Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy puls etter klaffeoperasjon

Jeg har "galopperende" puls etter klaffeoperasjon. Har skiftet aortaklaffen tre ganger. For 15 år siden fikk jeg en mekanisk klaff. Den var i ferd med å gro igjen. For 6 mnd siden ble den skiftet med en fra gris. Det var da stor bakterieflora på / rundt den mekaniske. Griseklaffen grodde helt igjen på bare 3 uker og jeg ble hasteoperert og fikk ny av kalv. Den fungerer. Men jeg har veldig høy og varierende puls. Har pulsklokke. Tidligere var hvilepulsen på drøyt 50. Nå spretter den opp og ned hele tiden mellom ca 70 og 130 i løpet av under et minutt. Det høyeste jeg har målt er 178. Det er veldig ubehagelig. Jeg er 63 år og i full jobb. Har en stillesittende kontorjobb. Er det noe som kan gjøres for å stabilisere pulsen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først må man finne ut hva slags rytme du har. Kan det tenkes at du har en hjerterytmeforstyrrelse som gjør pulsen høy? Atrieflimmer (hjerteflimmer) kan forekomme etter en operasjon. For å sjekke dette må du få tatt et EKG i det pulsen er høy, slik at rytmen kan analyseres ordentlig. Du bør oppsøke fastlegen eller legevakt i det pulsen er høy. En annen mulighet kan være å få utført 24 timers EKG. Da blir pulsen regsitrert gjennom et helt døgn og evt perioder med høyt puls kan fanges opp. Først når man vet hva som er årsaken til den høye pulsen, kan man snakke om stabiliserende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter magekreft

Hei. Jeg har fått ventrikkelkreft og gått på fire 5FU med oxoplatin kur. Måtte avslutte kuren pga lave neutrofile og nå gått over på flirikur. Jeg trener normalt mye på Elixia med dans, puls og styrke 3 ganger i uka og går mine 10 000 skritt 2-3 ganger. Ellers lange sykkel/skiturer i helgene. Kan jeg trene normalt under og etter kurene mtp hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Magekreft og påfølgende behandling kan være tøft for kroppen. Pasienter reagerer ulikt på dette. Noen føler seg ikke svekket og kan fortsette å trene, mens andre blir så slitne og svekkede at de knapt orker tanken på trening. For de som føler seg i stand til å trene, er trening ingen ulempe, snarere kan det ha positive effekter.

Vedrørende spesifikt effekten av 5FU og Oxoplatin på hjertet:

Disse midlene kan i svært sjeldne tilfeller ha en negativ effekt på hjertet, men det er ikke vanlig. Hvis du opplever plager som brystsmerter, hjertebank, tungpust og svimmelhet/besvimelse, er det viktig at du sier i fra til legene dine slik at de kan sjekke hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stikking i ryggen og brystet

hei! eg er 20 år gamal gut, og i går når eg skulle sette middagen på bordet, så skulle eg ta vatn i eit glass for eg var veldig tørst. plutseleg begynte det å stikke litt i ryggen på huda. og det begynte å stikke fleire plassa på ryggen, og det vart så voldsomt at det begynte å stikke på ryggen og på magen og brystet, og også av dei stikka begynte det å klø noko forferdeleg, og det vart rødt rundt der det stakk, så heile magen og heile ryggen var heilt rød av mange raude rundingar. eg vart også rød i øvre panna. Eg veit ikkje heilt kva det er. Men har fått lignande prikkingar, utan å bli rød når eg har vore stressa og ubekvem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette er. Kanskje en allergisk reaksjon? Jeg synes du skal oppsøke lege for å få sjekket dette nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kosttilskudd ved aortastenose

Jeg er ei dame på 68 år, og har fått påvist aortastenose. Jeg bruker k2 vitaminer og omega 3. Lurer på om jeg kan fortsette med det, eller om det forverrer sykdommen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Omega3 og vitaminK vil ikke påvirke en aortastenose. Verken i positiv eller negativ retning. Du kan trygt ta tilskuddene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Albyl E etter hjerneblødning

Hadde i 2002 en hjerneblødning, og har nå fått beskjed om å ta en koronar angiografi. I denne sammenheng blitt bedt om starte med AlbylE. Dette gikk jeg på før hjerneblødningen i 2002. CT angio viste ingen aneurismer eller malformasjoner, kun rester av hematom linsekjerne på venstre side. (Iflg. journal). Er det trygt å begynne med AlbylE. Forsto at dette nærmest var et krav for å få gjennomført koronar angiografi.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet. Hjerneblødninger kan være mye ulikt. Både type, alvorlighetsgrad og årsak varierer. Hvorvidt det er trygt å starte med Albyl-E etter en slik hendelse er også vanskelig å si. Det finnes ingen generelle anbefalinger og hver pasient på vurderes individuelt med tanke på risiko og nytte. Intuitivt kan man tenke seg at risikoen sannsynligvis er liten om du bruker Albyl-E i bare noen dager før angiografien, men jeg kan ikke svare på dette sikkert. Den beste til å svare på dette er en lege som kjenner tilstanden din i detalj. Jeg ville spurt legen som har henvist deg til angiografi.

Hvis det viser seg at du har syke kransårer på hjertet, vil du trenge Albyl-E eller lignende blodfortynning uansett. Da må man i hvert ta stilling til dette dilemmaet.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Blitt ufør og har ferie til gode

Er blitt ufør, men har noen feriedager tilgode. Kan jeg få disse utbetalt i lønn da jeg ikke har mulighet til å ta disse ut i ferie?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er arbeidsforholdet opphørt, skal feriedager som ikke er avviklet utbetales som lønn.

Er oppsigelsestiden på tre måneder eller lenger, kan arbeidsgive kreve at ferie avvikles i oppsigelsestiden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Datter med diaré etter spising

Datter på 17 år som er under utredning pga diare som har vart i 8 måneder. Har vært på sykehus og tatt alle prøver vedr. gluten allergi, laktoseintoleranse og mange andre. Har også tatt ultralyd av mage. Fikk nå svar og de sier alt er bra, og alle hennes verdier er også bra. Men hun har jo fremdeles diaré. Skal ha time igjen men hva kan være veien videre her? Det var jo derfor hun ble sent til sykehus også fordi alle verdiene hennes var bra og fastlegene ikke visste hva han skulle gjøre. Hvis jeg kommer på timen og de sier det ikke er mere å gjøre, er det ikke noe flere ting vi burde spørre etter? Man kan vel ikke leve med å ha diarre hver gang man spiser. Prøvde i våres også glutenfri og lakosefri kost over 3 mnd, det ga litt bedring, men hun ble ikke helt bra. Hun har også 50% lungekapasitet, pollenallergi, asthma, født prematur og dysmatur, skoloriose.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det høres ikke greit ut.

Vedvarende diare er svært ubehagelig og kan ha mange årsaker. Noen synes å være utelukket gjennom de undersøkelsene som er gjort. Laktose og gluten er det føsrste man mistenker i voksen alder. Det er skjelden andre allergier dukker opp så sent. Hva med fruktosemalabsorbsjon? Da er det visse typer frukt som kan være årsaken. Om det ikke er vurdert bør dere be om det.

Er det tatt avføringsprøve for å sjekke om det er bakterie, virus eller parasitt? Det er spesielt viktig om hun har vært i tropiske støk og kan ha blitt smittet der.

Ønsker dere lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Hei!
Jeg plages mye med hodepine og blodtrykket er veldig høy 161/91 P59 185/101. Hver gang at legen tar blodtrykket er det veldig høyt hele tia. Jeg har vært hos legen 3 ganger og legen har ikke gjort mye. Ikke noe medisiner unntatt at hun har sendt henvisning til sykehuset og æ får ikke MR før den 5/1. Nå er jeg sykemeldt i 18 dager. Hvis du var min fastlege hva kan du anbefale eller hva kan du gjøre med meg? Hver gang jeg har hodepine jeg kvalm og føler meg å kaste opp!!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 24. november 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hvis jeg hadde vært din fastlege, ville jeg utredet ditt blodtrykk med en 24-timers registrering, for å finne ut hvordan trykket ligger gjennom hele døgnet og vurdert blodtrykksbehandling ut fra denne vurderingen. Hvis blodtrykket du beskriver er representativt for deg, så er det for høyt, og behandling bør iverksettes. 

Man kan ha hodepine av forhøyet blodtrykk, men det er ikke nødvendigvis slik at hodepinen du beskriver, har sammenheng med blodtrykket ditt. Hodepine kan også ha andre årsaker. Jeg regner med at du er henvist for en MR av hodet ditt, som et ledd i utredningen av hodepinen, og det høres egentlig fornuftig ut.

mvh
Marita L. Bjerke

 

Hjerte/kar

Stramming i kjeven, høy puls.

Kjeven begynner å stramme seg,pulsen øker kraftig. Må tisse flere ganger under dette og dette kan vare fra 30 min. til 2timer. Har på på følelsen at det presser i bryste.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For meg som er hjertespesialist høres dette ut som alvorlige symptomer som kan skyldes hjertesykdom. Jeg synes du skal kontakte legevakt eller ambulanse neste gang det skjer, eller bestille time hos fastlegen før det kommer igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter stent

Var i desember i fjor og fikk satt inn stent i en av de store årene. Det gikk veldig bra. For en tid tilbake har eg fått vondt i venstre side i brystet, det kommer og går. Nå er det et par uker siden sist. Denne vondten hadde eg ikke før stenten. Eg har også begynt å få smerter i armene slik som før stenten. En annen ting, som eg ikke har hatt før i senere tid, er at i brystet kjennes det ut som om eg har løpt et godt stykke. Og eg føler meg andpusten. Er dette noe eg bør fortelle legen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes absolutt du skal ta opp dette med legen din. Brystsmerter etter gjennomgått stentbehandling kan ha ulike årsaker. Hos noen er årsaken bare selve stenten. Det kalles stent-smerter og er ufarlig. Men hos andre kan det mer alvorlige årsaker. En stent kan gå tett, og da får pasienten gjerne kraftige plager som ved et hjerteinfarkt. En annen mulighet er at det finnes andre årer som også er trange og som ikke ble behandlet. Kanskje er det de som gir smertene nå? Det kan selvfølgelig også være helt andre årsaker til brystsmerter, som feks muskelsmerter, spiserørsplager, lunger osv. Som du skjønner er det viktig å få dette avklart. Snakk derfor med legen din!

Mvh

Wasim Zahid