Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Eggallergi

Fikk nettopp svar fra blodprøve at min datter på 9 mnd er allergisk for eggehvite, utslag på 2.95 er det kraftig allergi eller hva betyr disse tallene? Er det sånn at vi tre andre i huset heller ikke bør spise egg/ ha egg i hus?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er individuelt hvor følsom man er og hvilke reaksjoner man får. Et blodprøvesvar må alltid tolkes av legen som har forordnet blodprøven og resultatet sees i sammenheng med barnet symptomer og sykehistorie.

Dere må samtidig spørre hvilke kostrestriksjoner barnet og dere skal ha. det er skjelden nødvendig å fjerne egg fra hele familiens kosthold. I noen tilfeller er det nødvendig å ha egen stekepanne til den med eggallergi for sikre at det ikke er rester av egg i hennes mat. Mer om tilrettelegging ved eggallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Tett i nesa og mulig allergi?

I de siste månedene har jeg ofte opplevd å bli helt tett i nesa - spesielt ett av neseborene - idet jeg skal legge meg. Føler det da blir vanskelig å puste, noe som har ført til både sår hals (fordi jeg puster med munnen) og hodepine om morgenen. Otrivin nesespray virker veldig bra, men tør ikke ta det så ofte. Saltvannsspray renner bare ut igjen, nesa er nesten helt tilstoppet. Kan det være et symptom på allergi? I så fall mot noe bestemt? Trodde det kanskje skyldtes inneklima, men har opplevd det samme andre steder. Og merker det altså kun når jeg legger meg om kvelden.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Dine plager kan være så mangt og derfor er mitt beste råd at du får en time hos din fastlege for utredning og eventuelt henvisning til øre-nese halslege. Du kan også ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023 om du trenger en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtteallergi og senreaksjon

Er det mulig å reagere allergisk et døgn etter en har vært i kontakt med nøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Reaksjon på nøtter kommer vanligvis med det samme og innen et par timer. Jeg har ikke hørt om reaksjon på nøtter etter ett døgn når man ikke har noen symptomer før det. En reaksjn kan henge i lenge men da har man gjerne hatt symptomer tidligere.

Hilsen Helle

Allergi

Kvalme og ubehage

Hei jente (19) Jeg har slitt litt i det siste, her om dagen sto jeg opp og kastet opp rett etter jeg har drikket vann, snakket med mamma og hun mente det var magesyre. Dette skremmer meg veldig, og jeg føler meg ikke i form. Kan ikke kalle det tør hosting men av og til må jeg stoppe opp og puste. går rundt og er litt små kvalm om morgen men det går seg til utover dagen. har også en del vont i hodet, men tenker ikke så mye over det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver kan være symptomer på veldig mange ulike tilstander. Jeg anbefaler derfor at du bestiller time hos fastlegen som vil hjelpe deg å undersøke hva årsaken til dine plager kan være. Det er nødvendig med noen undersøkelser og prøver,samt en grundig samtale om syptomene, når de oppstår og hvor lenge de varer osv.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Skalldyrallergi

Hei! Jeg tror jeg har blitt allergisk mot skalldyr? Jeg har alldri hatt noe problemer med skalldyr før jeg ble 16, men i en alder av 16 år fikk jeg en lett reaksjon etter å ha vært på en skalldyrsresturant (i afrika). Etter dette har det blitt værre, jeg er nå 20 og jeg kan ikke være i nærheten av for eks. Reker, i dag fikk jeg en litt rar reaksjon, vi fikk bokser med rundstykker, og jeg merket ikke før etter jeg hadde spist at det var reker i en av eskene, jeg fikk en slags prikking i halsen og utslett nedover halsen, vanligvis om jeg kommer borti eller er i kontakt med noe som har vært i kontakt med det får jeg utslett på armene men i dag var det værre og jeg fikk også en ekstrem hodepine i ettertid. Er dette noe som er vanlig? Å reagere av så lite? Jeg har ikke vært hos lege med dette, og vet ikke helt hva en lege vil gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Takk for spørsmålet.

Det er mulig å reagere på en liten mengde av det du ikke tåler, i ditt tilfelle reker.

Jeg vil anbefale at du kontakter legen din og blir utredet for allergi mot reker og ev andre skalldyr. Det gjøres ved blodprøve og/eller prikktest. Om de gir utslag som samsvarer med de reaksjonene du har hatt er det sansynlig at du er allergisk mot reker.

Det er greit å vite, ikke bare for å unngå å spise reker, men også for å vite årsaken til at du blir dårlig. Blir den allergiske reaksjonen kraftig bør du oppsøke legevakt. De vil gi adrenalin som revererer allergisymptomene. I noen tilfeller skriver lege ut EpiPen, adrenalinsprøyte den enkelt selv kan ha i beredskap og sette selv om de får en alvorlig reaksjon

Allergi

Pollenallergi og forkjølelse

Jeg bruker Aerius allergipille pga. pollenalergi. Bruker dette vanligvis fra april til august. Det er ikke påvist hva jeg reagerer på bjørk, burot osv. Jeg sluttet en periode i juli, for jeg trodde ikke jeg reagerte noe mer. Men bare noen dager etter, ble jeg forkjølet og i dårlig form. Tenkte at dette hadde sammenheng med allergitablettene jeg hadde sluttet med. Dette fordi jeg ikke har vært forkjølet siden jeg begynte med allergitabletter. Jeg begynte igjen å ta tabl. fram til sept (bor på Østlandet.) Fire dager etter jeg sluttet har jeg blitt forkjølet. Det er jo ikke noe pollen nå, så jeg bare lurer på om jeg skal fortsette og ta allergitabletter?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Regner med at du har hatt en grundig gjennomgang av din fastlege når du skriver at det ikke er påvist hva du reagerer på av pollen? Hvis det er lenge siden, bør du få en ny gjennomgang eventuelt supplere med blodprøve eller prikktest.
Det kan også være at du reagerer på andre ting i ditt nærmiljø, på jobb eller hjemme. Da tenker jeg spesielt på om det kan være fukt/mugg, midd eller pelsdyrallergi? Som du skjønner, er det viktig å kartelgge alle mulige årsaker til hvorfor du har forkjølelsessymptomer når du slutter å ta allergitabletter.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Allergi

Nøtteallergi og luftbårne allergener

Kan nøtteallergikere få allergisk reaksjon på nøtter, uten å spise de? Altså, hvis de er i et rom med 40 andre, og alle de andre sitter med en pose nøtter og spiser?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Enkelte som allergisk mot nøtter kan reagere på svært små mengder. Små partiler fra nøtter og peanøtter kan sveve i luften. De med en svært alvorlig allergi overfor nøtter kan oppleve ubehag og få symptomer i slike tilfeller, men det gjelder svært få. Derfor har Helsdirektoratet  utarbeidet anbefalinger for håndtering av nøtter i skole og barnehage som sier at det kreves  legeattest fra spesialist som bekrefter at det er nødvendig med restriksjoner mot nøtter i ett klasserom.

Vennlig hilsen Helle  

 

Allergi

Lei av allergiplager

Hei, Har slitt med pollen-, gress-, hund-, katt-, timotei-, bjørk-, støv-, husstøvmidd- og flere allergier siden jeg var barn. Er nå 24 år, og sliter fremdeles noe voldsomt med allergi. Tar aerius, dymista nesespray, ventolin ved behov, kortisonsprøyter fra tid til annen og nasonex 2 ganger om morgenen, da jeg har utviklet kronisk hovne slimhinner i nesegangen. (De som satt på MR sa jeg hadde underutviklete bihuler, legen på SUS sa jeg hadde kronisk hovne slimhinner).

Kort sagt er jeg ekstremt lei av å være allergisk fra morgen til kveld, året rundt, og vet snart ikke hva jeg kan gjøre for å dempe allergien, da jeg ikke føler noe annet enn å holde hodet under vann hjelper. Har prøvd det meste av allergitabletter, og føler heller ikke kortison gjør nytte for seg. Har du noen råd?
Med vennlig hilsen "desperat" kvinne på jakt etter kur!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Har det vært diskutert om du burde prøve allergivaksinasjon?
Mitt råd er at du henvises til øre- nese- halsspesialist for vurdering av allergivaksinasjon.

Lykke til! 

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Sterk allergi i barnehage

Jeg jobber som pedagogisk leder i en barnehage og får et barn med sterk melkeproteinallergi. Han er straks 1 år og fyker rundt og putter alt i munnen. Vet du om det er mulig å få vedtak om ekstra hjelp til så allergiske barn? Vi er en stor basebarnehage og vi har ikke sjans om å være én til én på barna. Har du evt hørt om hvordan andre barnehager løser slike utfordringer?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Jeg skjønner godt det er utfordrende med et lite barn med alvorlig allergi som putter alt i munnen.

Det er ikke så lett å få ekstra ressurser til barnehagen grunnet allergi, men det har forekommet. Er det flere ekstra arbeidsoppgaver knyttet til det samme barnet, som feks eksembehandling, medisinering el styrker det søknaden.

I barnehager med allergiske barn er det ekstra viktig med gode rutiner knyttet til måltidene. Matsøl må alltid tørkes opp, håndvask også etter måltid. Barna må ikke bytte mat og den av de voksne som deltar i måltidet bør sitte ved siden av barnet med allergi. Dere bør også få opplæring i hvordan dere skal agere dersom en allergisk reaksjon oppstår. Be gjerne helsesøster komme til barnehagen for å gi de ansatte opplæring og informasjon. Spesielt er det viktig om barnet har EpiPen eller Jext (adrenalinspøryte til akutt behandling). Ha lav teskel for å gi adrenalin og for å kontakte lege dersom det er mistanke om en alvorlig allergisk reaksjon.  

Vi har laget et matallergiskjema til bruk i barnehager der det er mulig å fylle inn hva som skal gjøres i hvert enkelt tilfelle.

Lykke til,

vennlig hilsen Helle Grøttum

Allergi

Magesmerter av rød fisk

De siste gangene jeg har spist laks, har det resultert i intense magesmerter som brer seg nedover begge benene, så jeg har holdt meg unna den. Har også prøvd ørret, og det samme skjer da. Spiser torsk, sei og skalldyr uten å få de symptomene, kan det være en reaksjon på røde fiskeslag? Har alltid vært glad i fisk, og spist masse rød fisk før.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er fullt mulig å reagere på en type fisk og tåle andre fiskeslag. Du trenger ikke å unngå de typene fisk du tåler. Så om det går greit med torsk, sei osv kan du bare fortsette med det.

Lykke til, hilsen Helle