Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Smerter i kjeve og tungpust ved anstrengelser

Min kone (55 år) opplever noen ganger intensive kjevesmerter etter lange gåturer (ca. 2-3 timer), spesielt når det er kjølig eller minus grader. Varigheten av smertene er ca. 15 - 20 min. Jeg føler også at hun er mer tungpusten i motbakke. Eller så har hun vært i god form og er sjelden syk. Fastlegen sendte henne til underøkelse på sykehuset for ca. 2-3 år siden, når hun begynte å merke symtomene. Undersøkelsen hadde fokus på hjertet, men ga ingen resultater. Hennes tannlege fandt heller ingen forklaring på smertene. Jeg føler at hyppigheten og varigheten av smertene har økt nå i vinter. Hun nøler med å besøke legen igjen dersom hun tror at årsaken ikke finnes. Hva kan årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan jo være flere ulike årsaker til smertene hennes, men fra ståstedet mitt som en hjertelege er det viktig å tenke på hjertesykdom (trange kransårer). Det vanligste symptomet på slik sykdom er brystsmerter i forbindelse med anstrengelse. Men mange pasienter (spesielt kvinner) kan ha litt atypiske symptomer på hjertesykdom. Feks smerter i kjeven, ryggen, armene, eller tungpust. Ut i fra det du beskriver, synes jeg det absolutt er grunn til å ta en ny hjertesjekk. Be fastlegen om henvisning til spesialist på sykehuset. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk tross mange medisiner

Jeg er kvinne 40 år. Heg har haft høy blodtryck i 20 år.. ärvtlig i min familie. Jeg har vært i norge i 2 år kommer fra Syria. Jeg har vært hos min fastlege och får følgende medisiner: Moxonidin Ramipril Adalat Metoprolol Men mitt blodtryck er fortsatt høyt. Mitt spørsmål er: er det normalt og bruke den kombinasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, nyresykdom og hjertesykdom. Hos noen pasienter er det nok med én type medisin, mens andre må kombinere 3-4 ulike preparater. Så lenge du ikke får bivirkninger, gjør det ingen ting om du må gå på flere medisiner. Det viktigste er at trykket kommer ned. 

Kombinasjonen du har med Moxonidin, Ramipril, Adalat og Metoprolol er vanlig. Hvis du fortsatt har høyt blodtrykk, må legen din se om du kan øke dosen til en eller flere av medisinene. Det bør også gjøres 24-timers blodtrykksmåling for å se hvordan blodtrykket ditt varierer gjennom døgnet. 

Hos noen pasienter kan det være en underliggende tilstand som gir det høye trykket. Eksempler på dette er diabetes, nyresykdommer og ulike hormonsykdommer. Legen din kan enkelt sjekke det med blodprøver. Det kan være nødvendig å behandle den underliggende tilstanden for å få ned blodtrykket. Snakk med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tung pust og ujevn hjerterytme

Hei. Jeg er ei dame på 46 år som de siste månedene har slitt med periodevis tung pust (føler ikke at jeg puster dypt nok på innpust), en del ubehag rundt strupehodet, følelse av at halsen blir trangere ved fysisk aktivitet og at jeg får høyere puls enn normalt ved små anstrengelser. Har også lagt merke til at jeg har ujevn hjerterytme, merker det ved hvile, usikker på om det er konstant. Har tatt spirometri som var normal. Er helt fin i pusten om natta, utover dagen/kvelden får jeg oftest en følelse av ubehag i halsen/brystet. Hva kan dette være? :-)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan være flere årsaker til plagene dine. Flott at spirometrien var normal, men dette utelukker ikke at du kan ha episoder med påvirkning av luftveiene, f.eks. utløst av anstrengelse, irritasjon eller allergi. Ved astma er det typiske slike svingninger i symptomene, og spirometrien vil være normal mellom anfall. Tanker og bekymringer kan i seg selv spille en rolle og påvirke symptomene. Fornemmelse av uregelmessigheter i hjerterytmen er vanlig og skyldest oftet ufarlige ekstraslag. Ved ekstraslag er "grunnrytmen" jevn med enkelte "hopp", kraftigere slag og korte "pauser". Dersom grunnrytmen er uregelmessig, "hulter til bulter", eller plutselig endrer takt eller hastighet kan det være andre årsaker, og du bør vurdere å få en time hos hjertelege for døgnregistrering av hjerterytmen din.

Hjerte/kar

Større sjanse for blodpropp i arterie etter blodpropp i vene?

Hvis man har hatt blodpropp i en vene, har man da større sjanse til å få blodpropp i en arterie da, og større sjanse for å få hjerteinfarkt og hjerneslag ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hovedårsaker til blodpropp i venene er blodets levringssystem, i tillegg til skadet årevegg og langsom blodstrøm. Arterietrombose, inklusive hjerteinfarkt, opptrer oftest på grunnlag av aterosklerotisk sykdom i arterieveggen, og blodplatene spiller en vesentlig rolle.

Siden det i hovedsak er ulike årsaker til blodpropp i vener og arterier er risikoen for blodpropp i en arterie ikke svært mye høyere for personer som har hatt en bodpropp i en vene. Det finnes visse, sjeldnere tilstander som kan disponere for blodpropp både i vener og arterier (f.eks anti-fosfolipid-syndrom).

Hjerte/kar

Eliquis etter blodpropp, planlagt gastroskopi

Er under behandling for blodpropp i en vene og skal gå på Eliquis til 10. April Er innkalt til gastroskopi og lurer på om dere mener jeg kan være uten Eliquis før undersøkelsen, og hvor lenge?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Etter en akutt tilstand som dette er det ønskelig at gastroskopien blir gjort uten at du tar pause i eliquis, eventuelt at undersøkelsen blir utsatt til etter 10/4. Avgjørelsen her kommer an på hvor mye man antar at gastroskopien haster. Dersom undersøkelen haster, og det kan bli nødvendig å ta mange vevsprøver så kan det være akuelt å avslutte eliquis to dager før undersøkelsen.

Hjerte/kar

Stoffskifte, lav puls.

Hei! Jeg er 42 år og kvinne. Frem til ca 2 år siden trente jeg jevnlig, men pga prolaps og vond rygg/bein har jeg ikke fått trent, har gått opp i vekt og er overvektig. Jeg har lavt stoffskifte og er ofte sliten. Jeg har også lav puls. Når jeg ligger er den ned i 42, men oppreist 60. Skyldes dette lavt stoffskifte? Er det skadelig i lengden? Er det noe jeg burde gjøre, ta av medisin eller endre på?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom du skulle ha for svak dose stoffskifte medisin så kan det bidra til langsommere puls og en rekke andre symptomer/plager. Lav puls er ikke skadelig i seg selv, men kan bidra til svimmelhet og evt besvimelse hvis uttalt. Jeg antar at du har regelmessig oppfølging med blodprøver hos legen din. Henvisning til en spesialist (endokrinolog) kan være aktuelt ved behov. Et treningsprogram som tok hensyn til dine ryggplager, og gjerne med hjelp til kosthold/overvektsutfordringer kunne antagelig være gunstig for deg.  LHL-poliklinikkene kan blant flere andre tilby slike opplegg enkelte steder i landet. Lykke til!

Hjerte/kar

Allergi etter stent?

Stent og allergi MIn mann fikk satt inn en stent i november. Dro som frisk mann (veldig ukomplisert begynnede infarkt) som trente 5 dager pr.uke og kom tilbake med pusteproblemer og febril om kveldene. Nå 2 episoder med CRP >150, men ingen infeksjonsfunn. Har fått voldsom neseallergi etter stentingen, men ingen vil høre.....Leser faktisk på nett at flere har allergiproblemer etter stenting. Er ikke dette noe kjent i Norge? Hva er alternative til stent??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din uro over din manns situasjon etter stentingen. Dette med immun reaksjon relatert til moderne stent er omtalt i litteraturen, men er noe omdiskutert og uansett sjeldent forekommende. Allergiske reaksjoner på medisiner gitt i forbindelse med stent ing, for eksempel plavix, er derimot ikke helt uvanliggende. Det er spesielt at din mann har hatt to anfall med høy  crp uten at man fant infeksjon, blant mulige forklaringer kan være en revmatisk reaksjon. At en slik crp stigning skyldes stenten er nok usannsynlig. Alternativet til stent er blokking med ballong uten å sette inn stent (dette gir øket risiko for tilbakefall i den trange åren). Åpen hjertekirurgi er også et alternativ for utvalgte pasienter. Jeg vil anbefale en henvisning fra din fastlege til f.eks. infeksjonsmedisinsk poliklinikk hvis plagene fortsetter. De kan gjøre en helhetlig vurdering og evt. Formidle videre undersøkelser ved behov. 

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåren i magen

Har fått påvist utpost går på hovedpulsåren i magen. Kan man benytte om operasjon før den er 5,5 cm?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er kar-kirurgene på enkelte større sykehus, eller på Feiring klinikken som vurderer utposninger nøye og setter tidspunkt for evt. Operasjon eller videre kontrollopplegg. Ofte er utviklingen av en utposning meget langsom, slik at det kan gå mange år før operasjon evt. Er aktuelt. Risikoen ved å ha en mindre utposning er så liten at risikoen ved selve operasjonen vurderes å være større,- og da er det best å vente med inngrepet. Du bør ha et regelmessig kontrollopplegg med ultralyd og evt. CT av pulsårer,  og så blir du henvist til karkirurgi når legen din finner dette aktuelt. Mvh/Morten A Schei 

Hjerte/kar, Lunge

Er det hjertet, lungene eller noe annet?

Jeg er mann på 47 år. Jeg er to ganger abladert. Jeg har også bradykardi. Etter siste ablasjon syns jeg at pusten er forandret. Det er mer slitsomt å puste. Trening og selv lett fysisk aktivitet er blitt et ork. Jeg får fortere melkesyre i lår og armer, og jeg har smerter i høyre side rett under høyre bryst. Ca 6 mnd. etter siste ablasjon ble det oppdaget en oppklaring på røntgen av midtre høyre lungelapp. Jeg har vært i flere CT etter det, og oppklaringen har ikke forandret seg. Spirometri viser noe redusert volum i utpust, men det mener jeg at jeg hadde før alt dette skjedde og. Jeg ble sjekket for astma flere år før jeg fikk atrieflimmer. Det er 1 1/2 år siden oppklaringen ble oppdaget og 2 år siden siste ablasjon. Jeg syns ting tar veldig lang tid. Det er tatt to biopsier som ikke kunne gi svar, og nå vurderes det å ta vevsprøve (dette er noe de helst ikke vil), men først skal magesyra sjekkes for å se om dette kan komme fra magesyre. I de siste årene så har jeg også blitt plaget med frostfølelse som jeg ikke får gjort noe med, og en følelse av å være småsyk hele tiden. Klarer jeg å "tvinge" meg på trening eller går en rask tur så kjennes det nesten ut som influensa etterpå. Jeg har tatt 3 Holter- registreringer etter siste ablasjon og de er greie. Jeg har ikke blitt sjekket opp på noen annen måte av kardiolog. Jeg har hatt et par korte perioder med flimmer, og i fjor hadde jeg lange perioder med ekstraslag. Etter siste ablasjon ble jeg fortalt at den ene lungevenen var blitt litt innsnevret etter første ablasjon. Har dere noen forslag til hva jeg burde gjøre for å finne ut av plagene mine? Burde jeg sjekkes for innsnevring i lungevene. Kan dette være årsaken? Jeg har tidligere bristet et ribbein i problemområdet. Kan det forårsake noen problemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan dessverre ikke gå detaljert inn på enkelttilfeller her. Det du forteller viser at dette kan være komplisert å finne ut av noen ganger. Det forekommer oftere at man ikke får gode nok biopsier ved bronkoskopi, og da vil man overveie biopsi tatt gjennom brystveggen under veiledning av røntgen eller ultralyd. Hvis forandringene i lungen ikke viser tegn til videre utvikling vil man nok vurdere det opp mot mulige komplikasjoner ved et slikt inngrep.

Sykdomsfølelsen du plages med er nok også ganske uspesifikk. Det er ikke alltid så enkelt å finne ut av slikt, men vanligvis vil man sjekke for mulig infeksjon i kroppen, alternativt annen type reaksjon fra immunapparatet. Spørsmålet blir jo ofte om disse symptomene skriver seg fra det du allerede har omtalt, eller om det er noe helt annet som ligger bak. Og da må man gjerne i gang med mer omfattende utredning. Muligens er det noe du allerede har startet med, og det tar ofte tid. Om din reduserte fysiske form skyldes hjertet eller lunger kan man ofte finne ut av ved belastningstester hvor både hjertet og lunge belastes under anstrengelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem