Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Subaracnoidal cyste

Har en subarachnoidal cyste i hodet, er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei

En subaracnoidal cyste ligger plassert i rommet utenfor selve hjernen, og er i utgangspunktet en godartet væskefylt "blære" som kan være medfødt. Mange gir heller ingen symptomer og påvises tilfeldig når man tar CT eller MR-bilder av hjernen. Avhengig av beliggenhet og størrelse kan den gi hodepine eller (sjeldnere) epileptiske anfall. Hvis de ikke gir symptomer skal de heller ikke behandles, og de er heller ikke farlig. Man kan leve gjennom et langt liv og aldri merke noe til en slik tilstand.

mvh
Marita L. Bjerke

Kols og røyk

Hei Min kone har kols, ønsker å slutte å røyke, men har så langt ikke klart det. Er dette noe dere kan hjelpe henne med? mvh Lars Ole Frøland

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er mulig for din kone å søke om innleggelse på en rehabiliteringsinstitusjon. Der vil hun kunne delta på et   røyeavveningsopplegg. Det er fastlegen event. lungespesialist som kan sende inn søknaden. Ta kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale om hvor i landet de ulike rehabiliteringsinstursjonene befinner seg.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hjerneslag i familien

Hei. Svigerinnen min har hatt et lite hjerneslag i en alder av 36 år. Hun hadde en tett halsåre, som etterhvert åpnet seg igjen. De vet ennå ikke årsaken til hvorfor åren var tettet, selv etter en rekke undersøkelser. Jeg lurer på om mannen min (30) bør sjekke seg om også han står i fare for å få dette? Er normalvektig, aktiv og veldig sprek, ingen sykdommer annet enn migrene (uten aura). Ingen medisiner.

Jeg har også et spørsmål ang. min far på 54 år. Han har en svak fold på begge øreflippene. Jeg tenker på franks sign. Bør også han sjekke seg? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Din svigerinne bør spørre fastlegen om å få en kopi av den rapporten(epikrisen) som ble sendt fra sykehuset til fastlegen etter at hun hadde hjerneslag. Sammen med din mann kan de se om det i epikrisen er opplysninger som tyder på at man har funnet noen arvelig årsak til at din svigerinne fikk trang halspulsåre og hjernesalg i så ung alder.Hvis det er arvelig årsak bør din mann undersøkes.

Det såkalte Franks tegn er at man finner en fold/fure i øreflippen. Man tror at dette oppstår fordi man har redusert mengde av elastiske fibre i huden. Hos noen kan det samtidig være redusert mengde slike elastiske fibre i blodåreveggene, og det er dette man har forbundet med økt risiko for tidlig hjertesykdom. Franks tegn er nok det vi vil karakterisere som et veldig uspesifikt tegn, så man skal ikke legge veldig stor vekt på at det finnes. Siden din far er 54 år er det uansett Franks tegn eller ikke naturlig at han forespør fastlegen sin om en vurdering av sin hjerterisiko.

Hjerte/kar

Blodtrykk på 160 over 100

Blodtrykk 160 over 100. Er det altfor høyt ? 50 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Ja, både overtrykket på 160 og undertrykket på 100 er klart for høyt for en person på 50 år. Man bør ofte måle blodtrykk flere ganger før man bestemmer seg for å starte opp med blodtrykksmedisiner. Hvis imidlertid disse målingene bekrefter at du ligger så høyt bør du starter med blodtrykksmedisiner. I tillegg bør du sammen med fastlegen din gå igjennom om det er behov for å gjøre noen forandringer i livsstilen din(inntak av salt og alkohol, fysiske aktiviteter osv.)

Hjerte/kar

Høyt undertrykk, men normalt overtrykk

Har overtrykk på 139 og undertrykk på 105

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket ditt er altså 139/105. Ovbetrykket er under grensen på 140 , men undertrykket ditt på 105 er klart for høyt. Du bør gjenta målingene hos legen, kanskje flere ganger, og dersom det fortsatt ligger på disse nivåene bør legen din ta enkelte blodprøver i tillegg til å måle blodtrykket ditt. Kontroll på nyrefunksjon og andre målinger er naturlig å gjøre ved slike blodtrykksverdier.

Hjerte/kar

Albyl E, K-vitamin og urinveisinfeksjon

Hei, jeg har stort sett ganske OK kolesterolverdier (4-5), men etter et sykehusopphold i 2014 ble jeg satt på Albyl E som forebygging fordi jeg hadde noe åreforkalkninger og familiær risiko for hjertesykdom, min far hadde 5 infarkt før han døde. Jeg tar også K2-vitamin, som skal være bra for hjertet og motvirke forkalkninger. Samtidig har jeg lest at K2 også virker blodfortynnende. Jeg er imidlertid nokså plaget av gjentatte øvre urinveisinfeksjoner, og den siste infeksjonen medførte veldig smertefull urinering med mye blod, som varte 1 uke. Legen jeg oppsøkte mente at blødningen trolig skyldtes inntak av Albyl E. Nå tør jeg ikke ta Albyl E lenger, og kanskje bør jeg unngå K2-tilskudd også, i hvert fall ikke samtidig med Albyl E? Bør jeg unngå Albyl E?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

På bakgrunn av det du skriver er jeg litt usikker på hva de fant da du var innlagt på sykehus i 2014. Trolig fant de lette kalkavleiringer i kransårene rundt hjertet. Særlig når man blir litt eldre vil veldig mange ha slike kalkavleiringer i kransårene, men det betyr ikke nødvendigvis at man har trange kransårer. I tillegg har du familiær risiko for hjertesykdom, men ganske bra kolesterolverdier. På bakgrunn av dette kan man ikke si at du absolutt bør bruke Albyl E. Denne medisinen er det de som har påvist sikker hjerte/karsykdom som må bruke. Hvis Albyl E gir deg blødninger er mitt råd at du slutter med den.

K2-vitamin har vært markedsført som å være beskyttende mot hjerte/karsykdom. Så langt jeg kjenner til er dette imidlertid ikke dokumentert godt nok. Derfor er heller ikke bruk av K2-vitamin noe helsemyndigheter hverken i Norge eller i andre land tilråder som beskyttelse mot sykdom.

Hjerte/kar

Vanndrivende mot høyt blodtrykk

Min mor 88 år har et BT de to siste dagene på 211/111! Bruker Candesartan 32 mg og Eliquis2,5 mg ,Bisoprolol 5 mg. Legen forordner atacand plus, men er ikke det bare vanndrivende i tillegg? Hjelper dette for et såpass høyt BT? Hun er ikke spesiell ødematøs i underekstremiteter. Har store problemer med å gå, og det er derfor lite fordelaktig med vanndrivende

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Atacand plus er det samme som candesartan, men tilsatt en liten mengde av det vanndrivende stoffet hydroklortiazid. Vi kaller disse medisinene vanndrivende, men egentlig er effekten først og fremst at de skiller ut overskuddet av salt(natriumklorid) i kroppen. Dette saltoverskuddet er svært vanskelig å unngå, selv om man er forsiktig med inntaket av salt i kosten. Denne typen medisin er ofte nødvendig for å få ned blodtrykket, særlig hos eldre mennesker. Selv om hun ikke er ødematøs(har hevelser) i bena har hun nytte av denne medisinen. Dersom hun opplever at hun får mye vannlating i timene etter inntak av tabletten kan hun utsette å ta den på dager hun skal være mye ute av huset.

Hjerte/kar

Blodtrykk og alder

Hei Blodtrykket ble mål hos min fastlege forleden. Det ble målt til 80-150. Er 72 år , og trener ,spiser sunt, røyker ikke, er måteholden med alkohol. ikke overvekt. For ett år siden var blodtrykket 80-140. Og der har jeg ligget i flere år. Spørsmålet er om alder kan være årsaken til økningen. Fastlegen sa at de nå ikke tok hensyn til alder lenger. Men det leser jeg kan medføre økt blodtrykk. Hva mener du? Tok EKG , og det var ok. Har ikke lyst til begynne med blodtrykksreg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Du har et mopderat forhøyet blodtrykk ved siste måling på 150/80. 80 er normalt undertrykk, men 150 i ovetrykk er lett forhøyet. Det er vanlig at det er overtrykket som øker når man blir eldre. Tidligere hadde man høyere grenser for hvilke nivå av overtrykket man mente eldre kunne gå ubehandlet med. Dessverre har det imidlertid vist seg at heller ikke eldre mennesker tåler forhøyer overtrykk. Risikoen for at økt ovetrykk skal gi hjerneslag eller hjertesykdom(hjertesvikt) øker med økende blodtrykk over 140 også hos eldre. Det er derfor riktig som fastlegen din sier. Du ligger på grensen i forhold til om du trenger blodtrykksmedisiner, og jeg synes det bør gjøres flere målinger før dere bestemmer dere for om du trenger medisin.

 

Hjerte/kar

Sammenheng mellom blodtrykk og puls

hei, jeg har diabetes og bruker tabletter for både diabetes og blodtrykk. nå har jeg høy puls mellom 80-100, det varierer tid til tid. Jeg noterer at når blodtrykk er lav får jeg høy puls og omvend . jeg stresser meg hver dag. er det et problem, hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. desember 2017
Helge Istad, Overlege

Det er normalt at kroppen prøver å motvirke raske svingninger i blodtrykket. Når du får lavere blodtrykk så vil kroppen svare med å øke hjertefrekvensen for å opprettholde blodtrykket. Du bruker jo blodtrykkstabletter. Selv om man prøver å utforme disse slik at de i størst mulig grad skal gi et relativt jevnt blodtrykk gjennom døgnet(dog skal blodtrykket være lavere om natten) så vil allikevel effekten på blodtrykket være størst 1-3 timer etter inntak av medisinene. Enkelte merker da svimmelhet og hjertebank. Det kan være klokt å gjøre måling av blodtrykket gjennom døgnet for å avdekke om du innimellom kommer veldig lavt i blodtrykk. Hvis det er tilfelle bør du trolig fordele dosen av blodtrykksmedisiner mellom morgen og kveld.

Lunge

Astmaplager

Hei.
Jeg fikk utredet astma på LHL klinikken før sommeren, og har nå gått på astma medisin i 7 måneder (symbicort bruker jeg hver dag, og bricanyl når det trengs), men jeg trenger sterkere medisin. Er det mulig å få kjøpt en sånn metall ting som gjør at jeg slipper å inhalere pulveret selv (vet ikke hva det heter)? og har du noen tips til andre astma medisiner som funker bedre? Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Du skriver at du trenger sterkere medisin og da antar jeg at du mener at din astma ikke er godt nok behandlet. Det finnes mange forskjellige astmamedisiner på markedet, men det som virker bra for en person, trenger ikke virke like godt for en annen med astma. Du må kontakte legen din slik at han/hun kan hjelpe deg med å finne ut hvordan astmaen din best kan behandles ut fra hvilke plager du sliter med i det daglige. Er ikke sikker på at jeg skjønner hva du mener med en metall ting til inhalering. Ved bruk av astmamedisin i sprayform, er det vanlig å sette sprayen på et type kammer. Da sprayer man inn i kammeret i den ene enden og puster inn medisinen gjennom en ventil i den andre enden.
Her kan du lese mer om astma

Ring oss gjerne på vår rådgivningtelefon 67 023 023 om du har ytterligere spørsmål før du får legetime.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal