Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Oksygenkrav i blod ved bilkjøring.

Hvor høy må oksygenmetningen være for å kunne kjøre bil?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Etter de nye forerkortforskriftene gjelder følgende:

Stabile verdier for blodgasser: pO₂ > 7,3 kPa og pCO₂ < 6,7 kPa.

Dette er verdier for oksygenmåling fra arterieblod. pO2 er oksygentrykket, pCO2 er kullsyretrykket i blodet. Oksygenmetningen er ikke nevnt i forskriftene. Måling i blod fra pulsårer (arterier) er nødvendig og gir best informasjon om tilstanden. I tillegg forutsettes det at tilstanden er stabil. Dette er reglene for førerkortgruppe 1. Ved bruk av oksygentilførsel er kravene de samme, men i tillegg må legen beskrive tilstanden mer detaljert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Svulst i lungen

Kan svulst i lungen fjernes med kikkehullskirurgi?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er mulig i noen tilfeller, men avhenger helt av størrelsen på svulsten, og dessuten hvor svulsten ligger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvilken kombinasjonsbehandling skal man bruke?

Hei! Lurer på om Duoresp Spiromax er like bra som å ta Ventoline og Flutide? Og kan man ta den mer en 2 ganger morgen og kveld? Føler at jeg trenger en dæsj midt på dagen. Er vant til å ta Flutide 3 ganger pr dag. Takk .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Forskjellen på disse to alternativene er at den første inneholder en langtidsvirkende åpnende medisin, mens Ventoline har en rask, men kortere effekt. Det bør holde med å ta inhalasjonsbehandling bare morgen og kveld, og det blir lettere ved å bruke medisin som inneholder en langtidsvirkende åpnende medisin i tillegg til kortisondelen. Det fins mange slike kombinasjonspreparater på markedet i dag, så legen din finner nok en som passer godt til deg. Ved økt behov for ekstra dose midt på dagen kan det gjøres med begge kombinasjoner du nevner, men i utgangspunktet bør altså to ganger per døgn, ca. hver 12.time, være tilstrekkelig hvis styrken du bruker er godt tilpasset.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hudblødninger ved inhalasjonsbehandling?

Er i Spania, brukt Inuxair i et halvt år, uten noe spesiell virkning. Fått endel hudblødninger på armene, kan jeg bare kutte Inuxair på dagen? Lurer på om denne medisin er årsaken, bruker bare Lipitor i tillegg. Er 66 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hudblødninger på armene kan skyldes kortison i legemidler, noen ganger også medisin for inhalasjon, slik du bruker. Det er større fare for dette ved høye doser, men det er individuelle forskjeller på reaksjonene. Vanligvis vil man redusere dosen, for eksempel til halvparten. Hvis du kutter den helt på dagen, vil effekten forsvinne i løpet av noen dager, og det tar nok 1-2 uker for å bygge den opp igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tungpustet i flere år

Hei. Jeg er tungpustet, og har vært det i lengre tid (årevis), noen perioder verre enn andre. Fikk Ventoline som barn og har brukt denne spesielt ved aktivitet. Har prøvd Pulmicort men det er ikke effekt. Spirometri ( før og etter inhalasjon) i vår viste ikke tegn til astma, sa lungelege. Har ikke tatt anstrengelsetest. Har i de siste (året) blitt mer tungpust også uten aktivitet, gjesper, er trøtt, orker mindre. Har vært inne til ablasjon pga hjerterytmeforstyrrelser. De sier dette ikke er grunn til tungpust. Velmedisinert hypotyreose, ft3 og ft4 innenfor og i øvre referanse. Ingen anemi. Kalsium var målt litt over referanse ved et par anledninger men var innenfor ref ved kontrollmålinger. Rtg thorax sier: «det er små forandringer bilateralt apikalt i lungene som kan passe med tidligere pleuropeumonit. I øvrigt er lungene rene, ingen fortetninger eller ansamlinger. Normal hjertekarstamme.» Mitt spørsmål er: Kan rtg.svar være andre ting enn gammel lungebetennelse? Kan det være for eksempel forandringer pga sarkoidose? Hadde en lungebetennele i ca 2002 og kun denne ene gangen. Smerter av og til i brystregionen av og til stikkende, andre ganger mer dump smerte. Er aktiv. Går på fjell og på turer. Tusen takk på forhånd for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har hatt effekt av Ventoline ved aktivitet kan det være en lett astma som bare viser seg ved anstrengelser. Men du må nok gjennomføre en belastningstest for å avsløre det, alternativt en metakolintest. Men vanligvis vil du merke en astma i form av piping i brystet og tung pust, særlig ved anstrengelser eller ved eksponering for røyk, sterke lukter eller kulde. Mht sarkoidose i lungene vil den vanligvis gi et mer spesifikt rtg.bilde med småprikkede fortetninger i særlig øvre del av begge lunger. De omtalte forandringene beskrives som rester etter en tidligere prosess, og er uspesifikke, og gir dessverre ikke svar på hva som var årsaken. Smerter i brystregionen kan ofte sitte i muskulatur og muskelfester. Hvis de blir verre ved anstrengelser, bør nok legen sjekke det ut nærmere. Hvis du bruker medisiner fast, kan de noen ganger også gi bivirkninger som bør sjekkes ut.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Fisk man kan spise ved fiskeallergi?

Hei, jeg har allergi mot ganske mange matprodukter. Blant annet torsk og laks. Lurer på hvilken fisk man da kan spise hvis man har allergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De fleste som er allergiske mot fisk reagerer på mange fiskeslag. Noen kan tåle en sort eller to. Eneste måte å finne ut det på er å prøve seg frem. Dersom du får kraftig allergisk reaksjon av torsk og laks bør utprøvingen skje i samråd med lege.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Alfa-1-antitrypsinmangel og arv

Min far hadde alfa1-antitrypsinmangel av heterozygot type. Det var ukjent for oss barna fram til i år da jeg fikk lese journalen hans, siden han døde for over 30 år siden. Min bror har røkt i alle år, men sluttet for noen år siden. Han er i midten av 60-årene og har i dag store lungeplager som plutselig oppstod for et par år tilbake og som har redusert livskvaliteten hans kraftig. Jeg fikk store problemer med pusten og lungene da jeg var 42 år for 10 år siden og har vært på Glittreklikken til rehabilitering to ganger. I tillegg er jeg også plaget med GERD, som jeg tror har påvirket lungene i negativ retning i like lang tid. Min brors verdi på alfa1-testen var 0,8 og min var 1,2. Jeg har aldri røkt. Min datter tok også testen etter min anbefaling, siden jeg så hvor dårlig hun ble da hun røkte en periode i tenårene for ca 10 år siden. Hennes verdi var på 1,4. Spørsmålet mitt blir om vi har arvet alfa1-antitrypsinmangel - heterozygot type. Hvis ja, bør vi ta en gentest for å få dette bekreftet? Barnebarnet mitt har også plager med lungene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Alfa-1-antitrypsinmangel er arvelig, og det er sannsynlig at det foreligger en arvelig mangel hos deg og din bror. Normalt nivå for alfa-1 (AAT) er 1,5–3,5 g/l. Ved å foreta en gentest vil du få sikker informasjon, og jeg synes det er fornuftig ha dette avklart for å kunne rådgi best mulig, også for kommende generasjoner. Som kjent disponerer tilstanden for emfysemutvikling, kols og astma. Faren for dette øker i tillegg betydelig ved røyking, og det er lurt å unngå jobber med mye forurensning og støv i luften. Dette gjelder jo generelt, men er enda viktigere ved AAT-mangel.

Det pågår mye forskning på dette området internasjonalt. Håpet er å få en behandling som kan virke i løpet av få år.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter ved lungeemboli

Jeg hadde DVT i hjernen i 2000 da jeg var 19 år. Fikk påvist Leiden mutasjon (hetrocykot). For tre uker siden fikk jeg påviste en DVT i venstre legg. I løpet av natten begynte jeg å hoste, smerter i lungene og bli kortpusten. Flere store blodpropper ble oppdaget via CT. Ble satt på 1800ml klexane som er tatt som 100mg kveld og 80mg morgen. Har hele tiden hatt smerter i lungene, men i dag er disse forverret. Hvor lenge kan jeg forvente smertene skal vedvare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert om varigheten, men noen dager må du nok regne med. Legene som behandler deg kan si mer om det ut fra hvor utbredt blodproppene var og effekten av behandlingen som ble igangsatt.

Mvh Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergi mot egg og melk

Min datter på seks år har i følge brev fra lege lett til moderat allergi mot eggehvite og melkeprotein. Dette ble konstatert etter blodprøve nylig. Hun reagerer med vondt i magen og løs avføring. Én gang har hun fått elveblest, men det er lenge siden. Kan hun spise matvarer med litt egg, som bakevarer som er penslet med egg eller matvarer som inneholder "spor av egg"? Eller kan det føre til at hennes eggeallergi utvikles til å bli mer alvorlig? Bør vi holde henne unna alt som inneholder egg eller spor av egg? Det samme gjelder melkeprotein, kan hun spise matvarer med litt melk, så lenge hun ikke får vondt i magen eller løs avføring? Eller vil det kunne føre til forverring av allergien?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot melk og egg er av de vanligste matallergier hos små barn mellom 0 og 3 år. De fleste vokser av seg denne type allergier før skolealder. Positivt utslag på blodprøve er en del av en utredning. Det er imidlertid minst like viktig å kortlegge sykehistorie og symptomer - får hun symptomer hver gang hun spiser egg/melk? Er det mengdeavhengig? Tåler hun varmebehandlet dvs bakt, kokt, stekt?

Legen som tok blodprøvene bør følge opp med veiledning i hvor streng diett hun skal ha, ev henvise til barnelege for å sikre riktig diagnose. Det syns jeg er spesielt viktig ettersom symptomene virker noe diffuse og hun er såpass stor til å debutere med allergi overfor melk og egg

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Kols og stikking i brystet

Er det noen sammenheng mellom kols, ekstremt mye raping og stikking i brystet på venstre side ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Nei, dette har nok ikke noe med hverandre å gjøre. Raping er luft fra magesekken, stikking i brystet kan ha mange årsaker, men er ikke spesifikt for kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem