Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nye symptomer på hjerneslag eller spasmer?

Hei Har en mann som fikk hjerneslag for 3 uker siden (blodpropp). Han kom inn med lammelser i hele høyre side og uten tale. Pga svært rask hjelp var han fysisk symptomfri etter to dager med unntak av en følelsesløs ytre del av pekefinger. Men har fått påvist varlige skader i hjernen som følge av slaget. Her for leden klarte han plutselig ikke å sprike med fingrene. De var liksom "låst" og han hadde vansker med å bevege håndleddet fra side til side. Den verste "låsningen" gikk over etter noen timer, men han har fortsatt (dagen etter) vansker med å sprike med fingrene. Jeg er redd for at dette er symptom på tilbakefall, men har også lest at det kan oppstå kramper/spasmer etter hjerneslag. Hva er sannsynlig? Oppstår slike spasmer kun i helt lammede kroppsdeler?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 10. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål.

Følgetilstander etter hjerneslag kan variere noe etter det akutte forløpet. Dersom man ellers er sliten eller får en infeksjon kan de symptomene man hadde forsterkes og bli mer fremtredende. Spasmer eller kramper kan være en av disse. Samtidig kan man også få nye hjerneslag. Som du skriver kan det være vanskelig å skille mellom hva som er nytt og hva som er forsterking av tidligere symptomer.

Dersom symptomene kommer plutselig anbefaler jeg dere å ta kontakt med 113 å beskrive disse. Dette kan føre til at en tar unødig kontakt med helsevesenet men det er bedre enn å gå glipp av verdifull behandling. Over tid vil dere kunne kjenne igjen hvilke symptomer som er en del av normalsituasjonen og hva som eventuellt er helt nye symptomer.

Spasmer kan komme i både delvis og  helt lammede kroppsdeler. Men for å få vurdert om det er helt nye symptomer anbefaler jeg kontakt med lege.

Hjerte/kar

Atrieflimmer og kalium, magnesium og salt.

Atrieflimmer og kalium Hei Lurer på om moderat lav kaliun, dvs over 3, kan provosere fram atrieflimmer? Er det noen sammenheng mellom magnesium og anfall? Kan salt påvirke anfall?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er studier som finner at noe lav kalium (<3,5) øker risikoen for atrieflimmeranfall. Lave magnesiumverdier antas også å kunne provosere frem anfall, men effekten av magnesiumtilskudd må nok betegnes som usikker for de fleste brukerne. Vanlig salt påvirker væskebalansen i kroppen som igjen vil påvirke hjertet og i teorien kan "trigge" anfall med atrieflimmer. Av flere grunner er det fornuftig å prøve å begrense saltinntaket til 5 g/dag (helsedirektoratet.no)

Hjerte/kar

Bicuspid aortaklaff, oppdaget etter funn av bilyd på sesjon.

Hei Under sesjon ble det hørt en bilyd på hjerte. I etterkant har jeg vært til ultralyd undersøkelse og det ble påvist medfødt hjerteklaff feil. I følge legen var dette en forholdsvis vanlig feil (2 seil i stede for 3). Var ikke noe å bli engstelig for , og skulle leve som normalt. Ville bli innkalt til årlige kontroller. Er 19 år og driver aktiv idrett /langrenn. Så spørsmålet mitt er da hvordan jeg skal forholde meg til trening og idrett

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har nok bicuspid aortaklaff. Det betyr at klaffen mellom hjertet og pulsåren har to såkalte "cusper" i stedet for tre.

Regelmessige kontroller er fornuftig, fordi man hos enkelte, over mange år, kan se en viss tendens til kalkdannelse på klaffen eller påvirkning av størrelsen på pulsårene.

Legen som undersøkte deg har forklart dette godt, og du kan leve helt som normalt og drive aktivt med alle typer sport uten bekymring.

Hjerte/kar

Varierende hyppighet av atrieflimmer anfall

Atrieflimmer Hei Jeg har hatt atrieflimmer i mange år. I enkelte perioder har jeg hatt hyppige anfall, flere anfall i uken. Jeg har også hatt perioder hvor jeg ikke har hatt anfall på 2-3 måneder. I periodene med hyppige anfall føles det som om hjertet ikke "sitter helt fast i sporet". I de gode peroidene føles det som om hjertet sitter skikkelig på plass, og jeg kjenner ikke at det banker. Hvorfor er det slik at hyppigheten av anfallene kan variere slik?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hjertet påvirkes av en rekke nervefibre, av hormoner og blodstrøms endringer som kan bidra til å utløse anfall. Variasjonene i varighet og hyppighet av atrieflimmer er veldig forskjellig fra person til person, og man må ofte gjøre eget "detektivarbeide" for å finne ut hva som "trigger" anfall. Typisk har man mer anfall i perioder med mye stress, lite søvn, ekstra mye trening eller sykdom. Noen får anfall ved inntak av alkohol eller kaffe. Andre må slå seg til ro med at det ikke finnes noe klart mønster. Dersom du har hyppige anfall vil jeg anbefale at du tar en prat med legen din om behandlingsmuligheter.

Hjerte/kar

DVT i foten. Trenger jeg å engste meg for lang flytur?

Etter en Dvt i foten og bruker støttestrømper og tar en blodfortynnende sprøyte med Klexane eller Fragmin en time før flytur, er det da sikkert å ta en flytur på 6 timer da. Vil også drikke mye vann og bevege meg litt rundt i kabinen. Har blitt litt redd etter denne opplevelsen her men har tenkt å prøve meg på en ferietur til sommeren. Trenger jeg å engste meg ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Med blodfortynnende, støttestrømper og bevegelse under flyturen så kan du trygt reise, uten å engste deg. Mange trenger heller ikke blodfortynnende, men dette må diskuteres med legen din. God tur!

Hjerte/kar

Støttestrømper etter DVT.

Etter en Dvt i leggen anbefaler dere at man da daglig bruker støttestrømper for å forhindre nye blodpropper. Er klasse 1 eller 2 aktuelle da ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vi anbefaler støttestrømper ved lengre flyreiser når du har hatt DVT.

Velg da klasse 2 som gir 20-30 mmhg kompresjon. Støttestrømper til daglig kan gi beskyttelse mot hevelse og sårdannelse i huden, men har liten effekt for å forhindre nye blodpropper.

Hjerte/kar

Inappropriate sinus tachycardia

Hei! Jeg er en kvinne på 27 år og har nylig fått en ny diagnose: Inappropriate sinus tachycardia. Fra før har jeg diagnosene Cøliaki, fibromyalgi, primær lymfødem, lymfocytær kolitt, polynevropati og uspesifisert bindevevssykdom. Det jeg lurer på er litt generell informasjon om diagnosen siden legen jeg var hos på Ullevål ikke hadde så mye kunnskap om diagnosen. Jeg lurer også litt på hvilke medisiner som kan brukes for å få ned pulsen. Sånn som det er nå ligger pulsen i gj. snitt på 130 ved en døgnmåling. Går jeg for eksempel 100 meter til postkassen går pulsen opp til 180-200. Dette gjør at hverdagen min blir veldig vanskelig og størsteparten av døgnet blir tilbragt på sofaen eller i senga. Jeg har til nå prøvd et par ulike betablokkere. Jeg lurer også på om det finnes noen leger i Oslo-området som har kompetanse?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Inappropriate sinus tachycardia er en tilstand hvor vi foreløpig har begrenset kunnskap. Tilstanden er en såkaldt atrial takykardi. Dette betyr at hjerteslagene utgår fra hjertets forkamre eller atrier, hvor sinusknuten ligger. Sinusknuten har celler som kan danne en elektrisk impuls som starter hjerteslaget. Fra sinusknuten følger den elektriske impulsen så et slags ledningssystem som skal sikre at hele hjertet trekker sig sammen på riktig måte når hjertet slår.

Årsaken til en rytmeforstyrrelse av din type kan skyldes øket aktivitet i sinusknuten eller en ”kortslutning” i ledningssystemet. Det er vanlig å behandle dette med rytmeregulerende medisin, f.eks. en betablokker som selo-zok. I enkelte tilfeller kan man vurdere om det er grunnlag for å kartlegge og "brenne over" (abladere) områder i ledningssystemet som skaper problemene.  Det er nok flere kardiologer i Oslo-området som har kompetanse på dette. Legene som jobber med såkalt elektrofysiologisk utredning på de store sykehusene har nok mest spesialkompetanse.

Hjerte/kar

Vil metalltråd i brystet etter hjerteoperasjon gi utslag i sikerhetskontrollen?

Jeg tok en åpen hjerteoperasjon i 2106. Mitt spørsmål: Vil krampene i brystet gi utslag i sikkerhetskontrollen på flyplasser?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du vil med all sannsynlighet komme greit gjennom sikkerhetskontrollen. God tur!

Hjerte/kar, Rettigheter

Regulering av medisiner i Norge

Det er meget rart at vi er i EFTA og må følge "alle" EU regler, men ikke når det gjelder medisiner m.m. I Spania kan du kjøpe Arkosterol (kolesterolsenkende) med 2 kapsler pr dag til en pris av ca Nkr 100,- på apotek. Den tilsvarer Hypo Col uten resept og den virker uten bivirkninger. Hypo Col var et naturpreparat og var solgt utenom apotek og resept, men så var det noen som fant ut at hvis dosen ble doblet så virket den behandlende. Hvorfor er det en slik overstyring i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er opp til Norge å bestemmes hvilke medisiner som kan selges her. Norge bestemmer også selv hvilke medisiner som skal være reseptbelagte og hvilke av disse som dekkes på blå resept. Det er Legemiddelverket som er faginstans på godkjenning av legemidler. Her finner du mer informasjon: legemiddelverket

Når det gjelder prisen for medisiner som selges  i Norge, er det apotekene/apotekkjedene som fremforhandler pris med leverandørene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Lunge

Andpusten, svimmel, trykk i brystet.

Dame 48 år,noen kg for mye..har sjekket ut hjertet mitt ...de finner intet...men jeg er andpusten, svimmel og trykk i brystet allikevel,og orker ikke noe form for anstrengelse eller hisse meg opp. Tatt røntgen thorax og det var ok..og tatt spiro prøve og blåste ca 95 der...Men kan noen av disse plagene jeg har likevel være en lungesykdom..? eller selv om jeg ikke har tette årer i hjertet..kan det være pulmonal tilstand i lunger? annet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dine symptomer kan skrive seg fra mange forskjellige årsaker. Jeg antar at du har fått sjekket blodtrykket og blodprosenten, samt stoffskiftet. I tillegg kan det være lurt å få sjekket mer generelle blodprøver for å se om det kunne gi noen napp. Ellers er det noen ganger at en testing med belastning på tredemølle med måling av blodgasser/surstoffmetning og samtidig hjerte- og lungefunksjon kan gi en nærmere avklaring. En ultralydundersøkelse av hjertet kan også vise om det foreligger et økt blodtrykk i lungekretsløpet. Det kan virke som du bør undersøkes hos spesialist i hjerte-og/eller lungesykdommer hvis det ikke allerede er gjort.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem