Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tungpusthet, allergi? Astma?

Tungpusthet, allergi? Astma? Hei! Jeg er 26år og har hatt hund i 11år, men alltid hatt hund i familien. Jeg har nå fått påvist allergi mot hund, gress og burot. Det startet med at jeg veldig trøtt, sløv, dårlig søvn og tett i pusten. Jeg jobber til daglig på en dyreklinikk, og er ofte i kontakt med hunder. Etter flere forsøk med antihistaminer, tar de fleste preparatene kun nese, kløe og utslett-plagene (som har kommet i enkelte hendelser med hund, men ikke vært et daglig/ukentlig problem), men ikke tungpustheten. Jeg har fått Ventoline jeg tar ved behov. Dette har ikke hatt den største effekten i sommer. Det siste som er prøvd ut er Telfast 180mg 1 gang daglig, som har hatt en mye bedre effekt (men ikke 100%)! Jeg har fått beskjed om at dette egentlig er et sesongrelatert preparat, og at det ikke er noe jeg bør gå på fast. Frustrasjonen er at jeg ikke klarer å kalkulere hva som gjør at jeg blir så tung i pusten; det kan komme på alle mulige tidspunkter, alle mulige aktiviteter og ikke aktive øvelser (hvile, sittende i bil etc), om jeg er i kontakt med hund og ikke. Jeg har tatt en spirometritest som er normal (da når jeg har hatt Telfast i kroppen en god stund). Jeg venter nå på røntgen av thorax, men lurer på om det er noen som har andre råd? Jeg jobber som sagt med hund og hvis dette er noe som blir trigget av allergien, er da eneste løsning å omskoleres? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Skjønner at det er frustrerende at du ikke finner ut av dette. Selv om spirometritesten er normal, kan det fortsatt være astma og testen blir ikke påvirket av at du har tatt Telfast.
Du trenger en grundig utredning der alt rundt dine plager og symptomer blir kartlagt og andre typer tester(provokasjonstester)hvor man måler overfølsomheten i luftveiene for faktorer som kan gi astmasymptomer. I tillegg kan det utføres anstrengelsestest om det er nødvendig. Be legen din om henvisning til spesialist for utredning av allergi og lungesykdom, eventuelt at du tar det privat. LHL kan tilby slik utredning flere steder i landet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Tett og hoster, astma?

Astma? Hei, jeg er en svømmer på nasjonalt nivå og trener ca 8 ganger i uka. I den siste tiden har jeg følt meg tett i bryst og luftveier under trening, jeg hoster også endel. Kan dette eventuelt være anstrengelsesastma og burde jeg eventuelt kontakte min lege?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er en kompleks sykdom som det kan være vanskelig å diagnostisere. Det diskuteres også om astmaen som idrettsutøvere utvikler er en egen type astma som skiller seg fra astma hos den vanlige befolkningen. Derfor er det viktig å gå til en spesialist som har erfaring med idrettsutøvere for utredning. Det er heller ikke slik at pustebesvær under aktivitet betyr at det er astma. Det finnes også en rekke andre diagnoser som ligner på astma og som ses spesielt i forbindelse med hard fysisk aktivitet hvor respirasjonssystemet blir satt under press. Så ja, jeg anbefaler at du kontakter din lege og blir henvist til spesialist.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Tungpust og andre symptomer

Prøver å ta det kort.

Har til tider hatt forhøyet jerninnhold, over grenseverdiene, det samme med D vitamin, samt at jeg har fått CRPS etter en operasjon for cøliaki.
Øyne – tåkesyn, særlig om morgenen, bedrer seg etter dusj og utover dagen, røde øyne, svie.
Trøtt og slapp – må hvile etter kort tids vedhogst t.eks
Pusteproblemer – tungpustet, kan få problem/besvær av å gå opp i annen etasje Får ikke nok luft ned i lungene – føles som om det er en ekstra ballong som sitter der og stenger
Lite sultfølelse, blir fort mett
Hoster og hoster.
Varierende hoven i hals, til tider svelgeproblemer
Rød-blå felt på beina, særlig venstre.
Får av og til småkuler i noen ledd.

Har vært til mange undersøkelser, men ikke fått svar på om jeg kan ha en sykdom av noe slag. Er slitsomt å gå slik. Fastlege vil ikke henvise meg flere steder i det tidligere undersøkelser ikke har gitt noe svar. Er ovennevnte symptomer noe dere kjenner igjen, og som kan indikere noen form for sykdom/betennelse e.l.? Jeg har fram til nå vært i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder hosten og tung pust og samtidig rødblå felt på bena samt rødhet på øynene, er naturlig å få sjekke for mulig sarkoidose hvis det ikke allerede er gjort. Dette er en tilstand som kan gi mange forskjellige symptomer, blant annet mye av det du nevner. Men det kan opgså være noe helt annet. Lungefunksjonstester og rtg.bilde av lungene bør nok også gjøres.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kombinere Seritide og Ventoline

Bruker Seretide morgen og kveld. Bruker Ventoline nå jeg skal trene. Lar disse to medisinene seg kombinere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, absolutt! Dette er hyppig brukte medisiner som ofte brukes slik du beskriver. Det kan være en god kombinasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Prednisolonkur for hoste og rester av bronkitt?

Hei! Jeg har astma og er sannsynligvis ikke blitt helt frisk etter en kraftig bronkitt jeg hadde tidligere i sommer. Hoster mye og føler meg utilpass. Jeg har en boks med Prednisolon Alternova 20mg som jeg har fått av min lege i mars i år. Spørsmålet mitt er om jeg kan ta en 10 dagers kur slik legen foreskrev i mars, da jeg hadde infeksjon? Med vennlig hilsen Janne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg bør nok ikke gi direkte råd på dosering av medisiner her. Din egen lege kjenner deg best, så det lureste er nok å kontakte han/henne i denne forbindelsen. Ellers kan det jo også være at det heller bør vurderes en justering av den faste medisinen for å bedre plager som fortsatt er der såpass lenge etter en infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Saltvann på forstøverapparat

Jeg vil prøve fysiologisk saltvann i forstøvren min. Kan jeg bruke Drop-it rehydrate når det står anvendelsesområde øye og kontaktlinser. Skal det stå at det kan brukes i forstøver?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg ville ikke brukt dette til inhalasjon til lungene. Det fins egne ampuller/flasker med fysiogisk natriumklorid som kan brukes. Apotekene vet hva det dreier seg om. Alternativt kan du få resept fra legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og økte problemer ved trening

Kan kraftig melkesyre og stølhet etter trening skyldes astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror ikke astmaen i seg selv er årsaken til kraftig melkesyre og stølhet etter trening. Det kan vel lettere forklares ut fra nedsatt kondisjon i forhold til det som ytes ved trening. Trolig kan en redusert lungefunksjon spille inn og redusere utbyttet av treningen, og derved bidra til at kondisjonen ikke øker som forventet. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Barn med astma og allergi mot hund og katt og pelsdyr i hjemmet

Hei, Har prøvd å finne en informasjon om dyre allergier hos barn. Har funnet en del, men trenger likevel et råd som jeg håper dere kan hjelpe oss med. Vi har en datter på 5 år som er påvist astma og allergi for hund, hest og katt. Allergi symptomene er kløe på huden og i øyne, samt tette slimhinner, tung pust og tretthet. Barnet bor 70% hos meg og resten hos mor. Mor har anskaffet 4 katter (3 allergivennlig sibirsk og en vanlig). Det har også vært en hund (rase Dogo Canario) i huset i en periode, som nå er avlivet pga kreft sykdom. I perioden hunden levde befant den seg i den ene delen av stuen som er avskjermet med ca 1 meter høy vegg og er åpen ellers. Mor påstod at Barnet ikke reagerte på hunden, men medisinerte likevel barnet med astma medisin pga at barnet pustet dårlig på nettene og noen ganger på dagene, ifølge henne på grunn av vinterkulden. Barnet bruker veldig sjeldent astma medisin hos meg. Barnet kom også ofte syk tilbake, sjeldent feber, men tette slimhinner og tyngre pust enn vanlig, har også selv sagt at hun puster tungt, klør i øyene og blir rød på huden av hunden. Etter at hunden ble avlivet har helsen til barnet blitt bedre, men ikke helt bra. Sykdommer og forkjølelse forekommer fortsatt ofte men i mildere form enn før. Kattene er ikke avgrenset på noen måter og ferder i hele huset. For 4 uker siden har mor anskaffet en ny hund av samme rase (Dogo Canario) som skal bo i avgrenset delen av stuen på lik måte som før. Mor selv påstår at hunden er allergivennlig og at barnet reagerer "bare litt" på hunden. Barnet kom tilbake til meg flere ganger forkjølet og tett, samt har igjen blitt medisinert med astma medisin. Siste gang kom Barnet med de samme symptomene, men sterkere og har blitt syk rett etter. Hadde satt veldig stor pris på et råd rundt hva dere mener er riktig å gjøre i en slik situasjon? Og hvilke konsekvenser kan barnet få med tiden dersom det fortsetter å bo i et hus med dyr som barnet har allergi mot.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Først og fremt vil jeg avkrefte myten om at det finnes allergivennlige hunder og katter. Ingen pelsdyr er allergisikre. Det har vært skrevet mye om blant annet den hårløse hunden, men også den er er det mange som ikke tåler. Selv hårløse raser produserer flass, urin og spytt som inneholder de allergenene som gir allergi.
Her kan du lese mer om pelsdyrallergi
Symptomene/plagene du beskriver at barnet ditt får ved kontakt med hund og katt er typiske allergiske reaksjoner.
Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr som ikke tåles. Å ha et pelsdyr i et avgrenset område vil likevel spre allergener til resten av huset gjennom kontakt med menneskene som bor der. Fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut.
Det er vanskelig å behandle en astma hvis allergenene ikke fjernes. Konsekvensene vil være at barnet får mer astmaplager enn det ellers ikke ville hatt og må ta mer medisiner for å holde sykdommen i sjakk enn hun ellers ville trengt. Om allergiene gir en kronisk irritasjon over mange år, kan man ikke utelukke at astmaen utvikler seg til en mer alvorlig lungesykdom.
Om dere foreldre ikke er enig i hvordan dette skal håndteres, bør dere begge bli med barnet til hennes fastlege/barnelege.
Neste steg kan være at dere vurderer dagens samværsordning.

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Trakeomalasi

Trakeomalasi hos voksne. Det er lite informasjon å finne på internett. Jeg lurer på hva som kan være årsaken når det oppstår hos voksne, og om det er like alvorlig som det oppfattes når luftvegene klapper sammen? Vil tilstanden bli påvirket av astma, eller motsatt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Trakeomalasi er en tilstand hvor det er svake partier i bruskringene som holder åpent luftrøret fra stemmebåndene til der hovedbronkiene starter. De fleste tilfellene er medfødt, men noen ganger kan det oppstå senere i livet ved skade på bruskringene, for eksempel i forbindelse med langvarig narkose hvor tuben presser mot veggen i luftrøret, eller ved kraftig infeksjon eller anne kraftig betennelsesreaksjon. Tilstanden er plagsom fordi luftrøret kan klappe mer eller mindre sammen ved kraftig utpust, og vil kunne virke begrensende ved fysiske anstrengelser. Tilstanden kan føles verre ved astma, men det er nok mest fordi pusten da allerede er tyngre i perioder. Astma og trakeomalasi kan opptre samtidig og kan noen ganger være vanskelig å skille fra hverandre. De påvirker hverandre ikke på annen måte.

Lunge

Ritalin og lungefunksjon.

Hei, er en mann på 44 med langtkommen kols og emfysem, ingen hjerteproblemer,blodtrykk ol, har høy hvilepuls mellom 100-120 men har hatt dette i minst 15 år så legene konkluderer med at for meg er dette normalt. Har vært tung narkoman i over 25 år men har nå vært rusfri i 3 år og 4 mnd, men bruker ritalin
fast. Inntil 5-6 mnd siden merket jeg også at ved å ta ritalin som injeksjon oppnådde en større grad av lungeeffekt, bedre pust. Dette har nå begynt å forandre seg, men for ca 6 mnd siden merket jeg at jeg i over 50% av tilfellene fikk en betydelig forverring enn motsatt. Skal nå på rhabilitering for lungene og har da tatt valget å utelukkende ta ritalin oralt, for å se om dette vil være positivt for meg, noe jeg tror det garantert vil ha. Må også nevnes at siden jeg fikk diagnosen har gått ned 13 kg, betydelig muskelsvinn.
Spørsmålet mitt er om jeg har rett i at injisering av ritalin forverrer lungefunksjon, men ved oralt inntak og normal dosering vil jeg oppleve en bedring igjen.
Mvh redd, dum men optimist

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan ikke finne noe spesifikt om denne problemstillingen i den litteraturen jeg har søkt i. Jeg kjenner heller ikke til at det er gjort noen undersøkelser for å avklare dette nærmere. Effekter på lungene omtales ikke i Felleskatalogen, men det angis fare for hjerteproblemer og pusteproblemer. Vanlig oppfatning er at effekten av injisert middel er mer akutt og kraftigere enn tabletter. Hvis man må velge er nok tabletter å foretrekke. Forverringer eller bedringer i pusten vil trolig være mer avhengig av variasjonen i din kols, og det kan påvirkes av mange ting.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem