Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaffene

Er forkalkning på hjerteklaffene farlig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forkalkning på hjertet er ikke seg farlig og med alderen får mange slikt. Imidlertid kan slik forkalkning iblant føre til skade av klaffen. Den kan bli for trang eller lekke for mye. Da kan pasienten bli plaget av tungpust, brystsmerter, svimmelhet og besvimelse. Blir klaffen veldig skadet vil det gå utover hjertefunksjonen. Slike klaffer opereres hvis de gir betydelige plager.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Avsluttet Brilique

Hei! Jeg har gått på Brilique (90mgx2) i over ett år og min fastlege har nå tatt meg av. Jeg føler meg imidlertid svimmel (gjerne en gang om dagen, ofte mens jeg sitter). Lurer på om det kan ha å gjøre med at jeg har avsluttet med Brilique?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror neppe avslutning av Brilique har noe med saken å gjøre.

Brilique er en type blodfortynnende medisin. Den brukes gjerne i kombinasjon med Albyl-E i opptil et år etter et hjerteinfarkt eller stentbehandling av en kransåre. Denne kombinasjonen sikrer at åren ikke går tett igjen. Etter 12 måneders behandling er det ikke lenger fare for slik tetting og Brilique kan avsluttes. Pasienten fortsetter som regel med Albyl-E. Hvis en åre går tett får man hjerteinfarkt. Det vil da gi de vanlige symptomene på det: Brystsmerter, tungpust, kvalme, svette, uvelhet.

Svimmelheten din kan ha andre årsaker. Du bør ta det opp med legen for å få en generell sjekk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls, ikke effekt av isoptin

jeg har hatt 2 anfall med 1 måneds mellomrom med gallopperende hjerte med puls i 215 hvor jeg er blitt kjørt til sygehuset med full utrykning. anfallende har vart i 1 -1 1/2 time og har blitt stanset av sygehuslegen i mottaket med en sprøyte inneholdende adrnosin som umiddelbart stopper flimmeren. har fått medisin isoptin som skal tas ved anfall men den virker ikke. må på sykehuset. har fått angst og sover dårlig om natten. føler at hjertet slår raskere om natten. finnes det andre anfallsmedisiner som virker bedre enn isoptin;.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes flere ulike medisiner å velge mellom for å hindre eller stoppe et anfall med hjerterytmeforstyrrelse. Hvilken medisin man skal velge avhenger av hvilken type forstyrrelse det er snakk om. Hvis du får anfall ofte, og stadig må på sykehuset, bør du kanskje heller settes på forebyggende medisin som du tar hver dag. Da minker sjansen for at du får anfall. Dette må legene dine bestemme. Kontakt fastlegen din for å få en vurdering rundt dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

D-dimer og blodpropp

Ved en ren tilfeldighet ble det avslørt at jeg hadde DVT i leggen. Dette ble avslørt ved en D-Dimmer på legekontoret. Ble senere henvist til ultralyd som bekreftet blodproppen. Hadde ikke symptomer som skulle tilsi at jeg hadde en DVT, og denne ble oppdaget ved en ren tilfeldighet. Nå viser det seg at mitt legekontor har vært tomme for D-Dimmere i flere mnd. De vet heller ikke når de får ny forsyning av disse. Dette synes jeg er litt skummelt, hvis man skulle trenge en for for å bekrefte eller avkrefte en DVT. Er det mangel på D-Dimmere over hele landet eller er dette bare lokalt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til om det er noen generell mangel på D-dimer-prøven i landet. Hvis en prøve er viktig for å avklare en diagnose, og legekontoret ikke har prøven tilgjengelig, er det vanlig å henvise pasienten til det lokale sykehuset for å få tatt prøven der.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåre og hjerteklaffer

Kan en utposing 50mm på hovedpulsåren ha noe å gjøre med hjerteklaffene? Og er det mer risikabelt med operasjon av hjerteklaff med utposingen? Har røyket bare elektroniske sigaretter siste 3,5 år etter å ha vært stor-røyker i mange år. Mann, 70år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kommer litt an på hvor på hovedpulsåren utposningen sitter. Hvis den sitter i området like etter avgangen fra hjertet, kan en slik utposning føre til lekkasje i aortaklaffen. Kirurgene vil helst ikke operere inni brystkassa for mange ganger. Hvis en pasient har både en utposning og en klaffefeil, prøver man gjerne å reparere samtidig under samme operasjon. Jo mer man må gjøre, jo mer risikabelt blir det, men det er likevel å foretrekke enn å gjøre flere operasjoner. Det må også sies at selv om operasjon av utposning og klaff kan bli en omfattende operasjon, så er det idag likevel en rutinesak. Med gode forberedelser er operasjonen trygg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk på legevakten

Hei ! Var på legevakten med mannen i går. Han hadde pusteproblemer, svimmel . Han går på blodtrykk medisin( siden 18 års alderen,nå 56) viste seg at blodtrykket var høyt 185/91. Kan han ta en ekstra tabelltoppen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan dessverre ikke svare direkte på hva han bør eller ikke bør gjøre. Slike spørsmål må rettes til behandlende lege. Jeg kan kun gi generell informasjon.

185/91 er ikke dramatisk høyt, men hvis trykket ligger på det nivået generelt kan det være grunn til å justere på medisineringen. Men hvorvidt dosen bør økes eller om han heller skal få et annet middel i tillegg må legen hans bestemme.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaff

Er forkalkning på hjerteklaffer farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei

Forkalkning på hjertet er ikke seg farlig og med alderen får mange slikt. Imidlertid kan slik forkalkning iblant føre til skade av klaffen. Den kan bli for trang eller lekke for mye. Da kan pasienten bli plaget av tungpust, brystsmerter, svimmelhet og besvimelse. Blir klaffen veldig skadet vil det gå utover hjertefunksjonen. Slike klaffer opereres hvis de gir betydelige plager.

Du kan lese mer om klaffefeil på våre nettsider

Mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Kosthold

Normalt alkoholinntak?

Vi lurer på hva ekspertene synes om våre alkoholvaner. Vi, et middelaldrende par, har bodd flere år i utlandet, og helt klart tatt med vanene hjem. Vi drikker alkohol 4-5 ganger i uken. Vi drikker 1-2 flasker vin hver gang og ofte et par øl i tillegg. Er dette virkelig så ille, i andre land enn Norge er det jo ganske vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. november 2017
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om dere har et inntak av alkohol som svarer omtrent til en flaske vin fem dager i uken. Dette tilsvarer omkring 20 units alkohol/uke. Det er forskjellige angivelser i forskjellige land i forhold til hvor mye alkohol som angis som øverste forsvarlige mengde sett fra et helsesynspunkt. I Norge sier man en units/dag for kvinner og to units/dag for menn. Kvinner tåler mindre fordi de i magesekken har mindre av et enzym som omdanner alkohol. En unit alkohol er ett glass vin, en halvliter øl eller en drink. I England sier man at man bør drikke mindre enn 21 units/uke. I forhold til sykdommer er det bedre å fordele inntaket av alkohol enn å drikke veldig mye f.eks. i helgene. Ved et langvarig høyt inntak av alkohol øker risikoen for alvorlige sykdomer som hjerneslag og hjertesvikt, i tillegg til at flere former for kreftsykdommer øker ved stort alkoholforbruk.

Hjerte/kar

Dele opp Candesartan-dosen

Jeg bruker Candesartan 8 mg. Kan jeg ta 4 mg på morgenen og 4 mg på kvelden? Jeg føler at blodtrykket mitt er mere stabilt da. Kontrollerer blodtrykket med hjemmemåling, da jeg lett får kontorblodtrykk på legekontoret. Når jeg tar 8 mg på morgenen føler jeg at blodtrykket mitt kan bli litt for lavt

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. november 2017
Helge Istad, Overlege

Den blodtrykkssenkende medisinen candesartan finnes som tabletter i både 4 mg og 8 mg - styrke. Det høres ut som du opplever ubehag når du tar 8 mg om morgenen, og du kan utmerket vel ta en 4 mg tablett morgen og en kveld.

Hjerte/kar

Alternativer til kolesterolsenkning?

Hei, jeg har 7 i samlet kolesterol verdi. Har gått noe ned den farlige delen etter hva fastlegen har gitt tilbakemelding på etter blodprøve. Før kunne jeg kjøpe Hypocol på kosthold butikk, men ikke lengre, nu er det fastlegen som må skrive ut resept osv. Før bestilt jeg også på nett til halve prisen av apotek, dette går ikke lengre. Jeg har spurt fastlege om jeg kan få blå resept, men nei. Jeg er arvelig belastet fra min mor med høyt kolesterol, fastlegen sier jeg må først prøve legemiddel for nedsenkning av kolestereol før han kan skrive ut blåresept til meg. Det koster meg kr 348,00 i mnd.. dette og dvergpalmeprodukt koster kr 750,00 i mnd. Jeg er pensjonist. Har du forslag til annen løsning?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. november 2017
Helge Istad, Overlege

I de nye norske retningslinjene for kolesterolsenkende behandling har alle med totalkolesterolverdi over 7.0 mmol/l rett til kolesterolsenkende medisiner som f.eks. statiner på blå resept.

Med økende alder betyr kolesterol noe mindre som risikofaktor for å få hjerte- karsykdom, så hvis man er godt over 70 år gammel og ikke har fått hjerte- karsykdom så er det ikke alle  med noe høyt koelsterol som trenger kolesterolsenkende behandling.