Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og lungekreftoperert. Mulighet for transplantasjon?

Jeg er 75 år, har kols og fjernet halv lunge pga kreft. Har ofte lungebetennelse. Den andre lunga er heller ikke helt bra: inflammasjon i lymfeknuter. Kan jeg stå på liste for lungetransplantasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungetransplantasjon har vanligvis en aldersgrense på ca. 60 år, og selv blant aktuelle kandidater i denne aldersgruppen er det ikke lunger nok til alle. Så dessverre er nye lunger en mangelvare, og på den andre siden øker også operasjonsrisikoen betydelig med økende alder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Akutte smerter i brystkassen

Hei! Min mann som aldri er syk eller klager over noe, kom tidlig hjem i går, han var ikke i form. Store smerter i venstreside, oppe, under ribbebena, smertene ble noe mindre når han tok smertestillende. Han sliter med å sitte, og nå er han kvalm, og svimmel, han kaldsvetter også. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok lurt å sjekke dette nærmere hos legen, og eventuelt på sykehuset. Det må avklares om det kan være hjertesykdom, affeksjon av lungen eller organer i buken. Dette bør nok gjøres raskt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungeinfeksjoner etter kreftoperasjon og strålebehandling

Hei. Min bror ble behandlet for lungekreft for noen år siden. Operert bort noe av den ene lungen og en enkelt strålebehandling på den andre. Har hatt smerter og ubehag rundt den strålebehandlede lungen hele tiden (rundt ribbena). For ca 3-4 år siden ble han veldig dårlig, og har vært ut og inn av sykehuset siden. Fått utallige antibiotikakurer. CRP er stadig over 200. Etter mye frem og tilbake ble det sendt prøve på Aspergilleus sopp, og fikk behandling for dette. Behandlingen varte lenge og han hadde mange bivirkninger. Ble avsluttet for ca et år siden. For et par uker siden ble han skikkelig dårlig igjen, og de har startet ny behandling mot denne soppen. Han har ernæringsproblemer og hoster opp masse "gørr". Lurer på om du vet noe om denne tilstanden og noe om sykdomsforløp og prognose. Han er nå 72 år og har vært ganske sporty hele sitt liv. Har forstått det slik at den strålebehandlede lungen er veldig svak og lite funksjonell.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Strålebehandling kan føre til arrforandringer i lungen. Da fungerer ikke det lokale immunforsvaret så godt, og slim dreneres ikke så effektivt. Det kan gi grunnlag for infeksjoner. Hos noen vokser det også sopp, og behandlingen av en slik infeksjon kan være krevende og langvarig. Det er ikke mulig for meg å si noe om videre forløp og prognose, fordi dette vil være svært individuelt. Men det er viktig med god oppfølging og tidlig oppstart av behandling når det oppstår nye tegn til infeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Betennelse i lungevevet

Hei. Jeg har nylig tatt CT av lungene og fikk da vite at jeg har en betennelse i lungevevet. Er dette det samme som lungebetennelse og hvorfor skal det ikke behandles med antibiotika? Jeg fikk også for ett år siden påvist en fortetning i lungen, og jeg har ingen andre symptomer enn tung pust. Dette har värt uendret siste året.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Påvisning av betennelse i lungevevet kan være tegn på vanlig lungebetennelse, men kan også være rester etter lungebetennelse, og trenger da ikke behandling. Ellers fin det også helt andre typer betennelser som kan affisere lungene, for eksempel utløst av medisiner eller av annen sykdom i kroppen. Aktiviteten i en betennelse vil ofte kunne vurderes ut fra CRP eller SR (senkning), men ikke ved alle tilstander.Behandling av fortetninger i lungene avhenger helt av hva slags tilstand som ligger bak hvis det ikke er en vanlig lungebetennelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungesykdom og sovemedisin

Jeg har alvorlig lungesykdom med sarkoidose/fibrose og PH . Har i perioder slitsomme søvnvansker og tar da imovane som fastlegen har skrevet ut. Lungelegen sa jeg ikke skulle ta for mye av disse da de kan gå ut over respirasjonen. Jeg kjenner at jeg blir tungpustet og veldig trøtt dagen etter at jeg har tatt sovemedisin, selv med lav dose. Jeg har også fått mye dårligere pust i det siste. At de går ut over respirasjonen, gjelder dette respirasjonen den aktuelle natta? Eller kan hele lungefunksjonen bli ytterligere nedsatt ved bruk av dette medikamentet? Hva kan jeg bruke som alternativ for å hjelpe på søvnen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at Imovane kan innvirke på pusten, særlig ved høye doser. Det anbefales derfor ofte å ta 3,75 mg (en halv tablett på 7,5 mg) ved alvorlig lungesykdom. Hos eldre anbefales også ofte samme dosering, eller maksimalt 5 mg. Effekten av medikamentet kan vare i ca. 12 timer, men kortere ved lavere dosering. Ved leversykdom kan effkten sitter enda lenger i. Samtidig bruk av andre medisiner som virker beroligende forsterkes effekten. Alkoholinntak vi også øke effekten.

Denne innsovningsmedisinen påvirker ikke lungene direkte, men styringen av pustefunksjonen. Effekten forsvinner når medisinen er ute av kroppen. Så i praksis gjelder dette bare den aktuelle natten.

Det er neppe andre sovemedisiner som kan anbefales istedenfor. Læring og innøving av søvnfremmende teknikker er mulig, men det kan ta litt tid å lære det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig lungekapasitet i kulda

Jeg dropper 30 % i lungekapasitet på under 5 minutter på metacholintesten. Når jeg går ut i temperaturer under +4 dropper lungekapasitetet 50-60 % (altså merkbart kraftig) på kortere tid. Jonasmaske gjør lufta fuktig, og jeg tåler heller ikke varm, fuktig luft. Dessuten er maska vanskelig å puste igjennom. Har samtidig polypper/kronisk sinusitt/ikke-allergisk rhinitt. Blir også dårlig lenge etter at jeg kommer inn fra kulda. Hva gjør jeg om vinteren? Rekker knapt å skrape bilen før det svimler for meg. Og jeg må jo på jobb, handle mat og lignende (har ikke andre som kan gjøre dette for meg). Blir litt trist når jeg leser informasjon om kulde fra astma- og allergiforbundet og lignende. Jeg kunne aldri trent ute i temperaturer ned til -10.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår at dette hemmer deg mye, og det er en ikke helt uvanlig reaksjon på irritanter og kulde. Grunnbehandlingen med inhalasjonssteroider kombinert med beta-agonist (kombinasjonspreparat) er viktig å dosere regelmessig og i riktig/høy nok dose. Noen har tilleggseffekt av inhalator med muskarinantagonist (ex. ipratropin eller tiotropium). Samtidig bruk av montelukast (tablett) kan også bidra positivt hos flere. Forsøk på forebygging ved å inhalere hurtigvirkende astmamedisin en stund i forveien kan også bidra positivt.

Kuldemasker fins det flere typer av, og jeg vil tro du kunne finne en bedre egnet maske på apoteket.

Jeg vil ikke påstå at dette vil ta problemene helt vekk, men det er ment som en generell informasjon som kan bidra til å redusere problemene mest mulig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tips til røykeslutt

Hei Jeg har fått diagnosen emfysem og astma og i den sammenheng sliter jeg med å klare å slutte å røyke, har prøvet det meste, men ser ikke ut til an noe virker på meg. Lurer litt på om dere kan ha noen gode råd som kan hjelpe meg med dette slik at jeg får en bedre hverdag?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så flott at du er motivert for røykekutt! Det er absolutt det viktigste tiltake du kan gjøre selv når du har fått en lungediagnose.
Jeg synes helsenorge.no har gode råd for hvordan man kan ta tak i røykeslutt.

Legemidler gjør det lettere å slutte med snus og røyk. Du kan bruke nikotinlegemidler uten resept eller snakke med fastlegen om legemidler på resept. Veiledning kombinert med legemidler øker sjansen for å lykkes med å slutte å røyke. Sjekk om frisklivssentralen i din kommune har veiledningskurs i røykeslutt.
Om ikke noe av dette fungerer, kan alternativet være at legen din søker deg inn på et lungerehabiliteringsopphold.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Vil en spirometritest avdekke både kols og astma?

Hei .
Jeg har tatt sånn spirometri test ,den var helt perfekt, ikke kols eller astma. Men jeg har hosta en del i det siste, tørr hoste, og sår hals. De testene er vel ganske sikre? På astma og sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

En spirometritest vil avdekke en kolsdiagnose men ikke nødvendigvis en astma.
Typiske symptomer på astma er gjentatte episoder med hoste, piping og tetthet i bryst, tung pust eller surkling, særlig om natten, tidlig om morgenen eller under/etter fysisk aktivitet, trøtthet og utmattelse.
Hva som gir mest plager varierer fra person til person, men tung pust vil alltid være mest fremtredende. Pusten kan være normal mellom episoder med forverring. Du kan lese alt om astma og diagnostisering her
Hvis du bare har de symptomene du beskriver, kan det også være andre ting, som en vanlig forkjølelse. Oftest er det virusinfeksjoner som går over av seg selv og innen en uke. Blir du verre, får feber over 39 og redusert allmenntilstand, eventuelt også tung pust, bør du oppsøke legen din.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Støveksponering og utvikling av astma.

Hei! Jobber ute i dagen på en avfallsplass som håndterer industriavfall, er blitt utsatt for store mengder støv, betongstøv, veistøv, steinull, eksos, osv. Har ikke hatt noen lunge problemer tidligere. Er det da mulig å utvikle astma i en periode på 5-6år, med en vedvarende eksponering for disse stoffene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan utvikles i alle aldre. Det vanligste er at personer som på en eller annen måte er disponert for astma, men uten å ha det, lettere kan utvikle det hvis de eksponeres over tid for forskjellige typer forurensning som pustes inn i lungene. Det er altså mulig, men man vil alltid vurdere også andre mulige årsaker, for eksempel spesielle typer luftveisinfeksjoner, røyking og andre eksponeringer opp gjennom årene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Luftveisobstruksjon og tidligere astma

Hei. Ofte forkjøla: Eg er ein aktiv mann som liker å trene og trener mykje, men er plaga av å ofte bli forkjøla. Eg blir sjeldan lett forkjøla, men det går som regel ned i lungene, med kløe, pipelyd i brystet når eg pustar hardt ut og slimhoste. Eg hadde EIA som barn, brukte aldri noko medisin, men var plaga med luftveiene med mykje bronkitt og piping i bryst og tungpust. Som voksen har eg tatt ny privat EIA test då eg ikkje ville bruke medisin om eg ikkje hadde bruk for dette. Eg har brukt ventoline ved trening, men aldri merka noko effekt. Resultat av EIA test var at eg ikkje hadde forverring i spirometri før og etter belastning med kulde eller provosjonsstoff, men eg fekk pipelyd i brystet ved kulde. Eg hadde heller ingen effekt av ventoline etter belastning. Legen sa eg ikkje hadde EIA, men astmasymptom ved forkjølelse ut i frå sjukehistorie, samme sjukehistorie som eg her fortell. Til info viser spirometrien min at eg er obstruktiv. Kan eg vere obstruktiv uten å ha astma? Spirometrien min viser at eg er obstruktiv både på gode dagar/periodar når eg ikkje er plaga og når eg er forkjøla. Eg har aldri problem med tung pust ved forkjølelse. Ikkje meir enn forventa (slik som eg tenker), men eg får ein veldig stygg pipelyd i brystet med ein del slim. Ved forkjølelse er det redusert allmenntilstand som er problemet. Blir alltid hard ramma. Spørsmålet mitt er: Dersom eg har astma, er dette trulig? Og i såfall kan man bli lettare forkjøla med virus, og vil det hjelpe å bruke forebyggande astmamedisin fast? Eg har no resept på salmeterol spray Eg har innrykk av at fastlegen lett gir ut astmamedisin, eg var negativ på EIA test, og har aldri følelse av å vere tungpusta.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har hatt astma med anstrengelsesutløste plager (EIA) er det godt mulig at du fortsatt kan ha en astmatendens. Du forteller at du er litt obstruktiv på lungefunksjonstesten, og da vil du nok lettere få pipelyder når du blir forkjølt, for da blir det enda litt trangere i luftveiene pga irritasjon og hovenhet i slimhinnen. Det er vanskelig å si om du har fått en astma med kronisk obstruksjon, for da vil ikke medisinen ha så stor effekt. Hvis det er obstruksjon tilstede, vil du trolig være mer disponert for å få infeksjoner i bronkier og lunger. Ofte prøver man seg frem med astmamedisin slik du nå har fått, eventuelt forsøker man seg med forebyggende medisin hvis dette ikke gir effekt. Hvis det viser seg å være en aktiv astma, vil det være en fordel å bruke forebyggende medisin, trolig vil det, i tillegg til å ikke røyke, virke gunstig for å forebygge utvikling av kronisk astma og kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem