Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykksfall i søvne?

Hei, kan en få blodtrykksfall i søvne/liggende i seng? Fikk symptomer som kaldsvette og ble veldig slapp og blek i søvne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket er generelt lavere på natten enn på dagen. Men det gir vanligvis ingen symptomer.

At du har blitt kaldsvett og slapp i søvne kan skyldes mange ulike ting. Det kan være alt fra en kjip drøm til en infeksjon, eller annen sykdom i kroppen. Det er grunn til å ta slike symptomer på alvor.

Jeg tror det er lurt at du drar til legen din og får tatt en prat, undersøkelse og noen enkle blodprøver. Dette vil raskt avklare om det er noen grunn til bekymring eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteklaff-feil?

Hei, jeg er en ung jente på 23 år, tok en brystoperasjon for 5 år siden. Før jeg tok det nevnte legen at jeg har hjerteklaff feil eller han sa at klaffene ikke alltid slår riktig. Jeg har egentlig ikke hatt noe plager med det. Men meg tiden så merker jeg det mest ved at jeg puster tungt ikke i den grad at det høres. Og slik legen forklarte er feilen noen ganger. Men føler også at når jeg er aktiv, noe jeg er egentlig hverdag. Jeg sliter med at jeg blir svimmel og kjenner at blodsirkulasjon i kroppen ikke strømmer helt som det skal. Og jeg er da helt uslitt og trøtt under trening, jeg gjesper og føler meg utmattet. Etter alt jeg har lest meg til på nette og symptomer ved hjerteklaff feil, kan det egentlig stemme veldig fint. Jeg bare lurer på om det er farlig ? Og hva gjør det med min helse og min fremtid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver er nokså generelle og kan i grunnen passe med mange ulike sykdommer. Også hjerteklaff-feil. Det skal dog sies at feil i hjerteklaffene er veldig sjeldent hos unge mennesker. Noen få kan ha medfødte feil.

Jeg tror det beste for deg er at du får avklart hjertet ditt først. Be fastlegen din om en henvisning til hjertespesialist for å få utført en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Denne undersøkelsen vil med sikkerhet vise om det er noe galt med klaffene dine, og også evnentuelt hvor alvorlig feilen er.

Hvis det ikke er noe galt med klaffene eller hjertet, må legen din lete etter andre årsaker til plagene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls etter operasjon

Jeg ble operert for klaffefeil i juni 2016 (mitralklaffen). Samtidig ble det foretatt ablasjon. Etter operasjonen har jeg ikke hatt flimmer så legen sa jeg kunne slutte med betablokker (emconcor). Pusten ble øyeblikkelig bedre, men nå (etter en måned) har jeg veldig høy hvilepuls, et sted mellom 80 og 100. Det virker som den er jevn. Mitt spørsmål: Har det noen betydning at pulsen er så høy (den blir ikke veldig mye høyere ved trening) eller kan jeg fortsette uten betablokker? Jeg kan tillegge at jeg har en liten til middels lekkasje i aortaklaffen og en uttalt i tricuspidalklaffen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sluttet du med betablokker? I så fall kan det være en forklaring på at pulsen har gått opp igjen.

Det er ikke farlig å gå med litt høy puls i en periode. Men har man vedvarende puls opp mot 100 over flere måneder kan det "slite" på hjertet. Det er nok derfor lurt å se til at den kommer ned igjen. Helst ned mot 70.

En måned etter en operasjon er egentlig litt kort tid til å sikkert vurdere pulsnivået. Kroppen er fortsatt ikke helt restituert og dette kan holde pulsen oppe. En annen viktig årsak til høy puls er infeksjon eller blodpropp i lungene etter en operasjon. Men disse tilstandene vil gjerne også gi andre symptomer som feber eller tungpust.

Jeg vil anbefale deg å ta en tur til legen og ta en generell sjekk av puls, blodtrykk og noen enkle blodprøver. Hvis disse tingene er i orden og du ikke har noen spesielle plager, kan det være greit å se an i noen uker til for å se om pulsen kommer ned.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvor lenge bør jeg bruke eliquis etter blodpropp?

Jeg har fått blodpropp i leggen og skal gå Eliquis 5 mg 2 tabletter i 3 mnd. Etter endt behandling kan jeg gå på f.eks 2,5 mg pr. dag i tiden framover som forebyggende behandling ? Synes dette var en skremmende opplevelse og er redd for at jeg får en ny blodpropp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forskning og praksis tyder på liten sjanse for ny blodpropp etter tre måneder dersom du ikke er såkalt høyrisikopasient og ikke er utsatt for spesielle risikosituasjoner (flyging, kirurgi mm). Så anbefalingen er å slutte helt med eliquis etter 3 mnd. dersom du ikke har spesielle risikofaktorer. 

Hjerte/kar

Flyging etter blodpropp?

Hvor lang tid etter en blodpropp i foten bør man vente med å fly ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du kan starte med aktivitet og i prinsippet fly når blodfortynnende behandling er startet, men ta hensyn til smerter og hevelse. Dersom du ikke bruker blodfortynnende fast, kommer det an på sykehistorien din om du bør ta ekstra medisin forebyggende ved flyging.

Hjerte/kar

Trening etter blodpropp

Når starter man med trening etter blodpropp i vener ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan starte med aktivitet så snart blodfortynnende behandling er startet, men det er fornuftig å begynne litt gradvis og ta hensyn til hevelse og smerter.

Hjerte/kar

Trange årer i armer og ben?

Hei! Jeg ble bypassoperert August 2015. Har fått påvist 77% arealbegrensning i høyre halspulsåre. Har også fått påvist fortettning i årene i bena. Har den siste tiden vært plaget av at armene "sover" når jeg våkner om morgenen. Må slenge dem på utsiden sengen for å få blodomløpet i gang. I dag vedvarte dette i noen timer etter at jeg sto opp og jeg har tidvis kjent prikking i hånden/fingrene gjennom hele dagen. Kan det være tette årer i armen? Bør dette undersøkes? Evt hvordan gjøre det? Er 50 år. Mvh Engstelig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sykdommen som gir trange årer heter aterosklerose. Du har blitt bypassoperert, noe som betyr at du hadde atersklerose i hjerteårene. Du har også aterosklerose i halsåren på høyre side, og det samme er påvist i bena. Dette tyder på at store deler av blodåresystemet ditt er rammet. Årene i armene kan også være rammet, og det er grunn til å undersøke det videre. Du bør henvises til karkirurg for nærmere utredning. De har spesialutstyr som måler trykk og flyt i årene, og som kan si noe om de er trange.

Prikking, dovning og nummenhet i hender og armer kan også skyldes nervesykdom. Altså at nervene som går til hendene er utsatt for trykk (omtrent det samme som du opplever i bena når du har sittet på et gjerde eller på do for lenge). Det er viktig å avklare om det er nervene eller blodårene som er problemet hos deg, da behandlingen for de ulike vil avvike. Ta kontakt med fastlegen din og få deg henvist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Jente 19, har generelt høy puls....plutselig oppe i 125. Hva kan dette skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulsen varierer gjennom hele dagen. Når vi sover, ligger, eller sitter i ro er den lav. Og den øker med økende grad av aktivitet. Hvis du feks går fra å sitte til å gå eller løpe, vil pulsen øke. Men dette skjer som regel gradvis. Plutselige økninger i puls, feks at den spretter opp i 125, kan tyde på en underliggende hjerterytmeforstyrrelser.

Det finnes mange ulike hjerterytmeforstyrrelser og behandling avhenger av type. For at legen skal forstå hvilken type hjerterytmeforstyrrelser det er snakk om, må det tas et EKG mens du har den høye pulsen. Du bør gjøre følgende:

Oppsøk fastlegen din og fortell om symptomene dine. Fastlegen vil undersøke hjertet ditt, og ta noen blodprøver. Legen vil også ta et vanlig EKG. Videre kan fastlegen din henvise deg til hjertespesialist. Der kan det bli aktuelt med langtids-EKG og arbeids-EKG. Begge undersøkelsene brukes for å studere hjerterytmen nærmere. Iblant er det også nødvendig å gjøre en ultralyd av hjertet. Hjertespesialisten vil avgjøre det.

Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid