Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pulmonal hypertensjon

Har pulomnal hypertensjon og harden siste ttiden hatt mye ekstra slag fra hjertet og intens hodepine. Lett spasertur kan ende med oppkast. Er mye i hvile pga at jeg får lett ekstra slag fra hjertet. Ekstremt mye kvalm.er dette tegn på én endring av sykdommen i negativ retning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulmonal hypertensjon er en såpass spesiell sykdom at det er best for deg å ta opp dette med kardiologen som følger deg opp. Symptomene du beskriver er generelle og kan skyldes mye ulikt, også endring i sykdommen. Jeg synes det derfor er best at du kontakter spesialisten din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst for hjertesykdom

Hei. Jeg er en kvinne på 38 år som sliter med angst for hjertesykdom. Jeg driver med stadig monitorering av pulsen min, og er bekymret for både lav og høy puls. Har hvilepuls som varierer mellom 68 og 55, og blir alltid redd når den er for lav. Kan sitte ved kontorpulten min på jobb med 60 i puls, er ikke dette alt for lavt på jobb? Er 169 cm høy, veier 68 kg, sluttet å røyke for 2 år siden, og fram til for 3 måneder siden, trente jeg 3 ganger i uken. Nå er trening blitt "farlig" fordi jeg vil ikke overanstrenge hjertet. Er redd for puls over 130. Var hos kardiolog for 3 år siden. Tok EKG, belastnings-EKG og ultralyd av hjertet, alt dette var fint ifølge legen. Har slitt med litt høyt blodtrykk, 150/90, og er bekymret for at dette kan være farlig. Hvordan skal jeg gripe an denne angsten for hjertesykdom, er det noe jeg reelt trenger å bekymre meg for ? Mvh B.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på informasjonen du sender, ser jeg ingen grunn til bekymring med tanke på hjertesykdom. Du har helt normal hvilepuls og 60 er ikke for lavt. Hvilepuls er både genetisk betinget og avhenger av form. De som er veltrent har gjerne lav puls. Mange kan ha hvilepuls ned mot 40-tallet uten at det er noe galt med hjertet. Hos deg er 130 i puls ikke for høyt heller. Du kan trygt trene med høyere intensitet og gjerne presse pulsen høyere hvis du vil. Din makspuls ligger et sted mellom 180 og 190 og du kan fint trene med puls opp mot 160-170 i intervaller. Blodtrykket ditt ligger nok i øvre sjikt, men det er ikke nok med en enkeltmåling for å si noe sikkert om det. Det bør gjøres flere målinger, og gjerne 24-timersmåling. Først da kan man avgjøre om trykket ditt bør behandles med medisiner.

Hvordan du skal gripe an angsten for hjertesykdom er ikke lett å si. For mange er det nok å få en bekreftelse på at alt er i orden. Du er allerede godt undersøkt og testene viser at du har et friskt hjerte. Hvis du føler at dette ikke er betryggende nok, vil neste trinn være å snakke med en psykolog som kan hjelpe deg med å bearbeide tankene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trykk i brystet

Hei. I den siste tiden (høst/vinter) harjeg av og til når jeg våknet på natten hatt trykk for brystet. ikke direkte vondt, men ubehagelig. Det gir seg etterhvert. Kan også bli litt "trangpust" på dagen. Jeg har forhøyet kolesterol (ca 7 det dårlige). Det gode har litt bedre verdi. Blodtrykket er ok. Det er hjerte-karlidelser i familien. Bør jeg foreta meg noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver du kan ha press i brystet i hvile, har betydelig forhøyet kolesterol, og at det er hjertesykdom i familien. Dette gjør at det ringer noen alarmklokker hos meg. Symptomene du beskriver kan godt skyldes hjertesykdom. Jeg synes du skal sees på av lege raskt. Derfor bør du oppsøke enten legevakt eller får en rask time hos legen din. Hvis du får smerter som ikke går over etter 10 minutter bør du ringe 113.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

EF og hjertet.

Hva er normal EF - hjertets pumpekapasitet for en kvinne på 70 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

EF står for "ejeksjonsfraksjon" og er et mål på hjertets pumpeevne. Det angir hvor mye blod hjertet pumper ut for hvert hjerteslag. EF kan måles med både ultralyd og MR. Ulike hjertesykdommer kan svekke hjertets pumpeevne slik at EF går ned.

Normal EF ligger på 55% til 70%.
Lett nedsatt: 40% til 54%.
Moderat nedsatt: 35% til 39%. Alvorlig nedsatt: under 35%.

EF faller naturlig noe med alderen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet, høy temperatur

Hei. Er en jente på 18 år og lurer på noe som plager meg. Svimmelhet, økt puls og lav og høy temperatur om en an kommer plutselig en og en an dag. Er ikke hver dag, men kommer inn i mellom. Får ofte en slags panikk inn i meg og føler ut som jeg får en mindre hjertebank. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at du får dette sjekket hos fastlegen din. Det er ikke sikkert at det er noe galt med kroppen din, men det er likevel lurt å få sjekket det. Det kan hende du har forstyrrelser i stoffskiftet (sykdom i skjoldbruskkjertelen) som gir følelsen av høy temperatur og høy puls. Det kan også hende du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som kan trenge behandling. Videre bør man også ha evt psykiske årsaker i bakhodet. Alle disse tingene kan fastlegen din enkelt sette i gang utredning på. Hvis det blir behov for spesialist vil du bli henvist videre. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmel av Eliquis

Hei. Mann 45 år. Normal vekt og i bra fysisk form. Går på Eliquis 5 mg, siden mai 16. Men er konstant svimmel og ør i hodet når jeg bruker den. Dette avtar når jeg dropper tabletter noen dager. Legemiddelverket , helsenorge og apotek samt lege sier dette ikke er nevnt som bivirkning. Jeg er hypersensitiv mot medisiner. Måtte droppe kolesterolmedisin, blodtrykksmedisin , betablokker pga bivirkninger.

Tar Eliquis pga anfallsvis atrieflimmer men mest fordi dette er nevnt i førerkortforskriften på kl. 2 tung bil. Jeg jobber i et annet yrke men har kl. 2 å falle tilbake på ved ledighet om det skulle skje. Lege er inneforstått med mine valg på de jeg ikke tar, for her kan ikke fordeler oppveie ulemper med bivirkninger i min alder.

Har dere hørt om nevnte bivirkning av Eliquis 5mg 2 g daglig? Føler at leger ikke vil snakke høyt om bivirkninger dessverre.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi leger er svært opptatt av bivirkninger. Når vi gir en behandling så er det fordi vi vil at pasienten skal få det bedre. Vi må alltid balansere fordelene ved behandling opp mot ulempene av bivirkningene. Vi prøver derfor å gi de medisinene til pasienten som gir best effekt og færrest bivirkninger. Dette medfører ofte av man må prøve og feile litt for å finne frem til rett kombinasjon.

Jeg har heller ikke hørt at Eliquis skal gi svimmelhet. Du skriver at du har anfallsvis atrieflimmer. Dette er en tilstand som kan gi svimmelhet. Kan det hende at du egentlig er svimmel pga flimmeren og ikke medisinen?

Uansett så finnes det flere alternativer til Eliquis. Hvis du føler at den gir plagsomme bivirkninger, kan du spørre legen din om å prøve andre alternativer. Feks Pradaxa eller Xarelto. Håper dere finner en kombinasjon som er tilfredsstillende.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sykdom i sinusknuten.

Hei min datter besvimer ved høy puls. I forkant av besvimelsene blir hun askegrå i ansiktet og kvalm. Ved hjertebelastning på sykkel så alt helt normalt ut til hun plutselig fikk et blodtrykksfall som gjorde henne bevisstløs. Hjertelegen mente det var en feil ved sinusknuten og vi ble henvist til sykehus. Det viser seg at det er flere i familien min på morsiden med feil på sinusknuten.

Under belastningstesten på sykehuset ble min datter askegrå i ansiktet og kvalm. Hun fikk beskjed om å sykle så lenge hun orket, men måtte avbryte før hun ble så sliten som hun er hver gang hun har blitt bevisstløs. Legen sa det var ingen feil på hjertet og hun fikk beskjed om å begynne å trimme. Min datter har alltid vært aktiv og det har vært et såre strev å holde henne i ro. (hun driver med hest og de to siste gangene hun har ridd ble hun bevisstløs begge gangene + hos den første hjertelegen)

Jeg føler det utrygt å følge rådet vi fikk. Hva tror du? Hva bør vi gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten detaljert informasjon om symptomene, funnene på undersøkelsene og testene er det vanskelig å gi et konkret råd. En ide kunne vært å gjenta sykkeltesten, men denne gangen ikke avbrutt for tidlig. Da kunne man sett om det faktisk skjer noe med funksjonen til sinusknuten når hun belaster veldig høyt.

Sinusknuten er et område øverst i høyre forkammer. I den ligger det spesielle hjerteceller, som bestemmer pulsen. Sinusknuten er kroppens naturlige pacemaker. Har man sykdom i sinusknuten kan pulsen bli forstyrret. Pasientene kan få veldig høy puls, veldig lav puls, eller lange pauser mellom slagene som kan gi svimmelhet og følelse av besvimelse. Det er dermed ikke sikkert sagt at datteren din virkelig har syk sinusknute. Symptomene hennes kan skyldes andre ting også. Dette må man få klarhet i. 

Det er ingen god følelse å kjenne på utrygghet på vegne av barnet sitt. I en slik situasjon er nok det beste å oppsøke hjertelegen igjen og be om ny vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung jente med hodepine

Hei, jeg er ei jente på 21 år som er fysisk aktiv. Trener regelmessig og har ikke hatt så mye hodepine som den siste måneden. Jeg har konstante smerter mest på høyre side. De smertene er der hele tiden. Har målt blodtrykk som er på 107/69 (v. arm) og puls på 76 og 100/75 (h. arm) og puls 80. BT er kanskje litt lav. Har tatt paracet og ibux, men ingen av delene hjelper. Drikker til og med nok væske om dagen, men har ikke noe særlig matlyst og har gått ned i vekta. Har nesten 2 ganger besvimt på jobben min for 2 dager siden og føler meg svimmel og slapp. Hva tror du er årsaken til dette og tror du at det er noe på gang?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette med hodepine synes jeg at du bør ta opp med fastlegen din. Mye hodepine kan føre til redusert matlyst og dermed endringer som lavere blodsukker, lavere blodtrykk og en sjelden gang iblant såkalte vaso-vagale reflekser med pluselig blodtrykksfall, svimmelhet og gjerne kvalme pga. smertene. Det kan selvsagt tenkes at du har en infeksjon under oppseiling, eller at hodepinen skyldes tøff belastning/stress nå før juleferien. Lykke til.

Hjerte/kar

Bekymret. Ekstraslag, vibrering, svak puls.

Jeg, kvinne, 46 år begynte i fjor høst å få kraftige ekstraslag ved pulsøkning. Etter hvert kom ekstraslagene også under hvile (i perioder hver 3-8 slag). Jeg har nå i korte perioder veldig varierende rytme på hjerteslagene. Noen ganger er pulsen nesten ikke å kjenne, veldig lette og korte. Det kommer da noen sterke slag innimellom. Når dette pågår føler jeg meg også rar i kroppen/brystet. Jeg har også en vibrering/skjelvingen i brystet som kommer og går. Det er ikke synlig på utsiden. Noen ganger bare noen minutter, andre ganger hele dagen. Det er mest tydelig når jeg legger meg og når jeg våkner (nesten hver dag). Kan våkne på natten av skjelvingen. Faktisk påfallende mindre skjelvende følelse når jeg ligger på høyre siden enn når jeg ligger på venstre (som jeg vanligvis gjør). Har hatt to episoder der jeg kjenner en merkelig følelse i brystet som strømmer opp i hodet, det blir svart for øynene og trykk hodet. Tenkte da at nå besvimer jeg, men det har jeg ikke gjort. Kan være litt svimmel i perioder spesielt når jeg ta hodet bakover, men det kan være stiv nakke. Kan ha rush i puls, men ikke over 100, står på i mindre tid enn 1-2 min. Spesielt mange ekstraslag og pulsøkning om natten etter fest med alkohol.

Jeg har hatt lavt stoffskifte siden 2007 behandlet med ukedose Levaxin 800µg, nå skiftet til dagsdose Levaxon 75µg og Liotyronin 25µg pga konstant tretthet og konsentrasjonsvansker. Betydelig bedring ved endring av medisin. Siste målinger, lav TSH, normal T4 og T3. Trener regelmessig med sykling til og fra jobb (høyt tempo, 20km) 3-5 ganger i uken. Blodtrykk i nedre normalområde (laveste måling 93/63) og hvilepuls på 50-60. Har nå sluttet med kaffe og drikker ikke mer enn ett glass vin. Normal kolesterol og blodsukker. Far side er det høyt blodtrykk og høyt kolesterol, to grandonkler med pacemaker. Ingen døde i ung alder av hjerterelaterte lidelser. Mor siden ingen kjent hjerte/kar problematikk.

Jeg ble utredet hos hjertespesialist på Volvat i fjor høst (men det var før skjelvingen og den svake pulsen). Sykkeltest viste at ekstraslagene forsvant ved høy puls. Jeg har hatt 24 timers EKG som ikke viste noe bekymringsverdig annet enn ofte puls opp mot 90 (var i hektisk flytteperiode). Jeg har klart å slå meg til ro med at ekstraslagene er ufarlige, men den svake pulsen og skjelvingen er til tider svært ubehagelig og vanskelig å ignorere.

Spurte fastlegen om dette var noe å bekymre seg for hvorpå han svarte meg at det var opp til meg hva jeg ville bekymre meg over.

Mitt spørsmål til en spesialist, er dette noe å bekymre meg for?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at Hjerte undersøkelsen var normal i fjor høst. Som du helt riktig har tatt innover deg er ekstraslag ufarlig, og det er positivt at disse forsvinner ved anstrengelse. Det du opplever som svak puls og skjelvinger er symptomer som mest sannsynlig heller ikke skyldes hjertesykdom, og jeg synes ikke at du skal bekymre deg så mye. Angsten/bekymringen vil ofte i seg selv øke pulsendringer og ubehag. Dersom plagene blir store eller du får nye symptomer så bør du ta kontakt med fastlegen eller hjertelegen din igjen. Jeg vil råde deg til å prøve å koble ut bekymringene og nyte juletiden. Lykke til. 

Hjerte/kar

Eliquis og menstruasjonsblødninger.

Eliquis og menstrasjon Jeg begynte med eliquis i november pga atrieflimmer. Menstrasjonen etter dette har vart lengre og vært kraftigere. Kan det ha en sammenheng ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, menstruasjonen kan bli kraftigere og lengre når du bruker eliquis. Jeg vil anbefale at du tar opp denne problemstillingen med legen din. Det finnes hormonbehandling og inngrep som kan redusere blødningen dersom det er nødvendig for deg å fortsette med preparatet.