Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Effekt av Tambocor

Hei Har brukt Tambocor 100 mg, 300 mg/dygn i seks år. Under den tiden har jeg varit symtomfri. Har nu børjat få anfall på opp til 3 gng/uke a' 12-20 timer hver gang. Har økt dosen til 400 mg/dygn uten forbedring. Spørsmål: Reduseres effekten av Tambocor over tid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på dette spørsmålet da du ikke skriver hvilken type anfall du har. Tambocor brukes nemlig ved flere ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Kan det hende du mener atrieflimmer?

I så fall er det kanskje ikke at Tambocor mister effekten, men at sykdommen har en naturlig progresjon. Hvis du får stadig hyppigere anfall til tross for økende doser med tambocor, må du snakke med kardiologen din for å vurdere andre behandlingsalternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag

Får mange ekstra slag eller føler det buldrer i brystet ca 2 sekunder. .Et det normalt med slike ekstra slag/hopp innimellom? Blir rar og uggen/nummen ei lita stund etterpå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er normalt å ha ekstraslag. Alle har slike slag. Noen har mer enn andre, og noen har mer av dem i perioder.

Stort sett er slike ekstraslag ufarlige og ikke tegn på underliggende sykdom. Men ekstraslag kan også skyldes enkelte hjertesykdommer. Jeg vil anbefale deg å få deg henvist til langtids-EKG (feks 24 eller 48 timer) slik at man får kartlagt nøyaktig hvor mange ekstraslag du har i døgnet. Det er også lurt å få "fanget opp" et ekstra slag på vanlig 12-kanals-EKG. Dette kan si noe om hvor i hjertet ekstraslagene har sitt opphav. Har man disse opplysningene kan kardiologen gi deg et bedre svar på evt. behandling og utredning (dersom nødvendig).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Test på smasmeangina

Hvordan kan man finne ut om press i brystet, andpusten og uggen/ør er spasmeangina? Har tatt ct cor..Uten funn av tette årer/forkalkninger. ekg viste bare ekstra systoler og høy puls da jeg havnet på akutten for dette..sykkel test påviste i fjor ingen vanlig angina el.. bør jeg testes mer? Går på 25 mg zelo sok. Kan jeg gå opp og ned på dose fra 25 til 50 mg på dem ved behov?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Test på spasmeangina utføres ved sykehus som gjøre "koronar angiografi". Testen foregår på samme måte som ved en angiografi: Det innføres et kateter i en pulsåre i håndleddet og føres videre inn til hjertet. Så sprøytes det inn et spesielt stoff, acetylcholin, rett inn i kransårene i økende doser, samtidig som årene filmes med røntgen og kontrast. Hos de som har spasmeangina ser man da helt klart at årene trekker seg sammen (får spasmer) samtidig som pasienten får smerter og det vises EKG-forandringer. Hvis man har spasmeangina, vil selozok ofte ikke hjelpe. Spasmeangina behandles med calciumkanalblokkere (feks Cardizem) og langtidsvirkende nitrater (feks Imdur eller Monoket).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan jeg ta ekstra selo-zok på kvelden ved behov?

Går på selo zok, kun en liten dose på 25mg dag og 12.5 mg kveld.Det jeg lurer på er...Kan jeg ta en halv tablett til på kvelden og jeg føler puls er høy/hjertebank? Og isåfall kan jeg bare ta det innimellom eller må jeg da opp i dose over tid..

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Selo zok er i utgangspunktet en medisin som er laget for å ta fast i samme dose over lengre tid, men jeg ser ikke noe i veien for at du tar en så liten ekstra-dose som 12,5 mg om kvelden ved behov dersom du opplever at dette hjelper.

Hjerte/kar

Bruk av blodfortynnende (platehemmere) ved skulderopeerasjon.

Hei. Jeg hadde et lite hjerteinfarkt i mars 2016 ,er 46 år, ble ikke utblokket. Står nå på Albyl-e 75 mg x1 per dag, Brillique 90 mg x2 per dag, lipitor 20mg x1 og verakard 80mg x1 per dag, verakarden har jeg stått på fast i noen år da jeg plages med hjertebank. Jeg skal opereres i skulderen etter et arbeidsuhell på jobb i september 2014, jeg må nå stoppe med Albyl-e og Brillique i en uke før operasjonen og jeg er veldig engstelig på grunn av det, siden det er viktige medesiner. Jeg har bare ett hjerte, men skulderen kan jeg leve med, må da finne meg en annen jobb som jeg kan fungere i. jobber nå som hjelpepleier og det er mange tunge løft. Håper på et positivt svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Her må man finne en balansegang hvor man ikke tar unødig risiko for hjertet, samtidig som man unngår unødvendig blødningsrisiko for kirurgen. Jeg vil anbefale at du avslutter brillique en periode slik som kirurgen forslår, men fortsetter med albyl også dagen for inngrepet. Det er kirurgen og bedøvelseslegen som har siste ordet her, så jeg vil anbefale at du tar dette opp med dem igjen.

Hjerte/kar

Rød gjæret ris og kolesterol

Nei. Jeg tar rød ris og kolesterolet er like gunstig som etter at jeg sluttet med Lipitor. Men norske leger snakker ikke om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er helt riktig at rød ris kan være like effektivt som lave doser av såkalte statiner. Dette ble faktisk også undersøket i en studie fra Rikshospitalet og Lipidklinikken i 2006. Rød ris inneholder et stoff som også finnes i legemiddelet lovastatin. I Norge regnes rød gjæret ris som et legemiddel (fra 2006) og er derfor ikke lov å selge som en handelsvare. Leger kan skrive ut produktet under navnet Hypocol på såkalt legemiddelfritak. Dette forutsetter at legen kjenner til, og går god for produktet. Hypocol kan vær et gunstig alternativ for de som får muskelbivirkninger av andre statiner.

Mvh/ Morten A. Schei

 

Hjerte/kar

Smerter i skulder etter bypassoperasjon

Jeg ble hjerteoperert med bypass i desember. Jeg har smerter i venstre skulder og øvre del av armmusklene. Fikk ingen fysioterapitilbud. Fastlegen ga meg smertestillende, men ingen effekt. Hvor lenge kan smertene vare?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ikke uvanlig å oppleve muskulære smerter i etterkant av et slikt stort inngrep. Når dette nå har vart såpass lenge, så er jeg enig med deg i at en vurdering hos fysioterapeut kan være nyttig. Er du forresten henvist til hjerterehabilitering? Der vil du kunne få god anledning til vurdering og oppfølging hos fysioterapeut. En slik henvisning kan fastlegen hjelpe deg med. Du har alle muligheter til å bli helt bra i arm og skulder. Lykke til!

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Stramming rundt brystet. Fargeforskjell i huden på armene.

Jeg engster meg for at den venstre hånda mi ser blålig ut i forhold til høyre med normal hudfarge. Venstre arm er også blåaktig, som marmorering. Hva kan årsaken til dette være? Bør jeg få sjekke hjertet, da jeg også føler det stramt rundt brystet og synes det svir og etser der.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom du har tendens til brystsmerter uten annen tydelig forklaring kan det være aktuelt med en hjertesjekk. Dette blir ekstra viktig dersom du også har andre risikofaktorer som arvelighet, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking eller diabetes. Det kan være en rekke årsaker til ubehag i brystet som ikke har med hjertet å gjøre, særlig mage/spiserørsproblemer, muskel/ledd problemer i brystkassen eller symptomer fra lungene. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos legen din for undersøkelse og vurdering.

Fenomenet med fargeforskjell på armene kan du også ta opp med legen din, dette kan skyldes uskyldige fenomener knyttet til hud eller smånerver i armen eller ha andre årsaker. Jeg synes ikke at du skal engste deg for mye.

Mvh/Morten A. Schei

 

Hjerte/kar, Lunge

Lite oksygen i blodet og økt trykk i lungekretsløpet

Min far har vært kolsyk i noen år. Har KOLS nivå 2. Dette er grunnet både røyking samt at han var i en ulykke og skadet den ene lungen for 4 år siden. Lå i respirator i 3 mnd, men kom seg i bra form. Gikk tur 1 time pr. dag og kunne gjøre daglige gjøremål. Er i dag oksygenbruker og har oksygentilførsel direkte inn via halsen og ikke nesen (han er en såkalt munnpuster)

Sist fredag besvimte han og havnet på sykehus. Har nå fått konstantert Sekundær Pulmonal hypertensjon. Fikk da beskjed om at det var kun lungene de kan behandle. Går allerede på KOLS medisiner. Han har nå for lite O2 i blodet.

Det vi lurer på; er det noe mer vi kan gjøre?
-Hva betyr inneklima for han? (han lever i et dårlig ventilert hus hvor han også har det varmt 25-28C)
-Er det justeringer av medisiner som må til?
- Kan akupunktur hjelpe?
- Han mangler B12. Har dette noen betydning/påvirkning?

Ellers hadde det vært fint å kunne komme i kontakt med en erfaren KOLS pasient for å høre andres erfaringer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte en sammenheng mellom lavt oksygennivå i blodet og utvikling av høyt trykk i lungekretsløpet, såkalt pulmonal hypertensjon. Det som hjelper best er å holde oksygenmengden i blodet oppe i et normalt område ved å tilføre oksygen slik han gjør i dag. I tillegg bør den medisinske behandlingen tilpasses best mulig for å bedre lungefunksjonen. Akupunktur tror jeg nok ikke har noen effekt her. Vitamin B12 er det alltid lurt å holde innenfor normalverdiene, men det har neppe noen betydning i denne sammenheng.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Hjerte/kar

Samleie etter bypassoperasjon

Jeg ble hjerteoperert med bypass i desember. Hva med å ha sex med partner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerteoperasjonen var for 3 mnd siden. Hvis det har vært et normalt forløp etter det, så er det ikke noe problem å gjenoppta seksual aktivitet. Se gjerne denne informasjonsvideoen:

https://www.youtube.com/watch?v=lR-Ln1sfjZU

Mvh

Wasim Zahid