Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Risiko for ny blodpropp etter gjennomgått blodpropp

Hvor stor er sjansen for å få en ny blodpropp i venene når du har hatt en fra før. Denne var i leggen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Risikoen for å få ny blodpropp avhenger av om den første var forårsaket av en underliggende tilstand eller om det ikke var noe underliggende.

Hos de med underliggende tilstand kan så mange som 50% få ny blodpropp.

Hos de uten underliggende tilstand kan så mange som 25% få ny blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsaker til blodpropp

Er det ofte at personer som ikke har grunn til å få blodpropp i leggen får det ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når en pasient får en blodpropp i leggen, ser vi alltid etter mulige underliggende årsaker slik at de enten kan behandles eller unngås i fremtiden. Her er noen av de viktigste årsakene til blodpropp i leggen:

Immobilisering. Hvis du blir sengeliggende i forbindelse med sykdom eller etter en operasjon, har blodet større tendens til å levre seg i årene og danne blodpropp. Derfor gis ofte blodfortynnende behandling til alvorlig syke pasienter som ligger på sykehus. Også etter operasjon gis det rutinemessig blodfortynning for å unngå blodpropp.

Enkelte sykdommer øker risikoen for blodpropp selv du ikke blir sengeliggende:

Kreftsykdom.
Hjerte- og lungesykdom.
Infeksjoner.
Betennelser som ved revmatisme.

Noen er genetisk mer disponert for å danne blodpropper enn andre. Dette kan sjekkes med blodprøver.

Svangerskap øker også risikoen for blodpropp. Spesielt hos de med fedme, alder over 35 år, røykning, dehydrering og store åreknuter.

P-piller og andre hormonbehandlinger kan også øke risikoen noe.

I rundt 25 til 50% av tilfellene klarer vi ikke å finne underliggende årsak.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Vagifem etter blodpropp

Kan man fortsette å bruke Vagifem applikator 10 mikrogram 2 ganger pr. Uke etter at man har hatt blodpropp i leggen og går på Eliquis i 3. mnd

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I medikamentbeskrivelsen står det at tidligere eller pågående blodpropp i en dyp vene (feks i leggen) gjør vagifem kontraindisert. Så hvis du skal følge anbefalingene fra produsentene, så kan du ikke lenger bruke Vagifem. Snakk med legen eller gynekologen din om andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Puls i håndleddet

Kan ikke alltid kjenne pulsslagene i håndleddet.Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er ikke alltid lett å kjenne pulsslag i de tynne håndleddsarteriene. Hos noen er det enklere enn hos andre fordi vi har ulik underhudstykkelse og størrelse på pulsårene. Dersom hjertet slår rasker er det mindre blod som pumpes i hvert slag, og da vil pulsen bli svakere. Enkelte rytmeforstyrrelser vil også gi svakere puls og det vil også dehydrering/for lite inntak av væske.

Hjerte/kar

Mange spørsmål etter gjennomgått operasjon for disseksjon av aorta.

Hei , jeg er pårørende kone til en mann på 47 år som for ca. 2 mnd siden fikk en akutt type A disseksjon i aorta ( tror det heter det ) Operasjon gikk bra og han er på bedringens vei. Han ( vi ) var på stor kontroll på Rikshospitalet nå nettopp og jeg sitter igjen med mye flere spørsmål enn svar. Finnes det noen jeg kan kontakte, bestille time hos, slik at jeg kan stille alle "dumme" spørsmål og som er ekspert på området ? Hilsen en litt engstelig kone.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at det har gått bra med din mann. Det er viktig at du får snakket grundig med en fagmann om dette, og det finnes ingen "dumme" spørsmål. Du kan selvsagt spørre fastlegen din og evt. be han om å ringe til en hjertekirurg dersom det er spesielle, tekniske ting som han ikke kan svare på. Du kan også bestille time til en privat hjertedoktor som nok vil ha noe mer erfaring med oppfølging av pasienter som din mann. Dersom dere skal ha flere kontroller på Rikshospitalet så vi jeg anbefale at du skriver ned alle spørsmål på forhånd og viser til kirurgen. 

Hjerte/kar

Cyclodextrin mot arteriosklerose?

Hei. Er Cyclodextrin allerede på markedet som medisin mot arteriesklerose?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Cyclodextrin er kjent for å kunne binde kolesterol i matvarer og brukes blant annet til å lage kolesterolfrie varer. Det brukes også bl.a. som kosttilskudd for å senke blodsukker etter stivelsesrike måltider.

Jeg ser at det er gjort museforsøk som antyder en mulig effekt på å fjerne kolesterol fra avleiringer i bodårer, men såvidt jeg kjenner til er det ikke publisert slike forsøk på mennesker og produktet er ikke på markedet som medisin mot arteriosklerose.

Hjerte/kar

Kortvarige brystsmerter og angst

Hei. Mann 34. Jeg sliter med at jeg noen dager plutselig får klemføle i brystet og føler en svimmelhet. Varer i 3 sekunder ish så går det over. Er henvist til hjertespesialist, men sliter nå med angst for å dø før timen. Bør jeg purre på timen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Alvorlige brystsmerter varer som hovedregel vesentlig lengre enn sekunder. Du er også ung slik at risikoen for alvorlig hjertesykdom er liten. Jeg vil anbefale at du prøver å slappe av på dette så godt som du kan, og tar kontakt med legevakten dersom du skulle bli verre. Det er selvsagt også mulig å ringe til hjertespesialisten dersom du føler behov for det.

Hjerte/kar

Brystsmerter, normale kransårer men reflux og mellomgulvsbrokk.

Var innlagt akutt på sykehus i oktober i fjor. Ble tatt ultralyd og EKG. Ultralyd viste til mulig tette blodårer. De gikk inn i hjertets via arm. Blodårer fine slapp stent. Men hjerteklaff var det feil på Har også gastroøsofagal refluks. Indremedisiner vil.ikke operere mellomgulvsbrokk som kan ha gitt meg smerter i bryst. Må.bruke 40mg X 2 Nexium. Er også astmatiker Er det virkelig umulig å få vekk brokken og hvorfor? Vi har på mors side hjerteproblemer og bror fikk infarkt 50 år men er bra i dag

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Bra at blodårene i hjertet ditt var fine. Operasjon av mellomgulvsbrokk er nok ikke mitt felt som hjertedoktor, - dette er det kirurgene som arbeider med. Operasjon av mellomgulvsbrokk er et stort inngrep, og jeg vil anta at de vurderer risikoen ved operasjonen som stor i forhold til mulige gevinster for helsen din.

Hjerte/kar

Ubehag i hals og skulder

Hei. Dame 44 år. Sykemeldt pga langvarig stress belastning. Påvist høyt Bt, 160/95. Mye ubehag hals og ut I arm. Men når ubehaget er verst er Bt normalt. Mye hjertesykdom på fars side. Blir bedre smerte hals ved nsaid prep. Kan komme ved hvile eller arbeid. Varierer. Hva kan årsaken være. Stoffskiftet og annet er sjekket. Kun lab D vit og kalsium. Mvh dame 44 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan være flere årsaker til ubehaget. Etter mye stress er det vanlig med smerter i muskulatur i brystkasse, nakke og skuldre. Nsaid preparater kan lindre ved muskelsmerter. Slik som du beskriver symptomene, og med risiko i form av høyt blodtrykk,  arv og stress kan må man også ha muligheten for hjerteproblemer med seg, selv om dette er relativt uvanlig hos en ung kvinne som deg. Jeg vil anbefale at du diskuterer symptomene dine med legen din og så får hun vurdere om du bør henvises til hjertesjekk.  Ved sterke eller økende symptomer bør du ta kontakt med legevakten.