Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Egenbetaling på sykehjem

Min kone fikk hjerneblødning i juni 2016, 75 år gammel, og har nå en langtidsplass på et kommunalt sykehjem. Det koster nesten hele hennes samlede pensjon. Hun var ansatt i en privat industribedrift med en liten tilleggspensjon derfra. Hvilke ytterligere utbetalinger kan hun gjøre gjeldende for å få litt mer lommepenger? Takknemlig for gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er regulert forskrift hvordan egenbetaling på sykehjem skal beregnes.

All inntekt tas med i beregningsgrunnlaget. Det betyr alle pensjoner, avkastning av formue og andre kapitalinntekter.

Beregning: 93634 (1 G) - 8000 x 75= 64225 + 85 % av all inntekt over 1 G.

Har beboeren hjemmeboende ektefelle skal det gjøres fradrag i beregningsgrunnlaget. Fradraget skal minst tilsvare de brutto pensjonsytelser ektefelle ville fått fra folketrygden dersom institusjonsbeboeren var død.

Dersom ektefelle mottar egen arbeidsinntekt eller pensjon fra folketrygden, skal de beregnede brutto pensjonsytelser reduseres krone for krone mot ektefelle/barns arbeidsinntekter og pensjon fra folketrygden.

I tillegg gjøres det fradrag med et beløp som tilsvarer 50 prosent av beboerens brutto offentlige pensjoner etter samordning og 50 prosent av beboerens brutto private pensjonsytelser.

Fradrag kan også fastsettes på grunnlag av hva som er rimelig ut fra vedkommendes inntekt og forholdene for øvrig.

Beboeren skal alltid sitte igjen med minst 25 % av G.

Er beboeren mot sitt ønske plassert på dobbeltrom, skal det dev beregningen av egenbetalingen gis et fribeløp av 38 300 kroner.

Fradraget beregnes etter at skatt og gjeldsrenter er trukket fra.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaffene

kan man leve normalt med forkalkning på hjerteklaffene

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Ja, man kan leve normalt med forkalkning på hjerteklaffene i mange år. Det kan påkomme forandringer over tid som kan gi plager som svimmelhet, tungpust og besvimelse, men man kan leve i mange år uten at man merker noe til disse symptomene.

 

mvh
Marita L. Bjerke

Allergi

Melkeallergi hos spedbarn?

Hei Vi har en sønn på snart 2 mnd. Da han var 1 uke gammel ble han innlagt på sykehus pga høy puls og veldig slapp, veldig trøtt og kaldsvettet til tider . Mens han lå der hadde han bla hvilepuls på 207 over tid, den lå høyere også 210 en sjelden gang. Det ble tatt ekg 2 ganger å ultralyd av hjertet 1 gang. Disse var fine. I forkant hadde de tatt blodprøver der som viste seg å være noe forhøyet (den var i forbindelse med hjertet). Virusprøver ble tatt, resultat var negativt . Etter den ble tatt fikk han veldig løs avføring,vi hørte å så "det bruset "som å åpne en brus. Veldig grønn også. Feber ble målt men hadde ikke da. Han ble friskmeldt etter 5 dg der,hvor det står uvelhet å tretthet på diagnose.

Forhistorie ang mat er at han ble lite ammet å fikk morsmelkerstatning pga jeg fikk ekstremt såre brystvorter. Jeg hadde paravirus og annet (bronkitt)i 1,5 mnd før han ble født.

Nå har gutten vært syk i en uke, veldig forkjølt. Ikke feber. Han er fornøyd innimellom og spiser bra. Han hadde gått ned i vekt når vi sist var hos helsesøster, før han nå ble forkjølt . Han har prikker som ligner på kviser i ansiktet å har endel magevondt,"jobber " mye å ynker seg før avføring/luft. Jeg lurer på, bør vi ta kontakt igjen ang hendelse med høy puls som han hadde? føler vel egentlig sykehuset ikke ga stødige svar, og ikke trygghet av ulike årsaker .

Kan han ha per nå melkallergi? jeg har holdt meg unna laktose en stund å han har ikke hatt grønn avføring. Men nå når han er forkjølt har han hatt blankt geleaktig avføring (1 gang) og ellers gul og løs. Han hadde også helt vannaktig men med gul farge,også en gang. Jeg vet man ikke skal henge seg opp i farge alene men summen av alt gjør meg litt bekymret.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er forståelig at dere er bekymret. Små barn som gråter og gir uttrykk for smerte og at de ikke har det bra, bekymrer foreldrene.

Små barn med forkjølelse svelger slim og snørr. Det kan gjøre at de enten kaster opp eller at avføringen blir slimete. Fargen på avføring preges også av hva han spiser, så fargevariasjon er normalt.

Melkeallergi er den vanligste matallergi hos de minste barna. Mistenker dere at han ikke tåler melk bør det utredes. Fastlegen kan henvise til barnelege eller allergologisk poliklinikk for utredning. Det er viktig å få visshet og viktig å skille ut hva som skyldes infeksjon og hva som ev er allergi.

Vil dere prøve melkefri kost i mellomtiden må han over på melkefri morsmelkserstatning. Dersom du fortsatt ammer og vil holde deg unna melk kan du heller ikke bruke laktosefrie produkter. De innholde melkeproteiner spm er årsaken ved melkeallergi. Les mer om kumelkeallergi hos små barn her.

Ønsker dere lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

lavt blodsukker og ekstraslag

Hei Kan ekstraslag skyldes svingende blodsukker? Jeg har i alle år vært plaget med det jeg tror er reaktiv hypoglykemi. De siste årene har jeg også vært svært plaget av ekstraslag. En typisk situasjon hvor ekstraslagene setter i gang er etter lunsj. Jeg er utredet for ekstraslag hos hjertespesialist og blitt erklært hjertefrisk. Jeg har den siste uken endret diett og spist slik det anbefales for de med reaktiv hypoglykemi. Og ekstraslagene har gått kraftig tilbake, nesten helt fraværende! Nå lurer jeg på om dette er helt tilfeldig eller om det finnes noen medisinsk forskning rundt sammenhengen? Mvh Kvinne 40 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 29. november 2017
Helge Istad, Overlege

Ved lavt nivå av blodsukker(hypoglykemi) vil kroppen reagere med økning i hjertefrekvens og økning i blodtrykket, særlig overtrykket(det systoliske blodtrykket). Det passer derfor godt med det du forteller at du blir mindre plaget med hjertebank når du klarer å unngå disse hypoglykemiepisodene.

Lavt blodsukker øker også faren for ekstraslag i hjertet. Det er absolutt ønskelig at du unngår disse episodene med hypoglykemi.

Hjerte/kar

Påvist hjertesvikt

Hei! Litt om meg selv: Hadde 2 hjerteinfarkt i 1994 i en alder av 34 år, det siste med hjertestans. Har att mange små hjerteinfarkt (antall 8-10) fram til 2008. Fikk et stort hjerteinfarkt i 2008 hvor jeg ikke var ved bevissthet når ambulansen kom. Eg har tatt arbeids EKG med kontrast i september d.å og fikk beskjed om at eg hadde hjertesvikt. Prøvesvaret viste EF 22% i hvile og EF 28% i aktivitet. Er denne testen noe å stole på? Er det andre undersøkelser min fastlege kan/bør henvise meg til? Må dette følges opp videre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 29. november 2017
Helge Istad, Overlege

De målingene du viser til av den såkalte EF-fraksjonen(som er hvor stor prosentvis andel av blodet i venster hovedkammer som pumpes ut i hvert enkelt slag) viser at du har hjertesvikt. Det er en tilstand som krever at man kan trenge flere typer av medisiner i kombinasjon for å hindre at hjertets pumpefunksjon svekkes ytterligere. Man kan og trenge råd i forhold til inntak av salt og væskemengde, og råd om hvilke fysiske aktiviteter man kan gjøre.

Undersøkelsen av EF-fraksjonen har du sikkert gjort hos en hjertespesialist. I dag har stort sett alle sykehus såkalte hjertesviktpoliklinikker, hvor pasienter med hjertesvikt skal ha rask og lett tilgang til kontroller og til konsultasjoner. Du bør snakke med din fastlege i forhold til oppfølging ved en hjertesviktpoliklinikk.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk om natten

Hei , min kone 41 år har nå besvimt for 2 gang i natt i løpet av 2 uker , hun har alltid slitt med lavt blodtrykk , men har kunnet levt et aktivt og bra liv med mye trening . Vi har tatt det som fins av blodprøver og tatt rønken av lunger og venter på tid for scaning av hode , hun har ofte kalde føtter når hun legger seg på kvelden , veldig kalde , hva skal jeg gjøre om vi får beskjeden jeg frykter mest , at de finner ikke noe unormalt , gode råd for å holde blodtrykket oppe nattestid , mottas med takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 29. november 2017
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket har en naturlig døgnkurve, hvor det normale er at blodtrykket er klart lavere om natten enn om dagen. Noen har i utgangspunktet lavt blodtrykk, og enkelte merker symptomer på svimmelhet, for eksempel når de reiser seg brått opp. Hvis man opplever å være svimmel når man går på toalettet om natten bør man sitte litt på  sengekanten før man går på toaletttet.

Det er ikke noen spesielle råd som kan påvirke blodtrykket slik at det blir høyere om natten, og det er heller ikke medisiner som ah denne virkningen.

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Har i over 2 mnd gått med en rekke plager som kvalme hver morgen, og skjelven i kroppen når jeg har stått opp. Ofte er pulsen høy om morgenen, jeg har alltid hatt lav og stabil puls ved 55. Men i det siste så har den blitt så varierende, kan sitte helt avslappet i sofaen, og merker bare en plutselig kvalme og svimmelhet og plutselig er pulsen på nesten 80. Dette er veldig rart og ubehagelig synes jeg. Er vandt med trening men i det siste har det vært ubehagelig da pulsen blir så høy, og tar lang tid før den går ned i gjen. Hva er det som har skjedd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke godt å si hva som har hendt, men det er i hvert god grunn til å utrede dette videre. Det er mange ting som kan påvirke pulsen. Både hormonforstyrrelser og hjerterytmeforstyrrelser kan være akutelle.

Jeg synes du skal begynne hos fastlegen din med generelle blodprøver og et vanlig EKG. Hvis dette er normalt kan man gå videre 24 timers EKG (som følger pulsen din gjennom et helt døgn) eller et arbeids-EKG (som ser hvordan pulsen din reagerer på fysisk anstrengelse).

Det er først når man har funnet korrekt diagnose at man kan gi passende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Roger pen - samtaleforsterker

Hei. Jeg har fått et spørsmål fra et medlem i HLF (mann, vet ikke alder)som lurer på om det er noen fare forbundet med å bruke Roger Pen - samtaleforsterker for hørselshemmede - sammen med pacemaker. Kan du du svare på det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På nettsidene til produsentene finner jeg ikke hva slags teknologi som brukes i signaloverføringen og det er vanskelig å gi et sikkert svar. Inituitivt vil jeg likevel tro at det trådløse signalet fra disse apparatene er så svakt at de neppe kan påvirke pacemakere. Jeg synes egentlig at spørsmålet bør rettes direkte til produsenten av apparatet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaffene

Er forkalkning på hjerteklaffene farlig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forkalkning på hjertet er ikke seg farlig og med alderen får mange slikt. Imidlertid kan slik forkalkning iblant føre til skade av klaffen. Den kan bli for trang eller lekke for mye. Da kan pasienten bli plaget av tungpust, brystsmerter, svimmelhet og besvimelse. Blir klaffen veldig skadet vil det gå utover hjertefunksjonen. Slike klaffer opereres hvis de gir betydelige plager.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Avsluttet Brilique

Hei! Jeg har gått på Brilique (90mgx2) i over ett år og min fastlege har nå tatt meg av. Jeg føler meg imidlertid svimmel (gjerne en gang om dagen, ofte mens jeg sitter). Lurer på om det kan ha å gjøre med at jeg har avsluttet med Brilique?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror neppe avslutning av Brilique har noe med saken å gjøre.

Brilique er en type blodfortynnende medisin. Den brukes gjerne i kombinasjon med Albyl-E i opptil et år etter et hjerteinfarkt eller stentbehandling av en kransåre. Denne kombinasjonen sikrer at åren ikke går tett igjen. Etter 12 måneders behandling er det ikke lenger fare for slik tetting og Brilique kan avsluttes. Pasienten fortsetter som regel med Albyl-E. Hvis en åre går tett får man hjerteinfarkt. Det vil da gi de vanlige symptomene på det: Brystsmerter, tungpust, kvalme, svette, uvelhet.

Svimmelheten din kan ha andre årsaker. Du bør ta det opp med legen for å få en generell sjekk.

Mvh

Wasim Zahid