Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Matallergi og kostråd

Hei! Har i voksen alder fått allergi. Det startet med bjørkepollen og utvidet seg til or og hassel. Samtidig har jeg reagert på mange matvarer etterhvert. I dag tåler jeg ikke nøtter, frø, råe grønnsaker, sukkererter, frukt og bær. Jeg trener og er opptatt av å ha en sunn livsstil. Kan jeg få en anbefaling på hvor jeg kan finne tips om sunn mat som tar hensyn til min matvareallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Ved pollenallergi er det desverre slik at man kan reagere på visse typer frukt og grønt. Det vanligste er å reagere på rå mat. Mange tåler varmebehandlet eple, pære, mandler og andre typer stenfrukt som kryssreagerer med bjørkepollen. Det som er hermetisert er varmebehandlet og går ofte bra. Om du ikke har testet det anbefaler jeg at du forsøker hermetisk, bakt eller kokt frukt, grønt og syltetøy.

Det samme gjelder for grønnsaker. Kokt går bedre enn rått. Mange tåler brokkoli, blomkål og rødbeter som inneholder mye jern og vitaminer.  

Det er mer uvanlig å reagere på bær. De aller fleste tåler bålbær, tyttebær, bringebær osv.

Ved kryssallergi er det viktig å prøve seg frem  og kun unngå de matvarene som gir reaksjon. Før gjerne kostdagbok der du noterer hva du spiser og evt symptomer som oppstår.

Dersom ditt kosthold er svært begrenset bør du søke råd hos klinisk ernæringsfysiolog og vudere kosttiskudd. Be om henvisning fra fastlegen.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Peanøttallergi og mandelolje

Hei! Har alvorlig peanøttallergi, og har fått beskjed om å bruke en olje som inneholder litt mandelolje på en ørepiercing. Tror du det er greit, eller kan jeg få allergisk reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Peanøtt en er belgfrukt og ikke i familie med stenfrukten mandel. Derfor tåler du nok mandler.

Ved allergi er det proteinene man reagerer på. Oljer inneholder ikke proteiner og tåles derfor av de aller fleste selv om de kan innehold spor av det oljen er laget av.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Allergi

Reaksjon på mandler

Heisann! Jeg har en liten allergi for mandler, og fikk uheldigvis i meg en liten mengde av dette da jeg spiste en bakevare. Sliter litt med ubehag i magen nå. Er det noe jeg kan ta for dette? Reseptfri fra apoteket?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du kan forsøke å ta antihistamn tabletter som fås uten resept.

Om symptomene forverrer seg bør du kontakte lege.

Lykke til.

Med vennlig hilsen Helle

Allergi

Nøtteallergi og skole

Hei. Jeg jobber i skole /barnehage og lurer litt på dette med nøtteallergi... Vi har fått beskjed fra helsesøster/rektor om at ingen må ha ha mat/pålegg med nøtter. Og ikke sjokolade på tur pga spor av nøtter i sjokolade,pga flere barn med nøtteallergi. Er det da partikler fra nøtter som er farlig? Eller er det at barna kan bytte mat og evt sjokolade på tur som er farlig? For hvis det er partikler kan da ikke disse nøtteallergikerene gå i dagligvarebutikker pga åpne nøttedisker?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi overfor nøtter og/eller peanøtter kan gi alvorlig allergisk reaksjon selv av små mengder.

Det har derfor i visse tilfeller vært restriksjoner i skoler og barnehager mot å ha nøtter eller peanøtter. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt.

De senere årene er det diskutert mye i fagmiljøene hvor strenge slike tiltak skal være og hvor stor riskoen for kontaminering er (smitte av allergener fra ett sted til ett annet). Helsdirektoratet satt derfor ned en gruppe som har utarbeidet anbefalingeg for håndtering av nøtteallergi i skole og barnehage. De konkuldere med at det sjelden er nødvendig med strenge restriksjoner, og kun forbud mot nøtter i klasserom/lokaler der den med allergi er. Produkter merket "kan inneholde spor av" kan man i alle fall ha. Forbud mot nøtter krever legeerklæring fra spesialist.

Du kan lese nøtteanbefalingen her håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager

Det er et greit utgangspunk for tilrettelegging.

Den enkelte allergiker og foreldre må i samråd med sin lege vurdere hvor forsiktige de skal være i omgang med nøtter. Barn med allergi kan ikke bytte mat med andre. I skole og barnehage er det viktig at matrester og søl tørkes vekk, håndvask også etter maten osv. Nettopp fordi små mengder kan utløse alvorlig reaksjon hos de mest følsomme. Av den grunnn kan det være enklere å håndtere nøtteallergi ved å anbefale at ingen i klassen har nøttepålegg eller nøtter som mat og mellommåltid.

Håper dette er til hjelp.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi, Hud

Sensitiv hud

Hei!
Jeg er 28 år og har vært plaget med følsom og sensitiv hud siden jeg var barn. Har alltid hatt mye nupper konstant overalt på kroppen og klør veldig lett spesielt hvis jeg ikke er flink til å smøre meg. Foreløpig så har dette gått greit nok men de siste årene har plagene bare blitt verre. Jeg reagerer utrolig lett på kremer, selv de som skal være sensitive og gode for huden og jeg har aldri hatt pris som en begrensning. Jeg har også begynt å reagere veldig sterkt på deodoranter, og da ikke bare klør jeg, men jeg får åpne sår. Har prøvd alle mulige typer som skal være for sensitiv hud, men etter en periode så begynner jeg ofte å reagere selv om jeg har tålt den samme tidligere. I tillegg så gjøres det ofte små forandringer i innholdet hele tida og det kan være nok til at jeg ikke tåler den igjen.

Jeg har også begynt å reagere veldig sterkt på lim på plaster. Selv om jeg bruker mepore eller silkeplaster så får jeg store åpne sår. Det er akkurat som om huden bare følger med plasteret når jeg tar det av slik at hele det området er uten hud og det er rødt og sårt et godt stykke rundt.

Det jeg lurer på er hvor jeg burde søke hjelp for utredning av disse problemene? Har prøvd å lese litt om hudleger men det virker kanskje ikke som det er rette sted?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 23. august 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En hudlege kan utrede din allergi og disse jobber enten privat eller på en hudavdeling på sykehus. Fastlegen må sende en henvisning for deg. Hos hudspesialisetr uten avtale med det offentlige kan du bestille time direkte, men dette koster mer.

En av testene som kan tas for å finne ut hva som gir deg blant annet kontaktallergi er en lappetest. Når du vet hvilke stoffer du ikke tåler er det enklere å finne produkter som du kan bruke ved at du kan lese på innholdsfortegnelsen.          

Det finnes nå en fuktighetskrem på blå resept og denne kan både allmennleger og hudleger forskrive. Se: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/artikler/arkiv/fuktighetskrem-pa-bla-resept/

Mange reagere på tilsetningen av aluminium i deodoranter. Det finnes deodoranter som ikke inneholder dette, men hvis du vil prøve så bør dette gjøres når huden er hel og uten sår.

 

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Vondt i magen av brød

hei! min kone på 21 år, har regaert på noko ho har ete. ho har ikkje merka det før i år, når ho åt brød fekk ho vondt i magen veldig rakst. vi tenkte det var kanskje noko anna. men så kom det kvar gang ho åt brød. også var det ein gong ho fekk veldig vondt i magen når ho åt vaffle. og hveteboller. så kjøpte vi spelt brød for å sjå om det var betre. og då kjente ho ikkje så mykje. Symptomar som eg har sett og høyrt er: -veldig vondt i magen, minutter etter første inntak av brød eller vaffle - må på do, har laus mage er farlig, er det noko ho må ungå? er litt bekymra, og lurer på kva det er. kva kan vi eventellt gjere/bruke for at vi kan lage gode bollar og vafflar, slik ho ikkje får desse smertene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Vondt i magen kan ha svært mange årsaker, allergi eller overfølsomhet er en av dem. Ved inntak av fersk bakst er det en del som kan få mageproblemer som luft, smerter og ubehag.

Din kone bør ta dette opp med lege for å få en utredning før hun slutter å sise hvete/gluten. Det første de gjør er å se om det er cøliakiog det kan ikke gjøres dersom hun er på et glutenfritt kosthold. Spelt inneholder også gluten så om hun syns hun tåler det bedre kan hun fortsette med det. Det er noen som opplever at spelt tåles bedre enn moderne hvete. Da er det ikke en allergi og hun trenger ikke å kutte ut produketer som inneholder litt hvetemel.

Brød og vaffler inneholder mer en korn, så det bør tas med i vurderingen om det feks er laktose (melkesukker) hun reagerer på. Så om hun får lignende symptomer når hun spiser/drikker melk.

Dere er velkommen til å ringe oss på rådgivningstelefonen 67 023 023 for mer utfyllende råd og veiledning

Hilsen Helle  

Lunge, Allergi

Astmaplager på sensommeren

Hei!
Bor i Trondheim og er veldig plaget med astma på seinsommeren. Mener selv at det er p.g.a veldig fuktig luft for tida. Eller kan det være pollen? Har tenkt å snakke med lege og prøve singulair? Eller er det ikke noen vits viss det er p.g.a fuktige lufta?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke uvanlig at personer med astma kan merke at værendringer og også fuktig luft påvirker pusten. Om du har mistanke om pollenallergi, kan du få sjekket det da burota fortsatt har sesong og kan skape allergiske reaksjoner. 
Singulair brukes ved astma når behandling med inhalasjonssteroider og korttidsvirkende betaagonist tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig kontroll av sykdommen. Sikkert lurt å få en ny gjennomgang av astmaen din hos fastlegen.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Nye allergimedisiner?

Hei.
Eneste allergitabletten som hjelper meg er polaramin. Jeg er multiallergiker og astmatiker. Men polaramin begynner å bli vanskelig å få tak i. Får fra utlandet og har nødvendig vedtak. Hvilke nyere antihistamin kan jeg prøve? Trenger en som hjelper både for tett neste, kløe i halsen og kløe i huden. Har prøvd zyrtec, den virker ikke. Kestine får jeg veldig vondt i magen av.....

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes flere typer allergitabletter(antihistaminer)som skal dempe allergiplager fra nese og øyne og ved hudplager. Det er individuelt hvilke typer som har effekt på den enkelte. Du har allerede testet og utelukket to. Be fastlegen din om råd for hvilke andre du bør prøve ut.
Her finner du en liste over de mest vanlige allergimedisinene

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Pollenallergi og nøtter

Jeg er allergisk mot bjørk og har også utslag på hasselnøtt på blodprøver. Hva med makadamianøtt? Altså olje fra makadamianøtt i massasjeolje ved allergi mot hasselnøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Macademianøt er en nøtt og den er i familie med hasselnøtt. Dersom bitte små mengder hasselnøtt forårsker kraftig allergisk reaksjon hos deg, bør du kanskje velge noe annet enn olje fra macademianøtt. Olje skal i prisippet ikke inneholde proteiener som forårsaker allergisk reaksjon men det kan være små rester som hos de mest følsomme kan gi symptomer.

Hilsen Helle

Allergi, Hud

Nøtteallergi og oljer

Hei. Jeg er allergisk mot bjørk og har også utslag på hasselnøtt på blodprøver. Reagerer i pollensesongen også på mandel. Og her er det jeg lurer på: kan jeg bruke massasjeoljer som inneholder mandelolje. Evt. olje fra makadamianøtt. Takk :) Mvh Lisa

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Hasselnøtt er en trenøtt. Mandel er en stenfrukt. Noen med nøtteallergi reagerer også på mandler men slett ikke alle.

Oljer av mandel er vanligvis reffinerte slik at de ikke inneholder proteiner fra mandel. Ved allergi er det proteinene man reagerer på og derfor tåler de aller fleste olje selv om de ikke tåler å spise maten.

Ved påføring på hud er riskoen ytterligere redusert, både fordi oljen neppe inneholder proteiner og fordi kontakt med hud ikke gir samme reaksjon som ved å spise det.

Etter all sansynlighet kan du bruke mandelolje til massasje uten å få allergisymteomer. Får du en reaksjon får du heller bytte til noe annet.

Lykke til, med vennlig hilsen Helle