Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot egg og melk

Min datter på seks år har i følge brev fra lege lett til moderat allergi mot eggehvite og melkeprotein. Dette ble konstatert etter blodprøve nylig. Hun reagerer med vondt i magen og løs avføring. Én gang har hun fått elveblest, men det er lenge siden. Kan hun spise matvarer med litt egg, som bakevarer som er penslet med egg eller matvarer som inneholder "spor av egg"? Eller kan det føre til at hennes eggeallergi utvikles til å bli mer alvorlig? Bør vi holde henne unna alt som inneholder egg eller spor av egg? Det samme gjelder melkeprotein, kan hun spise matvarer med litt melk, så lenge hun ikke får vondt i magen eller løs avføring? Eller vil det kunne føre til forverring av allergien?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot melk og egg er av de vanligste matallergier hos små barn mellom 0 og 3 år. De fleste vokser av seg denne type allergier før skolealder. Positivt utslag på blodprøve er en del av en utredning. Det er imidlertid minst like viktig å kortlegge sykehistorie og symptomer - får hun symptomer hver gang hun spiser egg/melk? Er det mengdeavhengig? Tåler hun varmebehandlet dvs bakt, kokt, stekt?

Legen som tok blodprøvene bør følge opp med veiledning i hvor streng diett hun skal ha, ev henvise til barnelege for å sikre riktig diagnose. Det syns jeg er spesielt viktig ettersom symptomene virker noe diffuse og hun er såpass stor til å debutere med allergi overfor melk og egg

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Kols og stikking i brystet

Er det noen sammenheng mellom kols, ekstremt mye raping og stikking i brystet på venstre side ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Nei, dette har nok ikke noe med hverandre å gjøre. Raping er luft fra magesekken, stikking i brystet kan ha mange årsaker, men er ikke spesifikt for kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, tar blodtrykksmedisin av og til

Mann, 48, ikke overvektig, trener mye. Blodtrykk: 180/100, puls 66. Går periodevis på blodtrykksmedisin. Kan jeg gjøre mer for å senke blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 180/100 er høyt og bør behandles skikkelig.

Vi vet at en god livsstil med sunt kosthold og fysisk aktivitet forebygger og reduserer høyt blodtrykk. Men det er dessverre likvel ingen garanti. Selv om det hjelper for de fleste, hjelper det ikke for alle. Ofte finner vi ingen spesiell årsak til høyt blodtrykk hos enkelte.

Uansett så er det viktig at man får normalisert trykket dersom det er forhøyet. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. Økt fysisk aktivitet og vektreduksjon vil kunne senke blodtrykket. Men ofte må man ty til medisiner for å komme i mål. For deg er det viktig at du brukere medisinene dine fast og regelmessig. Blodtrykksmedisiner skal ikke brukes kun innimellom. Dagens medisiner er både gode og med få bivirkninger. Du bør oppsøke legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva er høyt blodtrykk hos eldre?

Hva er høyt blodtrykksmål? Er mann, 78 år, litt overvekt. Han har 177 - 76 og 58 i puls Bør jeg ringe sykebil ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 177/76 er i seg selv ikke noen grunn til å ringe sykebil. Sykebil skal ringes etter ved nødsituasjoner hvor man har symptomer og tegn på at noe er alvorlig galt med kroppen. Eksempelvis kraftig hodepine, brystsmerter, pustevansker, lammelser, talevansker, nedsatt bevissthet.

Et blodtrykk på 177/76 vil nok regnes som litt høyt av de fleste leger, selv for pasienter på 78 år. Det kan være grunn til å se nærmere på medisineringen din (dersom du allerede står på det), eller begynne på medisiner. Snakk med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk tross sunn livsstil

Jeg spiser ganske ikke kjøtt, lite sukker, drikker lite alkohol, men noe kaffe. Jogger litt, går tur med hunden og driver med litt yoga og vekt trening. Har fått høyt blodtrykk, muligens fra stress på jobb. Har alltid tidligere hatt lavt blodtrykk. Min alder er 53 år og jeg er kvinne. Min bestefar hadde høyt blodtrykk og døde av hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at en god livsstil med sunt kosthold og fysisk aktivitet forebygger og reduserer høyt blodtrykk. Men det er dessverre likvel ingen garanti. Selv om det hjelper for de fleste, hjelper det ikke for alle.

Ofte finner vi ingen spesiell årsak til høyt blodtrykk hos enkelte. Hos andre kan arv være en faktor.

Uansett så er det viktig at man får normalisert trykket dersom det er forhøyet. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. Økt fysisk aktivitet og vektreduksjon vil kunne senke blodtrykket. Men ofte må man ty til medisiner for å komme i mål. Dagens medisiner er både gode og med få bivirkninger. Du bør oppsøke legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myokarditt - årsaker

Hei. Jeg hadde nettopp påvist Myokarditt med hjertearytmi og skygge på hjertet. Kan dette komme av en unormal bakterieflora i de nedre luftveier som skylles en ensidig eksponering av muggsopp, som er gjort funn av ved Yrkesmedisinske undersøkelser?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Myokarditt betyr at man har betennelse i hjertemuskelen. Det kan gi brystsmerter og feber. Blir hjertet svekket av betennelsen får man symptomer på hjertesvikt; tretthet, tungpust, svimmelhet. Det kan også oppstå hjerterytmeforstyrrelser.

Årsakene til myokarditt kan være mange, men det er ikke alltid man finner en sikker årsak. En vanlig årsak er virus. Bakterier er en sjelden årsak, men kan forekomme. Parasitter og sopp forekommer også veldig sjeldent som årsak.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Leve med redusert hjertekapasitet

Kan man leve greit med hjertekapasitet på 46 prosentHva er vanlig at folk 70+ har

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. desember 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar du her snakker om et mål som heter ejeksjonsfraksjon. Det forkortes til EF eller LVEF.

EF sier noe om hvor stor andel av venstre hovedkammer tømmes ut til kroppen for hvert hjerteslag. Når et hovedkammer trekker seg sammen, vil blodet i kammeret bli pumpet ut. Men kammeret blir aldri fullstendig tømt for blod. Et helt friskt hjerte vil under normale omstendigheter pumpe ut 60-70% av innholdet. Da sier vi at EF er på 60-70%. Et hjerte som er svekket av sykdom, feks et infarkt, vil være mindre kraftfullt og pumpe ut en lavere andel. EF på 46% anses som lett redusert. Med riktige medisiner går det fint å leve med EF på 46% uten å få store plager. Blir EF lavere, feks ned mot 30%, anses det som en alvorlig hjertesvikt. Da får pasienten symptomer som tretthet, tungpus, svimmelhet og evt. hjerterytmefeil.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Etterlattepensjon og AFP

Vil etterlattpensjon fra klp og afp fra kommunal tjenestepensjon samordnes f.eks fra 62 år?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. desember 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

AFP kan medføre reduksjon i ektefellepensjon.

Om det foretas en samordning og eventuelt hvor mye ektefellepensjonen reduseres med, beror på en rekke ulike faktorer. For eksempel om du omfattes av reglene om netto eller brutto ektefellepensjon og når du ble medlem i tjenestepensjonen.

Her finner du informasjon om de ulike reglene: ektefellepensjon

Med vennlig hilsen Atle Larsen

,

 

 

 

Skifte av arbeidsgiver og AFP

Må en i privat sektor arbeide i samme bedrift, eller kan en skifte arbeidsgiver, bare de begge har AFP ordning?? Så ble vi tatt ut i streik fordi de ikke ble enige om innskudd, eller ytelse pensjon.Får det noen innvirkning??

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. desember 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Så lenge du begynner hos en arbeidsgiver som har samme tariffestede AFP som forrige arbeidsgiver, fortsetter du medlemskapet og opptjeningen. Avgjørende er at du syv av siste ni år har vært ansatt i virksomheter med privat AFP.

Har virksomheten AFP for privat sektor og fortsatt vil ha tariffavtale med AFP i privat sektor, har det ingen betydning om dere går fra ytelsesbasert alderspensjon til innskuddsbasert.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold

Nespresso og kolesterol

Nespresso kaffekapsler,- jeg hørte rykter i går om at det nå er påvist økning av LDL kolesetrol ved bruk av kaffekapsler som brukes i kaffemaskin a la Nespresso ? Er dette riktig? Drikker 2-3 nespresso Alpro-latte kopper pr. dag. Har selv angina og høyt kolesterol, som ikke er gått ned med piller!

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. desember 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Ufiltrert kaffe inneholder fettstoffer som har en kolesteroløkende effekt. Mange typer kaffekapsler inneholder ikke noe papirfilter, slik at kaffen har mer av fettstoffene enn filterkaffe/pulverkaffe. Kaffe fra kaffekapsler er ikke like ille for kolesterolnivåene som kokekaffe eller presskannekaffe, men dersom du har høyt kolesterol kan du prøve å kutte ut disse i ca. en måned og se an endringene. Effekten varierer nemlig mye fra person til person.

Du kan lese mer om kaffe, kolesterol og hjertehelse her: Kaffe, hjertehelse og kolesterol