og anskaffelse av pelsdyr

Hei. Har et barn med astma, men ikke så sterk astma. Tenker på å skaffe kanin, men leste at man helst ikke burde ha pelsdyr når man har astma. Hva tenker du? I og med at hun ikke har så sterk astma. Blir astmaen verre med pelsdyr, burde vi ikke skaffe kanin?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er ulike årsaker til astma og hvis barnet ditt har en allergisk astma så kan den bli verre ved eksponering for dyrehår. Hvis det er påvist pelsdyrallergi og hvis det er flere som har allergi i familien så vil jeg ikke anbefale at dere skaffer kanin. Hvis du er usikker på om barnet har allergi  eller allergiutløst astma så bør du ta kontakt med behandlende lege for å få dette bekreftet eller avkreftet før dere anskaffer kanin.

Les mer om pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 Mvh Rose Lyngra Otterbech

Lunge, Kosthold, Rettigheter, Allergi

Støtte til helsereise

Hei, jeg har cøliaki, hundeallergi, middallergi og astma. Er ikke i form, og lurer på nå da det er fuktig høst ute, om de er noe muligheter for støtte til reise til egnede strøk som kan være godt for helsen min? Eller andre ting som kan bidra til bedre livskvalitet, veldig sliten og lite energi.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så kjedelig at du føler deg slapp i dårlig form. Pollenseongen er over nå men det kan være muggsoppsporer i lufta når det er fuktig. Det er noen som reagerer på det også. Du bør snakke med lege om hvordan du har det for å se om det er noe som kan behandles bedre eller på annen måte. Det er viktig at astmaen er godt kontrollert. Det samme gjelder for cøliaki. Ved cøliaki kan du søk grunnstønad for å få kompensasjone for fordyrende kosthold på inntil 1023 kr per måned. Om du ikke har det bør du søk nav om å få det.

Det er ingen offentlige støtteordninger du kan søke. Det eneste klimabehandling det offentlig tilbyr for voksen er ved revmatisme og psoriasis.

Det finns et utall lagater og fond som gir støtte til et utall formål. Sjekk www.legathandboken.no og se om det er noe du kan søke på der.

Lykke til, hilsen Helle