Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trening ved spasmeangina

Har fått diagnosen ustabil angina - spasmeangina. Kan jeg presse meg i idrett som f.eks. løping?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina betyr at kransårene på hjertet trekker seg unormalt sammen slik at blodflyten gjennom dem reduseres. Dette fører til at hjertemuskelen får mindre blodforsyning og lider. Noe som igjen fører til smerter i brystet. Hva som forårsaker disse spasmene er ikke helt klarlagt. Behandlingen er medisiner av klassen "kalsiumkanalblokkere" og "langtidsvirkende nitrater". Hvis du er godt behandlet og symptomene er under god kontroll, er det ingen ting i veien for å trene eller presse seg under anstrengelse. Men får du symptomer under trening bør du roe ned og ta en pause.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungt å starte trening. Puls klokker "hopper", lav hvilepuls.

Er 56 år. Jogger regelmessig. Har i løpet av de siste 2 årene kjent en forskjell ved oppstart jogging (Jogger rolig da) Blir fryktelig andpusten, og føler meg sliten. Oppdaget så på pulsklokken at pulsen hoppet opp og ned fra ca 90 til 150 før den etter ca 8-9 min ble normal. Andre ganger har den vært oppi 180 for så å hoppe opp og ned. Andre ganger er alt normalt. Har tatt ultralyd av hjertet. Tatt sykkeltest etc. uten at de har funnet noe. Har svimet av ved to anledninger i høst, noe legene kom til var blodtrykksfall. Har lav hvilepuls, ca 42. En lege tror det er problemet i forhold til besvimelse. Skal ta Holterregistrering i mars. Hva bør jeg gjøre? Føler ikke at jeg kan slå meg til ro med det legene sier om at det ikke er farlig. Det er jeg som føler meg som jeg har løpt maraton allerede fra starten av joggeturen, og som mister gleden av joggeturen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Der er bra at ultralyd og belastningstest var normalt. Holterregistrering (langtidsmåling av hjerterytmen) blir viktig hos deg. Hvis du skulle ha tendens til en hjerterytme forstyrrelse så er dette viktig å finne ut av, særlig siden du også har lav puls og tendens til besvimelse. De fleste tilstander med fornemmelse av uregelmessig puls er forøvrig ufarlige, og vi opplever relativt hyppig at puls klokker viser feil. Kanskje det kunne være et alternativ for deg å forsøke med litt alternativ trening i treningssenter el. frem til undersøkelsen? Ved forverring kan du forsøke å ringe til hjertesenteret der du er henvist og høre om de kan fremskynde timen.

Hjerte/kar

Ebsteins anomali

Hei har ett spørsmål om Ebsteins anomali. Jeg har en sprek 14-åring som er skiløper. Gutten er aktiv og meget sprek, gutten er diagnostisert med Ebsteins. Etter flere utredninger virker det som det er noe usikkerhet om operasjon kan utføres med suksess , Jeg føler att det er noe usikkerhet rundt dette temaet , og jeg forstår att det gjøres få operasjoner i Norge.

Er det noen plass i utlandet som jeg kan undersøke om deres erfaringer, eventuelt operasjon? Hilsen giver til LHL, min datter er medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Som dere antagelig kjenner til varierer alvorlighetsgraden av Ebsteins anomali mye, og mange personer kan heldigvis leve aktive liv uten behov for operasjon. Tilstanden er såpass sjelden at det blir få årlige operasjoner i Norge. Jeg kjenner dessverre ikke til et senter i utlandet som jeg kan anbefale for denne tildtanden, men jeg vil anbefale dere å kontakte foreningen for voksne med medfødte hjertefeil for mer informasjon: http://www.ffo.no/Medlemsorganisasjoner/v/voksne-med-medfodt-hjertefeil/

Hjerte/kar, Kosthold

Kosthold og insulinresistens

Jeg har fått beskjed av fastlegen om at jeg har forhøyet langtidsblodsukker og insulinresistens, og at dette er en sannsynlig årsak til min hjertesykdom (angina pectoris). Hva mener LHL om dette? Dette var ikke tema på LHLs rehabiliteringskurs. Jeg er interessert i kostholdsråd i forbindelse med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Vi har faktaark om kosthold ved insulinresistens og type 2-diabetes som kan være et utgangspunkt for deg: Kosthold ved insulinresistens og Kosthold ved diabetes type 2. Diabetesforbundet har også mye relevant informasjon på sine nettsider: diabetes.no.

Hjerte/kar

Normalt blodtrykk hos 70-åring

Hva er normalt blodtrykk i 70 års alder? Hva vil det si om undertrykket er for høyt?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 31. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det er variasjon i blodtrykket mellom ulike mennesker og blodtrykket varierer gjennom dagen hos den enkelte. Hos de aller fleste øker blodtrykket litt med alderen. Det er ønskelig å at blodtrykket ikke blir for høyt og det er ansett som gunstig å ligge under 140/90 mmHg. Basert på en vurdering av ulike risikofaktorer vil man vurdere å behandle blodtrykk som er over denne verdien.

Man ser både overtrykket og undertrykket i sammenheng når man vurderer blodtrykket. Noen har normalt overtrykk men forhøyet undertrykk, dette kan også behandles med medisiner om det vurderes som nødvendig.

Hjerte/kar

Hjerterytme med "hopp" i systematisk mønster.

Jeg, kvinne født 1942, har spørsmål om flg problem. Om kvelden før leggetid eller etter at jeg har lagt meg får jeg noen ganger hjertebank. Når jeg kontrollerer pulsen, er den jevn, men hopper over mange slag, Det kan arte seg slik: 2 slag – hopp – 3 slag - hopp – 3 slag – hopp – 5 slag – hopp – 2 slag -hopp etc. Jeg har målt blodtrykk. Det har noen ganger vært høyt - over 180 – noen ganger lavere, men alltid over mitt vanlige trykk. Blodtrykksmåleren viser som oftest symbol for arytmi. Etter nyttår har dette skjedd hyppigere enn før. Jeg fikk time hos fastlegen dagen etter en slik hendelse. Da var trykk og EKG normalt. Legen sa jeg måtte kontakte legevakten når dette pågikk. Noen dager senere fikk jeg et nytt tilfelle og reiste på legevakten. Underveis kjente jeg at det gikk over, og på legevakten var EKG og trykk normalt. Jeg har noen ganger tatt en Emconcor når trykket har vært høyt. Da har det roet seg etter hvert. Jeg blir engstelig av dette. Spørsmålet mitt er om slike hendelser kan værer farlige og om det kan behandles. Jeg tar flg medisiner: Lerkanidipin 10mg morgen Atacand plus 16mg/12,5mg Emconcor 5 mg 1,5 tablett ettermiddag. (Denne ble flyttet fra morgen til ettermiddag og reduserte hyppigheten av anfallene, men de har tiltatt igjen, men med mindre forhøyet trykk.) Eliquis 5 mg morgen og kveld Vennlig hilsen medlem

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det du beskriver høres ut som såkalte ekstraslag som kommer med systematiske mellomrom i forhold til den normale grunnrytmen. Hvis hvert tredje slag er et ekstraslag, bruker vi begrepet trigemini, hvis hvert andre slag er et ekstraslag kalles dette for bigemini. Det er ikke uvanlig å oppleve slike fenomener. Innslaget av ekstraslag kan variere på ulike måter slik som hos deg. Ekstraslag er i utgangspunktet ikke farlig, og du trenger ikke å engste deg for dette. Dersom du opplever at symptomene øker på kan det uansett bli aktuelt med en henvisning til hjertelege, hvor du blant annet kan få koblet på en opptaker av hjerterytmen (såkalt holter monitorering). Dersom dette er plagsomt for deg kan medisiner gis, - du bruker allerede emconcor som ofte vil redusere symptomene. Økningen i blodtrykket kan tenkes å ha sammenheng med at du kjenner "hoppingen" og dermed blir bekymret. Det er fornuftig å kontrollere blodtrykket av og til, men gjerne i avslappede situasjoner. Lykke til! 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, bekymret for nyresykdom.

Jeg lurer på to ting.

1. Er det noen sammenheng mellom lavt kolesterol (inkludert totalkol) og høyt blodtrykk ( >160/>107 )?

2. Nyresykdom er ikke helt utredet, men tror ikke jeg har det. Er 51, nettopp oppdaget jeg har hatt overgangsplager noen måneder, sover 1-2 timer pr natt, hetetokter på natta og konstant tørst , dette også på natta, er fysisk aktiv, veier 62 kg 172 høy. Vanlig EKG negativ. Men jeg føler meg ikke bra, uten at jeg egentlig kan påstå det er fordi jeg sover lite.

Hvordan skal man finne ut hva som er hva her - og hva kan gjøres ? Vil omega 3 gi en gunstig effekt ? Hvordan utelukker man evt. nyresykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

1)  Nei, sammenhengen går oftes den andre veien ved at pasienter som har høyt blodtrykk oftere også har høyt kolesterol (på grunn av at livsstil kan påvirke både blodtrykket og kolesterolet i uheldig eller heldig retning).

2) Nyresykdom kan utelukkes ved enkle blodprøver og urinprøver. Hvis du er mye tørst så bør du også ta blodprøver for å utelukke sukkersyke. Det er klart at overgangsplager kan bidra, men jeg vil anbefale at du tar en ny gjennomgang med fastlegen din.

Omega 3 i passende doser kan ha en positiv effekt ved å forebygge hjerte-kar sykdom.

 

 

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisin?

Jeg har nettopp fått påvist for høyt blodtrykk (160) av min fastlege og har fått beskjed om å ta medisinen Lisinopril (5 mg/1 tabl daglig). Etter å ha lest pakningsvedlegget og søkt på nettet om denne medisinen er jeg skrekkslagen over alle mulige bivirkninger, og til dels alvorlige, som kan oppstå. Jeg skjønner selvsagt at medisiner er nødvendig i dette tilfellet, men finnes det ikke et annet merke som er mildere på bivirkninger? Er ikke 5 mg veldig mye å starte med?

Så langt har jeg vært heldig som har vært frisk, derfor er inntak av medisiner veldig fjernt og skremmende. Det eneste jeg har tatt de siste årene er vitaminet TrioB og tran ... Hilsen "engstelig"

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Forstår at det er uvant å ta medisiner, og man kan jo fort bli bekymret av å lese pakningsvedlegg som ramser opp også de sjeldneste registrerte bivirkningene.

Du skal vite at lisinopril er et svært mye brukt preparat og at de aller fleste opplever lite eller ingen form for bivirkninger. De får derimot redusert blodtrykket sitt og dermed redusert risiko for hjerneslag og skade på hjerte og nyrer.

Jeg tenker at lisinopril kan være et greit medikament å starte med, og 5 mg bør gå greit. Litt avhengig av hvor høyt blodtrykket ditt har vært så går det også an å starte med en lavere dose (2,5 mg). Det finnes en rekke andre medisintyper på markedet dersom du alikevel skulle være så uheldig å oppleve bivirkninger. Lykke til!

Hjerte/kar

Bror som døde av medfødt hjertefeil. Sannsynlig at søster har det samme?

Hei. Min bror døde av medfødt hjertefeil. Han ble 40 år gammel. Hvor sannsynelig at jeg har det samme hjertefeil? Jeg vet at min mor røykte da hun gikk gravid med begge oss. Er der noe å si? Hvor kan jeg gå for å skjekke meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trist å høre om din bror, - jeg forstår meget godt at du er bekymret. Arveligheten av de aller fleste medfødte hjertefeil er heldigvis lav, men det finnes noen få typer som kan arves såkalt dominant, ved at 50% av barna vil arve tilstanden hvis en av foreldrene har tilstanden. Jeg vil anbefale at du diskutere dette fastlegen din, som kan undersøke hva slags feil din bror døde av. Mest sannsynlig har du altså ikke arvet dette. Røyking i svangerskapet gjør at fosteret kan bli mindre på størrelse, men utover denne effekten så øker ikke antallet medfødte hjertefeil. Ved behov så kan du få en kardiologisk undersøkelse ved en offentlig poliklinikk eller hos en såkalt avtalespesialist etter henvisning fra fastlegen din, eller du kan kontakte en privat kardiolog direkte f.eks. ved LHL's poliklinikker.

Hjerte/kar, Rettigheter

Oppsigelse pga hjerneblødning

Hei, min mann ble rammet av en hjerneblødning juni 2015. Han har jobbet 100 % siden juni 2016. Nå har hans arbeidsgiver sagt at hvis ikke det skjer noen bedring lenger kan de ikke beholde han i jobben. Han går til logoped, men har kognitive utfordringer. Hvordan kan vi som familie forholde oss til dette utsagnet? Er det saklig oppsigelsesgrunn? Han jobber jo, men bruker noe mer tid på det han utfører av saksbehandling.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Oppsigelsevernet for arbeidstakere med helseproblemer er sterkt. Oppsigelsesvernet må ses i sammenheng med arbeidsgivers tilretteleggingsplikt. Er ikke den oppfylt vil normalt en oppsigelse ikke være sakelig og dermed ikke gyldig. Når det gjelder tilretteleggingsplikten, se diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 26: tilrettelegging

Hvis han mener at arbeidsgiver ikke oppfyller tilretteleggingsplikten eller utsetter han for direkte eller indirekte diskriminering, kan kan få bistand av www.ldo.no

Med vennlig hilsen Atle Larsen