Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

HVHS - hypoplastisk venstre hjertesyndrom

Hei Er det noe grunn til at HVHS ikke er oppført som sykdom her på siden?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

HVHS er en svært alvorlig medfødt hjertefeil som krever rask kirurgisk behandling. Vi burde nok hatt mer informasjon om tilstanden på sidene. Du kan lese mer her foreløpig:

https://nhi.no/sykdommer/barn/hjertefeil-medfodte/hypoplastisk-venstre-hjertesyndrom/ 

http://www.ffhb.no/om-hjertefeil/diagnoser/hypoplastisk-ve/

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig hjerterytme

Har problemer med uregelmessig hjerterytme og det varer ofte i 5-6 timer da må jeg ligge helt rolig og vente til anfallet går over. Dette kommer å går det kan gå 2 dager en uke eller 2 mnd meget ubehagelig. Var på hjerteklinikken og han mente det var Sves og ga meg 25 mg selo zok og nå har jeg det ca annenhver mnd like heftig er ikke noe serlig å gå med kan jeg bli kvitt dette? Blodtrykk og puls er normalt og går turer ver dag ca en time hurtig gange

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet er om dette kun er SVES eller også noe mer som ikke har blitt fanget opp på undersøkelsene. Hvis det kun er SVES kan det være en ide å øke SeloZok-dosen. 25 mg er veldig lavt. Snakk med legen din om doseøkning.

Hvis det er noe mer enn bare SVES, må man først vite hva det er. Først da kan man gi riktig behandling og råd. Dette betyr at du må få tatt et EKG mens plagene står på. Enten hos fastlegen din, eller på legevakten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i brystet, ryggen, kjeven

Hei, det hender jeg får «anfall» av smerter i brystet (vanskelig og svelge), øverst i ryggen, kjevene. Dagen begynner gjerne med dårlig form, svetter fra jeg våkner og er veldig tungpustet hele tiden. Har skoliose så hjerter har vridd seg, EKG slår ut på infarkt, som jeg ikke har hatt. Har nitroglycerin som virker med en gang, men hjertelegene sier at hjertet er helt fint og at jeg ikke har angina, hverken stabil eller ustabil?? Har høyt blodtrykk. Noen ide om hva det kan være. Dame 58 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen vil jeg jo mistenke angina (dvs trange årer på hjertet). Men du sier at legene sier hjertet er bra. Hvordan har de testet det? Har du vært undersøkt med ultralyd, arbeids-EKG eller angiografi av kransårene?

Hvis vi antar at disse testene er gjort og man fortsatt ikke har funnet noe galt, må man mistenke andre årsaker til plagene. Noen kan få spasmer i spiserøret og det kan også gi smerter. Andre kan få spasmer på kransårene. Dette kalles spasmeangina og ligner helt på vanlig angina. Forskjellen er at årene ikke er trange pga fettavleiringer, men blir trange iblant fordi de spasmer. Nitro vil hjelpe.

Jeg synes du skal ta opp tingene jeg nevner her (både i første og andre avsnitt) med legene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Puls hos små barn

Har ei jente på 20 mnd, hatt mye problemer med tungpust og surkling siden hun var 6 mnd, episoder med cyanose, utredet med blant annet Ecco men ikke funnet årsak. Jeg oppdaget nå at hun har fått uregelmessig hjertefrekvens på natt. Hjertefrekvens ligger ofte på 65-80 på natten. Er dette normalt for så små? Hun har frekvens på 120-140 i aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulsen varierer på dagen og natten, spesielt hos små barn. Det er ikke uvanlig at den går ned rundt 80 på natten og opp mot 120-140 på dagen hos barn i 1-2 års alder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og p-piller

Hei! Det ble oppdaget på rutinekontroll for noen få uker siden at jeg hadde noe høyt blodtrykk. Det var vel på 150/77. Stresset en del med å finne legekontoret, så kan vel ha noe å si..? Men han målte to ganger. Et par uker skulle jeg gi blod og da målte de det til 140-og noe. Var tilbake på legekontoret for et par dager siden og da målte det plutselig høyt igjen, tror han sa 177/80. Men da målte han bare en gang og med det samme jeg hadde satt meg nesten. Uansett skal jeg nå få tatt en 24-timers måling, så får vi se ut i fra det. Men etter å ha googlet litt skjønner jeg at man ikke bør ta p-piller ved forhøyet blodtrykk..? Jeg bruker Oralcon og har gjort det i mange år. Rart legen ikke har nevnt dette? Tenker at jeg ble slutte med disse meg en gang!? Jente, 31 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig i at det bør gjøres en 24 timers måling for å få klarlagt om du virkelig har høyt blodtrykk eller ikke. Videre behandling får man ta deretter.

Vedrørende p-piller: Nei, du trenger ikke å slutte med p-piller med en gang. P-piller kan hos enkelte øke blodtrykket noe, men legen gjør en helhetlig vurdering av andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, fordeler og ulemper, før hen evt ber deg stoppe p-piller eller starte/endre på blodtrykksmedisiner. Dette vil bli mer avklart når du har fått gjort 24-timers måling.

Høyt blodtrykk øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom med årene. Bruk av enkelte p-piller kan også øke risikoen for dette, men dette skjer svært sjeldent. Pasienter som har veldig høyt blodtrykk tross behandling, eller allerede har andre hjerte og karsykdommer, bør ikke bruke p-piller. Men hvis blodtrykket kun er lett forhøyet eller godt regulert medisiner, og de andre risikofaktorene (diabetes, røyking, arv, overvekt, inaktivitet) er i orden, vil det som regel være trygt å bruke p-piller.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behov for hjelp etter hjerteoperasjon

Hei. Min mann skal gjennomføre en hjerteoperasjon og kirurgene vi har snakket med forventet rekonvalesens på minimum 2 mnd. Jeg lurer på hva jeg som pårørende bør forberede meg på i perioden etter at han kommer hjem fra sykehuset. Vil mannen min ha behov for noen form for hjelp i hverdagen? Kan jeg jobbe 100 %?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forløpet og rekonvalesensen etter en hjerteoperasjon er veldig individuell og varierende. Det er nesten umulig å si på forhånd hvordan det vil gå. Type operasjon har selvsagt også sitt å si. Noen er på bena et par dager etter operasjonen og reiser hjem innen et par uker. Andre blir på sykehus lengre. Det er også veldig varierende hvor mye hjelp man trenger i hverdagen etter en operasjon. Generelt skal det ikke være behov for mye hjelp fra pårørende. Hvis pasienten trenger mye hjelp må kommunen stille opp med hjemmesykepleie eller rehabiliteringsopphold på opptreningssenter eller sykehjem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rofylling ved metallventil i hjertet

Jeg er hjerteoperert og har metallventil. Jeg trenger tannrotfylling. kan jeg gjøre det eller ikke? Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, du skal kunne få rotfylling, men det er svært viktig at du snakker med både fastlegen din og tannlegen din om dette på forhånd. Pasienter med kunstige ventiler i hjertet nemlig ta forebyggende antibiotika før inngrepet for å hindre at det blir en infeksjon i klaffen. Legen din ordner resept!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mange ekstraslag.

HEI, jeg har hatt en 24 timers EKG , og den viste plaget av ekstrasystoler. holter viste opp mot 800 ekstrasystoli i timen, dels koblet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

800 ekstraslag i timen er mye og bør sjekkes nærmere.

Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de, kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ekkoardiografi, langtids-EKG og sykkeltest. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag. Du bør få en videre utredning hos hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon for aortastenose i ung alder

Ved aorta-stenose; har fått beskjed at jeg må kjenne på event. svimmelhet/smerte i brystet om dette oppstår ved fysisk anstrengelse. Er nær operasjon av innsetting av hjerteklaff (har bicuspid aorta-valve), men ønsker å drøye dette så lenge jeg kan pga. alder (er i 40-årene). Så til spørsmålet mitt; kan det slite på hjertet hvis jeg drøyer det så lenge at jeg blir svimmel og får brystsmerter? Slik det er nå sier kardiologene at jeg er akkurat på grensen, og at jeg kunne fått operasjon idag hvis jeg hadde presset på. Men jeg vil drøye det så lenge som mulig. Men ikke hvis det går på bekostning av hjertet... En annen ting i samme slengen; kan jeg få operasjon via lysken (ikke åpen operasjon), eller er dette kun forbeholdt de som ikke klarer åpen operasjon? Hva er isåfall bakdeler/fordeler med denne typen operasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å operere en aortastenose på riktig tidspunkt. Opererer man for tidlig (mens pasienten ikke har noen særlige plager), vil pasienten ikke oppleve noen særlig bedring. Venter man for lenge med operasjon, kan det begynne å gå utover hjertet. Det kan svekkes og du kan utvikle hjertesvikt, med de farene og problemene det innebærer.

Svimmelhet og brystsmerter er relativt sene tegn på aortastenose. Da har det gått ganske langt. Det vanligste tegnet er tungpust. Begynner du å få brystsmerter eller svimmelhet pga en aortastenose, vil jeg si at man har drøyd litt vel lenge.

Operasjon via lysken anbefales ikke for unge pasienter. Grunnen til det er at slike ventiler kun holder i rundt 10 år. Det betyr at du ville trengt en ny operasjon allerede i 50-årene. Hos unge personer er det anbefalt med åpen operasjon og at man setter inn en metallventil. En slik ventil kan i prinsippet vare evig. En liten ulempe er at man da blir avhengig av blodfortynnende medisin resten av livet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyere blodtrykk med atrieflimmer

Jeg har persisterende atrieflimmer og blodtrykket har steget etter at jeg fikk flimmeret. Er dette en vanlig kosekvens av flimmer? Er det vanskeligere å måle korrekt blodtrykk ved flimmer siden hjertet pimper så ujevnt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok snarere omvendt. Nemlig at høyt blodtrykk fører til atrieflimmer. Når du går rundt med høyt blodtrykk i åresvis så utsetter det hjertet for mer "stress". Dette kan igjen utløse atrieflimmer.

Når det er sagt så kan det også tenkes at anfall med flimmer gir høyere blodtrykk. Når du har atrieflimmer er pulsen gjerne høyere (hjertet banker flere ganger per minutt enn normalt) og kroppen er litt stresset. Dette kan gi høyere blodtrykk.

Det er vanskeligere å måle et nøyaktig blodtrykk under atrieflimmer fordi hvert hjerteslag gjerne har litt ulik pumpekraft ved flimmer. Derfor må man gjøre flere målinger og bruke et snitt.

Mvh

Wasim Zahid