Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Influensa med komplikasjoner til lungene

Hei. Har en venn som ligger på intensiven på Rikshospitalet med influensa type A, som har gitt komplikasjoner til lungene. Han var hos legen 29.12.18 hvor legen konstaterte lungebetennelse og han ble satt på apocillin. Sykdomshistorien var opp i 40 i feber i 5 dager før legebesøket, verking i muskler/ledd. Burde legen ha reagert annerledes? Bare timer etterpå ringte han legevakt da allmentilstanden ble enda dårligere, pusten ble enda mer tung, ble der avvist 2 ganger da de mente AB kuren måtte få tid til å virke. Få timer etterpå ble han funnet, blå på leppene og brystsmerter, ambulanse ble da tilkalt og han ble etter kort tid lagt i respirator. Her mener jeg flere har gjort feil! Vi vet ikke hvordan dette vil gå. Har du erfaring med dette? Hilsen bekymret venn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er et uvanlig forløp av en influensa, men forekommer dessverre. Det er ikke mulig å forutsi utviklingen hos den enkelte, og det er overraskende når det tar en slik vending. Jeg tar utgangspunkt i at han var frisk og uten annen alvorlig sykdom på forhånd. Sykehistorien med høy feber og muskelverk er også klassisk ved influensa. Men en sjelden gang kan  altså utviklingen ta en alvorlig vei, enten fordi viruset angriper på en annen måte, eller fordi en bakterie gir utbredt sykdom med alvorlig infeksjon. Normalt ville man forventet dette som en større sannsynlighet hos en eldre person. En direkte undersøkelse hos legen istedenfor telefonkontakt da han ble dårligere ville trolig ha ført til en tidligere sykehusinnleggelse. Men dette er jo etterpåklokskap. Jeg håper han kommer seg tterhvert, og heldigvis er han under behanndling på et sykehus med høy kompetanse på området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Kommunalt frikort

Hei jeg bor i Elverum, kan jeg søke kommunalt frikort da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunalt frikort er ikke en ordning kommunene er lovpålagt å ha. Det betyr at har ikke Elverum en slik ordning, er det heller ikke mulig å søke om dette frikortet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Uføretidspunkt og beregning av uføretrygd

Hei, er en mann som etter en konkurs (ansatt) ble arbeidsledig i to år for så å få AAP i snart fire år. Min lege innstiller på uføretrygd. Jeg ser på andre svar her at uføretidspunktet er viktig for beregning av trygd. Hva regnes det som i mitt tilfelle; min siste lønn var mai 2012 . Regner jeg fem år tilbake fra jeg fikk AAP , det var jo da min lege søkte pga helse. Takk for fin side.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Uføretidspunktet er tidspunktet din inntektsevne ble varig redusert med minst halvparten. Normalt vil uføretidspunktet være det samme som sykemeldingstidspunktet. Uføretrygden beregnes av de tre beste av fem siste år før du ble ufør. Settes uføretidspunktet til 2014, er det årene fra 2013 og bakover som legges til grunn for beregningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosttilskudd og Plavix

Godt å se at man ikke trenger å tenke på inntak av K2 når man tar Plavix. Men, hva med ingefær og blåbærtilskudd?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. januar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Både ingefær og blåbær har en viss blodfortynnende virkning, så i teorien kan det påvirke effekten av Plavix. Derfor bør du ta opp bruk av kosttilskudd eller naturmidler med legen din, som evt. må justere dosen eller vurdere risikoen for blødninger.

Allergi

Allergi mot midd og muggsopp

Hei!
Har siden i sommer slitt med kløe i øynene, nysing og ekstremt tett og rennende nese. Kløen gav seg i høst, men neseplagene blir bare verre. Jeg har påvist blant annet midd- og muggallergi og lurer på om det er vanlig å være så plaget av dette om vinteren? Det blir i hvert fall verre i plussgrader.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke unormalt å oppleve veldig tett nese ved middallergi. Plagene er ofte verst om natten og morgenen, fordi det er i sengen vi får nærkontakt med midden. Midden trives best der det er varmt og fuktig, som i sengen, og når det er plussgrader ute, vil det også bli fuktigere innendørs. Du skriver ikke noe om at du har gjort noe tiltak på soverommet for å begrense mengden midd. Legger ved faktaaark om allergi mot husstøvmidd der du finner informasjon om behandling og gode råd for sanering. Når det gjelder muggsopp så kan det også gi samme plager som middallergi i tillegg til hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker. Les vårt faktaark om muggsopp og ta kontakt med oss via vår rådgivning om du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Høy puls og bilyd

Hei, Jeg har hatt brystsmerter til og fra i et år, har antatt at dette var spenninger/muskel-relatert. For en måned siden ble imidlertid smertene konstante og verre (verkende, verre av aktivitet/stress- kjennes som bronkitt/lungebetennelse, men har ikke hoste, fin crp). Jeg følte meg helt utmattet (både fysisk og kognitivt- vanskelig å finne ord osv), svimmel, veldig blek, kvalm, til tider skjelven, frostrier, sterk hodepine, og veldig trøtt. (Har også fått brennende tær om kvelden i løpet av denne perioden - hovne, brennende røde, vanskelig å bøye). Jeg gikk til fastlegen som antok at hodepinen skyltes kroniske bihule-plager. Hun fant også høy puls og nyoppdaget bilyd på hjertet. Jeg ble dårligere og i julen dro jeg til legevakten. Fortsatt høy puls og bilyd (systolisk, grad 2-3) ble fortalt at det var tegn til at hjertet jobbet raskere enn vanlig, ellers alle andre prøver fine (røntgen av lunger, EKG, blodtrykk og blodprøver - jern ok infeksjonsverdier ok stoffskifte ok, ikke feber).

Idag var jeg hos kardiolog og tatt UL av hjerte og arbeids-EKG, og alt var bra, bortsett fra hvilepuls på 113. Han mente at bilyden kanskje skyldtes at jeg er slank, og at man dermed hører lyden bedre?

Mine spørsmål er: 1) Kan mine plager skyldes høy puls/bilyd, selvom det ikke er noe galt med hjertet?
2) Bør jeg følge opp hos fastlege for å finne årsak til bilyd? Eller er det at jeg er forholdsvis slank god nok forklaring?
3) Ettersom alle blodprøver er fine - kan høy puls med påfølgende bilyd skyldes stress? Eller kan det være andre årsaker?
4) Jeg tar sarotex retard mot kroniske smerter etter en bekken-skade - kan dette medikamentet være årsak? På forhånd tusen takk for svar, og forøvrig takk for for denne svartjenesten, den er veldig informativ.

Hilsen kvinne, 41

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål. Her følger mine svar:

1) Man kan bli ganske slapp og sliten av å gå rundt med en puls på 110 hele tiden, så det kan hende at plagene dine skyldes den høye pulsen. På en anne siden synes jeg det virker vel så sannsynlig at det er noe at som gir deg plagene og at dette andre også forårsaker høy puls. Hva det er vet jeg ikke. Jeg vil anbefale deg å fortsette å gå til fastlegen og lete videre.

2) Ultralyd av hjertet er den ultimate undersøkelsen for å finne årsak til en bilyd. Hvis denne undersøkelsen var ok, trenger du ikke å utrede videre.

3) Ja stress kan godt gi høy puls. Hvis hjertet banker ekstra hardt kan det også gi en bilyd. En bilyd er tegn på at blodet beveger seg raskere forbi en struktur, feks en klaff, enn vanlig.

4) Høy puls kan være en av bivirkningene til Sarotex. Det kan være verdt et forsøk å prøve å bytte til noe annet, men det må du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Influensa og fatigue

Hei! Hadde hjerneslag for 4 år siden, hverdagen er preget av alvorlig fatigue. Nå har jeg fått influensa og er som ventet nokså syk. Hvordan kan jeg forvente at fariguen vil bli sammen med dette viruset? Blir man med lengre syk eller sykere med fatigue/ hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 18. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg har forsøkt å lete i litteraturen vedrørende dette spørsmålet, men finner lite om det. Jeg vil tro at dette kan oppleves individuelt, men man kan godt tenke seg at en infeksjon som er kjent for å bidra til slapphet og energiløshet kan gi ytterligere forverring av fatigue-symptomene.

Det vi imidlertid vet, er at de som har gjennomgått hjerneslag kan oppleve at andre infeksjonssykdommer kan gi forverring av slagsymptomer som tidligere har oppstått, slik at man kan få mistanke om nytt hjerneslag på grunn av disse økte symptomene. Det kan også føre til at tidligere slagrammede ha en lengre rekonvalesens etter en infeksjon, og bruker lenger tid på å komme seg. Dette er uavhengig av om man har fatigue eller ikke.

 

Riktig god bedring!

mvh

Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Må jeg ta kolesterolsenkende medisin uten hjerteproblemer?

Hva om jeg kutter kolesterol tabl når jeg aldri har hatt hjerteproblemer? Jeg har høyt bloodtrykk; går derfor på blodtrykksmedisin. Er der ikke noen som mener at kolesterolet tilpasser seg selv og at det ikke gjør noe om det er noe forhøyet? Mine bivirkninger er så store av Lipotor, derfor kutter jeg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 17. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Du har ikke hatt hjertesykdom, men behandles med for medisiner mot høyt blodtrykk. En stor studie hvor nesten 20 000 pasienter med høyt blodtrykk i Storbritannia og Skandinavia deltok(Ascot-studien) viste at selv en lav dose med kolesterolsenkende medisin(Lipitor 10m daglig) førte til at de som tok denne medisinen fikk vesentlig færre hjerteinfarkt og annen hjertesykdom enn de som ikke brukte statin. Pasienter med kransåresykdom(hjertekrampe og/eller hjerteinfarkt) skal alle behandles med kolesterolsenkende medisin. At hjertefriske pasienter som stod på blodtrykksmedisiner også hadde nytte av en liten dose statin(10 mg) var noe overraskende, men viste at pasienter som behandles for høyt blodtrykk har nytte av å ta statin i tillegg til blodtrykksmedisinene for å beskyttes mot hjerteinfarkt.

Siden du har bivirkninger vil mitt råd til deg være å prøve et av de fire andre statinene som finnes på markedet, og starte med lav dose.

Hjerte/kar

Operasjon av hovedpulsåre

Jeg har vondt foran ryggen og bak magen, har åreforkalkning i hovedpulsåren og utposning i hovedpulsåren magen der den deler seg. jeg håpet på en åpen operasjon i stedet for stent.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 17. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg forstår spørsmålet ditt slik som at det du spør om er om en operasjon hvor man legger inn en såkalt stent fra lysken og opp i hovedpulsåren er like bra som at man gjennomfører en åpen operasjon på hovedpulsåren i mageregionen.

En åpen operasjon er forbundet med klart høyere risiko for alvorlige komplikasjoner og død enn en operasjon hvor man benytter stent. I alle tilfelle hvor man derfor tror at man kan klare å reparere hovedpulsåren ved å legge inn stent(er) vil man derfor velge denne teknikken.

 

Lunge, Kols

kolsmedisin i Spania

Hei. Bor i Spania og har via spirometri og andre tester konstatert lav lungefunksjon og bronkitt. For dette tar jeg daglig Xoterna 85/43 mikrogram Indacaterol-glicopirronio. Mitt spørsmål gjelder doseringen. Er den for lav? Eller er det andre varianter som jeg bør prøve. Har tatt xoterna i to år. Har stort sett røkt hele livet,tatt lungerøntgen jevnlig og aldri fått noen tilbakemelding på disse. Først ved spirometri for to år siden kom den lave lungekapasiteten for dagen.Taknemlig for svar VH Einar Aslaksen

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan jeg dessverre ikke svare på, da dette er en helt ukjent medisin for meg. Du må ta kontakt med en lege der du bor og forhøre deg i forhold til denne medisinen.

Lykke til!

Mvh Hilde