Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Oppsigelse pga hjerneblødning

Hei, min mann ble rammet av en hjerneblødning juni 2015. Han har jobbet 100 % siden juni 2016. Nå har hans arbeidsgiver sagt at hvis ikke det skjer noen bedring lenger kan de ikke beholde han i jobben. Han går til logoped, men har kognitive utfordringer. Hvordan kan vi som familie forholde oss til dette utsagnet? Er det saklig oppsigelsesgrunn? Han jobber jo, men bruker noe mer tid på det han utfører av saksbehandling.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Oppsigelsevernet for arbeidstakere med helseproblemer er sterkt. Oppsigelsesvernet må ses i sammenheng med arbeidsgivers tilretteleggingsplikt. Er ikke den oppfylt vil normalt en oppsigelse ikke være sakelig og dermed ikke gyldig. Når det gjelder tilretteleggingsplikten, se diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 26:

tilrettelegging

Hvis han mener at arbeidsgiver ikke oppfyller tilretteleggingsplikten eller utsetter han for direkte eller indirekte diskriminering, kan kan få bistand av www.ldo.no

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar, Lunge, Rettigheter

Rett til assistent til turgåing?

Jeg er hjerte og lungesyk med hjertesvikt og 22 prosent lungekapasitet. Det jeg lurer på er om jeg kan få en hjelper til å være med meg på turer i det daglige? Jeg går tur morgen og kveld, dette gjør jeg for å holde meg så frisk som jeg kan. Jeg går mye alene men føler meg ikke helt trygg, noen sier at jeg har rettighet til å få en som kan være med meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den ordningen som er mest aktuell er støttekontakt (fritidsassistent). Det er kommunen som innvilger støttekontakt. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Trening og vektnedgang, litt høyt blodtrykk. Medisin?

Hei.Har 139/93 og 69 i puls i dag.. Er 120 kg.(Gått med 10 kg.) Kan eg fortssette å trene og gå. ned i vekt el.må eg ha bl.tr.medisiner for å fortsette min reise 'nedover' og for å kunne trene da bl.tr.nok vil øke i tillegg pga trening?Er 38 år.Ikkje hatt høgt bl.tr.før. Har PCOS.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du er godt i gang med trening og livsstilstiltak. Hvis du fortsetter den gode utviklingen, så  har gode muligheter til å få blodtrykket normalt uten medisiner. Jeg vil anbefale at du gir deg selv 3-6 måneder, og så vurderer medisin i samråd med din lege igjen. 

Hjerte/kar

Forebygge blodpropp

Hvis man har hatt blodpropp i en vene og bruker støttestrømper og tar en sprøyte Fragmin som forebyggende ved flytur. Har man da større risiko å få en ny blodpropp i tiden ( perioden ) etter at man har kommet hjem etter endt flytur tross disse forhåndsreglene ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Disse forhåndsreglene er noe av det mest effektive man kan gjøre for å forebygge blodpropp i leggen. Folk som ikke har hatt blodpropp, eller som ikke har økt risiko for å få blodpropp, trenger ikke slike tiltak. Men hos de som har hatt blodpropp tidligere, er dette gode tiltak.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trang pulsårer fra hjertet

Trang (hovedpuls)åre. Har fått vite at jeg har Trang åre, den som går fra hjertet og ned i kroppen. Leste at et av symptomene er lite kraft i beina, men ellers ingen oversikt over andre symptomer. Det er nyttig for meg å vite fordi jeg nå utredes for andre tilstander. Den er 50% innsnevret, og legen sa det er vanskelig å si hvor alvorlig det er. Hvordan avgjøres det? Er ikke nedsatt funksjonsevne pga langvarig tretthet alvorlig nok? Får jeg kun operasjon hvis det er livstruende? Er 32 år. Takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er en relativt sjelden tilstand, og det er barnekardiologene (eksperter på medfødte hjertefeil) ved de største sykehusene våre som har mest erfaring med såkalt coarctatio aortae  eller trang hovedpulsåre. Symptomene kan blant annet være høyt blodtrykk (på armene men ikke beina) og trøtthetsfølelse i beina. Grunnlag for operasjon avgjøres på bakgrunn av detaljer rundt din spesielle forandring, om du har andre ledsagende problemer ( f.eKs utvidelse av pulsårer før det trange området) og ikke minst på bakgrunn av blodtrykksfallet som er målt over det trange området. Du har antagelig gjort ultralyd og MR av hovedpulsåren for slik kartlegging. Jeg vil anbefale at du ber fastlegen din om å ordne en samtale/kontroll med hjertelegen som har hatt ansvar for utredningen for å diskutere om operasjon er aktuelt. Lykke til.

Hjerte/kar

Tungpust ved fremoverbøying. Overvekt og hjerteinfarkt.

Mannen min fikk infarkt nr. 2 i oktober. Han fikk to nye stenter (ble stentet ved infarkt nr 1 i 2010 også). Han er 30 kg overvektig ("mage"), 58 år og har diabetes type 2. Etter siste infarkt og stenting har han pusteproblemer når han bøyer seg (f.eks. skal knyte skoene). Har ikke problemer når han beveger seg ellers. Aktivitetsnivå er lavt men han går ca. 1/2 time hver dag. Trener ellers ikke. Han har ikke hatt slike problemer/ubehag før. De kom først etter hjemkomst fra sykehuset. Kan det være at den kraftige magen presser på stentene? Evt. hva gjør at han må trekke pusten dypt/sette seg etter han har bøyd seg? Med vennlig hilsen bekymret kone

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. En kraftig mage vil i utgangspunktet presse mellomgulvet opp og lage mindre plass til luft i lungene. Ved fremoverbøying vil mellomgulvet bli presset enda mer opp. Dette har nok ingenting med stentene å gjøre, men dersom din mann har hatt et større infarkt med tendens til hjertesvikt så vil fenomenet kunne forverres på grunn av væske på lungene. Jeg vil anbefale at dere snakker med legen om dette. En god plan for vektnedgang i samarbeide med helsepersonell vil være nyttig. Lykke til.

Hjerte/kar

Ekg forandringer som kan gi mistanke om infarkt.

Mitt siste EKG viste inferiort infarkt uten at min fastlege kommenterte dette. Hva betyr inferiort infarkt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Automatiske Ekg forandringer skal tolkes med forsiktighet og er i utgangspunktet kun veiledende for legens tolkning. Et slikt funn kan gi mistanke om at du har hatt et hjerteinfark i den nedre veggen av hjertet.  Mistanken styrkes hvis du har høy risiko for infarkt (arv, kolesterol, blodtrykk mm.) og hvis du har hatt episoder med brystsmerter/ubehag. Kontroll av Ekg og evt. Henvisning til hjertespesialist anbefales.

Hjerte/kar

Støttestrømper etter blodpropp

Hva mener dere om å bruke støttestrømper klasse 2 etter en blodpropp i en fot ? Bør man bruke dette daglig for ettertiden også ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Støttestrømper er ofte bra og beskytter mot hevelse i foten etter blodpropp. Dersom du ikke har problemer med hevelse så trenger du ikke å bruke støttestrømper. Det er også viktig å bevege ankler/fot og å legge føttene høyt ved anledning. 

Hjerte/kar

Genfeil og DCM. Kontrollopplegg?

Hei! Min far fikk diagnostisert dilatert kardiomyopati for ca fem år siden. Dette er også noe hans brødre har (4), ikke alle brødrene har blitt testet for dette. Det startet med at jeg målte hvilpulsen til min far, etter at en onkel gikk bort pga denne hjertefeilen. Målte hvilepulsen til min far på 30, så jeg ba han oppsøke lege. Det var da de fant ut at han hadde DCM. Han blir i dag godt oppfulgt med jevnlige sjekker. Fikk for noen år siden operert inn pacemaker. Ellers er han i veldig fin form.

Siden de antok at det var arvelig, ble vi alle barna sjekket. Det viste seg at jeg hadde denne genfeilen. I dag blir jeg oppfulgt hvert 3. år med hjerteultralyd. De fant at jeg hadde en veldig lav hvilepuls, den var helt ned i 38, og de spurte om jeg var veldig godt trent. Jeg er en jente på 24 år og i fin form. Trener jevnlig (3 ganger i uken ca) og spiser sunt. Ikke noe kjempesprek, midt på treet. Jeg synes det er veldig rart at jeg har så lav puls som de sier ikke relaterer seg til DCM.

Jeg er ikke bekymret over denne genfeilen, men synes jeg ikke får de svarene jeg leter etter. Om det skulle være en fare for at jeg utvikler sykdom, vil jeg helst vite det. Har vært i kontakt med hjertespesialist ved St.Olavs, men hun viste svært lite selv, måtte lese seg opp. Jeg skal på ny kontroll i år (sist var i 2014), men tviler jeg blir innkalt da det har vært dårlig informert sånn generelt.

Vet at ene søskenbarnet mitt blir oppfulgt hvert år med hjerteultralyd. Hvorfor er det slik at hun får hvert år, mens jeg bare hvert 3.?

Blir litt rådvill når jeg har såpass lav puls, i tillegg er jeg ofte kald på føtter. Om dette kan relateres vet jeg ikke..

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dcm kan ha flere årsaker og forløp. Kunne du ha skaffet og gitt meg mer detaljert informasjon om navnet på genfeilen tror du? Da kan jeg gi bedre svar. Dcm er generelt relativt enkelt å oppdage ved ultralyd, så det er betryggende at undersøkelsen var normal I 2014. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med sykehuset for å sikre at du står på listen for kontroll i år. At du blir kald på føttene har deldigvis neppe noe med DCM genet å gjøre.

Hjerte/kar

Risikabelt å fly hvis bruker fragmin?

Etter en blodpropp i leggen er det for risikabelt å fortsette å fly hvis man tar en sprøyte med Fragmin og støttestrømper eller bør man finne andre reisemåter en å fly ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan trygt fly hvis du bruker fragmin. Personer med lav risiko kan også fly uten å ta fragmin, men bør først ta en gjennomgang med legen sin i forhold til sykehistorien.