Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Hei mitt bt er 170/115, kvilepuls på 75. Det har blitt målt med digitalt blodtrykksapperat. Bør eg få det sjekket det med lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja jeg synes du skal bestille time hos fastlegen og få dette undersøket nærmere.

Vi vet at de som går rundt med høyt blodtrykk over flere år har økt fare for hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt. Derfor der det viktig å få regulert blodtrykket ned mot normalområdet.

Blodtrykket kan variere en hel del gjennom dagen. Derfor kan man ikke stole på en enkel verdi. Det er viktig at du kommer til legen din, får sjekket om det virkelig er forhøyet, og får igangsatt korrekt behandling. Behandling kan være både livsstilstiltak som mosjon og vektreduksjon, og tabletter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

CTO-PCI av kronisk okkludert åre. Har ICD med VT innslag.

Hei.Fra tidligere STEMI i nedrevegg 2004,stentet RCA. Des-15 i kosovo ventrikkeltakykardi opp mot 180,elkonvertert.Fikk en enkammer Boston ICD 06.05.16 på Rikshospitalet. Den 16.02.17 ICD-kontroll dokumentert at den 28.01 hadde ventrikkeltakykardi som ble konvertert på tredje forsøk med anti-takykardipacing.Anamnestisk har hat flere tilfeller med arytmier.Virket også som ventrikkeltakykardi gikk ut og inn av deteksjonssonen, grensen for VT ble satt ned 160.Angiografi 23.02.17 på Riksh.. okkludert RCA i mindre partie som fylles retrograd fra LAD-gebetet.Mye veggforandriger i Cx-gebetet og LAD har en proksimal stenose inntil venstre hovedstamme som måler FFR0.80.Ekko cor,viste viabilitet i nedrevegg,og således kan det forsøkes PCI av RCA,og da vil sannsynlivis ikke LAD-stenosen oppfattes som signifikant.Skal inn til elektiv CTO-PCI. så lurer jeg på: skal den gamble stenten min fjernes ut å bytte med en ny eller førsokes å oppne denne, hvor stor er risiko for å gjøre en sån ingrep.Forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Den game stenten din i RCA skal ikke fjernes. Du forklarer grundig, men ut ifra det du sier så er det ikke klart om den gamle stenten har gått tett eller om det okkluderte området i RCA nå er på et nytt sted lenger ute i åren. Jeg vil anta det siste, og at du skal få en ekstra stent i RCA. Såkalt CTO-PCI av "kronisk okkluderte" årer er mer teknisk krevende enn vanlig pci, krever oftest noe lengre prosedyretid og har følgelig noe høyere risiko. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg for mye. De ville ikke ha tilbudt denne behandlingen hvis de ikke var overbevist om at fordelene oppveier risikoen med god margin.  Lykke til.

Hjerte/kar

Hyppige VES (ventrikulære ekstraslag), gjennomgått infarkt.

Hei! Jeg er en mann på 61 år, som hadde hjerteinfarkt for 6 mnd. siden. 2 blodårer ble stentet. Har nettopp fått resultat av 72 timers ekg, som viste følgende: "Takykardiepisoder: Registrert 2 episoder med takykardi, episoder med smalkomplekst takykardi, sannsynligvis sinustackykardi. Innslag med hovedsaklig enkle VES, men også registrert 2 episoder med 3 koblede VES. SVES,Supra ventrikulære ekstrasystoler= 0,1 % VES Ventrikulære ekstrasystoler = 6,5 %" Konklusjonen ble at jeg økte selo-Zok fra 50 mg til 100 mg pr. døgn. Skal inn gjen for 24 timers ekg om 1 måned. Jeg er bekymret for så mange (6500) pr. døgn VES Ventrikulære ekstrasystoler. Har jeg grunn til å bekymre meg? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det som beskrives fra Holter-undersøkelse er ikke farlig, med du har klart flere ekstraslag enn det som er vanlig . Du har også et par episoder med tre ekstraslag på rad, som blir vektlagt når man tenker behandling. Det høres fornuftig ut å øke selo zok, og det er god mulighet for at dette vil gi god effekt på ekstraslagene etter infarktet. 

Hjerte/kar

Metoprolol og alkohol. Vekslende, delvis høy puls.

Hei! Jeg er 24 år gammel jente som har slitt mye med høy puls. Uten forvarsel kan det gå til 150-180 anfallsvis, ofte om kvelden/natt. Pulsen ligger i snitt på dagen på 100. Jeg er utredet på hjerteintervensjon og 24 t EKG. Utredningen er avsluttet hos de med eneste funn er sinus takikardi. Selv i sovende tilstand viser målingene at rytmen går fra 45 til 135. Videre skal jeg utredes av hormonlege, da fastlege mistenker binyrene kan spille inn.

Jeg er redd for å få beskjed om at det bare er slik hjertet mitt er nå. Da det fører med seg store ubehag. Jeg fikk utskrevet metaprolol 50mg som hjelper mye. Fastlegen mener jeg kan gå på dette fast og har gjort det i noen uker.

Så da er spørsmålet mitt om jeg nå må bli avholdskvinne? Jeg drikker verken mye eller ofte, men det er kjekt å kunne drikke noe til maten av og til eller ta en eksamensfest iløpet av et semester. Hvordan skal jeg forholde meg til metaprolol og alkohol?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Håper videre utredning kan gi bedre svar på årsaken til pulsvekslingen din. Flott at metoprolol hjelper. Det er riktig at kombinasjonen av dette preparatet og alkohol kan forsterke den sederende (eller "søvndyssende") effekten som begge kan ha. Du trenger ikke å være avholds, men jeg vil abefale at du prøver deg frem litt forsiktig med denne kombinasjonen. Lykke til!

Hjerte/kar

Behandlingstid etter blodpropp i foten?

Etter påvist blodpropp i foten, hvor lenge bør man gå på blodfortynnende medisiner da og bør det sjekkes at blodproppen er forsvunnet etter behandlingen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Standard behandlingstid med marevan, pradaxa, eliquis eller xarelto er 3 mnd. Du trenger ingen kontroll etterpå, men kan leve som normalt. Forebygging mot ny blodpropp ved lengre reiser, kirurgi mm. kan være aktuelt. Det viktigste er å bevege godt på leggene og evt. Bruke støttestrømper ved reiser. Enkelte skal ha blodfortynnende som forebyggenoe. 

Hjerte/kar

Vannlatingsproblem som bivirkning av adalat?

Hei! Jeg er 1 dame på 66 år. Bruker Atacand 8 mg morgen og Adalat 10 mg kveld. Bt er nå ca 130/80. Jg har i lengre tid vært plaget m ofte tissing - gjerne 3 ggr i timen. Har også litt svie i urinrøret uavhengig av tissing og litt smerte over magen/ urinblære. Har prøvd soppmiddel og flere ganger brukt Selexid da det er funnet litt reaksjon i urinprøven. Dette hjelper ikke. Har nå fått råd fra min gynokolog om å prøve Vagifem. Har brukt dette i 3 dager mn kjenner ingen bedring. Har noe lav natrium - 136. Nå mistenker jeg at Adalat er synderen. Kan jeg bytte ut denne o hva kan jeg bruke i stedet? Takk for snarlig svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blodtrykket ditt er heldigvis fint nå. Vi har en rekke ulike medikamenter å velge mellom dersom du skulle oppleve bivirkninger. Det er riktig at problemer med vannlating kan være en mindre vanlig bivirkning ved adalat. Dersom man skal bytte så er kanskje det enkleste i ditt tilfelle å avslutte adalat og doble dosen med atacand om morgenen, men det finnes som sagt også andre måter å justere på. Ellers så kan utfordringer med slimhinner etter menopause bidra til utfordringer som du beskriver, og kan hende skulle du forsøke vagifem over litt lengre tid før du evt. Bytter blodtrykksmedisin. Husk kontroll hos fastlege noen uker etter medisin justeringer.  Lykke til!

Hjerte/kar

Kan blodpropp begynne å vandre ved massaje etter 7 uker.

Går på blodfortynnende medisin etter blodpropp i leggen for 7 uker siden. Masserte den vonde leggen lett noen dager i forrige uke. Var dette dumt av meg, kan blodproppen begynne å vandre til lungene etter denne massasjen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Antar at du har fått blodfortynnende behandling for proppen. Etter så lang tid er blodpropper stabilisert og du trenger ikke lenger å bekymre deg. Du kan leve som normalt, men bør snakke med legen din om forebyggende behandling før lengre flyreiser og situasjoner som medfører spesiell risiko.

Hjerte/kar

Klaffelekkasjer og "regelmessig" uregelmessig puls.

Det ble for noen år siden oppdaget lekk hjerteklaff, noe som ble vagt forklart ned "kanskje alder" Jeg var da ca 60. år. Nå er det oppdaget at jeg har "regelmessig" uregelmessig pulsslag. Jeg skal til måling. Jeg lurer bare på hva dette egentlig betyr for meg. Slder 71 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. De fleste klaffelekkasjer får heldigvis aldri noen konsekvens i form av symptomer eller behov for behandling.  Dette dreier seg ofte om små til moderate lekkasjer i aortaklaff (mellom hjerte og hovedpulsåre) eller mitralklaff (mellom hjertekamrene på ve.side). Disse blir gjerne oppdaget på grunn av bilyd, eller tilfeldig. Noen av disse lekkasjene bør følges regelmessig med kontroller. Lekkasjene kan være medfødt, skyldes "slitasje" eller en plutselig skade (f.eks prolaps av mitralklaff pga. Skade på en "bardun" på mitralklaffen).  "Regelmessig" uregelmessige puls slag kan være litt forskjellig, men er mest sannsynlig en ufarlig og relativt vanlig variant. Det er bra at du får sjekket dette opp. 

Hjerte/kar

Sjanse for nytt TIA (drypp)

Hei! Ble hjerteoperert (stum angina) høsten 2006, opptrent i 2007, også på Feiring, (kjempefornøyd, har ikke hatt infarkt) og har fortsatt trent noenlunde jevnlig. I 2016 ble det ikke trent grunnet andre presserende ting.

Fikk et lite "TIA", som det kalles, i mai. Gikk veldig fort over og sykehuset fant det ikke helt i starten før de fingransket bildene på nytt.

Har tatt opp treningen nå i år på nytt og trener nå 2, mest 3 ganger i uka. Rolig nå i starten, men øker gradvis belastningen. Belastningen er i området 70 - 85%. Sjeldent, kun korte spurter opp til 95%. Alder er snart 71 år. Jeg tenker ikke så mye på noen gjentagelser av "tia", men det er det andre som gjør mer enn meg.

Spm: Hvor stor er muligheten for ny tia, eller annet, går det an å si noe om det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du trener regelmessig. Det er noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå nytt tia eller hjerteinfarkt. Det er vanskelig å si hva risikoen vil være i ditt tilfelle. Det er viktig å passe på blodtrykk, kolesterolverdier og livsstil forøvrig. Du får nå medisiner som er effektive for å forebygge nye anfall, og selv om du har en liten risiko for et nytt anfall så synes jeg du skal leve som normalt og gjerne trene intensivt og prøve å ikke bekymre deg for mye.

Hjerte/kar

Har ICD, merker pauser mellom hjerteslagene

Hei. Jeg har en del brystsmerter. Det er stortsett myr stikking og klemming I brystet. Og er selvfølgelig engstelig. Har vært innlagt flere ganger uten at det blir funnet noe. Og har inopperert isd så føler meg ganske trygg nå. Men Hadde en hjertestans I 2015 uten at det er funnet noe helt konkret årsak. så blir selvfølgelig bekymret selvom jeg er trygg på legenes avgjørelser. Men har sjekket pulsen flere ganger og merker at jeg har en del pauser I slagene. Kan det være noe jeg burde sjekke mere opp selvom jeg nylig har vært innlagt? Kim

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår at du opplever bekymring av og til. Godt at du har fått ICD. Det høres ellers ut som at du har blitt grundig undersøkt og at kransårene i hjertet ditt er åpne. Når du har icd så har den også en pacemaker funksjon som vil passe på at pauser mellom hjerteslagene dine ikke blir for lange, så du trenger ikke å engste deg for dette. Stikninger i brystet har ofte andre årsaker enn hjertet, men jeg synes  at du skal ta en prat med legen din om dette