Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Skille mellom hjerteinfarkt og astmaanfall

Hvordan skiller dere angina/hjerteinfarkt og astmaanfall? En mann på over 50 år har hatt tette årer, lite hjerteinfarkt og alvorlige astmaanfall. Det er lett å tenke at smerter i brystet er angina, og pusteproblemer er astmaen. Men ved en del tilfeller lurer vi på om vi tar feil. Er vi usikker tas både nitroglyserin og astmamedisin. Det var nettopp et nytt tilfelle med kraftige brystsmerter. Tror ikke det har vært så kraftig etter utblokkingen. Nitroglyserin hjalp. Det går helt fint nå, så jeg vet ikke om det har noen hensikt å kontakte lege. Men jeg ønsker å vite mest mulig om sykdommene og hvordan jeg som pårørende bør tolke og takle de. Ikke minst når jeg bør ringe etter akutthjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ved brystsmerter som ikke responderer godt på nitro og varer > 15 min bør dere kontakte lege akutt. Hos de fleste anginapasienter er symptomene varianter av brystsmerter/klem/svie/snøring i brystet evt. mot hals/skulder/rygg/ve.arm. Noen pasienter har ikke brystsmerter, men blir tungpustet i stedet og da kan det være vanskelig å skille symptomene fra astmaanfall. Ved brystmserter bør dere forsøke nitro, ved kun pusteproblem er astmamedisin mest aktuelt. Det høres fornuftig ut å forsøke begge typene medisin hvis dere er i tvil, men husk at mye astmamedisin kan få opp pulsen og i teorien øke surstoffbehovet til hjertet slik at et anginaanfall kan forverres. Ved økende anginatendens bør dere uansett kontakte legen for en gjennomgang av medisiner og en vurdering av behov for videre utredning. Lykke til.

Hjerte/kar

Trener man sykemelding etter hjertekateterisering?

Trenger man sykmelding etter hjerte katarisering?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dersom du har gjennomført en ukomplisert hjertekateterisering så trenger du i utgangspunktet ingen sykemelding.

Hjerte/kar

Ung mann med brystsmerter

Hei! Jeg er en delvis aktiv mann på 24 år. For noen år tilbake hadde jeg mine første brystsmerter under en intens treningsøkt. Smertene var trykkende og skarp, men moderat. Jeg vurderte "anfallet" som et tegn på dårlig kondisjon, men tok likevel turen til kardiolog for en belastnings EKG. Jeg fikk ikke smerter under testen. I senere år har jeg fått ubehagelige fornemmelser av harde hjertebank, plutselige anfall av rask puls, og noe som kan minne om en kompensert ekstrasystole, da påfølgende kontraksjon er veldig sterk. Belastnings smertene dukker fortsatt opp under harde treningsøkter, med et smertenivå som krever at jeg avbryter økten. Smertene forsvinner da etter noen minutter. Jeg har også blitt svært sensitiv mot koffeinholdige drikker. Jeg har sluttet med kaffe og energidrikker da dette fører til en ganske sterk tremor i hendene, og "kriblefølelse" i kropp generelt. Det skal også sies at jeg mest sannsynlig lider smålig av "medisinstudent syndromet", men alle nevnte symptomer er fremdeles markante og har vedvart over lengre periode nå. Håper dere har noen tips. Et nytt besøk hos kardiolog er også skrevet i kalenderen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Flott at du har hatt en normal sjekk hos kardiolog. Det betyr at det neppe er noe alvorlig galt med hjertet ditt. Husk også at sannsynligheten for at du i utgangspunktet skulle ha trange kransårer til hjertet (som årsak til brystsmerter) er meget liten gitt din unge alder. Andre, ufarlige årsaker til smertene er vesentlig mer sannsynlig og ganske vanlig hos unge idrettsfolk (f.eks. smerter relatert til mekaniske forhold i brystkasse ved fysiske anstrengelser og kraftig respirasjon). Hjertebank er vanlig og oftest ufarlig. Engstelse/bekymring forverrer gjerne symptomene. "Medisinerstudent-syndromet" er velkjent og noe mange har kjent på i perioder,- prøv å koble inn fornuft/sannsynlighetsberegning og ikke la engstelsen ta overhånd! Lykke til.

Hjerte/kar

Max puls og atrieflimmer

Hei. Spørsmål om høy kondisjonstrening trening og test av maxpuls. Kvinne 47 år,brystkreft 2006. Innlagt sykehus etter sterk hjerteflimmer etter puls trening 2012(ubehag med pust flere ganger under trening ca. 6 mnd.tid. Trodde dette skyldes dårlig kondisjon og overvekt). Ble da samtidig påvisk AV-blokk grad 2 (mulig bivirkning cellegift)? Går på Selo-zok 12,5 mg daglig. Sliter med litt lavt BT,men fungerer greit. Trener i dag gjevnlig kondisjon,men tørr ikke ta meg helt ut. Trener spinning og step. Liker også fjellturer,men kjenner litt "ubehag" (pust og hjertebank) i tyngre motbakker.Usikker på om det er ok å bare presse seg videre da, eller la det være? Ønsker også å ta maxpulstest,men usikker på om dette har noe for seg? Takk for eventuelle svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er dessverre slik at tendensen til atrieflimmer gjerne øker på etterhvert som vi blir eldre. Vi vet også at ekstreme treningsøkter kan være en av flere faktorer som kan utløse flimmer-anfall. I ditt tilfelle så har du en viss beskyttelse av selo zok. Som du kanskje kjenner til så er idrettsfolk noe mer utsatt for flimmer, men mange som har hatt slike anfall velger alikevel å trene på det nivået de trives med. I ditt tilfelle er nok sjansen for at du får et nytt anfall ved å presse deg liten, men antagelig noe høyere enn hos personer som aldri har hatt flimmer. Dersom du kjenner deg dårlig er det kanskje ikke et poeng å presse seg for hardt. Du må gjerne teste max puls om du føler at det er interessant, den vil nok være litt redusert hos deg på grunn av selo zok.

Hjerte/kar

Utredning for angina pectoris

Hei Jeg er 30 år og gravid i uke 21. Jeg lurer på om jeg kan ha fått angina pectoris. Dette ligger veldig til familien. Min mor har det, min onkel har det og min morfar hadde det (han måtte også få ny hjerteklaff). Min farmor hadde også dette.

Har etter graviditeten hatt flere "anfall". Disse har alle kommet når jeg enten har vært veldig stresset, fysisk aktiv (bratte bakker i rask gange funker dårlig) eller hatt psykisk påkjenning. Anfallet utarter seg som smerter i brystet. Jeg har vansker med å puste ordentlig og det eneste som får anfallet til å gi seg er å slappe av. Jeg klarer lettere kontrollere anfall som kommer fra fysisk aktivitet.

Var hos fastlege og hun tok en EKG, hadde ikke anfall når hun tok dette så min EKG var ok. Hvordan kan jeg gå frem for å bli skikkelig vurdert?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. De fleste anfall med ubehag i brystet er heldigvis ikke angina pectoris, og det er i utgangspunktet usannsynlig at du som ung kvinne skal få denne tilstanden. I enkelte slekter så ser vi imidlertid en overhyppighet av angina i ung alder, og dersom dine slektninger fikk sykdommen som unge så vil jeg anbefale at du diskuterer med fastlegen din en henvisning til hjertelege for videre utredning. Fastlegen din vil også vurdere din risikosituasjon i forhold til kolesterol, blodtrykk, blodsukker, evt. røyking og arv og om det foreligger tegn på andre tilstander som kan forklare plagene (f.eks. fra mage/spiserør). Uansett så er det viktig å prøve å slappe av så godt som mulig nå, og gjøre en ekstra innsats for å unnngå stress og større påkjenninger. Lykke til!

Hjerte/kar

Er LDL kolesterol på 1,5 OK etter 2 hjerteinfarkt?

Hei! Kan det vere farlig/uheldig å ha for lavt kolesterol? Har hatt 2 hjerteinfarkt i 2013 og 2014 og blir fulgt opp av fastlege og lipidklinikk. Står no på Albyl E 75mg Crestor 40 mg Selo-Zok 25 mg Ezetrol 10mg Måtte i oktober 2016 starte opp på Ezetrol 10 mg pga at ldl kolesterolet var stege til 2,1 Prøvesvar frå blodprøve tatt 02.12.16 S- kolsesterol 2,9 Triglyserid 1,10 Hdlkolesterol 0,8 Ldlkolesterol 1,5 Tenker då på om eg er overmedisinert? Er det ugunstig at det "gode" kolesterolet er så lavt? Lurer også på om eg i (sjeldne) tilfeller kan bruke Ibux 200/400 mg? T.d. så har eg influensa no og verker i heile kroppen, føler at det innimellom ikkje er nok med 1g Paracet. Kan eg supplere paracetten med ibux? Eller noko tilsvarande? Og om eg skulle f.eks få hovudverk og det kun er ibux å få tak i, kor "farlig" er dette som eingongstilfelle?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at LDL kolesterolet ditt har kommet under 1,8. Det er noen studier som tyder på at meget lavt kolesterol kan ha uheldige sider kanskje delvis fordi personer med slike kolesterol-verdier kan lide av avmagring og/eller andre sykdommer. LDL verdi på 1,5 bør være en fin verdi for deg. Du kan ta ibux 200 mg en sjelden gang iblant, men risikoen for blødninger (f.eks. i mage/tarm systemet) er noe øket når du bruker albyl-E. I første rekke så bør du forsøke paracet, evt paralgin forte ved sterke smerter

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk og puls

Hei, jeg er 60 år og har fått 2 stenter for 1 år siden sliter med blødninger som de ikke finner årsaken til annet enn at de mener det er de blodfortynnende medisinene eg går på som gjør det. Sliter nå med veldig varierende blodtrykk / hvilepuls. På kveldstid er jeg nede på 102/62 snitt, på dagtid 123/78. Nå har jeg episoder på hvilepuls på dagtid på 162/105 - 155/100 og har frysninger. Egne målinger blir ikke hørt på av min lege . Kun noen få skritt fra stua til gangen er nok så kan det ruse opp. Kan noe av dette ha en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor er blødningene? Kun i huden og fra nese etc., eller er det snakk om indre blødninger (i tarm)? Hvis det er indre blødninger må du undersøkes videre på dette.

Ett år etter stenting er det normalt å redusere på blodfortynnende behandling. Man går fra to typer medisiner, til kun én. Kanskje dette vil være nok for å stoppe blødningene i ditt tilfelle?

Variasjon av blodtrykk er normal. 102/62 på kvelden og 123/78 på dagtid er helt normalt.

Blodtrykket går opp når du beveger på deg eller anstrenger deg. Men verdier opp mot 162/105 av bare å gå i stua er i overkant mye. Det kan hende at det bør gjøres endringer på blodtrykksmedisinene dine. Jeg vil anbefale deg å få utført et AEKG med samtidig blodtrykksregistrering. Da får man et objektivt mål på hvordan blodtrykket ditt reagerer på aktivitet. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Råd mot arytmi

Jeg er en kvinne på 68 år, Jeg har hatt arytmi til og fra siden jeg var ganske ung. Dette er familiært. Høsten 2015 startet det opp igjen og stoppet ikke. Har fått undersøkelse hos kardiolog og fant ut at det ikke var noe galt med hjertet, men arytmi. Fikk da Selo-Zok 50 mg x 2 pr døgn. Dette hjalp de første mnd, men nå har det begynt igjen. Slitsomt. Det er verst når jeg holder meg i ro. Kan du komme med noen gode råd da jeg ikke ønsker mer piller. Jeg tar også medisiner for høyt kolesterol. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kommer helt an på hva slags arytmi du har. Er det feks atrieflimmer? Eller andre typer?

Uansett så er det endel ting man kan gjøre for å lindre plagene. Avhengig av hvilken type arytmi du har, kan du endre medisinene til noen andre tabletter. Ikke ta mer medisiner, kun andre typer. Snakk med legen din!

Ablasjon kan også være et alternativ hvis man er plaget til tross for medisiner. Ablasjon betyr at man brenner vekk elektriske baner i hjertet som forårsaker arytmien. Men igjen så avhenger dette av type arytmi.

Jeg synes du skal be fastlegen din henvise deg til kardiolog på nytt for en ny vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

CT koronar angio

AEKG er jo som kjent ikke en veldig sensitiv metode og CT koronar angio er jo av den grunn blitt veldig vanlig i mange land da det gir kardiologene mulig til å gi en mer velfundert vurdering. Man få jo også samtidig en vurdering av aorta. Hvor mange evt hvilke sentre i Norge utfører pr idag CT koronarangio?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

CT koronar angio er en avansert røntgenundersøkelse som undersøker hjertets kransårer. Den utføres i dag ved de største sykehusene i Norge. Tolkningen av denne undersøkelsen krever både erfaring og trening. Undersøkelsen har både fordeler og ulemper.

Fordelen er at den er såkalt "non-invasiv". Det betyr at kardiologen ikke trenger å innføre et kateter helt inn til hjertet for å undersøke årene, slik man gjør ved konvensjonell angiografi. Men sammenlignet med AEKG er CT coronar angiografi likevel mer "invaderende". Det injiseres kontrastvæske inn i årene, som kan skade nyrene eller gi allergisk reaksjon. Ulempen med CT koronar er at bildekvaliteten på de små blodårene dessverre ikke alltid blir god nok. Stråledosen er også en bekymring, selv denne har blitt betydelige redusert med de nye maskinene. Et annet problem er at dersom man finner en trang åre, kan man ikke gjøre noe med den der og da. Dette til forskjell fra konvensjonell angiografi, hvor kardiologen i samme seanse kan gå inn og åpne den trange eller tette åren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig hjerterytme

Hei jeg føler at hjerte mitt banker litt uregelmessig. Kjenner på det og føler det ikke banker som det skal. Har ikke noe serlige plager i bryste men har hatt. Har en puls fra 70-87. Jeg er redd det er arytmi eller noe sånt. Er det det? Hvor stor er sannsynligheten? Blir levetiden kort med arytmi eller økt risiko for en sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Følelsen av hjertebank eller uregelmessig hjerterytme er et veldig uspesifikt symptom. Det betyr at denne følelsen kan skyldes alt og ingenting. Hos unge mennesker er det uvanlig med arytmier. Som regel er det kun snakk om ekstraslag som alle har, og som nesten alltid er ufarlige.

Noen kan likevel ha en arytmi. Hos yngre mennesker er det vanligst med en såkalt supraventrikulær arytmi. Disse er oftest ufarlige, men kan oppleves som ubehagelige. De forkorter ikke livet. Behandlingen kan være alt fra ingenting, til tabletter og til "brenning" i hjertet hos de som er mye plaget. 

Det viktigste for deg er at du drar til legen og får tatt en hjertetest (EKG) for å se hva dette dreier seg om. EKG har mest verdi om det tas samtidig med at du opplever plagene. Da kan man se på EKGet om du har noen arytmi eller om det bare er en følelse du har. Det kan også utføres ekg som måler hjerterytmen din i flere dager. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid