Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blødninger av Acetylsalisylsyre og Plavix

Jeg opplever økt blødning i neseslimhinnen fra både Acetysalisylsyre og Plavix. Dessuten tetter nesen seg ved bruk av Plavix, små slimete blodpropper som stenger luft veiene i nesa. Venstre øye blir også rødt i det hvite området, hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Enkelte ganger skyldes blødninger fra nesen at der i nesen er et punkt det blør fra. Dette kan i så fall lokaliseres hos en øre-nese-halslege, og denne kan evt. "brenne" av dette punktet slik at det ikke blør lenger.

Det høres i ditt tilfelle imidlertid mer ut som om du opplever at der blør i slimhinnene på begge sider i nesen, og at der er en generell tendens til blødninger fra slimhinnen. Jeg antar at du har en sterk indikasjon for å måtte bruke acetylsalisylsyre(ASA) eller Plavix - kanskje at du har gjennomgått et hjerteinfarkt eller blokket ut en kransåre? I så fall er det ikke tilrådelig å ikke bruke en av disse medisinene. Du må derfor velge å bruke den som gir relativt sett minst problemer, og i ditt tilfelle synes det å være ASA. Der er på markedet to andre medisiner som har svært lik effekt som Plavix. Disse er dyre, men hvis en spesialist gir uttalelse om at du ikke kan bruke Plavix kan disse være verdt å prøve. Der er imidlertid i ditt tilfelle en betydelig risiko for at også disse gir blødninger fra nesen.

Hjerte/kar

His-ablasjon

Foretar LHL His-ablasjon og evnt innsettelse av pacemaker før inngrepet? Har hatt 2 vanlige ablasjoner hos dere, sist i august i år. Konvertert 8 ganger, sist 3 på en uke ved Ahus for 14 dager siden. Tilbakefall til ca 82 s/m. Medisiner: 1 x Cordarone og 2 x Carvedilol daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

LHL-sykehuset foretar ikke His-ablasjoner. Dette krever innleggelse av pacemaker i forkant, og dette er noe de enkelte sykehusene selv ønsker å utføre. LHL-sykehuset har derfor ikke etablert et slikt tilbud.

Hjerte/kar

symptomer av kolesterolmedisin

Hvilke symptomer kan medisin mot forhøyet kolesterol gi ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Det normale er at man ikke får noen symptomer av å ta en kolesterolsenkende medisin. Det du tenker på er vel om medisinen kan gi det vi kaller bivirkninger.Generelt gir disse medisinene sjelden bivirkninger. Det er et lite antall andre medisiner som kolesterolsenkende medisiner ikke skal tas samtidig med, fordi det kan føre til svært høye nivåer av de kolesterolsenkende medisinene i blodet. Dette bør imidlertid legen være klar over, og si ifra om. Likeså vil ofte apotek som utleverer medisin reagere hvis der skrives ut medisiner som ikke går sammen.

Relativt mange angir å ha muskelubehag som de tror kommer av bruk av kolesterolsenkende medisiner av typen statiner. Testing av disse medisinene mot såkalte narremedisiner(placebo) viste imidlertid at svært få virkelig får slike bivirkninger. Allikevel er det et lite antall personer som får bivirkninger i mukulaturen, og hvis dette er alvorlig vil det og vises på en blodprøve som avslører at muskelceller blir skadet. Ellers er bivirkninger et lite problem, men enkelte vil kunne merke ubehag med økt  magesyre eller annet fra magen og tarmen.

Rettigheter

Rett til sykepenger etter tre ukers jobb

After 3 weeks of working I had an accident and was on sick leave for 9 months. My absence in work was documented with doctor’s certificate. They are of the opinion that ‘lovlige fraværet må være fra sykmeldingstidspunktet for at vilkåret om fire ukers opptjeningstid skal være oppfylt’. It’s hard to believe. Am I not entitled to sickness benefit after 4 weeks of employment? I would be highly grateful for your answer. Best regards,

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hi,

You must meet the requirement of four weeks at work for sickness benefit.

The working disability must not occur until it has gone four weeks.

If the injury has been approved as a professional injury, it is not required that you have worked for at least four weeks.
 
Kind regards
Atle Larsen

 

 

Kosthold, Allergi, Hud

Atopisk eksem og matallergi

Jeg har atopisk eksem(ganske ille), mange allergier (pelsdyr, masse mat, gress, bjørk og matintoleranser (gluten, melk osv) og astma siden jeg var seks år gammel (er 15 år nå).

Jeg er lei av å ha disse sykdommene og har gått til mange leger som har tatt tester og så er de på en måte ferdige med meg. Jeg har ikke lyst til å smøre på mange kortisonkremer osv, for jeg vet at det er det under huden og det som skjer inni kroppen som har noe å si. Jeg ønsker å bli kvitt eksemen naturlig med mat og det som trengs i steden for å smøre på oversiden av huden når man må egentlig se på innsiden.
Håper du kan anbefale hvordan kost jeg burde leve på.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan forstå et du blir lei av å ta hensyn til dine allergier i tillegg til å behandle atopisk eksem og astma. Ikke alle matallergier påvirker eksem så å anbefale en kost som du bør leve på er vanskelig. Det kan være nyttig for deg å komme til en som jobber spesielt med ernæring, ernæringsfysiolog, og som kan gi deg god kostveiledning. Ernæringsfysiologer finnes på sykehus, i noen kommuner eller i det private helsevesenet. Du bør ha henvisning fra fastlegen.

Den beste behandling av allergi er å unngå det man ikke tåler og for en ungdom i vekst og utvikling er det også viktig å erstatte noen av de næringstoffene fra matvarerene som blir fjernet fra kosten på grunn av allergi og intoleranse. En god utredning av allergien er viktig, samt å revurdere matallergiene, blant annet så kan man vokse av seg noen matallergier, f. eks melk. Derfor bør du be legen sjekke dette slik at du unngår å ha en unødig streng diett.

Atopisk eksem er en sykdom som svinger, kommer og går, og det er mye jobb med smøring for å holde huden hel. Hvis du unngår det du vet du får eksemutbrudd av så blir huden ofte bedre. Den beste og viktigste eksem behandlingen er å smøre forebyggende med fuktighetskrem daglig og med kortison når eksemet blusser opp. Opplæring er nyttig, samt møte andre ungdommer som har de samme utfordringene som du har. Statens Behandlingsreiser for barn og ungdom har egne ungdomsturer som det kan være nyttig å søke på. Les mer: https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/direktorens-stab/stab-fag-pasientsikkerhet-og-samhandling/avdeling-for-samhandling/behandlingsreiser

Du må gjerne ringe våre råsgivere på 67 023 023 eller chatte: www.lhl.no/radgivning/chat/

Vennlig hilsen

Rose Lyngra Otterbech

 

 

 


 

 

 

Allergi

Allergi mot hasselnøtt uten symptomer

Hei jeg tok en allergi test for å finne ut om jeg var allergisk mot hund, det var jeg, i tillegg til flere ting som blant annet hasselnøtt. Merker ingen symptomer når jeg spiser mat med hasselnøtter og har alltid spist mye nugatti. Er det farlig å spise det for meg, selv om jeg ikke opplever noen bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er fullt mulig å ha utslag på allergitester uten å ha symptomer. Så lenge du ikke merker noe kan du fortsette å spise hasselnøtter og Nugatti.

 

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Astma og kulde

Hei! Jeg har slitt litt med tung pust når jeg har vært på fjellet. Når jeg er ute i kulden er pusten normal, men når jeg kommer inn i varmen merker jeg at brystet tetter seg og jeg puster tyngre. Kan dette være kuldeastma?
Mvh Agnete

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Såkalt kuldeastma kan oppstå når en person med astma puster inn kald luft slik at luftveiene blir avkjølte, trekker seg sammen og gir tung pust. Du skriver at pusten din er normal i kulden og da vil jeg ikke mistenke kuldeastma. At du blir tett i brystet når du kommer inn igjen, kan skyldes overgangen fra kald til veldig varm luft. Om dette er noe som bare skjer på fjellet/hytta, kan det være forhold innendørs som forårsaker plagene. Om du vil utdype det nærmere, ring oss på vår rådgivningstelefon.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og svimmelhet

Hei! jeg er en kvinne på 55 år som hadde et lite hjerteinfarkt for et år siden. Har også fått påvist lavt stoffskifte. Jeg er nå tatt av en del medisiner og satt på økt dose Levazin ifb med stoffskiftet. Jeg har de siste ukene vært plaget av svimmelhet - som om jeg faller ut et sekund av og til. Har vært hos fastlegen men hun mener dette kan skyldes influensasymptomer. Jeg har imidlertid ikke fått influensa men går rundt med denne litt rare og ekle følelsen og synes det er skummelt å skulle sette meg i bilen. Dette kan jo sikkert være slitenhet etc. men har dere noen erfaringer mht disse symptomene? mvh Elisa

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann Elisa!

Det er vanskelig å svare eksakt på hva dette kan være, og svimmelhet er ofte et symptom som kan være vanskelig å finne god forklaring på hva det skyldes. Det kan blant annet komme av kraftig forkjølelse, slitenhet, uvante bevegelser, stiv nakke, virus på balansenerven. Reiser du deg rakst opp, kan noen oppleve blodtrykksfall og forbigående svimmelhet.

Hvis symptomene er påkommet etter at du startet med nye medisiner etter ditt hjerteinfarkt, så kan der være nærliggende å tro at det kan ha sammenheng med dette - enten i form av bivirkninger av noen av medisinene eller at det kan ha sammenheng med  hjertets funksjon. Ut fra det du beskriver er det vanskelig å si hva dette er, men jeg synes du skal gå til legen igjen og si at du ikke er tilfreds med situasjonen. Spesielt hvis du opplever utrygghet med helsesituasjonen i forbindelse med bilkjøring, slik skal det ikke være. Når du beskriver at "du faller ut" et sekund, kan man mistenke at dette kan være anfallsbetinget, lignende som ved epilepsi. Hvis svimmelheten din ikke er gått over så synes jeg det er på sin plass med videre utredning.

Lykke til!

mvh
Marita L. Bjerke

Allergi, Hud

Allergimedisin mot eksem

Hei. Jeg er 26 år gammel mann og har seboreisk eksem i ansiktet og i hodebunnen. Samt er jeg litt allergisk mot hund og merker at utbruddene av eksemet ofte kommer av at jeg er i nærheten av de. Vil det gi noen effekt av at jeg begynner å ta allergimedisin for å hindre utbruddene?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Seboreisk eksem er ikke forårsaket av allergi, men man tror pr. i dag at det har sammenheng med blant annet en naturlig forekommende hudsopp. Allergimedisin vil ikke ha effekt i forhold til utbruddene av denne type eksem.

En del av de som har atopisk eksem har også allergier som kan innvirke på eksemet. Hos disse kan eksemplagene forverres når de blir eksponert for det de er allergisk mot, blant annet pelsdyr, og allergimedisin vil dempe symptomene.

Du kan prøve å ta allergimedisin før kontakt med hund og hvis dette har effekt i forhold til hudplagene dine så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med lege for en vurdering.

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose Lyngra Otterbech

Allergi

Fuktskader i huset

Hei. Har flyttet til et hus som det er fuktskade i. De fant masse sølvkre, nærmere 100, og enda kommer det mer sølvkre og et fuktinsekt til som jeg ikke husker navnet på. Men helt siden vi har flyttet hit har ungene vært dårlige. Spesielt hun eldste har reagert på dette. Huden hennes har blitt veldig ille rød under øynene, hoste m.m Hva skal jeg gjøre? Dette er noe vi ikke visste om at det var fuktskade i huset. Forsikringen bruker altfor lang tid.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei

 

Takk for spørsmålet. Det er en kinkig situasjon for dere.

 

Det er en kjent sammenheng mellom fukt i bolige og astma og allergi hos barn. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/inneklima/muggsopp/ Fukt i boligen gir grobunn for muggsopp som er en risikofaktor for utvikling av astma og allergi.

 

Når barnas helseplager kan relateres til boforholdene bør man vurdere om det er mulig å bytte bolig mens utbedringene pågår. Er det mulig å bo hos familie, venner, kan forsikringen dekke alternativ bolig mens fuktskaden utbedres? Dersom det er en bolig dere har leid bør dere serkt vurdere å flytte. Jeg skjønner at det ikke er så enkelt i praksis.

 

Lykke til, hilsen Helle Grøttum